URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2024, 08:01

Arși la încălzire! Facturi de încălzire aproape duble în Oradea. Vezi de ce!

Arși la încălzire! Facturi de încălzire aproape duble în Oradea. Vezi de ce! VINE „ÎNCĂLZIREA”! Răcirea vremii a făcut ca prima factură de încălzire pe care orădenii o au de plătit către Termoficare în 2024 să explodeze. „Nu mi-a venit să cred. Am ajuns ca numai încălzirea pentru un apartament cu 2 camere să depășească 400 lei pe lună. Enorm!”, spune administratorul unei asociații de proprietari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încălzirea apartamentelor bate record după record. În Oradea, factura pe decembrie 2023 este aproape dublă faţă de cea din luna precedentă. 

"Eu înţeleg că încălzirea e scumpă, dar deja este prea mult. Mi-a venit de plată 569 lei faţă de puţin peste 300 lei cât am datorat în noiembrie", spune proprietara unui apartament cu 3 camere din zona Magheru. Iar pentru luna ianuarie facturile se anunţă şi mai mari.

"De două ori mai mari!"

Administratorii asociaţiilor de proprietari din Oradea au primit noile facturi de la Termoficare. Aproape că nu a fost sediu de asociaţie în care să nu se fi auzit, în timpul repartizării costurilor cu încălzirea pe apartament, "urări" de "arză-i focul".

"Mi-era şi groază de ce vor zice oamenii. La aceeaşi perioadă de facturare, de 28 de zile, încălzirea pe decembrie a venit de două ori mai mare faţă de noiembrie, şi nici n-a fost aşa frig", zice administratorul unei asociaţii din zona Magheru. Concret, costurile cu încălzirea au urcat de la 98 lei la 216 lei pentru o garsonieră şi de la 188 lei la 415 lei în cazul unui apartament cu 2 camere. În cazul unor locuinţe mai spaţioase, factura a urcat de la 298 lei la 658 lei (apartament cu 3 camere) şi de la 371 lei la 820 lei (4 camere).

"Practic, pe întreaga asociaţie, costurile de încălzire şi apă caldă s-au triplat, de la 6.900 lei pe luna noiembrie la 19.900 lei în decembrie", spune administratorul.

Obligaţi la economie

Oamenii sunt revoltaţi. "În fiecare an încălzirea e tot mai scumpă şi nu pot face nimic. Nu poţi să închizi caloriferele şi să spui «nu mai plătesc», că nu poţi să îngheţi în casă", protestează proprietara unui apartament cu 3 camere din zonă. Pentru ea, alternativa ar fi să schimbe apartamentul pe o garsonieră, mai uşor de întreţinut. "Sunt pensionară. Aici am locuit de ani de zile, nu-mi vine să mai plec", zice femeia.

Situaţia este general valabilă. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. De la mai puţin de 200 lei încălzire pe noiembrie, acum mi-a venit de plată 387 lei. Numai încălzirea. Vecinii mei, care au 3 camere, au de plătit peste 500 lei", spune proprietara unui apartament cu 2 camere din Rogerius.

Femeia locuieşte singură. "Economisesc cum pot. Luna trecută am consumat un metru cub de apă rece şi doi metri cubi de apă caldă, că durează până curge caldă la robinet, şi tot am factură de 491 lei", spune ea. Aproape cât o costă mâncarea pe o lună...

"Nu am avut reclamaţii" 

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare spun că noile facturi reprezintă fidel consumul de încălzire al orădenilor. Societatea nu a avut sesizări referitoare la nivelul facturilor. "Nu am primit nicio reclamaţie că facturile ar fi fost calculate greşit, nici din partea asociaţiilor de proprietari, nici din partea orădenilor", spune directorul Sorin Ungur (foto). Potrivit acestuia, facturile de încălzire sunt mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe fondul scumpirii încălzirii cu 6,5%, de la 373 lei la 397 lei pe gigacalorie. 

Singură, diferenţa de 24 lei pe gigacalorie este, însă, prea mică pentru a acoperi explozia facturilor, în condiţiile în care majorarea ar însemna cam 45 lei în plus pentru un apartament cu 2 camere şi circa 55 lei în plus pentru unul cu 3 camere...

Iarna din facturi

Dublarea facturilor a fost generată mai ales de răcirea vremii. "Diferenţa mare dintre facturile pe decembrie şi cele anterioare vine din creşterea consumului. Vremea s-a răcit brusc după 17 noiembrie, când au apărut primele zile cu temperaturi negative", spune Ungur.

Termoficare a crescut temperatura agentului termic din calorifere pentru a menţine acelaşi confort termic în apartamente, ceea ce a însemnat creşterea consumului de gigacalorii. "După răcirea vremii, temperatura agentului termic din reţeaua secundară a crescut de la 42-43 grade Celsius la 47-48 grade, ceea ce a făcut să crească consumul de gigacalorii şi, implicit, suma de plată pentru consumatori".

Scumpirea gigacaloriei şi creşterea consumului au făcut, aşadar, ca facturile să crească. Problema mare e că această creştere nu va fi singura. Potrivit estimărilor, pe fondul răcirii vremii, factura pe ianuarie ar urma să fie şi ea mai mare cu circa 30% faţă de cea din decembrie.

Pentru că în Oradea operatorul a investit în ultimii ani peste 200 milioane lei în reabilitarea reţelelor şi eliminarea pierderilor, orădenii nu se mai pot plânge de frig în apartamente. Marea problemă este de unde vor găsi bani pentru a-şi plăti facturile...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@excalibur
"Cit despre frustrarea celor care NU stau la bloc, stati linistiti, "avantajele" incalzirii mai ieftine, care e iluzoriu dealtfel, vine la pachet cu alte "beneficii", pentru cunoscatori only." Se pare ca n-ai inteles nimic din ce am scris eu. Nu ma intereseaza cat a fost si cat este gigacaloria, frustrarea e ca va plangeti aici toata ziua ca primaria NU va da. Si ca nu va izoleaza blocurile proprietata privata pe banii contribuabililor. Adica si ai mei. Eu platesc probabil de trei ori mai mult impozit pentru o casa si o masina decat unul de la bloc. Si nu primesc nimic in afara de o amenintare sa-mi renovez fatada pentru altfel imi creste impozitul cu 500%. Si nici la incalzire nu primesc nimic de la primarie. Voi, in schimb va vaitati toata ziua ca primaria va compenseaza prea putin gigacaloria. Si din banii cui? Inclusiv ai mei. De ce sa-ti compensez eu gigacaloria? Chiar n-aveti bun simt. Platiti cat aveti de platit, daca nu va convine, mutati-va. Mai studiati si voi cat e gigacaloria in alte parti. Si mai terminati cu politizarea asta de cea mai joasa speta a orice se intampla in acest oras, bun sau rau! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/vom-plati-mai-mult-incalzirea-apartamentelor-din-oradea-se-scumpeste-cu-65-pretul-unei-gigacalorii-urcand-la-397-lei-182925.html. La Bacau e cel mai frumos, 1.111 lei gigacaloria, 329 pentru populatie, 782 subventia. Totusi, de unde acesti bani?
Postat 09 Februarie 2024, 13:23 de Biggie
Pentru cei ce nu-ntelege, m-am nascut ca sa fiu rege...
Inainte de megaliberalizarea "guvernelor mele", gazul era 0.17lei/ kwh . Termoficarea cumpara si mai ieftin, fiind racordata direct in magistralele Transgaz. Pretul plafonat e 0.31. Deci , dublu. Gigacaloria nu s-a dublat in Oradea. De ce? Pentru ca ea era overpriced demult deja. Primaria spolia cetatenii cu gratia unei curve care te tapeaza direct la portofel. Acum citiva ani am gasit un fisier in care PMO semnase niste acte cu finantatorul european , in care se angaja etapizat sa duca pretul gigacaloriei spre suta de euro. Finantatorul impusese monopolul termoficarii versus gaz. De aia oradeanul umbla cu butelia in spate, it's not a bug, it's a feature. De aia nu se scumpesc biletele OTL, pentru ca erau de mult in plafon. Asta a fost "fenomenul" Oradea. Criza a avut si efecte bune. Ne-a adus intr-o relativa normalitate. Cit despre frustrarea celor care NU stau la bloc, stati linistiti, "avantajele" incalzirii mai ieftine, care e iluzoriu dealtfel, vine la pachet cu alte "beneficii", pentru cunoscatori only. Blocurile Prima va asteapta...
Postat 09 Februarie 2024, 10:19 de excalibur
Pentru cei care comenteaza cu pretul gigacaloriei
Mutati-va intr-un loc unde nu depindeti de termoficare. Centrala proprie pe gaz sau pompe de caldura. Si nu mai aveti ce sa va plangeti toata ziua aici. Nu va obliga nimeni. Si pana la urma o sa va dati seama ca e mai ieftin si mai comod la bloc. Habar n-aveti cat costa o masina sau un palet de lemne pe care nu-l subventioneaza nimeni. Nici din impozitele mele, nici din ale voastre. In schimb din taxele mele va subventioneaza voua gigacaloria. Si acum mai vreti sa va si izoleze blocurile pe gratis.
Postat 08 Februarie 2024, 21:58 de Biggie
@vasi13
"cand l-au intrebat pe marioneta Birta de ce nu se izoleaza blocurile, a spus ca nu se poate ca asta ar insemna sa scada productia de gigacalorie a centralei." Ai gigacalorie subventionata, acum vrei sa-ti si izoleze blocul. Voi chiar nu aveti rusine? Mie cine imi subventioneaza lemnele si-mi izoleaza casa? Cine-i hotul ordinar si cersetor?
Postat 08 Februarie 2024, 21:41 de Biggie
Am sunat un amic din București
A zic ca noi suntem bogați la Oradea, sa plătești 600 la încălzire și sa ai căldură, el a plătit 950 și a avut căldură in zilele calde ::::)))))
Postat 08 Februarie 2024, 21:16 de Sandu2100
logica termoficata
deci Gigel sefuletul de la termoficare zice ca s-a scumpit cu 6,5% gigacaloria, deci e normal sa platim pretul la incalzire majorat cu 120%. pentru ca nu putem noi plati cat pot ei fura sau cum?
Postat 08 Februarie 2024, 19:03 de roger
“Punctul termic trebuie reabilitat de clienti”
Abia asta e o ineptie! Punctul termic apartine si este reabilitat de termoficare! Cand se desfinteaza punctul termic si se monteaza module (pe co-finantare europeana), te astepti ca prin scurtarea distantei, agentul termic sa ajunga mai repede de 15-20 de minute la prima ora! Ca modulul nu functioneaza in parametrii normali, ca este subdimensionat, ca deserveste 3 imobile (cladiri “istorice” in aceeasi curte), ne putem intreba, nu? Nu deranjam, sper! Mai ales ca platim si nu primim ce platim…
Postat 08 Februarie 2024, 12:54 de User anonimizat
Vorbiti ineptii
"Trebuie sa astept mult dupa apa calda, deci milioanele investite in reabilitare nu dau nici un rezultat", sau "primaria a cheltuit milioane pnetru reabilitarea Termoficare, dar mie imi vine factura de caldura mai mare", astea sunt ineptii. Milioanele au fost cheltuite pe ciurcuitul termic primar, iar apa calda la robinet e circuit secundar din bloc. Absolut nici o legatura. Apoi cat de cald este caloriferul in locuita e determinat de punctul termic, care e proprietatea clientului, fie asociatii de locatari, fie case cu punct termic propriu. Punctul termic trebuie reabilitat de clienti, nu de Termoficare sau primarie. In ce priveste delta T, aceasta este mai mica per total in tot orasul, pentru ca se pierde mult mai putina caldura pe circuitul primar municipal. Un motiv pentru care unii primesc facturi mai mari decat erau obisnuiti este ca s-au introdus puncte termice modulare, mai mici, care sunt contorizate separat, si ca atare acum platesc consumul lor real, pe cand inainte era un punct termic la sute de aprtamente, si practic consumul lor mai mare era platit de altii. Ca si fapt divers, in ce priveste cat de fierbinti sunt caloriferele, pentru fiecare grad in plus in calorifer, consumul creste exponential, pentru ca se pierde mai multa caldura pe traseu si prin pereti. Deci cei care "nu pot face in casa peste 22 grade" au facturi de caldura mult, mult mai mici.
Postat 08 Februarie 2024, 12:41 de NZF
Liberalii sunt hoți. Umflă costurile pentru că nimeni nu îi ia la palme.
Șmecheria e simplă și are legătură cu "delta T". Aceasta reprezintă diferența între temperaturile de tur și de retur, raportate la costurile de producție a energiei termice. Dacă îți iese la CET pe tur la 110°C și se întoarce tot acolo la 50°C° plătești "X lei" per gigacaloria măsurată și facturată, la diferența de 60°C. Dacă iese la 100°C și se întoarce la 30°C, adică la o diferență de 70°C, e clar că vei achita mai mult chiar dacă temperatura de intrare la calorifere este mai redusă. La asta, prin raportare la prețul materiilor prime (gaz, cărbune, coceni, etc), poate să apară chiar și o dublare de tarif, chiar dacă per ansamblu calitatea serviciilor este mai slabă și temperatura în apartamente nu este cum s-ar vrea. Mai este o problemă ce privește un dezechilibru major al sistemului de termoficare, subvenționat și alimentat cu dute de milioane euro în investiții. Blocurile din capătul Rogeriusului stau cu ferestrele deschise la 28°C în camere, în timp ce pe Cantemir spre exemplu nu pot trece de 22°C nici dacă ar pune oamenii pompe de creștere a presiunii în subsoluri. Asta au făcut "birtinezii" ... băgând 200.000.000 Euro într-o rețea care nici nu acoperă tot orașul măcar.
Postat 08 Februarie 2024, 11:27 de KP
Asta e o minciuna ca nu au fost reclamatii!
Doar eu am depus 2, una pe factura totala din decembrie (680 lei la 2 camere!), alta pe consumul de apa calda (11mc la o femeie de 74ani!). Asta in conditiile in care reteaua a fost reabilitata, s-a desfiintat punctul termic si s-a introdus module. Evident ca factura emisa trebuie platita, evident ca se taraganeaza verificarile (or fi multe reclamatii), dar cum naiba sa bagi sute de milioane intr-un sistem care continua sa ramana neperformant? Nici o imbunatatire semnificativa (in continuare se sta dupa apa calda) si probabil nici pierderile nu s-au eliminat devreme ce vin asemenea consumuri (o fi avand legatura cu calitatea lucrarilor).
Postat 08 Februarie 2024, 10:55 de User anonimizat
Factuti
Au fost reclamații și sunt ,problema e că nu se vrea sa se audă sa se ajute ,,,mai bine e să distrugi și ce mai caută aleșii noștrii fix nimic sa stea la cald cat mai la cald in rest ......fara cuvinte un pensionar singur la o pensie de 2000 Ron cu tot ajutorul rușine de la stat poate sa stea liniștit încet pe strada........
Postat 08 Februarie 2024, 10:22 de levente49
Nu e bine, dar va fi si mai rau!
Pana acum ne-a supt doar birtinezul & gasca, sa vedeti cand ne va suge UE, vom umbla cocosati! Vine taxa pe emisia de carbon (CBAM). Se vrea eliminarea folosirii combustibililor fosili: carbuni, gaze, petrol, benzina, motorina. Cica viitorul e al energiei electrice produsa de panouri fotovoltaice, turbine eoliene, energia nucleara (nu mult nici asta!).... Hidrogenul e un caz mai special, poate fi folosit in mai multe scopuri. Cei care poluează prin emisii de carbon ar putea scoate din buzunar până la 4.700 de lei anual. Chiar daca am fi un popor de milionari in euro/dolari si ne-am permite radiatoare electrice, pompe de caldura, masini electrice fara numar, tot degeaba. Nu se intreaba nimeni de unde atata energie electrica si mai ales cum o transportam?! https://ziarulunirea.ro/taxa-noua-pentru-romani-cei-care-polueaza-prin-emisii-de-carbon-ar-putea-scoate-din-buzunar-pana-la-4-700-de-lei-anual-869918/
Postat 08 Februarie 2024, 09:47 de pinonel
Hoti ordinari
La Digi24 , cand l-au intrebat pe marioneta Birta de ce nu se izoleaza blocurile, a spus ca nu se poate ca asta ar insemna sa scada productia de gigacalorie a centralei. Prostul nici cate blocuri are Oradea nu stia. Deci prostul a recunoscut ca nu vor izolare ca asa scade pretul si profitul lor
Postat 08 Februarie 2024, 09:21 de vasi13
Trebuie
Oile trebuie belite, tunse. Cu blănița lor se încălzes stapânii. Oile uită repede, nicio grijă. E prost cime dă, nu cine cere.
Postat 08 Februarie 2024, 09:11 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON