URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2023, 07:57

Finanțare cu penalizare: Cât sunt corecțiile financiare date Primăriei Oradea pentru proiectele europene

Finanțare cu penalizare: Cât sunt corecțiile financiare date Primăriei Oradea pentru proiectele europene NE JUDECĂM! Cea mai mare corecție financiară, de 4,4 milioane lei, a fost aplicată Primăriei Oradea pentru nepublicarea în Jurnalul Oficial al UE a licitației de reabilitare a Pieței Ferdinand. „Ne judecăm și sper să câștigăm”, spune directorul DMPFI, Marius Moș
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine munceşte şi greşeşte. La solicitarea BIHOREANULUI, Primăria Oradea a tras linie sub proiectele europene implementate în ciclul bugetar european 2014-2020, care se închide la finalul acestui an.

La un total de 70 proiecte europene atrase, oraşul a primit 14 corecţii financiare, care se ridică la 4,35 milioane euro. "Suma este infimă", consideră primarul Florin Birta.

"Nu cred că este rău"

Florin Birta primarOradea a atras în ultimul ciclu bugetar european 2014-2020 finanţări de 1,98 miliarde lei, echivalentul a 401,1 milioane euro. În cadrul celor 70 de proiecte au fost aplicate corecţii, pentru diferite nereguli, de 21,5 milioane lei, adică echivalentul a 4,35 milioane euro.

"Per total, la 100 euro implementaţi din fonduri UE, pe lângă contribuţia oraşului, în general de 2%, am plătit 1% ca penalităţi. Adică, am implementat proiecte folosindu-ne în proporţie de 97% în loc de 98% de bani europeni, ceea ce nu cred că este rău", spune primarul Florin Birta (foto).

Mecanismul corecţiilor financiare este, teoretic, simplu: municipalitatea implementează proiectul pe banii săi, după care decontează facturile cu finanţatorul. Dacă acesta suspectează nereguli, respinge la plată sume ce pot merge până la 100%, în funcţie de gravitatea celor constatate, cu titlu de corecţii financiare. Primăria le-a atacat în instanţă pe toate, dar 8 procese le-a pierdut definitiv.

"Nu am greşit"

Cele mai mari corecţii au fost acordate în proiectele pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand (4,4 milioane lei), construcţia pasajului din Bulevardul Magheru (3,6 milioane lei) şi modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 11 (2,8 milioane lei).

Marius Mos, Primaria OradeaPenalizările, de 25% din valoarea proiectelor, au fost aplicate pentru nepublicarea licitaţiilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), care anunţă zilnic toate licitaţiile din ţările membre ce depăşesc echivalentul a 24,9 milioane lei. "Nu consider că am greşit. Toate lucrările au fost licitate cât am putut de repede, pe fiecare fază, proiectare, execuţie, dirigenţie de şantier, ca să câştigăm timp, iar valorile erau mult sub această limită. Ulterior, ca să obţinem finanţarea, le-am depus printr-un proiect comun, cum ar fi cel de creare a traseelor pietonale, care cuprinde Piaţa Ferdinand, malul stâng al Crişului, Podul Centenarului ş.a.", explică Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.

Corecţii au mai fost acordate şi la proiectele pentru pietonalizarea străzii Aurel Lazăr (2,3 milioane lei), refacerea străzii Libertăţii (2,1 milioane lei) şi amenajarea coridorului verde Barcăului (1,9 milioane lei). Moş spune, însă, că erau inevitabile: "Am ales să depunem proiectele cu riscul de a plăti penalităţi, decât să le amânăm şi să nu le mai implementăm". Oricum, susţine directorul, Primăria a fost transparentă: "La toate licitaţiile am avut ofertanţi străini. Pavarea Pieţei Ferdinand a făcut-o o firmă italiană".

Penalităţi pentru greşeli

Ovidiu GulerPrimăria a primit corecţii financiare inclusiv pentru că a actualizat preţurile cu inflaţia, conform OUG 64/2022, cum a fost în cazul construirii Grădiniţei din Parcul Industrial I (62.250 lei) sau dimpotrivă, pentru că a tăiat unele cheltuieli, cum s-a întâmplat la reabilitarea străzii Vasile Alecsandri (835.000 lei).

"Pe Alecsandri aveam de montat incinte pentru gunoi subterane. Pentru că în subsol erau cabluri şi conducte, am renunţat la ele. Finanţatorul a considerat că este o modificare substanţială a proiectului, pentru că dacă ştiau şi alte firme că nu se fac incintele subterane poate veneau la licitaţie. În prezent ne judecăm", spune directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto).

Linie fără corecţie 

Cea mai bună veste este, însă, că Autoritatea de Management a Ministerului Dezvoltării nu a aplicat corecţia de 100% la construirea noii linii de tramvai paralele cu Peţa, aşa cum se discuta în 2020. Până la urmă, Primăria nu a mai fost obligată să returneze finanţarea europeană de 58,7 milioane lei, ceea ce ar fi fost usturător.

Mihaela Neag"Acolo, finanţatorul ne-a transmis semne de întrebare cu privire la faptul că firma care a făcut studiul de fezabilitate (n.r. Aquacons) a participat ulterior şi la licitaţie, ca şi cum ar fi fost incorect. Ulterior, nu ne-a formulat, însă, nicio corecţie financiară şi a făcut toate decontările", spune Mihaela Neag (foto), director adjunct al DMPFI.

La fel, în noul ciclu bugetar european, 2021-2027, prin care municipalitatea a depus deja spre finanţare 40 de proiecte, în valoare de 122,3 milioane euro numai prin PNRR, Oradea nu a primit deocamdată nicio corecţie financiară. Dar lucrurile sunt abia la început...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
ati votat...
...ati b... p... ! :D Voi i-ati ales :)))))
Postat 16 August 2023, 20:50 de topograf
Cine munceşte şi greşeşte,
iar cine greşeşte, plӑteşte! Asa ar fi corect! Deci: toata gasca din primarie, in frunte cu birtasul, care s-a lipit la sporuri (nesimtite si nemeritate!) pt lucrul cu fonduri UE, sa bage mana in buzunar. Al lor, nu al nostru. N-ar saraci niciunul daca datoria s-ar imparti proportional cu venitul fiecaruia!
Postat 16 August 2023, 11:19 de pinonel
cat timp platitm ce le mai mari impozite trebuie sa avem si pretentii
trebuie pusa presiune pe edili sa-si faca treaba perfect si fara greseli. daca tot platim unele impozite importante ( ex. cladiri nerezidentiale detinute de PF) de 5 ori mai mult decat in cluj, altele de 3.5 ori mai mari atunci trebuie sa avem si pretentii de la ei.asta cu impozitele mia mari decat in cluj nu e voie sa apara in ziarele de casa si nu va aparea ca deranjeaza
Postat 16 August 2023, 09:59 de Traian
KP aka mama Omida
Te zbați ca molusca pe uscat :::::::)))))) si din tot nu e sâmbure de adevăr. Restul unde sunteți :::::)))))
Postat 16 August 2023, 09:38 de Sandu2100
4.350.000 Euro este o sumă infimă, ne spune primarul Birta.
Trebuie să ai capul total vraiște și să fi sociopat să spui că echivaletul a cca. 100 LEI per cap de locuitor al orașului este o nimica toată. Bașca faptul că-i o minciună ... sumele mult mai mari urmând să apară ca definitive și publice, pentru toți, abia în toamna anului viitor.
Postat 16 August 2023, 08:30 de KP
Se face confuzie, intenționat ...
... între procesele care merg în instanțe (Tribunal, Curte de Apel, CS) și procesele pe corecții financiare, care se judecă a nivelul structurilor de analiză a contestațiilor la nivel UE. Cele 8 pierdute de PMO au parcurs fazele celor trei pași impuși de la nivelul Comisiei Europene, nu de la cel al instanțelor românești de fond, apel sau recurs. Orădenii ar trebui să știe că banii "pierduți" urmare erorilor de la PMO sunt împrumuturi bancare, cu dobânzi și penalități aferente, plătibile din taxele și impozitele contribuabililor.
Postat 16 August 2023, 08:23 de KP
Având în vedere că edilii orădeni caută să-și limiteze greșelile, intenționate sau nu ...
... trebuie precizat, conform datelor de la Reprezentanța Comisiei Europene de la București, că suma totală a corecțiilor stabilite pentru implementarea defectuoasă a unor proiecte este de peste 25 milioane Euro până acum și se află în postevaluare alte 58 milioane Euro. Suma de 4,4 milioane RON este doar cea impusă deja restituirii, până acum ... și care reprezintă un dosar închis, irevocabil. Restul sunt în contestație și analiză de fond. Procese în instanță nu a inițiat PMO pentru niciuna dintre corecții până în acest moment. Cu toate astea, până la finalul procedurilor de decontare, suma totală blocată depășește 20 milioane Euro, care va și fi una definitivă la nivelul proiectelor încheiate pe ciclul inițial 2020 (respectiv n+3).
Postat 16 August 2023, 08:16 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON