URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2023, 08:02

S-a „furat” Crişul! Cum a „deturnat” cursul Crișului Repede firma italiană care deține microhidrocentralele de pe râu (FOTO/VIDEO)

S-a „furat” Crişul! Cum a „deturnat” cursul Crișului Repede firma italiană care deține microhidrocentralele de pe râu (FOTO/VIDEO) ÎNAINTE ŞI DUPĂ. Comisarii de Mediu au constatat în două rânduri că cei de la Idroradea au „deturnat” către propriile microhidrocentrale, printr-un canal (foto 1), întregul curs al Crişului Repede în amonte de priza de apă Vadu Crişului, lăsând „dezgolit” fundul râului şi punând în pericol speciile acvatice protejate (foto 2 și 3). Firma a fost obligată să „elibereze” apa, astfel că acum debitul din albie a revenit la normal (foto 4)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Idroradea, care deţine microhidrocentralele din Crişul Repede şi priza de apă de la Vadu Crişului, a ajuns în atenţia Gărzii de Mediu Bihor după o reclamaţie a localnicilor din Vad. Oamenii acuză firma că a deviat mult prea multă apă din râu spre turbinele microhidrocentralelor care produc energie electrică, secând de-a dreptul albia Crişului, care se află în arie naturală protejată. A fost o avarie, susţine un reprezentant al Idroradea, dar sătenii sunt neîncrezători, căci nu e prima oară când râul e lăsat fără apă...

Italieni deştepţi

Priza de apă Vadu Crişului şi microhidrocentralele din Aştileu aparţin firmei Idroradea, controlată de altă două companii cu asociaţi italieni, care în 2014 le-a cumpărat de la Hidroelectrica, la pachet cu Centrala Hidroelectrică de Mică Putere Baraj CET şi CHEMP CET Restituire, ambele din Oradea. Preţul a fost de 21,3 milioane de lei (aproximativ 4,2 milioane euro, la cursul BNR de atunci), ca parte a programului de restructurare.

Ceea ce a considerat nerentabil Hidroelectrica, pentru italieni, s-a dovedit o afacere bună. Noii proprietari au avut câştiguri uriaşe încă de la început, cel mai mare anul trecut, când explozia preţurilor la energie le-a adus venituri de 11,4 milioane lei şi un profit brut de 6,4 milioane lei, din vânzarea producţiei în Sistemul Energetic Naţional.

Deşi s-ar crede că produc energie verde doar pentru că nu scot fum, microhidrocentralele, mai ales atunci când sunt construite în locuri nepotrivite, pot cauza o mulţime de probleme de mediu. Întrerup conectivitatea longitudinală a cursurilor de apă, simpla lor existenţă punând în pericol toată fauna acvatică, după cum explică ecologistul Andrei Togor, preşedintele asociaţiei Aqua Crisius. Fenomenul nu e vizibil şi nu atrage atenţia, iar autorităţile află despre nereguli cu totul întâmplător.

A secat Crişul!

Ioan Bica consilier USRAşa s-a întâmplat şi în cazul prizei de apă de la Vadu Crişului, de unde porneşte canalul artificial de 9 kilometri spre microhidrocentralele Aştileu I (edificată în 1954) şi Aştileu II (construită între 1979-1982).

Pe 2 august, cel care a dat alarma a fost Ioan Bica (foto), consilier USR din Vadu Crişului, alertat de consătenii pescari că râul, de obicei năvalnic în zonă, are albia goală. "M-am dus să văd, apoi am sesizat autorităţile de Mediu", a povestit Bica BIHOREANULUI.

Nu era prima oară când Crişul "seca" în aval de priza de apă, unde râul ar trebui deviat doar parţial, căci legea obligă proprietarii microhidrocentralelor să asigure un debit astfel încât fauna şi flora să nu dispară. "S-a tot subţiat Crişul în perioade secetoase. Dar anul trecut s-a întâmplat în luna mai, în plină prohibiţie, când peştii depun icrele. Atunci am sesizat pentru prima dată Garda de Mediu, au venit în teren împreună cu cei de la ABA Crişuri şi s-au dispus mai multe măsuri care, din păcate, nu s-au implementat. Iar acum s-a întâmplat din nou", zice Bica.

Fără obligaţii

Anul trecut, bărbatul a sesizat incidentul pe 20 mai şi a înaintat reclamaţia Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, iar până când aceasta a ajuns la autorităţile de control - Garda de Mediu, ABA Crişuri şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) - au mai trecut 3 zile, timp în care Crişul a rămas aproape secat, după cum arată rapoartele acestor instituţii, consultate de BIHOREANUL.

Comisarii de Mediu, inspectorii ABA şi ai ANANP au notat cu toţii că "vizual, debitul este scăzut", precizând, însă, că nu pot stabili câtă apă curgea efectiv în râu, căci n-au găsit la faţa locului vreo miră - un dispozitiv de măsurare obligatoriu.

Mai mult, deşi activitatea se desfăşura în arie naturală protejată, întreaga luncă a Crişului Repede fiind sit Natura 2000, Idroradea încă nu ceruse avizul administratorului, adică al ANANP. Probleme avea şi autorizaţia de mediu, primită în martie 2013 de Hidroelectrica şi transferată în noiembrie, acelaşi an, către Idroradea, căci nu stipula nicio obligaţie privind protecţia mediului.

Cert e că, în urma controlului, firma a fost notificată să asigure "debitul de apă necesar în vederea dezvoltării normale a faunei piscicole în aval de priza de apă Vadu Crişului", să-şi monteze miră hidrometrică şi să transmită APM Bihor toate documentele cu sursele de afectare a biodiversităţii.

O avarie

Firma nu e cu actele în regulă nici în prezent. Vechea autorizaţie de mediu i-a expirat, la fel şi cea de gospodărire a apelor emisă de ABA Crişuri. Au constatat-o comisarii de Mediu care la începutul acestei luni, pe 3 august, au fost chemaţi din nou la Vadu Crişului, pentru aceeaşi problemă ca anul trecut: nerespectarea debitului de servitute, stipulat în lege la 2 metri cubi pe secundă, dar care era de 10 ori mai mic, de numai 0,2 metri cubi pe secundă.

Deşi suspiciunea era că Idroradea a "deturnat" râul pentru a învârti mai vârtos turbinele, deci pentru profit, reprezentantul firmei, inginerul Ionuţ Ciuciu, a invocat o avarie. Şi, cum n-au putut demonstra contrariul, comisarii de Mediu au amendat firma doar pentru lipsa autorizaţiei de mediu, cu 50.000 lei. "Pentru autorizaţia de gospodărire a apelor, firma a depus o cerere, în termen, dar procedura nu a fost încă finalizată", explică şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, motivul pentru care Idroradea nu a fost sancţionată şi pentru lipsa acestei autorizaţii.

"Vom contesta"

Cum e posibil ca într-o arie naturală protejată o firmă să exploateze apa unui râu fără avizul custodelui şi să mai şi pună în pericol specii pe cale de dispariţie? Şi de ce nu pot fi oprite microhidrocentralele când proprietarii îşi încalcă obligaţiile de mediu?

Primii care ar putea lua măsuri sunt reprezentanţii ABA, care i-au închiriat apa Crişului, însă directorul executiv Pásztor Sándor susţine că nu are motive. "Legea spune că pentru a opri activitatea firmei, o autoritate a statului ar trebui le respingă solicitarea de autorizare. Dar nu sunt motive". În opinia acestuia, nu există dovezi care să ateste că incidentele reclamate de sătenii din Vadu Crişului ar fi provocat daune, căci "nu s-a găsit mortalitate piscicolă", iar la controalele periodice ale inspectorilor ABA "nu s-au descoperit probleme".

Interpelat de BIHOREANUL, reprezentantul Idroradea consideră că problema e "pur birocratică" şi susţine că firma va contesta sancţiunea. "Noi am depus toate documentele cerute, dar ni s-au tot cerut completări. E o procedură de durată", zice Ionuţ Ciuciu.

Cât despre râul pe care firma îl "confiscă" din când în când, inginerul dă vina, la fel ca în faţa comisarilor de Mediu, pe intemperiile care au umplut albia de vegetaţie şi mâl, blocând curgerea apei sub stăvilar, spre râu. "Am curăţat albia, iar acum curge, debitul e normal", susţine Ciuciu. Rămâne de văzut până când...


RÂURI "EXPLOATATE"
Altă centrală, aceeaşi problemă

Microhidrocentrala Idroradeea este a doua amendată în ultimii ani de comisarii Gărzii de Mediu Bihor pentru încălcarea obligaţiei de a lăsa în aval o cantitate de apă suficientă pentru a nu afecta speciile acvatice.

Prima a fost amenajarea hidroenergetică a firmei Alesis SRL Cluj Napoca, pe râul Bistra, în Pădurea Neagră, tot o rezervaţie naturală. Clujenii au încasat o amendă de 100.000 lei după ce s-a descoperit că apa a fost deviată spre turbine, iar pe un sector de 4 kilometri în aval debitul în râu era inexistent. Firma a plătit doar jumătate din amendă în termenul "promoţional" de 15 zile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
excalibur
Se vede ca iar ti-a tras-o pruncu tau freza. Descendenti directi din falusu' lu' attila si a lu' arpi... Te stie el ce poama esti. haha
Postat 17 August 2023, 18:03 de Riviera
Tileagd-Fughiu
Si ce se intampla cu tronsonul Tileagd - Fughiu? de minim 15 ani apa Crisului are un debit de mai putin de 30% in albia naturala, cea mai mare cantitate de apa este redirectionata spre canalul de fuga. ABA Crisuri, Aqua Crisius (custodele ariei protejate) ce fac??? Toata albia e colmatata, adancimea medie a apei nu depaseste (dupa opinia mea) 50cm. Fauna piscicola este cvasi-inexistenta pe acest tronson. E un mic dezastru ecologic
Postat 17 August 2023, 14:09 de CR
da
asa ceva in italica se lasa cu sclobozenii in sclobozia pe broscari , da asa e africanii in vizita la hindieuropienii , deci merge
Postat 17 August 2023, 11:08 de sodelica
DECIT 500milioane de euro...
...era sa achitam pentru niste baieti smecheri care au avut contracte cu hidroelectrica acu' 10 ani, pe vremea lu' basescu. Curtea de arbitraj international washington. Vreau pensii speciale pe viata pentru toti oamenii bravi ai romaniei, securisti, sristi,die,sie, precum si pentru politicienii descendenti direct din falusul lui stefan cel mare si mihai viteazu'. Case,masini,vouchere si gagici tinere pe viata. Vrednici sunt.
Postat 17 August 2023, 09:56 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON