URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2023, 10:05

Alcoolemii cu anomalii: Ce s-a întâmplat cu doi bihoreni rămași fără permis din pricina... lichidului de curățat parbrizul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ați fi crezut asta? Aburii de alcool din lichidul pentru curăţarea parbrizului pot altera rezultatul testului cu aparatul etilotest.  Aşa reiese din hotărârile pronunţate de două instanţe din Bihor în cazul unor şoferi testați cu rezultate pozitive la faţa locului, dar ale căror analize de sânge au arătat că nu consumaseră alcool.

Aburi de la parbriz

Procesele privesc păţania unui şofer din Aleşd, oprit în trafic pe 1 ianuarie 2023, în cazul căruia testul de la faţa locului a indicat o alcoolemie de 0,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, şi a unui orădean oprit câteva seri mai târziu, pe 7 ianuarie, pe Calea Clujului, găsit cu o alcoolemie de 0,05 mg/l alcool în aerul expirat.

Ambii şoferi au pretins că nu au băut, ci au spălat parbrizul autoturismului cu soluție de iarnă, cu conţinut puternic de alcool etilic, însă poliţiştii nu i-au crezut. Le-au reţinut permisele pe loc, i-au amendat pe fiecare cu câte 1.305 lei și le-au suspendat dreptul de a conduce pentru câte 90 de zile.

Pretinzându-se nevinovaţi, cei doi şoferi s-au cerut la analize de sânge și, surpriză: rezultatele, în ambele cazuri, au fost negative!

Cu amenda în instanţă

Dacă în unele ţări poţi conduce după ce ai băut o bere sau un pahar cu vin, în România nu e permis niciun strop de alcool. Şoferii prinşi cu alcoolemie de până la 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sunt sancţionaţi cu amendă între 9-20 puncte (1 punct este 145 lei) şi suspendarea permisului pentru 3 luni.

În cazul contravenţiilor, poliţistul îţi „saltă” permisul pe loc, iar şoferul plăteşte din propriul buzunar atât analizele de sânge, cât și cheltuielile de judecată, pentru că sancţiunea nu poate fi anulată decât în instanţă.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul celor doi şoferi, care şi-au plătit avocaţi ca să pornească acţiuni şi să solicite anularea sancţiunii. Deşi poliţiştii au cerut ca plângerile să fie respinse, invocând că de la momentul testării cu aparatul alcooltest și până la analizele de sânge a trecut timp în care alcoolul putea să dispară de tot din organism, instanţele le-au dat dreptate şoferilor.

„Orice dubiu profită petentului”

Concret, conform hotărârii Judecătoriei Oradea, în condiţiile în care rezultatul testului cu aparatul Poliţiei este în contradicţie cu rezultatul obţinut în urma prelevării probelor biologice, „se va da eficienţă rezultatului probelor biologice”.

„Interpretarea se impune faţă de dreptul acordat persoanei sancţionate de a solicita prelevarea probelor biologice, iar finalitatea urmărită de lege nu poate fi atinsă decât în măsura în care rezultatul probei biologice poate fi utilizat de petent ca probă contrară probei prezentate de intimate”, se arată în hotărârea pronunţată pe 11 iulie.

O soluţie similară a pronunţat şi Judecătoria Aleşd pe 27 iulie. Instanţa a considerat că „nu se poate stabili cu certitudine pe baza probatoriului administrat că în cauză petentul se face vinovat de comiterea faptei contravenţionale reţinute în sarcina sa, respectiv de împrejurarea că a condus sub influenţa alcoolului sau nu”. Ca atare, „se impune aplicarea principiului potrivit căruia orice dubiu trebuie să îi profite petentului”.

Cele două sentinţe nu sunt definitive, iar procesele vor continua la Tribunalul Bihor.

Poliția: „E dreptul lor”

Contactaţi pe marginea cazurilor, reprezentanţii Poliţiei spun că e dreptul şoferilor să se adreseze instanţelor de judecată în cazul în care se consideră nedreptăţiţi.

„Poliţiştii rutieri au constatat abaterile cu mijloace tehnice omologate”, a replicat purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, referitor la cazurile celor doi şoferi rămaşi fără permis din pricina alcoolului din soluția de spălat parbrize.

În opinia poliţiştilor, reglementările sunt clare - şi, mai ales, necesare - pentru a-i disciplina pe şoferi. Doar în primele 6 luni ale acestui an, conform datelor comunicate de Serviciul Poliţiei Rutieră, la solicitarea BIHOREANULUI, şoferii băuţi la volan au provocat în judeţ 8 accidente rutiere cu victime, iar poliţiştii au întocmit 121 de dosare penale şi 520 de sancţiuni contravenţionale pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Experimentul unui polițist

Aceste cazuri nu sunt singulare. BIHOREANUL a relatat în mai multe rânduri că aparatele de tip etilotest folosite de poliţiştii rutieri sunt extrem de sensibile, lăsând fără permis orădeni pentru alcoolemii modice, generate de câteva bomboane cu lichior, sirop medicinal, castraveţi muraţi sau cornuri cu ciocolată.

Un exemplu elocvent a fost prezentat chiar de poliţistul vlogger Tavi Perţea, fost ofiţer în cadrul Biroului Rutier din Oradea, care activează, în prezent, la Protecţia Animalelor. El a publicat pe canalul său de pe YouTube un experiment interesant, despre cum poate rămâne un şofer fără permis în cazul în care consumă diferite alimente.

La început, poliţistul a consumat un pahar de socată, pe care a lăsat-o mai multe zile la fermentat. „Eu consum foarte multă socată. Pot să spun că este băutura mea preferată, am chiar şi o reţetă secretă pentru ea”, a mărturisit Perţea. După ce a băut, a suflat în aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,25 mg alcool pur în aerul expirat.

Concluzia? „Asta înseamnă că aş fi putut rămâne fără permisul de conducere timp de 90 de zile şi să primesc şi o amendă de 1.305 lei”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce nu înțelege Miliția română...
E că aparatele care iau alcoolemia din aer au o marjă de eroare. Fie din cauza ce a mâncat o persoană, cum s-a demonstrat, fie din cauza aparatului. Ce mă mir îi că nu gândesc logic și încă mai și contestă, să cheltuie banii statului și timpul instanțelor în aceste prostii, când mafia și interlopii își văd de treabă.
Postat 29 August 2023, 22:14 de Vio_427
Problema era că erau milițieni
Dacă erau polițiști în adevăratul sens al cuvântului Și nu erau milițieni, puteau repeta testul Îi rugau să iasă afară din mașină unde nu era proba viciată de alcolul de la lichidul de spălat geamul. Dar dacă ești milițian? La 0,05 și 0,07 alcolemie, erau întradevăr un potențial pericol public. Și de la pasta de dinți poți să ai o astfel de alcolemie. Dar dacă era cineva de neatins, cum era tânărul mediatizat care a curmat 2 vieți, nici nu i se punea fiola. Mai sunt câțiva intangibili și pe aici. Care doar în afara județului sunt penalizați. Aici dacă sunt opriți din greșeală, li se cer scuze că au avut nesăbuința să îi oprească.
Postat 28 August 2023, 22:49 de Impaciuitorul
Jurnalism marca Bihoreanul
Cică ,,.. poliţiştii nu i-au crezut". Păi, ei trebuie să creadă sau să i-a masurile în baza rezultului indicat de etilotest?!
Postat 28 August 2023, 14:57 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON