URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Scandalul azilelor, care s-a lăsat cu demisia a doi miniștri, a produs efecte și în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 17 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut bogat în informaţii exclusive:

Acţiunea "Azilul"

Scandalul care s-a lăsat cu demisia a doi miniştri, după dezvăluirea ororilor din "lagărele" de bătrâni patronate de clanul Firea, a produs efecte şi în Bihor: inspecţii în toate căminele din judeţ.

Prefectura a mobilizat 7 instituţii pentru a controla toate cele 104 centre în care sunt internaţi peste 1.600 de vârstnici, copii şi adulţi cu dizabilităţi, inspectorii dând amenzi drastice celor prinse că nu asigură asistenţă pe timp de noapte, că hrănesc oamenii cu mâncare expirată şi îi ţin în spaţii murdare, neaerisite, cu mobilier distrus şi lenjerie roasă.

Ne bagă în pământ!

Planul Primăriei Oradea de a construi noi pasaje subterane prelungeşte şantierele cu minimum 3 ani. În timp ce şoferii sunt sătui de lucrări, municipalitatea continuă să-şi dorească pasaje subterane în locul intersecţiilor mari, în baza unei strategii dezbătute public "la grămadă" în 2021, fără consultarea specialiştilor.

"Cheltuiala nu se justifică. Nici măcar pasajele din Centrul Civic nu meritau făcute. După construirea pasajului Magheru turbogiraţia oricum s-a eliberat", susţine un taximetrist. "Pe Magheru nu mai sunt ambuteiaje. Nu are sens să faci pasaje şi la Crişul, şi la Gară", spune un şofer.

Final de poveste

Cei trei foşti procurori DNA Oradea şi un judecător, cercetaţi de Secţia Specială pentru că i-ar fi şantajat cu dosare penale pe alţi judecători, au fost declaraţi nevinovaţi.

Dosarul deschis în 2019 după publicarea unei înregistrări în care foştii anchetatori anti-corupţie împărţeau judecătorii în "buni" şi "răi", comentând despre cum i-ar putea "linişti" pe aceştia din urmă fiindcă achitau inculpaţii, au fost retrase pe considerentul că faptele nu există.

Au spart piaţa!

La 8 luni după ce a alungat comercianţii din Piaţa Nufărul, Primăria n-a făcut nimic în locul ei. Piaţa Nufărul este ţinută sub lacăt după ce la prima licitaţie pentru transformarea ei în parcare supraetajată cu 335 locuri nu s-a prezentat nicio firmă.

"Primăria trebuia să lase piaţa deschisă până începea lucrul la parcare, nu să pună oamenii pe drumuri", zice un riveran.

ORADEA NOASTRĂ

Cereţi acum! 

Începe o nouă sesiune de bugetare participativă în Oradea, în cadrul căreia orădenii pot impune Primăriei să investească în ceea ce ei îşi doresc.

Orădenii vor putea propune proiecte pentru îmbunătăţirea cartierelor în care locuiesc între 17 iulie şi 3 septembrie, potrivit calendarului anunţat de Primărie. Condiţiile pentru iniţiatori sunt să fie persoane fizice cu domiciliul sau reşedinţa în Oradea ori care lucrează sau învaţă în oraş. Vârsta minimă a persoanei care face propuneri trebuie să fie de 16 ani. 

„Rețeta” ieftinirii

Orădenii încep să simtă în buzunar avantajele unui sistem de salubritate modern și racordat la normele europene. Din luna iunie, toți locuitorii municipiului primesc de la RER Vest facturi de salubritate mai mici, ieftinire care se datorează faptului că deșeurile reziduale nu mai ajung direct la groapa de gunoi, ci în prealabil sunt tratate. Iar „tratamentul” e în folosul cetățenilor...

De ce colectăm în 5 fracţii?

RER Vest explică noile reguli ale colectării separate în Oradea şi motivele pentru care deşeurile trebuie sortate.

Din 3 iulie, în Oradea deşeurile se colectează separat în 5 fracţii, după ce resturile până acum depozitate în sacul galben s-au "scindat". Dacă până acum orădenii aruncau la grămadă deşeurile din plastic, metal, hârtie şi carton, acum trebuie să le separe în două categorii. În plus, tot separat se adună şi sticlele.

INTERVIU: "Bihorul este fruntaş la colectarea separată"

Cât de poluat este Bihorul? Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sanda Mercea, face "eco-radiografia" judeţului.

De la marginea ţării, Bihorul poate da lecţii despre colectarea separată a deşeurilor. Mercea precizează că un clasament făcut în Bucureşti aşază judeţul pe primul loc la rata reciclării, la mare distanţă faţă de capitală. "Este loc de mai bine, nu suntem la 50%, dar tot stăm mai bine ca alţii", spune ea.

Pe de altă parte, bihorenii n-au nicio şansă să ştie ce inhalează, pentru că în judeţ calitatea aerului nu mai poate fi monitorizată, până când Ministerul Mediului nu îşi va aminti să repare staţiile pe care le are aici. 

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea CET-ului II

În perioada industrializării intensive, în Oradea au fost dezvoltate mai multe platforme cu întreprinderi, iar asta a însemnat şi creşterea cererii pentru energie electrică şi termică.

Între 1963 şi 1966, pe Şoseaua Borşului, a fost construită o centrală electro-termică, dar n-a trecut mult timp, că autorităţile locale au ridicat probleme tehnice şi de aprovizionare cu cărbuni (între 1972-1975), propunând construirea unei noi centrale, dar pe gaz.

Ideea s-a conturat abia către 1980, dar s-a optat tot pentru o centrală pe cărbuni, amplasamentul fiind în sud-estul oraşului, în capătul de atunci al străzii Ogorului.

TIMP LIBER

"Cine e cu noi?"

După o primă ediţie reuşită, Waves Festival revine în acest sfârşit de săptămână în staţiunea Băile 1 Mai cu o mulţime de concerte.

Pe scena din Ştrandul cu Valuri vor urca interpreţi şi trupe cunoscute, cum ar fi Delia, Andia, The Motans, Manuel Riva, Partydul Kiss FM ori Bvcovia, iar în ultima seară invitaţii speciali vor fi cei de la B.U.G. Mafia, care vor da un concert aniversar.

OPINII

Mircea Chirilă: Ghibu e pe locul II!

Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, din "sectorul agricol" Nufărul, a ajuns pe locul II în clasamentul liceelor din Bihor, după rezultatele de la bacalaureat. Nu întâmplător, pentru că şi anul trecut a luat tot "argintul", evident, după Gojdu.

Sunt convins că la capitolul cheltuieli pentru adidaşi pe cap de elev sau de ţoale de fiţe, Ghibu mai are de lucrat, comparativ cu şcolile din centrul oraşului. Dar e lăudabil că un liceu de cartier face o astfel de figură frumoasă, care l-a propulsat în clasamentul naţional de pe locul 400+ pe un onorant loc 73.

Adrian Criş: PSD Bihor "dă" ca Firea

PSD Bihor e blocat în zodia Connect-R. Eu vara nu dorm e imnul tovarăşilor, nu Deşteaptă-te, Române! Convoacă săptămânal câte o conferinţă de presă şi emit tot mai multe comunicate. Probabil, de când au conducere din Bistriţa, au normă. Treaba lor. 

Treaba tuturor e, însă, ce zic când deschid gura, mai ales când au ochii pe portofelele noastre. 

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuţa: Accidentele mortale provocate de şoferii beţi sau fără permis înseamnă direct închisoare!

În data de 10 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 213/2023 prin care se prevede că şoferilor care au comis un accident mortal având o îmbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,80 grame la mie sau cei care nu deţin permis de conducere valabil li se va aplica obligatoriu o pedeapsă în regim de executare efectivă.

În concret, legea care a intrat în vigoare joi, 13 iulie 2023, şi care se va aplica doar accidentelor comise după această dată, prevede că persoanelor care au condus în stare de ebrietate sau fără permis şi au provocat un accident soldat cu deces nu li se vor putea aplica dispoziţiile din codul penal care îi permit judecătorului să suspende sub supraveghere executarea pedepsei.

PREMIILE LUI BIHOREL

Victoraş sub... presiune: De ce vrea Victor Micula să-şi mute procesul de la Oradea; Dragoste la secret: Primarul şi managerul spitalului din Beiuş se judecă, dar se dau împreună cu maşina!; Hoţ, dar şef: Ocolul Silvic Codrii Beiuşului a rămas "pe mâini bune"; Oraşul beznelor: Pietonala Aurel Lazăr din Oradea e complet cufundată în întuneric!; La strugurii lăudaţi... Pe afişul Târgului Produselor Bihorene de vară au crescut struguri; Nesimţire tradiţională: "Apărătorii patriei" au umplut coşurile de gunoi din Oradea cu autocolante.

ACTUALITATE LOCALĂ

Cine sunt cei mai buni contabili ai anului 2022 din Bihor; 2 milioane de euro pentru turism ecologic și conservarea naturii; O femeie de 35 de ani a murit după ce a căzut de la etaj; PSD Bihor vrea ca Primăria să plătească tineri să se mute în Oradea; Andrei nu se dezminte! A fost zecist la Bac în Bihor și acum este șef de promoție la Cluj; Bolojan a semnat contractul. Centura Aleșd are asigurată finanțarea din fonduri europene; Accident la Mina Vast Băiţa Plai: Un miner a murit strivit sub lift în subteran; Localnicii din Oșorhei s-au întâlnit, iar, cu ursul! Ce măsuri ia Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON