URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2023, 08:01

Scandal pe lac: ABA Crișuri face un lac de agrement în Băile Felix, spre supărarea localnicilor (FOTO)

Scandal pe lac: ABA Crișuri face un lac de agrement în Băile Felix, spre supărarea localnicilor (FOTO) BANI PUBLICI, INTERES PRIVAT! Adrian Mateaș, unul dintre bihorenii cărora ABA Crișuri le expropriază terenurile de sub viitorul lac Felix, afirmă că Valea Hidișelului, ce va umple definitiv barajul, nu a produs niciodată inundații, interesul de a-l realiza fiind „exclusiv privat”, în folosul hotelierilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ABA Crişuri cheltuie bani publici pentru un interes privat, prin transformarea în lac de agrement a unei acumulări hidrografice nepermanente din Băile Felix, menită, în acte, să apere staţiunea de inundaţii. 

Riscul, însă, este egal cu zero, acuză un orădean care, la fel ca alţi 124 deţinători de terenuri ce vor fi acoperite de ape, a dat în judecată instituţia, susţinând că proiectul nu are nicio legătură cu realitatea: "Proiectul este pentru amenajarea Crişului Repede, dar acesta se află la 25 km distanţă". "Niciodată riscul nu este inexistent", răspunde conducerea ABA Crişuri.

Stimate domnule Prim-Ministru...

La începutul lunii aprilie a acestui an, după 4 luni de la adoptarea HG 1559/28.12.2022, orădeanul Adrian Mateaş îi scria şefului Guvernului, Nicolae Ciucă, acuzând că executivul a aprobat în necunoştinţă de cauză exproprierea terenurilor ce vor fi afectate de "lucrarea de utilitate publică de interes naţional Amenajare şi reabilitare ecologică a râului Crişul Repede, Bihor". 

În realitate, a arătat Mateaş, scopul este transformarea în lac de agrement a unui baraj construit în 1970 pentru a reţine temporar pârâul Valea Hidişelului în cazul unor viituri, aşa încât să nu inunde "localităţile din aval, în primul rând staţiunea Băile Felix". "Dacă cercetăm istoria precipitaţiilor în zonă, nu au fost înregistrate niciodată victime sau pagube materiale, în comparaţie cu multe alte zone din ţară, pentru care nu se manifestă nici pe departe atât interes".

Baraj Băile Felix

Valea Hidişelului, a continuat orădeanul, e doar "un firicel de apă, secat aproape complet vara" şi "nici măcar nu se varsă în Crişul Repede, ci este un afluent al pârâului Peţa", care ajunge în Criş abia după un traseu de 25 km ce ocoleşte Băile Felix şi se încheie în Sântandrei.

Pe de altă parte, a reclamat Mateaş, despăgubirile stabilite pentru expropriere sunt derizorii: doar 9 lei/mp pentru cei 6.432 mp pe care îi deţine, împreună cu familia, pe fundul barajului. "Este o fâneaţă de pe care vara cosim iarba, moştenire de la bunicul, care a luptat în război pentru pământ. Acuma statul ni-l ia nu la justa valoare, ci la preţ de nimic". Şi, totul, insistă el, doar pentru ca hotelierii din Felix să aibă mai mulţi turişti când lacul va fi gata...

Inundat cu vorbărie

Orădeanul a primit răspuns la începutul lunii mai de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care i-a transmis, într-un limbaj tehnic, că investiţia a fost promovată "ca măsură cu grad mediu/ridicat de prioritizare" pentru a răspunde riscurilor potenţiale de inundaţii generate de Crişul Repede şi Peţa.

Potrivit Ministerului, în 1970 acumularea nepermanentă Felix a fost dată în exploatare cu o capacitate "de 1,36 milioane mp (n.r. - în realitate metri cubi) în scopul atenuării viiturilor pe Valea Hidişel" şi "urmează a se permanentiza în vederea creării unui luciu de apă pentru agrement, piscicultură şi mărirea volumului de atenuare" la 2,014 milioane mc. 

În concluzie, "conform celor precizate mai sus, rezultă caracterul de interes naţional al acumulării prin simpla apărare de viituri al (sic!) staţiunii Băile Felix şi creşterea interesului turistic al acesteia".

Fără şanse

Pasztor SandorDirectorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor (foto)a declarat BIHOREANULUI că pentru lacul Felix, care se va întinde pe 16 hectare, sunt expropriate 45 de parcele însumând 13,5 hectare, acestea fiind deţinute de 125 de persoane care au anunţat deja că deschid un proces împotriva instituţiei, a Ministerului Mediului şi a Guvernului, pentru anularea HG 1559/2022. 

Fără sorţi de izbândă, e convins directorul, deoarece conform Legii Apelor 107/1996, poate fi expropriat orice proprietar privat "pentru realizarea unor lucrări de utilitate publică, cum ar fi baraje şi lacuri de acumulare, lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, sisteme de alimentare cu apă şi canalizări, sisteme de îmbunătăţiri funciare, corectarea torenţilor" etc. "Terenurile din barajul Felix au fost retrocedate de Primăria Sânmartin în anii 90, nu comentez cum, dar pe ele nu poate fi construit nimic, de aceea despăgubirile pentru proprietari nu sunt mari".

Potrivit lui Pásztor, permanentizarea acumulării Felix a fost începută de fapt încă din 2008 şi este de utilitate publică certă, "pentru că barajul va reţine mai multă apă", iar ABA Crişuri o va finaliza "în 7-8 luni", aşa încât lacul să poată fi folosit de vara viitoare. Cât va costa investiţia? În total 5 milioane lei, din care 2 milioane pentru exproprieri, iar 3 milioane pentru lucrările propriu-zise. Între timp, alte lucrări, mult mai importante, cum ar fi barajul Leşu, zac amânate de ani de zile, din lipsă de bani...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
prostie
Lac acumulare = sursa de infectie, serparaie si tantari. Vezi alte lacuri de acumulare cu alimentare redusa. Balta mizerabila.
Postat 19 Iulie 2023, 23:09 de scarbit
9 lei/mp sau 2 mil pentru despăgubiri?
9 lei/mp inseamna ceva peste 18.000 euro/ha; 2 mil lei pentru 13.5 ha inseamna ceva peste 30.000 euro/ha… ceva nu potriveste si oricum ar fi, 18.000 euro/ha pentru un teren pe care nu se poate construi este enorm!!!
Postat 14 Iulie 2023, 13:35 de denis
Poate nu inteleg eu
Dar barajele alea au importanta strategica, nu? De ce s-ar vinde/ar cumpara cineva terenurile alea stiind ca oricand (cauze naturale sau umane) poti fi privat de folosirea lor? Cred ca din speculatii ca s-ar putea scoate bani frumosi candva.
Postat 14 Iulie 2023, 05:32 de poiu
Ce 25km?
25 km de langa Felix pana la Cris??? In linie dreapta nu sunt nici 10km maxim.
Postat 13 Iulie 2023, 13:22 de Petre93
@ sandu
Prostovaneee: n-are nici o treaba asa cum nu au treaba 80% din lucrarile incepute de gasca pnl+psd pe care o sustii cu atata inversunare. Repeta dupa mine: pesedee=penele (si invers)!
Postat 13 Iulie 2023, 12:11 de oradeanbihor
Crisule, ai subiect pt un foileton!
Continuarea fireasca ar fi aflarea opiniilor lui nea ilie, seful pnl Bihor si presedinte cj Bihor, a primarului Laza, a perfectului, etc. Sa stie in 2024 oamenii pe cine sa voteze!
Postat 13 Iulie 2023, 10:01 de pinonel
Oradeanbihor
Estu dus cu pluta mă, ce treaba are Sanyo cu dezvoltarea ?? Faci și tu ca și Dumy, aru ci orice doar sa arunci :::::))))
Postat 13 Iulie 2023, 09:41 de Sandu2100
@ sandu
Hai sandule cu explicatii cum ca dezvoltarea cere sacrificii si trimite-i la Vaslui pe expropriatii nemultumiti. Nebunu' a deschis cutia Pandorei iar acum orice neterminat de politician va expropria pe oricine doar pentru ca se poate.
Postat 13 Iulie 2023, 09:05 de oradeanbihor
Ultimul "tun financiar" al lui Pasztor și al acoliților lui de la toate partidele ce s-au perindat pe la putere în Bihor.
O spun clar oamenii, că nu-i niciun risc de inundații acolo. Că-i pășune aflată la mulți kilometri de orice curgere de apă. Dar Pasztor o ține ca "orbul de bâtă" ... că-i necesar un lac. Desigur că e necesar, pentru el personal care are o înțelegere cu executantul deja ales, pentru cât mai mulți bani pe care să-i ducă la UDMR, ca să-și cumpere loc pe lista de viitori parlamentari. Deștept prea tare nu-i Sandor, pentru că nu va ajunge ... nici deputat și nici nu va mai rămâne director. Motivul e simplu. "Organele" sunt deja cu ochii pe el. Un singur semn să mai dea cineva de la Bruxelles către București, iar maghiarii "uniunii" vor face sub 5% în alegerile generale de anul viitor și se vor risipi pe bază de "competențe" nu doar de "etnie".
Postat 13 Iulie 2023, 08:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON