URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2023, 08:01

Crișul subțiat: Viitoarea promenadă de pe Crișul Repede ar putea destabiliza Podul Sf. Ladislau! (FOTO)

Crișul subțiat: Viitoarea promenadă de pe Crișul Repede ar putea destabiliza Podul Sf. Ladislau! (FOTO) SEMNAL DE ALARMĂ. Specialiști în construcții hidrotehnice cu zeci de ani de experiență în spate, Alexandru Péter și Teodor Bogluț (de la stânga la dreapta) afirmă că ABA Crișuri a încălcat reguli de bază în amenajarea promenadei de pe malul stâng al Crișului Repede, în centrul Oradiei. „La ape mari va fi un dezastru!”, spun cei doi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele decenii, Oradea a avut norocul de a fi ferită de inundații și viituri, dar nimeni nu poate garanta imunitatea la dezastre naturale. Și când va fi așa, în centrul orașului va fi prăpăd, avertizează doi specialiști, iar asta pentru că tocmai instituția care ar trebui să vegheze la măsurile de siguranță le încalcă! 

Ingineri hidrotehniști cu experiență, acum cu părul alb, orădenii Alexandru Péter și Traian Bogluț spun că ABA a îngustat ilegal albia minoră a Crișului Repede, ceea ce ar putea destabiliza podul de lângă Primărie.

Proiect vechi

De peste un deceniu, Primăria și Administrația Bazinală de Apă Crișuri colaborează pentru a amenaja promenade pe malurile Crișului, ultimul tronson rămas în lucru fiind cel de pe malul stâng, între podurile Intelectualilor și Sf. Ladislau.

În 2020, după inaugurarea parcării subterane din strada Independenței, ABA a început lucrările de consolidare a malului, care au presupus ridicarea unui zid de sprijin, amenajarea unei rampe de coborâre spre promenadă, a unor trepte în râu, dar și a unui amfiteatru în aer liber.

Scena acestuia este o platformă de beton făcută la nivelul promenadei, în formă de semicerc. Pe lângă aspectul estetic îndoielnic, cu scări ce sunt îmbrăcate zilele acestea într-o marmură ce nu se potrivește deloc cu zona, amenajarea i-a lăsat cu gura căscată pe orădenii Alexandru Péter și Teodor Bogluț, ambii absolvenți ai Facultății de Construcții Hidrotehnice din Timișoara, acum septuagenari. „Este o îngustare a Crișului ilegală și periculoasă”, spun ei.

Se vede cu ochiul liber 

Pentru că ABA a intrat cu betonul în albia minoră, segmentul de cerc cu o lungime de circa 46 de metri și o lățime de 7 m „subțiază” râul în zonă. De la o lățime de 35 m, cât are în amonte, în dreptul amfiteatrului a scăzut la doar 27 m. „Este un lucru nepermis de lege și de manualele după care noi am învățat în facultate și după care, probabil, a studiat și dl Pásztor (n.r. absolvent al aceleiași facultăți)”, spune Péter.

Lovindu-se de amfiteatrul din beton ca de un obstacol, Crișul cotește dreapta. „Se modifică scurgerea râului, ceea ce deja se vede cu ochiul liber. Albia de scurgere nu mai este uniformă, iar la ape mai mari devierea va fi și mai puternică”, zice inginerul, care deja a surprins în fotografii curentul de apă deviat nenatural (foto). După „viraj”, râul curge spre malul opus și în timp îl va eroda, punând în pericol strada Libertății și clădirile de acolo.

Colegul său îi confirmă spusele. „La ape mari, îngustarea de albie va avea un efect dezastruos și ar putea afecta Podul Sf. Ladislau”, zice Bogluț, care se consideră și activist de mediu, militând pentru păstrarea malurilor Crișului verzi.

Întrucât nu va mai curge liniar, râul ar putea săpa sub picioarele podului, ceea ce îl va destabiliza. Un scenariu apocaliptic, dar care ar putea deveni realitate în cazul unor precipitații abundente sau dacă barajele de acumulare din amonte de Oradea ar trebui golite. „În 1992 a fost o defecțiune la Tileagd și lacul de retenție a trebuit golit imediat, aproape complet. Nimeni nu poate garanta că asta nu se va mai întâmpla”, spune Péter.

Pe lângă lege 

Amenajarea făcută de ABA încalcă Legea Apelor, ce prevede că lucrările de pe ape trebuie făcute în așa fel încât să nu le influențeze scurgerea, dar și că „orice activitate pe luciu de apă, în albii minore sau în zone de protecție” trebuie să nu producă „efecte negative”. Ordinul Ministerului Mediului 1.163/2007 stipulează, de asemenea, că orice construcție trebuie să asigure regimul de curgere a apelor „prin evitarea lucrărilor care introduc rezistențe hidraulice semnificative”.

Ca să-și susțină spusele, cei doi au contactat profesori de hidrotehnică din țară, care nu doar le-au confirmat spusele, ba chiar au avansat ideea că destabilizarea malului drept se va întâmpla și în absența unei viituri! 

Aceste probleme puteau fi evitate, spun Péter și Bogluț, dacă ABA Crișuri ar fi făcut un studiu hidrologic și ar fi modelat digital „strangularea” albiei. „Tehnologia există și ar fi văzut efectele periculoase ale lucrărilor”, zice Péter.

Previzibil, directorul ABA, Pásztor Sándor (foto), respinge acuzațiile celor doi, afirmând că Podul Ladislau și centrul Oradiei sunt în siguranță. „Sunt exagerări, aici nu vorbim de o obturare, ci doar de o foarte ușoară deviere. În cazul unei viituri, toată acea promenadă va fi sub apă, așa a și fost gândită. Crișul va curge nestingherit, nu va fi nicio problemă”. Dacă chiar vor apărea probleme de eroziuni pe malul drept, tot șeful ABA oferă soluția: „Îl vom consolida!”.

Pe românește, ar fi în stare să toarne beton și în ultima zonă naturală a Crișului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asta s-a urmăriți de la început
Să se distrugă malul drept al Crișului ca să îl poată betona. Dacă e ilegal sa fie demolat. P.S. Cum de un penal ca Păstorul parțiumului mai ocupă o funcție publică?
Postat 24 August 2023, 18:42 de CivisUlpianum
..........
Eu militez sa demolăm tot centrul (și nu numai) ca Crisul să poată curge cum o făcea cândva.De fapt hai sa demolăm orașul în întregime că în urma cu peste o mie de ani malurile verzi ale râului se întindeau până la poalele dealurilor și prin toată Iosia aici fiind în acea vreme o mare mlaștină.Daca privim Crisul de la Vadul Crisului și până iese din Romania la ce lucrări hidrotehnice și ce modificări a suferit în urma reglementări cursului îmi vine greu a crede că acel semicerc va aduce potopul peste noi toți.Intr-un scenariu cu multi de daca poate ar putea fi o problema pt un timp limitat deci nu contest priceperea oamenilor dar și mie mi se pare exagerat mai ales că nu-i așa sunt și activiști de mediu și despre activiști știm cât de radicali pot fi mulți dintre ei bombardandu-ne toată ziua cu scenarii apocaliptice.
Postat 24 August 2023, 13:06 de Robert
La ape mari ... dezastru și destabilizare, ne spun "specialiștii".
De parcă doar la acel pod sunt probleme în Oradea. Dezastru și destabilizare sunt termeni pentru tot orașul, de peste 15 ani încoace. Nimic nu e cum trebuie făcut ... Oradea este cel mai mare eșec urbanistic liberal din 2008 încoace. Până și o ploaie mai deasă face din acest oraș un model al haosului desăvârșit, pentru că urbea a fost ocupată de habarniștii oportuniști, votați de toate viniturile ultimelor trei decenii care pun tot timpul "carul înaintea boilor". Se începe întotdeauna de jos în sus, edificând de la fundație și scurgerile apelor orice lucru nou sau reabilitat ... nu de sus în jos, cu zborul pe cer și înconjurul lumii, ca să nu se vadă la sol detaliile amatorismului liberal.
Postat 24 August 2023, 08:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON