URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și de majorare a taxelor în sectorul privat nasc proteste

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Subiectele noii ediţii:

Marea păcăleală

Anunțată de Guvern ca „prima reformă reală”, OUG pentru reducerea cheltuielilor bugetare se arată o farsă: economiile vor fi infime, iar „deranjul” enorm. În timp ce șefii de instituții din Bihor afirmă că prin desființarea posturilor vacante nu se câștigă nimic, împuținarea funcțiilor de conducere salvează lunar doar câteva zeci de mii de lei, iar comasarea unor structuri le va „bulibăși”, funcționarii pregătesc procese pentru a anula Ordonanța, ca nelegală.

Efect contrar

Agenții economici susțin că măsurile fiscale pregătite de Guvernul Ciolacu vor genera doar scumpiri, șomaj și evaziune fiscală. Creșterea fiscalității va obliga firmele din agricultură, construcții și industria ospitalității să majoreze tarifele și cu 20%, accelerând declinul economiei bihorene, tot mai puțin atractive pentru investitori.

Finanțare cu penalizare

Primăria Oradea a fost pusă să achite corecții financiare de 4,3 milioane euro pe proiectele europene de peste 400 milioane euro implementate în ultimii ani. Primarul Florin Birta afirmă că suma penalităților este „infimă”, reprezentând doar 1% din valoarea finanțărilor atrase, iar subalternii săi spun că aceste corecții au fost inerente, având în vedere presiunea timpului. Cea mai mare corecție financiară, de 4,4 milioane lei, a fost aplicată Primăriei Oradea pentru nepublicarea în Jurnalul Oficial al UE a licitației de reabilitare a Pieței Ferdinand. „Ne judecăm și sper să câștigăm”, spune directorul DMPFI, Marius Moș.

Ro-Defect

BIHOREANUL a descoperit de ce mesajele RO-ALERT au ajuns la orădeni abia după ce super-furtuna a lovit orașul în 25 iulie. ANM a detectat cu o zi înainte probabilitatea unor fenomene extreme, iar în ziua furtunii a emis trei avertizări de cod galben, portocaliu și roșu, dar ISU a trimis SMS-urile către bihoreni post-factum, din cauza unor „probleme tehnice”.

S-a „furat” Crişul! 

Firma din Oradea a unor italieni, deținătoare a microhidrocentralelor din albia protejată a Crişului Repede, reclamată că a „secat” albia râului. Garda de Mediu a amendat societatea cu 50.000 lei pentru că lucrează fără autorizaţie de mediu, studiu de impact asupra biodiversității şi avizul ANANP, obligatoriu într-o arie protejată.

ORADEA NOASTRĂ 

Învățăm să separăm!

De o lună, în Oradea deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le separe pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă. Ca să-i ajute pe clienți să înțeleagă și să respecte aceste reguli, RER Vest a elaborat un ghid de colectare separată și a demarat o amplă campanie de informare. 

Specialist cu experiență în peisagistică, Adrian Burca spune cum ar putea Oradea să prevină pagubele în domeniu, cauzate de furtunile puternice: „Copacii au nevoie de protecția noastră”

Furtuna din 25 iulie le-a amintit orădenilor că forța naturii este greu de combătut, o vijelie scurtă, dar foarte puternică, distrugând aproape 3.000 de copaci. Urmările dezastrului puteau fi limitate, totuși, dacă Primăria ar fi asigurat o mentenanță „ca la carte” a arborilor din oraș, crede Adrian Burca, fondatorul și administratorul firmei de peisagistică Kaluna. 

Absolvent de drept și filosofie, cu studii și în economie și horticultură, inclusiv în Germania, autor a peste 50 de articole publicate în reviste de specialitate, Burca spune ce ar trebui să facă Primăria pentru ca asemenea dezastre verzi să fie evitate.

TIMP LIBER

Cinema sub stele

În această săptămână, parcul Cetății orădene se transformă în cinematograf în aer liber, cu filme de festival, popcorn și înghețată.

Ediția din acest an a Oradea Summer Film propune producții care ating tema migrației, cum ar fi „Spre Nord” (2022), despre Dumitru, un român care se ascunde la bordul unei nave pentru a ajunge în America, sau „Ali: Frica mănâncă sufletul” (1974), ce prezintă povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan și o femeie mai în vârstă din Germania de Vest, expunând totodată rasismul societății germane.

OPINII

Mircea Chirilă: Munciți cu spor, nu pentru sporuri!

Când i-am văzut pe finanțiști că pun de grevă spontană, am crezut că protestează pentru că nu sunt lăsați să-și facă meseria. România are cea mai mică rată de colectare a taxelor din Europa, iar dacă am fi măcar la nivelul Bulgariei nu ar mai exista nicio gaură în buget. Când colo, angajații luptă să nu-și piardă privilegiile... 

Adrian Criș: O mascaradă

Nici nu bănuiam cât de iute va țâșni adevărul din gura păcătosului Ciolacu atunci când, din neatenție, promitea că trece „de la fapte la vorbe”. În plin sezon de concedii, când lefegiii de rând își cheltuie voucherele de vacanță la mare și la munte (unde hotelurile și pensiunile au mărit tarifele tocmai bazându-se pe ei drept clientelă sigură), iar cei de lux prin Caraibe, Guvernul anunță o Ordonanță de Urgență, împachetată ca „prima reformă reală” pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar...

Mircea Ursuța: Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu

La începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023, prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani. Un proiect similar întocmit acum câțiva ani a fost declarat neconstituțional în anul 2020. Actuala lege este rezultatul activității unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada aprilie-iulie 2021, însă a fost nevoie de doi ani ca proiectul să devină lege...

PREMIILE LUI BIHOREL

Salvați șefii! Găselnița Primăriei Oradea pentru a evita desființarea unor servicii; Maternitate cu surprize: FMF Oradea o propune șefă de secție pe fosta manageră Liana Antal; Actrița Debelka: Cinefilii din Oradea sunt serviți cu un clip cu blonda lui Dragnea; Vecini de coşmar: Cum se războiesc în instanță doi orădeni cu „onoarea nereperată”; Alcoolul, bată-l vina! Ce pedeapsă a primit un funcționar al Primăriei Oradea prins băut la volan; Duș nedorit: Sistemul de irigație „mătură” stația de tramvai din Nufărul. 

ACTUALITATE LOCALĂ

Fostul manager al Spitalului Militar din Oradea a făcut stop cardiac în curtea unității; PSD Bihor lansează în sondaje 8 „persoane cunoscute” care vor să candideze la Primăria Oradea și la CJ; Crimă în Ineu: O femeie și-a înjunghiat tatăl; Magazin incendiat în Oradea! Mesaj pentru firma WGS și clienții ei: „Toate o să ardă!”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON