URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 August 2023, 08:01

Luffa de Diosig: Dintr-o specie exotică de dovleac ies bureți de baie și bucătărie naturali făcuți în Bihor (FOTO)

Luffa de Diosig: Dintr-o specie exotică de dovleac ies bureți de baie și bucătărie naturali făcuți în Bihor (FOTO) DIRECT DIN GRĂDINĂ. Bureții vânduți de Anikó sunt obținuți fără vreo procesare complexă, direct din dovlecii Luffa, pe care tânăra îi crește în grădina familiei din Diosig
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o plimbare prin piața volantă, deschisă sâmbătă de sâmbătă în Piața Unirii din Oradea și dedicată producătorilor locali, nu găsiți doar de-ale gurii.

Un tânăr cuplu de bihoreni, István Anikó și Károly, îmbie clienții să încerce un burete eco-friendly, adică 100% natural și 100% biodegradabil, care poate fi folosit atât în bucătărie, pentru spălarea vaselor, cât și în baie, pentru exfolierea și curățarea corpului. 

Un lucru mai puțin știut este că acest tip de burete este obținut dintr-o specie de dovleac exotic, care - dovedesc cei doi agricultori - poate da roade și în Bihor... 

La mare căutare... 

Originară din zonele subtropicale din Asia, Luffa cylindrica este o plantă cățărătoare din familia Cucurbitaceae, adică „înrudită” cu dovleacul, pepenele verde, pepenele galben și castravetele. 

Dovleacul Luffa e folosit și ca aliment, însă și-a căpătat popularitatea datorită altor atribute.

Ajuns la maturizare, el dezvoltă în interior o „pânză” densă și fibroasă (foto), folosită de secole pe post de burete de casă, și nu doar în țările asiatice. De pildă, în 1893, o ziaristă pe nume Nell Cusack scria că acești bureți „sunt la mare căutare” în SUA, iar tinerele erau atât de fascinate că pielea le va străluci încât se masau asiduu cu buretele chiar și pe față, lucru care le lăsa uneori prea îmbujorate, după cum amintește The New York Times. 

Recent, Muzeul de Istorie Naturală din Londra a publicat un ghid despre cum să-ți crești propriii dovleci pe care să-i transformi în bureți, ca o alternativă „prietenoasă cu planeta” la cei sintetici. 

Luffa cea originală

De-a lungul timpului, denumirile „Luffa”, „Loofah” sau „Lufa” s-au încetățenit, dar au ajuns să fie folosite pentru a descrie orice burete de baie, fie că este din plastic, fie că e din alge marine. Puțini știu povestea Luffei celei originale... 

Ei bine, aceasta din urmă a ajuns să fie cultivată și în Bihor la inițiativa unei tinere care provine dintr-o familie de agricultori cu tradiție din Diosig. Anikó și soțul ei Károly au aflat despre acest burete natural în vacanțele lor peste hotare, inclusiv în Grecia. „Am început să ne interesăm despre acest tip de dovleac, despre metodele de cultivare, iar apoi am comandat primele semințe din Ungaria, dintr-un depozit pentru producători”, povestește Anikó.

100% vegan 

Semințele se plantează în martie, iar dovlecii sunt recoltați în august. Pentru a crește, Luffa are nevoie de temperaturi ridicate și de umiditate. „Bureții se usucă natural, fie direct în plantație, fie când recoltăm dovlecii și îi punem la uscat. Apoi îi decojim, îi spălăm și îi curățăm de semințe. Îi lăsăm din nou la uscat, iar astfel rămâne doar partea aceea vâscoasă. Și atât!”, spune Anikó.

Ea și Károly au numit produsul LuffaKA, adăugând denumirii dovleacului inițialele cultivatorilor, și îl vând informându-și clienții că este „100% vegan, 100% biodegradabil și 100% compostabil”.

Bureții naturali pot fi comandați online, prin pagina de Facebook „Luffaka - Eco Luffa Sponge”, pot fi găsiți la aprozarul familiei lui Anikó de la intersecția străzilor Lacul Roșu și Moldovei din Oradea, precum și la târguri, inclusiv în piața volantă din centrul orașului (foto). „Din fericire, la târgul din Piața Unirii am avut clientelă foarte bună. Oamenii au fost deschiși și au cumpărat, mulți nici nu auziseră de Luffa. S-au mirat că iese așa un burete dintr-un dovleac”, povestește agricultoarea. 

Bun exfoliant 

Prețurile încep de la 10 lei pentru un burete de dimensiuni mici și ajung la 29 lei în cazul celor de 30-35 centimetri. Bureții pot fi tăiați în bucăți și folosiți după preferințe. Produsul are o durată de viață între 6 și 12 luni, spun cultivatorii, în funcție de cât de mult sunt folosiți și curățați. Anikó recomandă spălarea lor cu oțet, apoi cu apă, o dată la două săptămâni.

Pe lângă faptul că sunt naturali, aceștia pot fi folosiți atât în bucătărie, pentru spălarea vaselor, cât și în baie. Alături de gelul sau săpunul preferat, bureții Luffa sunt buni pentru exfolierea pielii, dat fiind că sunt fibroși, motiv pentru care ar ajuta chiar și la stimularea circulației sângelui. 

S-ar putea spune, astfel, că Luffa nu e moale. Nici în textură, nici în beneficii...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON