URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2023, 00:00

Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Doi șefi de instituții se acuză reciproc de hoție și prostie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 4 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Statul fură statul

Scandal rar, cu acuzații de hoție și corupție, între șefii a două instituții publice din Bihor. Cândva membri ai aceluiași partid, care i-a propulsat în funcții publice, șeful Direcției Agricole, Nicolae Hodișan, dezvăluie că directorul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Dorin Corcheș, raportează lucrări fictive, fapt ce prejudiciază bugetul Ministerului Agriculturii, în vreme ce acuzatul îl acuză, la rândul lui, pe acuzator că se răzbună pentru că nu i-ar fi acceptat o „trânteală” la o licitație.

Termen: 11 septembrie!

Primarul Florin Birta promite reluarea circulației tramvaielor odată cu începerea școlii. Puși sub presiune, constructorii amenajează, în premieră, o cale de acces care de săptămâna viitoare va trece peste pasajele subterane, dinspre zona centrală spre Calea Clujului, cu scopul de a fluidiza circulația după reluarea cursurilor. 

Școala nouă

Anul școlar 2023-2024 începe cu o lege nouă. Pe 3 septembrie a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, parte din mult trâmbițatul program al președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”. BIHOREANUL vă prezintă noutățile importante pe care le aduce legea: materiile noi, cum va arăta admiterea la liceu, ce probe vor da elevii la bacalaureat sau ce burse vor primi.

Zeciuială inventată

După 4 ani de lucrări, Drumul Apusenilor, care leagă Beiușul de Stâna de Vale și pe aici de Coada Lacului Leșu și Remeți, va fi deschis circulației în această toamnă pe toți cei aproape 44 kilometri. Surpriză, însă, CJ Bihor a fost „ars” cu 10% din valoarea lucrărilor de construcții după o decizie bizară a Curții de Conturi, care în 2023 a decis că în urmă cu 5 ani, când le-a scos la licitație, administrația județeană ar fi discriminat una dintre cele 7 asocieri de firme care au depus oferte.

Profesorul Julică

Istoria poate fi amuzantă? Da, dacă este spusă bine, iar Julius Constantinescu, cu prenumele real Iulian, un influencer faimos pentru comentariile sale satirice, știe cum să povestească istoria și totodată să stârnească hazul. Julius ține ateliere online de istorie, unde le povestește curioșilor, ore în șir, nu doar fapte, ci și amănunte mai puțin știute despre întâmplările și personajele rămase în manuale. Știe că istoria devine atractivă și ușor de înțeles prin povești, nu prin lecțiile plictisitoare.

Constelațiile

O terapie de grup care promite să ajute la vindecarea traumelor transmise de la o generație la alta a devenit populară în rândul orădenilor. Cunoscută sub denumirea de constelații familiale, metoda este descrisă de cei care au încercat-o drept una care le-a ajutat sufletele să se deschidă și să accepte suferințele prin care au trecut în copilărie, să ispășească un păcat familial transmis din străbuni sau să se împace spiritual cu o rudă decedată.

TIME OUT

Anotimpul artei

Odată cu toamna, debutează un nou sezon cultural, cu simfonii, arii din opere, drame și comedii...

Cele două teatre locale au dat deja startul premierelor, în timp ce Filarmonica de Stat, după o vară cu concerte în aer liber care au strâns mii de orădeni, se pregătește să deschidă stagiunea 2023-2024 cu compoziții remarcabile și invitați speciali. BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre tentațiile ce se anunță.

OPINII

Mircea Chirilă: Lung e drumul Clujului

La cum arată acum lucrurile, doar cei născuți după 1980 vor apuca să meargă de la Oradea la Cluj pe autostradă. S-a scos la licitație ultimul și cel mai greu tronson din autostrada Borș-Cluj, care presupune și un tunel de peste 2 kilometri. Proiectare și execuție 60 de luni, adică 5 ani. Cu contestații, cu târguieli și ruperi de contracte, mai repede de 10 ani nu vom avea gata drumul de mare viteză!

Adrian Criș: Când învinge răul

Marțea trecută, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic, Böcskei László, au „inaugurat” aproape în conspirativitate statuia ecvestră a Sfântului Ladislau, la puține zile după montarea acesteia în Cetate. Ca într-un eveniment privat, pentru care spațiul public este închiriat contra cost, sau ca în vremea Covidului (când, vă amintiți, Papa Francisc a oficiat Messa de Paște singur-singurel în Piața Vaticanului), edilul și prelatul au depus câte o coroană de flori pe soclul monumentului. Primarul, una cu panglică roș-galben-albastră, episcopul - una tot cu tricolor, dar roșu-alb-verde...

Mircea Ursuța: Modificări importante în procedura penală. Despăgubiri pentru arestarea nelegală

Cum arătam și săptămâna trecută, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a modificat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023. Legea reglementează și situația arestării urmate de achitare, prevăzând expres că în această situație se acordă despăgubiri.

PREMIILE LUI BIHOREL

Eu cu ce statuie votez? Scandalul statuilor i-a băgat în ceață și pe cei de la BihorJust; Megaînvinuitul: De ce s-a ales cu dosar penal preotul orădean Ciprian Mega; Statui cu lipsuri: Cum arată statuile „românești” din Oradea?; Vandalism politic: Prin Oradea au început să apară fircălituri cu mesajul „Jos Birta”; Sorbonel în viteză: Un nou post cu „dedicație”, la Universitatea din Oradea, vezi pentru cine!; Probleme de lot: Motivul pentru care liberalii pierd teren într-o comună din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Doi sefi de institutii se acuza reciproc...
...de hotie si prostie." Posibil sa aiba amandoi dreptate.
Postat 04 Septembrie 2023, 11:53 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON