Statul fură statul - asta reiese dintr-o sesizare adresată Poliției Economice de șeful Direcției Agricole Județene, Nicolae Hodișan, cu privire la directorul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Dorin Corcheș, pe care îl acuză că falsifică lucrări pentru a-și spori fraudulos încasările. O grămadă de studii pedologice sunt fictive, zice Hodișan, căci angajații OSPA nu s-au dus pe teren să ia probe și nu le-au făcut analize de laborator.
BIHOREANUL scoate la iveală o poveste halucinantă, despre cum instituții ale statului, conduse de politruci, se încurcă, se mint și chiar se fură între ele. Ca de obicei, în paguba cetățeanului, care le plătește...
Haos pe pășuni
Intrată în UE în 2007, beneficiară de subvenții agricole și obligată să păstreze și să întrețină inclusiv pășunile, România nu știe nici acum câte are și în ce stare sunt. Statul a început după aderare să facă amenajamente pastorale, ca să le determine suprafețele și calitatea. Pentru asta, trebuie realizate studii pedologice, care necesită prelevări de sol și analizarea probelor în laborator, așa încât să le fie stabilită clasa de fertilitate, în funcție de care e taxată și închirierea pajiștilor către crescătorii de animale, și scoaterea lor din circuitul pastoral în situații excepționale.
Inițial, amenajamentele pastorale le făceau Camerele Agricole, dar în 2017 sarcina a fost transferată unor grupuri de lucru formate din reprezentanți ai Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) și ai Oficiilor pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA). Într-un prim pas, la solicitarea primăriilor, DAJ emite către OSPA comenzi pentru studii, iar în al doilea, OSPA - instituție care de altfel se autofinanțează exclusiv din studiile pedologice prestate - își trimite angajații pe teren să ia probe de sol, le face analize de laborator și redactează studiile. În final, trimite facturile Direcției, care le plătește din fonduri de la Ministerul Agriculturii, căreia ambele instituții îi sunt subordonate.
Atât doar că în Bihor acestea se sabotează, iar șefii lor se acuză reciproc de fapte penale...
Studii „din burtă”
Directorul DAJ Bihor, Nicolae Hodișan, afirmă că anul trecut a descoperit o neregulă uriașă în relația cu OSPA, care a trimis Direcției „facturi dublate”, adică aferente unor studii făcute pentru pajiști pentru care, de fapt, fuseseră comandate, executate și decontate și anterior.
„În cadrul Direcției nu au fost verificate studiile făcute anterior și au fost comandate încă o dată, iar OSPA a profitat, cerând decontarea și a doua oară, chiar dacă nu le-a mai făcut încă o dată”, zice Hodișan. Directorul găsește scuze pentru superficialitatea propriilor subalterni, fiindcă aceștia „au un volum mare de lucru”, dar și din cauza unei carențe a mecanismului de decontare, căci o parte din bani vin de la Minister pe final de an, iar, dacă nu sunt virați OSPA, trebuie returnați.
Cert e că, la începutul acestui an, Hodișan a dispus verificarea „din urmă” a facturilor emise în ultimii 5 ani, pentru a afla câte studii au fost plătite de mai multe ori și a recupera sumele achitate nelegal. În acest scop, pe 13 ianuarie a trimis Compartimentul de Audit Intern din cadrul DAJ la OSPA pentru o misiune de audit ad-hoc, urgentă.
Control cu proces
Surpriză, însă: „Când colegii de la Audit s-au prezentat la OSPA, Corcheș le-a refuzat intrarea în sediu”. Deși inclusiv site-ul OSPA arată că Oficiile județene „sunt organe tehnice ale Ministerului Agriculturii în teritoriu și funcționează (...) în subordinea Direcțiilor Agricole”, Corcheș a negat că OSPA ar fi subordonată DAJ și a refuzat punerea în executare a ordinului de audit.
În această situație, Hodișan a cerut Tribunalului Bihor ca printr-o Ordonanță Președințială să oblige OSPA să nu se opună controlului, iar Ministerului Agriculturii o confirmare expresă că are dreptul să facă auditul, răspunsul confirmând limpede: „Compartimentul de Audit din cadrul DAJ poate realiza misiuni de audit intern la OSPA”.
Pe 3 februarie, și Tribunalul a obligat OSPA „să permită accesul echipei de audit în sediu și să-i pună la dispoziție documentele necesare în vederea realizării misiunii de audit”. Corcheș a atacat, însă, soluția, pe care Curtea de Apel Oradea a „întors-o”, respingând pe 1 martie cererea DAJ „ca inadmisibilă”, cu un alt argument: ambele instituții sunt ordonatori terțiari de credite, adică ar fi egale și nu ar putea una s-o controleze pe cealaltă.
Deplasări, analize, studii fictive
Consecința? Auditul n-a durat nici măcar o săptămână. „În prima fază, Corcheș nu a vrut să pună în executare sentința Tribunalului, s-a supus numai după ce am angajat un executor judecătoresc, care i-a trimis o somație”, povestește șeful DAJ. „După 3 zile, a venit sentința Curții și a fost oprit”.
Chiar și așa, cele 3 zile au fost suficiente pentru ca auditorii să adune probe că o parte din studiile pedologice au fost făcute „din pix”. Mai precis, profitând că DAJ comandase o parte dintre ele de două ori, le-a facturat tot de două ori, deși le-a făcut o singură dată!
Cum a tras Hodișan această concluzie? Auditorii au descoperit că o parte din deplasările în județ ale angajaților OSPA pentru prelevarea probelor de sol s-ar fi făcut, în scripte, cu o mașină Dacia Solenza, care în realitate zace de câțiva ani în curtea din spate a Oficiului, cu componente lipsă și interiorul plin de pânze de păianjen. „Pedologii au făcut fictiv deplasările la pășuni. Solenza nu are nici ITP, nici RCA, deci nu putea circula. Și prelevările de sol au fost fictive, și analizele de laborator. Studiile pedologice s-au făcut din burtă”, acuză șeful Direcției Agricole. În plus, Hodișan afirmă că OSPA nici nu a achiziționat reactivi în cantități suficiente numărului de studii declarat.
Prejudicii de milioane
Hodișan a dispus o verificare și în interiorul propriei instituții, constatările confirmând că DAJ a plătit studii „dublate”, pentru aceleași pășuni. Pentru două pajiști din Budureasa, de pildă, una de 91,76 hectare, iar cealaltă de 503,93 hectare, OSPA a decontat două studii realizate în octombrie 2019, iar apoi alte două datate în decembrie același an. O pășune de 148,66 hectare din Pocola ar fi fost și ea „studiată” de două ori, în decembrie 2018 și în octombrie 2019, iar o alta, de 75,19 hectare, de două ori în decembrie 2018. Pentru o pășune de 250 hectare din Țețchea, OSPA a încasat banii pentru un studiu din 2018 și pentru unul din 2019, iar exemplele pot continua.
Deocamdată, șeful DAJ nu și-a sancționat subalternii pentru banii virați OSPA fără verificări, deoarece spune că tot ei au descoperit și au semnalat greșelile pentru recuperarea prejudiciului. Cât ar fi acesta? Ținând cont că studiile sunt plătite cu sume ce variază de la 23 la 105 lei/ha, în funcție de relief și suprafață, „cel puțin câteva sute de mii de lei, poate chiar milioane”.
„HOȚUL STRIGĂ HOȚII!”. Directorul OSPA, Dorin Corcheș (foto), susține că „hoțul cel mai mare” este chiar șeful Direcției Agricole, care i-ar fi cerut să atribuie unei anumite firme renovarea sediului instituției. „Minciună!”, ripostează Nicolae Hodișan (medalion)
Dosar penal
Șeful DAJ a sesizat la începutul anului și Curtea de Conturi, și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Bihor, cerându-le să verifice „modul de decontare a cheltuielilor aferente studiilor pedologice, având în vedere că OSPA a emis facturi suprapuse pentru aceleași suprafețe de pășune”, precum și deplasările în teren ale angajaților OSPA și foile de parcurs, despre care susține că au fost falsificate.
„Le-a semnat un merceolog, care are muncă de birou, dar le-a întocmit un inginer pedolog pe care Corcheș îl ține ilegal în funcție”, spune Hodișan. E vorba de Romulus Ujoc, pensionat anul trecut, dar căruia șeful OSPA i-a făcut un nou contract de muncă, astfel încât încasează și pensie, și salariu.
Până în prezent, Curtea de Conturi nu i-a dat niciun răspuns, iar Poliția nu l-a informat cu privire la stadiul cercetărilor.
„Retardat, imbecil, incompetent...”
De cealaltă parte, directorul OSPA a declarat BIHOREANULUI că „stă liniștit”, pentru că nu ar exista nicio probă care să-l incrimineze. „Prin plângerea făcută la Poliție, Hodișan a arătat că-i imbecil, incompetent. Nu știe ce-i în propria ogradă. Toate studiile le-am făcut la comanda Direcției, care le-a recepționat și le-a plătit. Dacă tu ești retardat și îmi comanzi un studiu, eu îl fac!”, zice Corcheș, sugerând că singurii vinovați pentru studiile „dublate” sunt, de fapt, subalternii lui Hodișan. Întrebat dacă OSPA a facturat mai multe studii pentru aceeași pășune, Corcheș a negat, totuși. „O singură speță am avut de felul ăsta și am făcut factură storno de anulare”.
Șeful OSPA a bagatelizat și chestiunea deplasărilor fictive cu Solenza scoasă din uz. Inițial, a pretins că mașina chiar este folosită pentru ca pedologii să ajungă la pășuni. „S-a utilizat pe dulee”, a zis el, ca și cum mașina ar avea tracțiune integrală, iar pedologii ar fi folosit-o pentru a nu le „răblăgi” pe celelalte din dotarea instituției, adică un Renault Megane și un Duster cu care, de fapt, circulă doar directorul.
Întrebat cum puteau subalternii să circule cu ea pe drumurile publice neavând inspecția tehnică și asigurarea obligatorie, șeful OSPA a furnizat o explicație greu de înghițit, cum că Solenza ar fi fost transportată de fiecare dată până la pășuni cu o altă mașină, de un amic al său, gratis: „O ducea pe o platformă un prieten de-al meu, fără niciun cost”. „Nu am nicio emoție”, a conchis el, convins că polițiștii, care în martie au ridicat de la OSPA diverse documente pentru anchetă, vor descoperi că „nu am făcut nimic penal”.
De partea cealaltă, însă, șeful DAJ susține, hotărât, că „dosarul ăsta ar trebui să arunce lucrurile în aer”. Fie ancheta îi va confirma acuzele, și atunci șeful OSPA ar trebui tras la răspundere pentru falsuri, fie le va infirma, caz în care angajații DAJ, cu director cu tot, vor fi buni de plată pentru „gaura” produsă în bugetul Ministerului...
FOȘTI COLEGI
Pe contre
Atât șeful DAJ cât și cel al OSPA și-au început carierele cu „susținere” de la același partid, PD, în care au fost colegi. Dorin Corcheș s-a „plimbat” și prin PC și ALDE, care l-au promovat inclusiv ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii și vicepreședinte al Administrației Naționale de Mediu, pentru ca în iunie 2022 să se înscrie în PSD, cu intenția de a candida anul viitor la Primăria Căpâlna.
Corcheș susține că Hodișan „s-a pornit” împotriva sa pentru că i-ar fi refuzat „o afacere cu un constructor”: „S-au obținut fonduri europene pentru renovarea sediului OSPA și Hodișan mi-a propus să execute lucrarea o firmă de care zicea că-i serioasă. S-a făcut o licitație și firma respectivă nici nu s-a prezentat, iar Hodișan a zis să anulez licitația, ca să participe la următoarea”.
Șeful DAJ pretinde că asta e „o minciună”. Potrivit lui Hodișan, proiectul cu care se laudă Corcheș l-a făcut chiar Direcția Agricolă în 2021, prin Programul Ro-Hu, iar circa 700.000 euro din cei 1,7 milioane euro câștigați sunt pentru reabilitarea sediului OSPA. „Eu i-am spus, în prezența unei angajate BRECO, nu să aranjeze licitația, ci că procedura trebuie făcută așa încât să câștige o firmă capabilă să facă lucrarea, nu una care înainte doar a zugrăvit două grădinițe”. Rezultatul, adaugă Hodișan, este că firma contractată de Corcheș n-a finalizat lucrările nici acum, deși trebuia să le termine în primăvară.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.