URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 08:00

Casa Ancuţei: Cum și-a ridicat o funcționară din Prefectura Bihor „pensiune” sub masca unei locuinţe unifamiliale (FOTO)

Casa Ancuţei: Cum și-a ridicat o funcționară din Prefectura Bihor „pensiune” sub masca unei locuinţe unifamiliale (FOTO) LATERAL E... LEOPARDUL. De la stradă, vila familiei Rosmenteniuc-Bogdan nu diferă mult de cele ale vecinilor. Din lateral, însă, se vede că locuinţa unifamilială este, de fapt, un duplex, cu mai multe apartamente. De altfel, casa e uriaşă: ridicată pe un teren de 521 metri pătraţi, construcţia pe cele două niveluri are 453 mp. Cât să ajungă unei familii, pretind proprietarii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toate normativele care reglementează regimul construcţiilor, locuinţa unifamilială este alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţe şi utilităţi, care satisface cerinţele unei persoane sau ale unei familii. 

Casele ridicate în Oradea cu autorizaţii emise pentru locuinţe unifamiliale sunt, însă, adevărate blocuri cu mai multe apartamente. Încă o şmecherie prin care constructorii fentează regulamentul de urbanism, de data asta chiar cu permisiunea funcţionarilor Primăriei. 

Este şi cazul unei familii din cartierul Grigorescu, ajunsă în proces cu vecinii pentru că, în locul unei vile de familie, şi-a ridicat o clădire cu două niveluri şi 4 apartamente, pe care a şi scos-o la vânzare ca „imobil care poate fi închiriat în regim Airbnb, cu 8 dormitoare, 4 bucătării şi 4 dressinguri”.

Şantiere cu fente

BIHOREANUL a dezvăluit recent o parte din artificiile dezvoltatorilor imobiliari din Oradea care, în goana după un profit cât mai gras, fentează normele urbanistice. E vorba de construcţii autorizate drept case alipite sau cuplate, singurul mod în care se pot înghesui două clădiri pe o suprafaţă destinată de fapt uneia singure. În realitate, construcţiile sunt complet separate, lotul fiind înjumătăţit pentru ca viitorii proprietari să nu aibă nimic la comun. 

Aşa se face că o zonă gândită să rămână aerisită devine un cartier de „cutii de chibrituri”. Dezvoltatorii împuşcă mai mulţi iepuri: îşi îngroașă profitul, dublu faţă de situaţia în care ar ridica un singur imobil, şi nici nu dau mulţi bani la stat, Codul Fiscal prevăzând pentru locuinţele până în 120 mp şi cu o valoare de maximum 600.000 lei un TVA de 5%, nu de 19%, ca pentru cele mai mari şi mai scumpe.

În urma articolului, Inspectoratul în Construcţii şi Poliţia Locală a început să verifice cartierele rezidenţiale, pentru a disciplina dezvoltatorii. Dezvăluirile au stârnit, însă, şi reacţia unor orădeni nemulţumiţi de haosul urbanistic, patronat, în opinia lor, chiar de funcţionarii Primăriei....

Una cerem, alta facem

Oamenii reclamă modul în care angajaţii Instituţiei Arhitectului şef verifică proiectele imobiliare pentru care li se solicită autorizaţii de construire. A fost și cazul doctoriţei Uitz Gyöngyi, candidată UDMR în 2020 la Consiliul Local, despre care BIHOREANUL a scris că şi-a făcut un proiect pentru o „anexă gospodărească” în cartierul Grigorescu, în extravilan, dar ca pentru o ditamai casa, proiectul primind autorizarea de la urbaniştii Primăriei. Funcţionarilor nu li s-a părut ciudat că aşa-zisa magazie are băi, sufragerie, dormitoare şi bucătărie, ba au cerut ca la terminarea lucrărilor proprietarul să prezinte şi un certificat de performanţă energetică, fiind evident, deci, că au ştiut că anexa e de fapt casă.

Tot în Grigorescu a răsărit un alt imobil care teoretic trebuia să fie casă pentru o familie, dar vecinii s-au trezit cu un duplex uriaş, mai înalt decât toate clădirile din jur, cu parter, etaj şi un pod cu geamuri făcute anume pentru a fi funcţional ca mansardă.

La fel ca „anexa” doctoriţei, şi imobilul din strada Episcop Vasile Hossu a primit autorizaţie, dar nimeni n-a verificat documentaţia tehnică. Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că, deşi cererea era pentru o casă unifamilială cu parter şi etaj, cu un singur apartament, conform cu certificatul de urbanism emis şi cu regulamentul de urbanism, proiectul arhitectural era pentru un duplex, adică două case cuplate.

Autorizații din pix 

În acelaşi timp, proiectul de rezistenţă cuprindea deja, pe lângă etaj, şi o mansardă, iar proiectul pentru instalaţii (sanitare, electrice și de încălzire) era pentru o casă cu 4 apartamente. Situaţie în care, conform reglementărilor, proprietarul ar fi trebuit să se supună mai multor reguli, inclusiv să asigure câte un loc de parcare pentru fiecare unitate de locuit.

Funcţionarilor nu le-a sărit în ochi - sau nu au vrut să vadă - că au patru proiecte cu patru denumiri diferite şi necorelate între ele, situaţie în care ar fi trebuit să respingă documentaţia, pentru a fi refăcută. 

Mai mult, toate actele au trecut şi prin mâinile directorului adjunct al Instituţiei Arhitectului şef, Adriana Lipoveanu (foto), care a întocmit referatul de verificare, consemnând că a analizat actele şi că ele respectă toate reglementările. Ca atare „se poate emite autorizaţia de construire”, a scris funcționara, permiţând, astfel, constructorilor, să fenteze regulamentul de urbanism. 

Băieţi deştepţi 

La fel ca proprietara „anexei”, nici cei ai vilei, familia Rosmenteniuc-Bogdan, nu sunt fitecine. Alina Anca Rosmenteniuc-Bogdan (foto) este funcţionar public. Până în 2017 a lucrat la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, de unde s-a transferat la Prefectură, unde e contabilă şi unde a fost şi membră în comisiile de concurs organizate pentru angajările în funcţiile vacante din instituţie şi pentru mai multe primării din judeţ. 

Împreună cu soţul, deţine firma Rosimod Prod SRL, care până în 2012 avea ca obiect de activitate comerţul cu materiale pentru instalaţii, iar de atunci execută lucrări de construcţii, fiind abonată la contracte publice. BIHOREANUL a contabilizat cel puţin 90, toate prin atribuire directă. Printre beneficiari se numără primării, şcoli, Inspectoratul Şcolar, Palatul Copiilor, Casa Corpului Didactic, Casa de Pensii, DJTS Bihor şi chiar Direcția Patrimoniului Imobiliar a Primăriei Oradea, care sub semnătura fostului director Cristian Beltechi i-a oferit cel puţin două lucrări prin atribuire directă. 

Mai mult, la parterul clădirii în care soţii Rosmenteniuc locuiesc în prezent împreună cu copiii, tot în cartierul Grigorescu, la câțiva zeci de metri de noua construcţie, aceştia au avut şi un restaurant cu terasă, „Glass House”, care a organizat şi evenimente, promovate inclusiv pe Facebook, deşi, după cum a aflat BIHOREANUL chiar de la Primărie, spaţiul n-a fost niciodată autorizat pentru această activitate. 

Și totuși, proprietarii nu au fost „călcaţi” niciodată de vreo instituție de control. Acum nici n-ar mai avea ce găsi, pentru că restaurantul a fost închis anul trecut, imediat ce proprietarii au ajuns în dispută cu vecinii din cauza vilei din strada Episcop Vasile Hossu, de teamă că aceştia le vor aduce controale pe cap şi pentru localul clandestin, după ce s-au trezit daţi în judecată pentru anularea autorizaţiei de construire pentru noul imobil. 

Ca să rezolve problema, soţii Rosmenteniuc-Bogdan au vrut să scape de uriaşa clădire, scoțând-o la vânzare, printr-o agenţie imobiliară, ca „imobil care poate fi închiriat în regim Airbnb, cu 8 dormitoare, 4 bucătării şi 4 dressinguri”. Încă o dovadă că n-a fost niciodată gândită ca o casă de locuit, ci mai degrabă ca pensiune...

O cădere nervoasă

Chestionaţi de BIHOREANUL, soții Rosmenteniuc-Bogdan au refuzat iniţial să facă declaraţii, invocând că au un proces în desfășurare. „Sunt problemele noastre private”, a vrut să oprească discuţia Anca Rosmenteniuc-Bogdan, schimbând însă tonul când i s-a atras atenţia că este funcţionar public într-o instituţie aflată în subordinea Guvernului, iar în această calitate e chemată să vegheze la respectarea legilor, nu să le încalce. 

Despre restaurant, femeia a pretins că „a avut toate avizele”, fără să prezinte vreun document, dar l-a închis „pentru că a venit pandemia şi n-a mai mers”. 

Despre vilă, susţine că „respectă toate cerinţele” și doar vecinii sunt oameni dificili şi puşi pe reclamaţii, așa că, deși construiseră casa ca s-o lase moştenire copiilor, soţul ei a decis s-o vândă. „A fost rezultatul unei căderi nervoase. Se săturase de controale. Avem trei copii şi am vrut ca fiecare să aibă un apartament în această casă. Dar e casă unifamilială, că e doar pentru familia noastră”, a pretins ea. Logică după care şi un bloc ar putea fi considerat tot casă unifamilială dacă ar fi locuit de membrii aceleiaşi familii...

„La revedere, drum bun!” 

Chemat în calitate de pârât, alături de reprezentanţii Instituţiei Arhitectului Șef şi de proprietarii vilei, în procesul în care vecinii cer anularea autorizaţiei de construire, primarul Florin Birta (foto) susţine că, potrivit primelor verificări făcute, construcţia respectă autorizaţia emisă. 

„Ştiu că e un proces pe rol, în care se reclamă că s-a autorizat o casă multifamilială, dar pe autorizaţia emisă scrie că e casă unifamilială”, zice edilul care, la solicitarea BIHOREANULUI, a trimis în teren şi inspectorii din subordine, și Poliţia Locală. 

Aceştia au verificat însă doar din exterior clădirea şi au decretat că „este conformă” cu proiectul autorizat, fără să fi intrat în clădire, unde compartimentarea i-ar fi dat de gol pe proprietari şi fără măcar să verifice proiectul în sine, ca să observe că autorizaţia fusese eliberată „pe genunchi” de colegii lor. „Când se va face recepţia vor putea verifica partea interioară. Dacă se descoperă că s-a făcut o casă multifamilială, la revedere, nu se autorizează!”, promite primarul. 

Lege nouă, cândva...

Atât edilul, cât şi un specialist în domeniu consultat de BIHOREANUL susţin că astfel de situaţii apar, de fapt, din cauza legislaţiei care nu poate îngrădi construirea unei case unifamiliale cu multe camere. „Dacă vrea, îşi face 10 camere cu 10 băi, ori un pod cât un etaj. Ştii că te prosteşte, că nu-i casă unifamilială, ci imobil cu apartamente ori pensiune, dar nu sunt pârghii pentru a fi oprit, iar la final proprietarii îi schimbă destinaţia. Cum nu mai face alte lucrări de construire, nici nu mai are nevoie de autorizaţie, doar de o cerere la Primărie”, explică specialistul.  

Oprirea şmecheriilor s-ar putea face abia atunci când se va înființa Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor, prevăzut în proiectul noului Cod Urbanistic, încă în dezbatere în Parlament. Registrul va fi gestionat de Inspectoratele în Construcții, dar va fi completat de autorităţile locale de câte ori emit şi prelungesc certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, precum şi la recepţia lucrărilor, urmând să conțină date importante despre clădiri, care vor fi publice. 

Până atunci, nimic nu opreşte constructorii să ridice în continuare „blocuri” unifamiliale, în disprețul semenilor și al regulilor valabile pentru toată lumea...


„CĂSUŢA” DE PE DEAL
Milionar, fac ce vreau!

Milionarul Ioan Micula a declarat și el la Primărie tot o casă unifamilială în 2014, când şi-a „plantat” în curtea propriei vile un bloc uriaş, cu 60 de camere, ca să aibă unde îi caza pe invitaţii așteptați atunci la nunta fiicei sale. 

Anomalia a fost dezvăluită de BIHOREANUL, care a descoperit că imobilul fusese ridicat clandestin, cu un certificat de urbanism emis de Primărie pentru extinderea şi schimbarea regimului de înălţime a unei „case unifamiliale” de la două etaje şi mansardă la trei etaje şi mansardă. 

Micula s-a ales cu o banală amendă de 2.000 lei şi a fost somat să sisteze lucrările până va fi autorizat, dar nu s-a conformat. Şantierul a continuat, iar autorizaţia de construire a cerut-o abia la finalizarea clădirii, în decembrie 2014, cu scopul „intrării în legalitate”. 

Culmea e că Micula n-a respectat nici respectivul proiect, în 2016 ridicându-și în curte încă două construcţii, o sală de fitness şi un garaj uriaş, tot fără autorizaţie. Urmarea? A mai încasat o amendă, de 7.000 lei, fiind obligat totodată să îşi autorizeze şi acareturile, ceea ce a reușit abia în 2018.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sandu/drop
Sandu ne vorbeste de educatie, sandu care nici sa-si scrie numele nu stie, mincinosul mincinosilor, propagandist pupincurist.
Postat 29 Iulie 2023, 19:26 de Petre93
sandu/drop
Sandule iti aperi gasca de hoti? Taci mai din gura, prostovan ce esti. Latra la mama ta acasa, ca ea iti crede aburelile. Cine d...cu iti mai permite sa postezi pe aici, nu te vezi cat de prost poti fi. Bine ca pe Bihon te-au dat afara la ce tampenii debitai
Postat 29 Iulie 2023, 19:24 de Petre93
Mai usor cu demolatu'
Nici celebra Catedral Plaza nu se demoleaza si nu se va demola... Trebuie sa fii chiar timpit sa demolezi o cladire noua, fara probleme de structura, pentru niste stampile si semnaturi, plus ifose de functionari bugetari
Postat 27 Iulie 2023, 20:35 de excalibur
Roger
Toata Oradea doreste pasaje si pasarele, dovadă ca e pline, parcări se fac ( sper ca nu comentezi ca se taie 783 de copaci si apoi se replanteaza ) la Dedeman ai loc sa deschizi usile, dar aici e vorba de educație si la Prima la fel.
Postat 26 Iulie 2023, 20:16 de Sandu2100
Oradea, desteapta-te!
constructia ilegala trebuie demolata, asa cum s-a facut deja prin sentinte judecatoresti la Cluj, Timisoara, Bucuresti. acest fel de ilegalitati au loc cu complicitatea directa a celor din institutiile statului cu angajati pseudo-intelectuali. culmea ca sunt zeci de astfel de constructii ridicate in oras, dar toti dau din umeri, se revolta, pentru ca prea putini au putere sa se opuna unor astfel de ilegalitati. --- pe str. Horia nr 18/22 se ridica taman acum un ditamai blocul cu parter + 3 etaje in conditiile in care zona este de parter+1. pe astia cine ii opreste din ilegalitatea evidenta? primaria accepta orice pentru ca se gandeste doar la impozitarea suprafetelor. cei din comisia de urbanism accepta orice pentru un min. de 200 euro plus o amenda de 1000 lei ca sa intri in "legalitate" cu constructia.*** o alta problema - locurile de parcare la noile blocuri si la marile lanturi de magazine: daca tot se blocheaza sute de strazi ca sa se faca pasaje subterane (pe care apropo, nu le doreste nimeni in afara de pnl), mafia cu buzunare groase de la Urbanism ar trebui sa oblige dezvoltatorii imobiliari sa asigure nu 10% in plus nr locuri de parcare pt fiecare bloc, ci 50%! vede Birta cu Malan+Nica in ce hal arata cartierul Prima din spatele Lotusului? cum se parcheaza si unde? asta reflecta foarte bine dezvoltarea orasului! ---- cine a autorizat dimensiunea locurilor de parcare de la Dedeman? o bataie de joc, nu altceva - deschizi usa taman in portiera celuilalt! chiar daca e spatiu privat si parcare privata, acestea trebuie sa respecte niste norme - ma indoiesc ca latimea locurilor de parcare este corecta si legala pt un astfel de spatiu comercial! ---- este nevoie urgent de schimbare de mentalitate si mai ales de noi legi, care sa fie adecvate timpurilor noastre, si mai mult ca orice, de respectarea tuturor legilor in domeniul constructiilor! (ma intreb cat i-a platit primarul pe cei de la digi 24 ca sa faca o emisiune de 10 min in 14 iulie la 18:20, sa difuzeze imagini din Oradea cea frumoasa, cu cadre filmate pe str. Clujului, pe Independentei, pe unde nu trecea absolut nici o masina! te doare mintea ce tupeu are asta, daca intelegeti, oameni buni - ca sa iasa cadrele frumoase, au filmat la 6 dimineata!)
Postat 26 Iulie 2023, 20:05 de roger
Asa este!
Ciné poate Cioante roade Ciné nu, nici carne moale!
Postat 26 Iulie 2023, 18:33 de Piranda
pentru ca abuzatorii astia isi vor gasi clienti care sa le cumpere apartamentele!
ar trebui insa reglementat cate ceva... un exemplu mic, in publicitatea imobiliara, sa fie obligati sa zica daca apartamentul vine fara parcare, ca la asa abuz de constructie, sa nu indrazneasca la urle la primarie ca apoi sa le amenajeze parcare pe bani publici!
Postat 26 Iulie 2023, 16:50 de unu
impotriva pracicilor ilegale, dar totusi o notita
dupa cum am comentat si la articolul de sapt trecuta, astia sunt escroci tuepisti care nu participa competitiv pe o piata economica cinstita a dezvoltatorilor imobiliari, ci abuzeaza pe langa lege. Merita amendati si ptr ca fac apartamente fara locuri de parcare, si nu respecta regulamentul de urbanism. Merita bete in roate, sa nu se poata abona la apa, sa nu ii lege CAO si sa nu le puna contoare. Dar totusi, regulamentele astea de urbanism anti-densificare, astea cu "zone de case" sunt o mare parte din vina faptului ca pretul la imobiliare tot creste de zeci de ani de zile, si prin occident. San Francisco e un oras de case, unde nu ai voie sa construiesti blocuri. Oradenii se plang de bloc intre case. Intre timp, alti oradeni se plang de faptul ca imobiliare sunt scumpe si nu si le permit. Daca vrei imobiliare mai ieftine, trebuie sa liberalizezi loc ptr mai multe locuinte multi-familiare, ptr apartamente, ptr regim de inaltime mai mare. Nu vrei sa lasi asta sa se intample la negru, ca si in cluj, unde cartiere intregi pe deal sub padure au declarat ca fac case unifamiliare P+1 si pod si beci, dar defapt au construit blocuri S+P+1+M cu cate 8 apartamente, fara parcari, fara infrastructura stradala. Dezvoltatorul sa isi asume parte din presiunea pe infrastructura, retele, ptr un cartier civilizat, iar primaria sa permita si blocuri intre case. Fiecare fagure de case are nevoie de un micro-centru de cartier unde sa gaseasca o zona comerciala, cresa, cabinet medical si stomatologic, etc.
Postat 26 Iulie 2023, 16:47 de unu
Unde-i lege....
Toata povestea e despre niste indivizi care au fentat legea. Problema este mai grava ca fentele s-au facut cu non-combat-tul functionarilor primariei. Spre stiinta domnului primar legi exista, dar trebuiesc intelese si aplicate. E mai convenabil sa accepti ce ti se serveste de sublaterni decat sa verifici. Sunt o multime de procese ale primariei si nu cred ca toti cei care au dat in judecata primaria sunt ”dificili si pusi pe reclamatii”. In urma atator articole in care s-au prezentat nereguli s-a autosesizat cineva cu atributii de control din partea statului sau se asteapta pana va fi deranjat cineva mai important decat oamneii de rand?
Postat 26 Iulie 2023, 13:40 de DECE
VIVA RAMONA
Lasa ca vine prietena ei Ramona Hodut de la primarie -Urbanism si ii semneaza receptia fara probleme din birou , o crede pe cuvant , ce nu face omul cu cateva sute de euro , toti am rezolvat aici in Grigorescu cu d-na Hodut , e prietena noastra a tuturor care vrem sa construim linistiti
Postat 26 Iulie 2023, 13:27 de Mare_blue17
pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă
Cosa nostra e un mic copil fata de acesti functionari.
Postat 26 Iulie 2023, 10:52 de tepes
Micula vs. Rosmenteniuc?
Nu cred ca se pot compara cele doua situatii. Micula are teren pe varful dealului cat vezi cu ochii, poate parca pe terenul lui zeci de masini daca vrea, ca incap. Nu deschide geamul si da ochi in ochi cu vecinul. In Grigorescu, terenurile sunt de 500-600 mp, nu ti-e indiferent ca ai invecinat un imobil locuinta unifamiliala cu parter+etaj sau parter+mansarda, vecini cu care te intelegi, sau ai o pensiune, parter+etaj+mansarda, care te umbreste complet, isi inchiriaza imobilul la toti ciudatii, ai du-te-vino permanent pe strada, si masini straine parcate in fata casei tale, galagie, poate chefuri tarzii lasate cu betii si certuri. Si asta dupa ce ai muncit din greu sa ai casuta ta in care sa traiesti linistit... Nu e normal. Iar faza cu casuta pentru toti cei trei iezi, nu tine, fam. Rosmenteniuc detine mai multe terenuri, le poate construi la fiecare separat, daca tot are firma de constructii...
Postat 26 Iulie 2023, 10:38 de Don_t_judge
Primarul se ascunde in spatele autorizatiei, insa autorizatia nu respecta legea
Acest gen de impostori n-ar exista fără complicitatea unora din primărie! S-a tot scris despre asta…Cum rămâne cu sănătatea publică pusă în pericol? Acolo erau botezuri, nunți, etc. Dar cu evaziunea fiscală? Când nu ai legea de partea ta, tot tu începi să te victimizezi…Ce casă pt copii? Sau numim copii si imigrantii ucrainieni? Poate afacere pt fiul Rafael căruia i-au deschis o firmă de închirieri apartamente și turism imediat dupa un an de la ridicarea constructiei. Cine să aibă curaj să-i zică ceva blondei de la prefectură? S-a ocupat ea de intimidarea tuturor, trambitand functia si afisandu-se cu protectia de care beneficiaza. Prejudiciază întreaga stradă si strazile din jur, nu doar o familie! In fata unor astfel de sarlatani si hoti, comunitatea ar trebui sa dea dovada de spirit civic. Să închidem ochii, să plătim impozite și să-i votăm pe cei care ar trebui să ne apere….și lângă fiecare poate răsări nestingherit câte un Rosmenteniuc. Oare cu genul asta de abureli va castiga al doilea mandat Birta?
Postat 26 Iulie 2023, 08:13 de scotianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON