URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2024, 08:00

Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO)

Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO) DOI MILIŢIENI. Filmarea făcută de Cosmin Săteanu, victima agentului şef adjunct Florin Ianc şi a colegului acestuia, arată că poliţiştii nu au avut nici cea mai mică intenţie de a se ocupa serios de plângerea sa, fiind în schimb decişi să-i administreze o corecţie şi la buzunar, şi la oase. Bărbatul a fost bătut şi amendat pentru că ar fi apelat abuziv la 112 şi le-ar fi vorbit injurios poliţiştilor, variantă contrazisă flagrant de filmările pe care BIHOREANUL le publică mai jos
Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO) "FORŢAT, ÎNCĂTUŞAT!". Descins acasă la Cosmin Săteanu la scurt timp după ce a sunat la 112 ca să reclame nereguli în "parohia" sa, agentul şef adjunct Florin Ianc (foto stânga) l-a pus la pământ şi l-a dus legat la Post, aşa cum îi promisese din start: "forţat, încătuşat"
Garcea de Bihor: Șeful Postului de Poliție din Aușeu a bătut și încătușat un localnic care reclamase transporturi nelegale de balast (FOTO/VIDEO) POLIŢIST ANTEMERGĂTOR. Basculantele supraîncărcate cu balast în Cacuciu Vechi sunt escortate adesea taman de şeful de Post din Auşeu, care anunţă şoferii dacă sunt controale pe drumuri, spune victima poliţistului. Omul l-a şi înregistrat pe Florin Ianc cum o face pe antemergătorul cu "modestul" Audi Q5 personal

Credeţi în sloganul Poliţiei despre "siguranţă şi încredere" şi sunteţi pe cale de a suna la 112? Gândiţi-vă de două ori, căci în loc de ajutor s-ar putea să primiţi o corecţie brutală!

A păţit-o recent un bihorean din Auşeu. După ce a apelat la 112 cerând ca Poliţia să verifice transporturi de balast făcute pe un drum comunal cu camioane supraîncărcate, omul a fost căutat acasă de un echipaj condus de şeful de Post comunal. Sub pretextul, mincinos, că omul ar fi refuzat să se legitimeze, poliţistul l-a umilit, l-a pus la pământ, l-a jucat pe spate şi, în final, l-a dus la Post ca pe un infractor, încătuşat, cum îi şi promisese de la început.

Un abuz de "tablagiu" ca în epoca vechii Miliţii, cu diferenţa că acum tehnologia îi şi demonstrează conduita: o parte din scenă a fost filmată de victimă cu telefonul, fiind înregistrată şi de camere de supraveghere.

"Nu mai puteam"

Cosmin Săteanu, localnic AușeuCosmin Săteanu (foto) a umblat prin lume până la 50 de ani, când dorul de satul natal l-a adus înapoi, acasă. O vreme a trăit în America, apoi în Oradea, dar în 2020 a renovat casa părintească din Cacuciu Vechi şi s-a stabilit aici. "La o anumită vârstă, cel mai mult te bucuri de linişte, că te vezi cu prieteni din copilărie, că mai stai de vorbă cu nişte vecini", spune bărbatul, căruia nici prin cap nu-i trecea că avea să devină victima unui abuz chiar din partea unor oameni ai legii.

Liniştea după care tânjea îi este, însă, adesea spulberată de camioane uriaşe ce trec pe uliţa îngustă unde locuieşte. "Sunt basculante mari, 8x4, de 40 de tone. Distrug şi drumul, şi casele, crapă pereţii din cauza trepidaţiilor", zice Săteanu. Maşinile, adaugă el, sunt încărcate cu balast dintr-un depozit aflat în sat, de unde pleacă pline-vârf.

Bărbatul a reclamat situaţia Primăriei de două ori anul trecut, arătând că nu este normal ca un drum comunal să fie circulat de camioane grele, dar n-a primit niciun răspuns. Anul acesta, pe 22 februarie, s-a hotărât să apeleze la Poliţie. "Nu mai puteam de supărare, am sunat la 112. Din dispecerat am fost direcţionat către Poliţia Bihor, mi-am spus numele, domiciliul, am arătat despre ce este vorba şi am cerut să se ia măsuri".

"Dacă aceste imagini..."

După doar o jumătate de oră s-a trezit cu un Logan de Poliţie în poartă, iar şeful de Post, agentul şef adjunct Florin Ianc, însoţit de încă un agent şi un elev de la şcoala pentru agenţi, l-a chemat afară. "Am ieşit cum eram, în papuci, dar am avut inspiraţia să pornesc telefonul ca să filmez. De la bun început, şeful de post s-a luat de maşina mea, parcată în faţa porţii. Apoi, deşi mă cunoaşte şi mi s-a adresat pe nume, mi-a cerut să mă legitimez, iar agentul care era cu el m-a luat la rost, de ce filmez", povesteşte bărbatul.

Spusele îi sunt confirmate de imaginile puse la dispoziţia BIHOREANULUI, care arată că poliţiştii nu au avut nici cea mai mică intenţie de a discuta cu reclamantul despre transporturile de balast, ci doar să-şi arate poziţia de forţă şi să-l pună la punct. Filmarea de 3 minute îl prezintă pe şeful de post cerându-i lui Săteanu să se legitimeze, în timp ce agentul mai tânăr a invocat "Regulamentul European 697", somându-l, cu mâinile în şolduri: "Dacă imaginile ajung în spaţiul public veţi fi pasibil de o amendă de 10.000 lei". Asta chit că "legea GDPR", la care se referea, sancţionează cu totul alte fapte decât filmarea unor funcţionari publici în exerciţiul funcţiunii, într-un spaţiu public.

Florin, poliţist texan

Filmarea arată insistenţa şefului de post de a-l umili pe Săteanu. După ce acesta i-a spus că a sunat la 112 ca să reclame "transporturi agabaritice pe un drum comunal pe care nu cred că se încadrează" şi l-a rugat "să verificaţi dacă au toate documentele legale", poliţistul a schimbat subiectul, chestionându-l "al cui este autoturismul acesta?", adică maşina din faţa porţii.

Apoi i-a cerut să-i prezinte buletinul. "Dacă refuzaţi, o să vă conducem la sediu ca să vă legitimăm şi identificăm", a spus Ianc, flegmatic, iar când bărbatul s-a arătat mirat şi a întrebat "cum anume?", a zis clar că "în mod forţat". Cum Săteanu i-a explicat că nu a ieşit din casă cu buletinul la el, poliţistul i-a dat ultimatum să-l aducă: "Vă rog să nu vă mai solicit încă o dată să-mi prezentaţi un act de identitate. Următoarea solicitare este faptul (sic!) că vă conduc la sediu pentru legitimare şi identificare în mod forţat, încătuşat". Ianc l-a informat care îi era "culpa": "Pentru că aţi sunat la 112 să faceţi o sesizare".

"Şmecherie poliţienească"

Odată revenit din casă cu actul de identitate, Săteanu n-a mai filmat cu telefonul, dar scena care a urmat a fost surprinsă de camerele de supraveghere din curte. În imagini se vede că Ianc a scos din Logan o mapă şi a pus-o pe portbagaj, unde a început să scrie un proces-verbal, despre care bărbatul a aflat că era o amendă pentru apelul la 112, făcut, potrivit poliţistului, abuziv.

"Le-am spus că este aberant că, în loc să cerceteze sesizarea şi să mă informeze cum a fost soluţionată, poliţiştii au venit să mă amendeze, deşi la 112 mi-am declinat identitatea şi am spus de ce am sunat", zice Săteanu.

La un moment dat, spune bărbatul, şeful de post a recurs la o stratagemă care să justifice, după cum şi-a dat seama ulterior, agresarea lui. "A făcut o şmecherie să mă provoace, m-a călcat cu bocancii pe picior şi eu am avut un reflex să pun mâna înainte. În momentul ăla m-a pus instantaneu la pământ şi împreună cu ceilalţi doi mi-au pus genunchii pe ceafă, m-au lovit cu picioarele în spate şi m-au încătuşat. Eu strigam, ei continuau să mă lovească. M-au legat, m-au băgat în Logan şi m-au dus la Post".


„FORȚAT, ÎNCĂTUȘAT!”. Descins acasă la Cosmin Săteanu la scurt timp după ce a sunat la 112 ca să reclame nereguli în „parohia” sa, agentul șef adjunct Florin Ianc (foto stânga) l-a pus la pământ și l-a dus legat la Post, așa cum îi promisese din start: „forțat, încătușat”

112? Veniţi la Poliţie!

Aici, zice bărbatul, poliţiştii nu l-au mai lovit, dar l-au ţinut încătuşat cam o oră, sub motiv că şeful scria procesul-verbal. "La un moment dat mi s-a făcut rău şi am cerut să vină o ambulanţă. A ajuns un echipaj din Aleşd, chemat tot prin 112, care m-a dus la spital".

A doua zi, Săteanu a mers la Oradea, unde un legist a certificat că era plin de vânătăi pe spate şi pe umeri, necesitând 5 zile de îngrijiri medicale. "O să contest amenda, iar împotriva şefului de Post depun o plângere şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, să fie cercetat disciplinar, şi la Parchetul Aleşd, ca să fie anchetat penal pentru loviri", spune bărbatul, pentru că "aşa comportament nici în Africa nu trebuie tolerat în Poliţie".

"Contactaţi IPJ Bihor"

Marţea trecută, BIHOREANUL s-a deplasat la Auşeu pentru a-i cere agentului şef adjunct Florin Ianc să-şi explice purtarea, însă poliţistul a refuzat orice lămurire, direcţionând reporterii, la fiecare întrebare, spre şefii Poliţiei. "Vă rog să contactaţi conducerea IPJ Bihor, care vă pot (sic) da mai multe detalii. Vă mulţumesc", a răspuns el cererii de a lămuri altercaţia în urma căreia l-a încătuşat pe Săteanu.

Întrebat dacă este o procedură standard ca un echipaj de Poliţie să-i caute la domiciliu pe cetăţenii care fac reclamaţii la 112, Ianc a răspuns la fel: "Cu privire la mai multe aspecte, vă rog să discutaţi cu conducerea IPJ Bihor". Nici despre cum escortează basculele supraîncărcate prin comună n-a vrut să spună altceva, ci tot "contactaţi IPJ", iar chestionat dacă a făcut cercetări pentru a verifica faptele sesizate de Săteanu a repetat: "Pentru mai multe, contactaţi conducerea IPJ". La fel a zis şi când reporterul l-a întrebat dacă până acum a amendat vreodată un şofer de camion supraîncărcat: "Mai multe detalii... atâta a fost".


POLIȚIST ANTEMERGĂTOR. Basculantele supraîncărcate cu balast în Cacuciu Vechi sunt escortate adesea taman de șeful de Post din Aușeu, care anunță șoferii dacă sunt controale pe drumuri, spune victima polițistului. Omul l-a și înregistrat pe Florin Ianc cum o face pe antemergătorul cu „modestul” Audi Q5 personal

"A refuzat legitimarea"

BIHOREANUL a vrut să afle şi poziţia conducerii IPJ Bihor, pentru a afla dacă există o procedură standard de acţiune în urma unui apel la 112 precum cel făcut de Săteanu, ce fel de cercetări au întreprins poliţiştii din Auşeu privind obiectul sesizării, motivul pentru care acesta, deşi îi cunoştea identitatea, a ţinut să-l legitimeze şi să-l încătuşeze pe bărbat, dacă poliţiştii aveau pornite body-camerele pentru înregistrarea interacţiunii, dar şi dacă Ianc a mai fost cercetat şi în trecut pentru agresarea unor cetăţeni care au apelat la 112, cum susţine Săteanu.

Potrivit răspunsului primit din partea conducerii Poliţiei Bihor, "în urma verificării aspectelor sesizate prin apelul la 112, acestea nu s-au confirmat, în momentul intervenţiei poliţiştilor nefiind identificate pe DC 170 autovehicule care transportă balast", iar apoi, "în momentul în care poliţiştii i-au adus la cunoştinţă apelantului că sesizarea sa nu se confirmă, acesta a refuzat legitimarea în vederea prelucrării datelor pentru întocmirea fişei de intervenţie la eveniment, a devenit recalcitrant, a adresat cuvinte şi expresii jignitoare poliţiştilor, având o atitudine agresivă faţă de aceştia şi încercând să îi lovească". Prin urmare, "s-a impus imobilizarea acestuia, încătuşarea şi conducerea la sediul Postului de Poliţie, pentru luarea măsurilor legale".

Afirmaţiile conducerii IPJ Bihor sunt în contradicţie flagrantă cu realitatea ce reiese din imaginile filmate de Săteanu, care arată că, dimpotrivă, nu a refuzat să se legitimeze, nu a avut o atitudine agresivă, iar în schimb poliţiştii au fost complet indiferenţi cu privire la aspectele reclamate de cetăţean.

Anchetă internă

Potrivit conducerii Poliţiei Bihor, bărbatul a fost amendat "pentru apelarea falsă a serviciului de urgenţă" şi "proferarea de expresii jignitoare sau vulgare, în public, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică".

Deşi IPJ a transmis că "în momentul intervenţiei, poliţistul avea în funcţiune dispozitivul body-cam", nu a precizat şi dacă imaginile au fost verificate, ci doar că şeful Poliţiei Bihor "a dispus efectuarea de verificări prin Biroul Control Intern" raportat la acuzele privind brutalitatea poliţiştilor.

Greu de crezut, totuşi, că aceştia vor fi găsiţi vinovaţi de vreme ce bărbatul a fost deja "condamnat", fără vreo verificare, pentru că tocmai el i-ar fi agresat. Asta în ciuda imaginilor ce arată exact contrariul: nişte miliţieni aroganţi, provocatori şi hotărâţi din prima clipă să-l pună la punct...


CA-N FILMELE CU PROŞTI
Primar "verbal" şi încărcare fără cântar

Primarul comunei Auşeu, Mitică Lazăr Primarul comunei Auşeu, Mitică Lazăr (foto), recunoaşte că a primit două cereri scrise din partea lui Cosmin Săteanu pentru verificarea transporturilor de balast cu camioane supraîncărcate pe drumul comunal şi că nu le-a răspuns tot în scris, însă susţine că ar fi făcut-o... verbal. "Ne întâlnim săptămânal la fotbal şi i-am spus că Primăria nu poate institui restricţii de circulaţie pentru că trebuie dus balast la şantierul unui drum către Vadu Crişului", a zis edilul.

Pe de altă parte, proprietarul depozitului de balast din Cacuciu Vechi, unde sunt încărcate camioanele, Aurel Borodan, recunoaşte că maşinile nu sunt cântărite deoarece depozitul nu e dotat cu cântar, pretinzând însă că nu încarcă mai mult decât ar fi "omeneşte". "Pentru ce să am cântar? Eu încarc omeneşte, am pus de multe ori o jumătate de benă în ideea să nu fac probleme", a afirmat Borodan.


UPDATE: Purtare abuzivă: Dosar penal deschis polițiștilor din Aușeu care au brutalizat un bărbat ce reclamase la 112 transporturi nelegale de balast

Conducerea Poliției Bihor a avut o nouă reacție, marți, după ce BIHOREANUL a prezentat noi detalii privind cazul Săteanu. IPJ Bihor a transmis că, în paralel cu ancheta internă dispusă în cadrul instituției, a deschis un dosar penal, pentru purtare abuzivă, în urma plângerii victimei brutalității polițiștilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Stiu sa bata
Astia stiu sa se bata doar cand infractorul e legat. Cand nu au uniforma pe ei se schimba situatia
Postat 06 Martie 2024, 10:46 de sanduivanov
niste neica nimeni aroganti
niste neica nimeni aroganti platiti din bani nostri ,undei respectul fata de cetatean ,pozitia in care sta acesti analfabeti ,cultura voastra cei 7 ani de acasa respectul fata de cetatean , astia ca voi toti trebe dati afara si trimisi la munca in civil ,faceti de rusine faina statului si familiile voastre care vau crescut ,o sa faceti ceva si moare cineva si mergeti unde va e locul asta meritati
Postat 05 Martie 2024, 18:38 de todo
De sus e coruptie
Cat timp sefii politiei Bihor sunt numiti de Micula, si toti sunt din zona Mafiei Beius, nu va asteptati sa pateasca ceva.
Postat 05 Martie 2024, 13:10 de vasi13
Caz clasic:
1.Ii dai o palma unui militist, ai mana grea, ii sar si vreo doi dinti, puscaria te mananca. 2.O haita de jandarmi+militisti bat un ins pana-l lasa lat. Singura vina a omului a fost ca l-au confundat!!! Zeci de zile de spitalizare, splenectomie (si-a pierdut splina). Finalul: au primit pedepse cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei si cinci ani termen de incercare. 90% din infractiunile impotriva persoanei savarsite de organele de represiune sunt tratate de justitie cu multa blandete (faptele nu se confirma, etc). Dar in cauzele ajunse la CEDO din aceleasi motive in 90% statul roman este condamnat! De platit platesc pulenii, NICIODATA vinovatii!
Postat 05 Martie 2024, 11:19 de pinonel
Cand esti organ al legii
Dar nu stii lega 2 propozitii, te rezumi la a trimite la purtator de cuvant. 2 neuroni in plus iti dadeau indiciul ca soferii puteau fi avertizati sa nu treaca atunci pe acolo. Normal ca daca sesizezi ceva la 112 se poate sa nu se intample FIX cand e organul acolo. Dar puteau sa ceara inregistrarile si sa constate ei, asta daca nu se temeau de ce mai apare pe inregistrari. Faza cu legitimarea e legala, adica trebuie sa incheie raportul de interventie. De acolo si pana la bataie e cale lunga, adica nu mai ai libertate de exprimare ca e "haina statului"? Oriunde in lume poti sa injuri militianul, este libera exprimare si el e functionar in subordinea statului, doar in romania statul nu e poporul ci aia din casa poporului. Aici omul slujeste militianul nu invers. Luat un avocat bun, cerut body cam in instanta si analizat plus cele de la camerele lui. Si mers până la CEDO daca e cazul, numai sa fie anchetat si pedepsit corespunzator faptuitorul (nu mai e voie sa ii zici infractor)
Postat 05 Martie 2024, 11:07 de poiu
asa se "rezolva" cu prescrierea
https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/micula-jr-salvat-de-prescriptie-in-dosarul-distrugerii-masinii-pentru-asigurarea-de-275-000-euro-4540519/
Postat 05 Martie 2024, 10:26 de scortosul
crima organizata!
Faptuitori: proprietar firma-primarie-politie, trei faptuitori = crima organizata!
Postat 05 Martie 2024, 10:24 de scortosul
nu este vorba de
Aici nu este vorba de un Garcea prostalau aici vorbim de crima organizata acoperita tocmai de cei ce ar trebui sa ne apere de aceste fapte adica de politisti! Destituirea si plata de daune morale este obligatorie si fara multe comisii si anchete(ca sa se amane pana la prescriere dosarele) caci faptele sunt evidente!
Postat 05 Martie 2024, 10:22 de scortosul
derizoriu
titlul articolului duce in derizoriu evenimentele, evenimente deosebit de periculoase. Faptuitorii ar trebui eliminati fara comentarii din randul cadrelor politienesti si condamnati laq greu atat fizic cat si pecuniar! Astia sunt niste criminali care ar trebui ascunsi de vazul oamenilor, niste aparatori ai hotilor, criminalilor, jefuitorilor! Nu exista justificari pentru faptele lor!
Postat 05 Martie 2024, 10:19 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON