URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2023, 09:45

Cultură pentru toți: Ce opțiuni de culturalizare și ce instituții aveau orădenii acum jumătate de veac, în comunism (FOTO)

Cultură pentru toți: Ce opțiuni de culturalizare și ce instituții aveau orădenii acum jumătate de veac, în comunism (FOTO) TRADIȚIE ȘI INOVAȚIE. În anii 1960-1970, în Oradea funcționau instituții active de zeci de ani, precum Teatrul, în sediul ridicat în 1899-1900 (foto 1), sau Muzeul Țării Crișurilor, mutat în 1971 în Palatul Baroc, proaspăt restaurat (foto 2). În 1949 fusese înființată Filarmonica de Stat, cu sediul în clădirea din strada Moscovei unde funcționează și acum (foto 3). O entitate nouă a apărut la finalul anilor ’60: Casa de Cultură a Sindicatelor, în actualul Parc 1 Decembrie (foto 4).
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu dezvoltarea Oradiei, satisfacerea unei nevoi importante a comunității - cultura - a devenit imperioasă. În perioada comunistă, peisajul cultural local a evoluat în funcție de ideologie, în anii 1960 și până la începutul anilor ’70 fiind mai relaxat și mai deschis.

BIHOREANUL vă prezintă principalele repere culturale locale ale vremii.

SovRom cultură

După instaurarea regimului comunist, toate instituțiile de cultură au fost obligate să se reorienteze dinspre promovarea valorilor locale și universale, considerate „burgheze”, către cele sovietice. 

În anii 1950, filmul, teatrul și literatura sovietice au invadat cinematografele, teatrele și bibliotecile românești, fiind promovate alături de scriitorii pro-comuniști și de spectacolele și filmele neutre politic sau de propagandă. Din 1944 exista deja ARLUS - Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică, care în Oradea avea sediul în Piața Stalin, azi Piața Regele Ferdinand I.

După plecarea armatei sovietice, în 1958, regimul lui Gheorghiu-Dej a început să se depărteze de politica moscovită, relaxându-se ideologic, prilej de revenire la patrimoniul local și național. În Oradea, activitatea teatrului, filarmonicii, muzeului și căminelor culturale de cartier a crescut, apărând și noi entități, toate coordonate de un Comitet de Cultură al Județului Bihor, iar mai târziu de Consiliul Culturii și Educației Socialiste, subordonat Partidului Comunist.

Printre actori 

Conform monografiei Teatrului de Stat, coordonată de Elisabeta Pop, în 1955, alături de secția maghiară a apărut și cea română, cu actori ai teatrelor din țară și absolvenți ai Institutului de Teatru și Artă Cinematografică I.L. Caragiale din București. Primul regizor artistic al noii secții a fost Corneliu Zdrehuș, urmat de Radu Penciulescu, iar director era Molnár János.

Erau puse în scenă spectacole din repertoriul național și cel sovietic, dar și din „granzi” precum Shakespeare și Arthur Miller. În anii 60 erau prezentate și piese istorice, precum Horia, Apus de soare (foto) și Mihai Viteazul. Directorul Teatrului era Eugen Țugulea, urmat în 1968-1972 de Emanoil Enghel, apoi din nou Țugulea până în 1977, succedat de Mircea Bradu.

A fost o perioadă efervescentă a scenei orădene, cu spectacole diverse, media publicului depășind 500 la o reprezentație. Artiștii erau deseori văzuți la șuetă pe terasele din centru, discutând scenariile. Repertoriile cuprindeau comedii, drame, piese istorice și pentru copii. Mai târziu, în 1977 s-a desfășurat prima ediție a Săptămânii Teatrului Scurt.

Din februarie 1950 funcționa în urbe și un teatru de păpuși. Copiilor le erau prezentate spectacole precum Dănilă Prepeleac, Povestea porcului, Harap Alb, Scufița Roșie ori Cenușăreasa, pentru care instituția a obținut premii la concursuri naționale.

Muzică pentru tot poporul 

Mai tânără, Filarmonica de Stat a fost înființată în 1949 pe bazele fostei Societăți Filarmonice interbelice. Primul director a fost Gyarmati Miklós, organizatorul celulei comuniste orădene din clădirea fostului Cerc Catolic, unde a fost stabilit sediul instituției. Conform monografiei acesteia, editate de Ion Bradu și Al. Firez, misiunea de început a orchestrei a fost de a familiariza muncitorimea cu muzica cultă, susținând concerte chiar și în fabrici.

Cei mai longevivi dirijori au fost Miron Rațiu, între 1957 și 1990, și Acél Ervin (foto), între 1963 și 1991, perioade în care calitatea concertelor a crescut, iar repertoriul s-a diversificat până la epoca contemporană, cu lucrări de Ceaikovski, Schumann, Liszt. În anii ’60 și-au făcut loc Britten, Haydn, Händel, orchestra colaborând cu numeroși soliști din țară și din străinătate. Director era Al. Firez, care a impus o bună organizare și pasiune. Publicul era invitat la concerte simfonice, simfonice populare, recitaluri, muzică de cameră, festivaluri Beethoven și Brahms, precum și spectacole de muzică populară ale orchestrei Crișana și ale altora din țară. De asemenea, Filarmonica oferea și lecții pentru elevi.

Cultură și sindicate

O nouă instituție de spectacole, Casa de Cultură Oradea, a fost înființată în 1968. Sediul din Parcul 23 August (azi 1 Decembrie) a fost inaugurat cu un spectacol muzical-coregrafic în 29 decembrie 1972. Clădirea avea o sală de spectacole cu 800 de locuri, cabine pentru actori, săli pentru cercuri, club, bibliotecă.

Director era scriitorul Constantin Mălinaș, instituția adăpostind și centru metodic pentru sindicatele întreprinderilor, astfel că a devenit Casă de Cultură a Sindicatelor. Găzduia spectacole, concerte, expoziții, conferințe științifice și manifestări politico-ideologice. Publicul mai putea participa la cercuri literare și de balet pentru copii, cursuri de judo, culturism, croitorie și cineamatori, rebus, șah și automobilism. Biblioteca proprie avea peste 20.000 de volume.

În anii ’70, CCS oferea seri de dans cu formațiile Metropol Group și Miraj, discotecă, concerte ale trupelor Roșu și Negru și Progresiv TM, spectacole muzical-coregrafice, concerte de muzică ușoară, populară, corală, japoneză și piese de teatru. Aveau loc concursuri de selecție pentru studioul de dans Arta nouă și pentru Ansamblul Nuntașii Bihorului, iar mai târziu pentru Festivalul Național Cântarea României.

Prin muzee 

Un alt reper cultural local era muzeul. În anii ’60 în Oradea funcționa Muzeul Regional, devenit Județean în 1968, inițial în clădirea unde azi funcționează Palatul Copiilor. Expoziția de bază era organizată în concordanță cu ideologia vremii. Apăreau noi secții, inclusiv laboratoare de restaurare, iar în timpul directoratului lui Virgil Giurcă instituția s-a mutat în Palatul Baroc, devenind Muzeul Țării Crișurilor, cu expoziții permanente de arheologie-istorie, artă, etnografie (foto) și științe naturale, deschise în 1971-1972. Scaunul directorial a fost ocupat, apoi, de arheologul Sever Dumitrașcu.

Periodic aveau loc expoziții temporare, arheologice, istorice aniversare, de grafică, gravură, sculptură, tapiserii și pictură, artă populară și tehnică agricolă. La fiecare final de an, muzeul organiza o expoziție județeană de artă plastică, unde artiștii locali erau invitați să-și prezinte noile creații. Vizitatorii erau numeroși, între ei și copiii, pentru care erau ținute lecții-școală.

Din complexul muzeal mai făceau parte Muzeele Memoriale Ady Endre, inaugurat în 1955, și Iosif Vulcan, deschis zece ani mai târziu. Din 1971, publicul era invitat și la Muzeul Militar, care prezenta istoria războiului de independență din 1877 și cele două războaie mondiale, cu accent pe Divizia 11 Infanterie, care a activat în Bihor.

Cuvântul scris

În Bihor apăreau două ziare: unul în română, Crișana, și altul în maghiară, Fáklya, ambele „organe” ale Comitetului Județean al PCR. Știrile locale erau, în mare parte, prezentări ale „realizărilor” din agricultură, industrie și construcții, între ele strecurându-se știri sportive, culturale, pagini dedicate tineretului, femeii și știri internaționale. Articolele apăreau în baza unor planuri tematice discutate de reprezentanții Partidului cu redactorii ziarelor. Nimic nu se putea scrie la întâmplare, din simplul motiv că exista și cenzura.

Fondată la Budapesta în 1865 din inițiativa lui Iosif Vulcan, mutată în Oradea în 1880, revista Familia a apărut cu întreruperi din cauza frecușurilor politice și a banilor puțini. În 1965, la centenar, autoritățile locale au profitat de relativa relaxare ideologică pentru a o reînființa. Redactor-șef era scriitorul Alexandru Andrițoiu. Printre lucrările de proză, poezie, teatru și cronici, toate filtrate ideologic, își făceau loc vizitele șefului statului în județ și proiecte de sistematizare urbană.

Alte publicații erau editate de Muzeul Țării Crișurilor și de Institutul Pedagogic. Anuarele Crisia, Biharea și Nymphaea ale muzeului adunau studii de arheologie și istorie, de etnografie, artă și științele naturii, în timp ce Lucrări științifice, editat de Institut, cuprindea articole de științe umaniste, pedagogie, științe exacte, de inginerie și mecanică, în serii anuale. Tot în Institutul Pedagogic au existat reviste studențești: Gaudeamus, apărută între 1968 și 1974, urmată de Filobiblon, din 1978 până în 1982, unde publicau studenții din Cenaclul Nicolae Labiș.
Instituțiile orădene de cultură contribuiau, deci, fiecare pe „felia” sa, la ridicarea nivelului educațional într-o perioadă de reorientare a regimului de la sovietism la naționalism, în acest timp profesionalizându-se. Aproape toate își continuă și în prezent activitatea.


FILMUL, DISTRACȚIE ȘI PROPAGANDĂ
Prin cinematografele orădene

Filmul a fost unul dintre instrumentele de propagandă favorite ale puterii comuniste, atât prin buletinele de știri proiectate în cinematografe, cât și prin lungmetrajele politico-sociale menite să ilustreze noua lume a colectivizării și industrializării. În anii ’50-’60 se puteau vedea doar filme sovietice și est-europene, abia mai târziu apărând câteva occidentale, iar apoi și cele românești istorice, în ton cu directivele PCR de glorificare a istoriei naționale. 

Cinematografele din Oradea erau concentrate în zona centrală, unul funcționând în Palatul Vulturul Negru. În 1946-1948 s-a numit Aro, apoi Lumina, iar în aprilie 1956 a fost redeschis ca Pușkin, cu filmul sovietic Drum periculos. Sala era dotată cu trei aparate de proiecție și 700 de locuri. Depărtarea de politica sovietică a dus la rebotezarea lui ca Oradea. 

Un alt cinema funcționa în clădirea Filarmonicii, numit Scala, între 1948-1951, iar apoi Arta. În apropiere mai funcționau alte două săli: Timpuri noi, redenumită Tineretului, în Palatul Bazar, și Transilvania, la ARLUS. Prima clădire nouă de cinema din Oradea a fost deschisă în 1961 pe strada Republicii. Numit Crișana (foto), cinematograful era cel mai modern din județ, fiind urmat abia după două decenii de Patria, în Rogerius. Azi, niciunul nu mai funcționează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De fapt
De fapt, doar frica, intrucât forța creștinismului consta in frica de moarte, speranța in viata vesnica in rai, nicidecum in iad, care este bau-baul creștinilor. Ce sa mai spun de religia musulmana, care duce frica de pedeapsa divina la nivel de teroare. În În coran spre o mie de ori este pomenita amenintarea pacatosilor cu orori inimaginabile. Este cu adevarat terorizant.
Postat 30 Iulie 2023, 11:30 de marginan
Bine
Era de un ne el mult peste la ce e azi. Oameni educați cu simplitate în comportament fără orgolii. Nu știu de ce vad mulți păcălici. mediocri azi. Oare azi liceenii mai au abonament la teatru și filarmonica?
Postat 30 Iulie 2023, 10:27 de Feliciana
Religia
Religia autentica a fost singura entitate civilizaționala care a putut tine in frâu tendinta endemica a omului spre decadere morala. Precizez ca nu sunt aliniat religios, dar am studiat Biblia cu multa atentie.
Postat 30 Iulie 2023, 10:18 de marginan
Constat cu regret
Constat cu regret ca democratizare înseamna vulgarizare.
Postat 30 Iulie 2023, 10:15 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON