Încălzirea apartamentelor bate record după record. În Oradea, factura pe decembrie 2023 este aproape dublă faţă de cea din luna precedentă.
"Eu înţeleg că încălzirea e scumpă, dar deja este prea mult. Mi-a venit de plată 569 lei faţă de puţin peste 300 lei cât am datorat în noiembrie", spune proprietara unui apartament cu 3 camere din zona Magheru. Iar pentru luna ianuarie facturile se anunţă şi mai mari.
"De două ori mai mari!"
Administratorii asociaţiilor de proprietari din Oradea au primit noile facturi de la Termoficare. Aproape că nu a fost sediu de asociaţie în care să nu se fi auzit, în timpul repartizării costurilor cu încălzirea pe apartament, "urări" de "arză-i focul".
"Mi-era şi groază de ce vor zice oamenii. La aceeaşi perioadă de facturare, de 28 de zile, încălzirea pe decembrie a venit de două ori mai mare faţă de noiembrie, şi nici n-a fost aşa frig", zice administratorul unei asociaţii din zona Magheru. Concret, costurile cu încălzirea au urcat de la 98 lei la 216 lei pentru o garsonieră şi de la 188 lei la 415 lei în cazul unui apartament cu 2 camere. În cazul unor locuinţe mai spaţioase, factura a urcat de la 298 lei la 658 lei (apartament cu 3 camere) şi de la 371 lei la 820 lei (4 camere).
"Practic, pe întreaga asociaţie, costurile de încălzire şi apă caldă s-au triplat, de la 6.900 lei pe luna noiembrie la 19.900 lei în decembrie", spune administratorul.
Obligaţi la economie
Oamenii sunt revoltaţi. "În fiecare an încălzirea e tot mai scumpă şi nu pot face nimic. Nu poţi să închizi caloriferele şi să spui «nu mai plătesc», că nu poţi să îngheţi în casă", protestează proprietara unui apartament cu 3 camere din zonă. Pentru ea, alternativa ar fi să schimbe apartamentul pe o garsonieră, mai uşor de întreţinut. "Sunt pensionară. Aici am locuit de ani de zile, nu-mi vine să mai plec", zice femeia.
Situaţia este general valabilă. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. De la mai puţin de 200 lei încălzire pe noiembrie, acum mi-a venit de plată 387 lei. Numai încălzirea. Vecinii mei, care au 3 camere, au de plătit peste 500 lei", spune proprietara unui apartament cu 2 camere din Rogerius.
Femeia locuieşte singură. "Economisesc cum pot. Luna trecută am consumat un metru cub de apă rece şi doi metri cubi de apă caldă, că durează până curge caldă la robinet, şi tot am factură de 491 lei", spune ea. Aproape cât o costă mâncarea pe o lună...
"Nu am avut reclamaţii"
Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Termoficare spun că noile facturi reprezintă fidel consumul de încălzire al orădenilor. Societatea nu a avut sesizări referitoare la nivelul facturilor. "Nu am primit nicio reclamaţie că facturile ar fi fost calculate greşit, nici din partea asociaţiilor de proprietari, nici din partea orădenilor", spune directorul Sorin Ungur (foto). Potrivit acestuia, facturile de încălzire sunt mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut pe fondul scumpirii încălzirii cu 6,5%, de la 373 lei la 397 lei pe gigacalorie.
Singură, diferenţa de 24 lei pe gigacalorie este, însă, prea mică pentru a acoperi explozia facturilor, în condiţiile în care majorarea ar însemna cam 45 lei în plus pentru un apartament cu 2 camere şi circa 55 lei în plus pentru unul cu 3 camere...
Iarna din facturi
Dublarea facturilor a fost generată mai ales de răcirea vremii. "Diferenţa mare dintre facturile pe decembrie şi cele anterioare vine din creşterea consumului. Vremea s-a răcit brusc după 17 noiembrie, când au apărut primele zile cu temperaturi negative", spune Ungur.
Termoficare a crescut temperatura agentului termic din calorifere pentru a menţine acelaşi confort termic în apartamente, ceea ce a însemnat creşterea consumului de gigacalorii. "După răcirea vremii, temperatura agentului termic din reţeaua secundară a crescut de la 42-43 grade Celsius la 47-48 grade, ceea ce a făcut să crească consumul de gigacalorii şi, implicit, suma de plată pentru consumatori".
Scumpirea gigacaloriei şi creşterea consumului au făcut, aşadar, ca facturile să crească. Problema mare e că această creştere nu va fi singura. Potrivit estimărilor, pe fondul răcirii vremii, factura pe ianuarie ar urma să fie şi ea mai mare cu circa 30% faţă de cea din decembrie.
Pentru că în Oradea operatorul a investit în ultimii ani peste 200 milioane lei în reabilitarea reţelelor şi eliminarea pierderilor, orădenii nu se mai pot plânge de frig în apartamente. Marea problemă este de unde vor găsi bani pentru a-şi plăti facturile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.