URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2023, 08:01

Fan Club Micula: Motivele pentru care cei trei judecători din Beiuş sunt acuzați că i-au favorizat pe magnații Ioan și Viorel Micula (FOTO)

Fan Club Micula: Motivele pentru care cei trei judecători din Beiuş sunt acuzați că i-au favorizat pe magnații Ioan și Viorel Micula (FOTO) MICULA LAND. Cabinetul lor de lucru e... Țara Beiușului. Așadar, în fieful fraților Micula se poate întâmpla orice. Acum mai bine de două decenii, pe vremea când se bucurau de facilitățile de zonă defavorizată, magnații româno-suedezi își întâmpinau oaspeții în fabrici cu fanfara închiriată de la Armată. Astăzi, când Comisia Europeană cere Statului Român să recupereze despăgubirile imense acordate magnaților, o întreagă instanță judecătorească s-a pus scut, suspendând orice procedură a Fiscului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a adus o veste neașteptată: Inspecţia Judiciară i-a trimis în judecată disciplinară pe magistraţii de la Judecătoria Beiuş care au suspendat actele de executare pornite de ANAF pentru recuperarea a 395 milioane euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Ioan și Viorel Micula.

Judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Szilagyi şi Nicolae Liposchi sunt acuzaţi de exercitarea funcției cu gravă neglijenţă. Potrivit sesizării Ministerului Finanțelor, intrate în posesia BIHOREANULUI, Fiscul le reproșează pe față magistraților beiușeni că i-au „favorizat în mod vădit” pe magnații bihoreni.

Stop joc!

BIHOREANUL a prezentat pe larg modul în care, cu ajutorul Judecătoriei Beiuș, milionarii au reuşit să blocheze toate încercările de executare silită declanșate de ANAF atât împotriva lor, ca persoane fizice, cât şi a firmelor Multipack, European Food, Starmill, Scandic Distilleries, Transilvania General Import Export, West Leasing, Rieni Drinks şi European Drinks. 

Procedura avea ca scop recuperarea a 395 milioane euro plătiţi în 2019 de Guvernul Orban ca fiind despăgubirile la care Statul Român fusese obligat în urma unui celebru proces intentat de fraţii Micula şi de firmele lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, pentru revocarea facilităţilor din zonele defavorizate. 

Comisia Europeană, însă, a decretat despăgubirile drept ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume. Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, dar între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea celor 395 milioane euro. Ca atare, milionarii au contestat executarea silită la Judecătoria Beiuş.

În procese au intervenit şi juriştii Comisiei Europene, cu un punct de vedere detaliat, dar degeaba. Transmisă pe 24 iunie anul trecut, scrisoarea lor a fost „rătăcită” de arhivarul instanţei, fiind găsită abia după două săptămâni, într-un dosar ce viza alt proces, cu alţi împricinaţi. 

Codul de Beiuș

La Beiuș, în fieful lor, magnaţii au obţinut câştig de cauză în toate cele 6 acţiuni prin care au cerut suspendarea provizorie a actelor de executare silită dispuse de ANAF ori au contestat executarea. Judecătorii au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, iar legalitatea ei nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare, aşa că, dacă acestea o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament.

Potrivit uneia dintre soluţii, „instanţa apreciază oportun la acest moment suspendarea provizorie a executării silite pornită de intimate”, căci ea „ar crea grave prejudicii, cu posibila intrare în faliment, indisponibilizarea unui număr mare de angajaţi, neplata furnizorilor, împrejurare ce ar putea avea consecinţe în plan social şi ar duce la imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea”. Astfel, judecătorii au blocat toate încercările statului de a recupera cele 395 milioane euro.

Mai mult, Judecătoria Beiuș a dispus chiar suspendarea „oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii”. La cererea ANAF de a lămuri termenul vag, judecătoarea Szilagyi Raluca a explicat că „prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită”. Pe româneşte, ca urmare a hotărârii judecătoreşti, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula!

TOT TIMPUL LA VOLAN. Frații Micula și-au sporit afacerile și averile într-o conexiune permanentă cu politicul, fiind aliați și sponsori sau ai PNL sau ai PSD (cum o arată și autobuzul „electoral” din imagine), după cum le serveau mai bine interesele, fie înființarea de zone defavorizate, fie acte normative favorabile, fie eșalonări de datorii, fie restituirea unor despăgubiri imense controversate, cum e cazul acum

„Cu consecinţe grave”

Părea că povestea se va opri aici, cu frații Micula învingători pe toate fronturile, dar n-a fost așa. Magistrații care au pronunțat controversatele soluții au ajuns, toți trei, în atenţia Inspecţiei Judiciare (IJ), ca urmare a unei sesizări a Ministerului Finanţelor, informație confirmată BIHOREANULUI săptămâna trecută de către Biroul de presă al IJ.

Potrivit informării transmise ziarului, acţiunea disciplinară a fost declanşată pe 23 mai a.c. şi înaintată deja Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, iar procesul va începe în această toamnă. Cei trei sunt acuzați că, prin soluţiile pronunţate, au extins limitele suspendării dincolo de ceea ce legea prevede, permiţând ca o soluţie provizorie să se transforme într-una relativ definitivă.

În opinia inspectorilor judiciari, judecătorii Emilia Maria Prahanca, Nicolae Liposchi şi Raluca Meda Szilagyi „nu au dat dovadă de diligenţă şi nu au acționat în sensul respectării dispozițiilor legale care reglementează procedura judecăţii în cazul contestaţiilor la executare şi a suspendării executării silite”. „S-a apreciat că dispunerea măsurii suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare şi suspendare executare silită, precum şi dispunerea suspendării provizorii a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiţie şi afectarea imaginii justiției ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcției cu gravă neglijenţă”, precizează IJ. 

Pentru unii se poate...

BIHOREANUL a intrat și în posesia sesizării înaintate IJ, în noiembrie 2022, de Ministerul Finanțelor, prin care cei trei magistrați sunt acuzați că i-au „favorizat în mod vădit” pe milionari. Documentul, un veritabil rechizitoriu semnat de secretarul de stat Mihai Diaconu, reclamă atât modul în care s-au repartizat cauzele cu fraţii Micula, în condiţiile în care „două dintre cele trei contestaţii au fost alocate aceluiaşi judecător”, dar şi cel în care magistraţii au soluţionat cauzele, „cu încălcarea drepturilor procesuale ale intimaţilor (ANAF - n.r.), fapte ce au condus la vătămarea acestora”.

În sesizare se dau mai multe exemple, cum ar fi cauzele aflate în dezbaterea judecătoarei Emilia Maria Prahanca, care nu ar fi respectat principiul egalităţii armelor. Concret, într-una dintre cauze (1021/187/2022), Ministerul Finanţelor a solicitat respingerea acţiunii ca rămasă fără obiect, argumentând că actele contestate fuseseră anulate între timp din pricina unor erori de redactare. Deşi la dosar se afla dovada că informaţia fusese comunicată şi reclamanţilor, aceştia au solicitat amânarea dezbaterilor pentru a studia deciziile de anulare, iar judecătoarea a admis cererea, dându-le o perioadă de amânare de 3 luni. 

În acest timp, avocaţii fraților Micula au mai pornit un proces, unul fără sens, în care contestau deciziile prin care s-a dispus anularea actelor contestate în dosarul precedent, iar după expirarea celor 3 luni au solicitat şi au obţinut suspendarea dezbaterilor din cauza iniţială până la soluţionarea noului dosar (1913/187/2022), repartizat judecătoarei Raluca Meda Szilagyi. 

Deşi era evident că procesul era un nonsens, căci se cerea anularea anulării unor acte eronate, judecătoarea a intrat în dezbateri, ba chiar a pus în discuţie, din oficiu, dacă deciziile de anulare erau acte administrative, administrativ-fiscale sau chiar acte de executare. Ca să primească răspuns, a amânat cu 2 luni procesul, cerând Fiscului să clarifice „natura juridică a Deciziilor de anulare a actelor de executare”. În final, când a primit lămuririle, Szilagyi nu s-a mai deranjat să dea un verdict, ci a suspendat judecarea cauzei până la un verdict definitiv al instanţelor europene. Ca şi cum, pentru a stabili dacă anulează sau nu deciziile de anulare a unor acte neconforme, ar fi avut nevoie de îndrumările Curții Europene. 

Pentru Fisc, nu!

Neregulile nu se opresc aici. Ministerul Finanţelor acuză că modul în care s-au desfăşurat procesele cu fraţii Micula „ridică serioase semne de întrebare cu privire la imparţialitatea soluţionării cauzelor”. Motivul? În timp ce milionarii au primit cu generozitate timp pentru studierea unor acte inutile pentru subiectul aflat în dezbatere, o cerere de amânare formulată de Fisc a fost respinsă. 

S-a întâmplat în cauza 2200/187/2022, aflată tot în dezbaterea judecătoarei Prahanca. În momentul în care ANAF a cerut păsuire pentru a putea formula o poziţie legată de o cerere a reclamanţilor, care nu-i fusese comunicată înainte de dezbateri, judecătoarea a declarat dezbaterile închise şi şi-a acordat sieşi un termen de o săptămână pentru deliberări, timp în care părţile trebuiau să depună concluziile scrise. Soluţia? Niciuna, căci şi această judecătoare a decis să suspende întreaga dezbatere, până la un verdict definitiv al instanţelor europene.

Judecătorilor li se reproşează că au „creat o situaţie vădit favorabilă contestatorilor”, prin faptul că au suspendat executarea silită dispusă de ANAF pe un termen lung, punând astfel „Statul român în imposibilitatea de a se conforma obligaţiilor stabilite în sarcina sa de Comisia Europeană” şi încălcând atât Constituţia României, cât şi Codul Civil, care prevăd că „normele dreptului Uniunii Europene se aplică în mod prioritar, indiferent de calitatea sau statutul părţilor”. Chiar și în Țara Beiușului...

BIHOREANUL a solicitat, joi, Biroului de presă al Judecătoriei Beiuş să transmită punctele de vedere ale celor trei magistraţi vizaţi de acţiunea disciplinară, însă până la finalul săptămânii trecute nu a venit niciun răspuns. Rămâne de văzut, în perioada următoare...



ODISEEA MICULA
Le daţi ori nu le daţi?

2 august 2005. Fraţii Ioan şi Viorel Micula, personal şi prin firmele Multipack, European Food, Starmill, au înregistrat la Centrul Internaţional pentru soluţionarea litigiilor privind investiţiile (ICSID) o acţiune în care cereau Statului Român despăgubiri de 613 milioane euro pentru retragerea facilităţilor fiscale acordate investitorilor străini în zonele defavorizate, invocând încălcarea acordului internaţional bilateral cu Regatul Suediei, unde ei primiseră cetăţenie.

11 decembrie 2013. ICSID le-a admis acţiunea, acordându-le daune de 376,43 milioane lei plus dobândă ROBOR de 5%, echivalentul a circa 84,54 milioane euro. Statul Român a compensat datoriile pe care European Food le avea faţă de bugetul de stat cu suma acordată reclamanţilor de ICSID, dar în paralel a informat Comisia Europeană (CE).

1 octombrie 2014. CE a declanşat procedura de investigaţie împotriva României pentru punerea în executare a hotărârii arbitrale.

30 martie 2015. CE a stabilit că plata despăgubirilor acordate prin hotărârea arbitrală a ICSID este incompatibilă cu piaţa internă şi a obligat România să recupereze suma deja plătită.

18 iunie 2019. Decizia CE a fost anulată de Tribunalul Uniunii Europene, în urma unei acţiuni formulate de fraţii Micula, firmele Multipack, European Food, Starmill, alături de încă 5 societăţi patronate de către aceştia, Scandic Distilleries, Transilvania General Import Export, West Leasing, Rieni Drinks şi European Drinks.

6 decembrie 2019. Fraţii Micula au forțat și au obținut instituirea de sechestre pe conturile companiilor de stat ROMATSA, Nuclearelectrica şi CONPET, pentru a obține banii. O săptămână mai târziu, Guvernul Orban a stins datoria, plătind în total peste 395 milioane euro, despăgubirile acordate plus dobânzi şi penalităţi adunate din 2013 până la zi. 

25 ianuarie 2022. Hotărârea Tribunalului European din 30 martie 2015 a fost anulată de către Curtea de Justiţie a UE, care a retrimis cauza, spre rejudecare la Tribunalul European. În urma anulării hotărârii din 2015, Statul Român, prin ANAF, a emis acte de executare silită pentru recuperarea banilor, contestate imediat de fraţii Micula şi firmele lor.


UPDATE: Nu vor să răspundă!

Instanța din Beiuș a comunicat reacției BIHOREANUL, luni, 19 iunie, că judecătoarele Raluca Meda Szilagyi și Emilia Maria Prahanca „nu doresc să ofere un punct de vedere asupra acuzelor Inspecției Judiciare”, iar judecătorul Nicolae Liposchi „nu mai funcționează în cadrul Judecătoriei Beiuș, la data de 21.04.2023 expirându-i perioada de detașare de 1 an de la Judecătoria Brad”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@richard
...subscriu. O tiganie. Alba-neagra. In fond sunt niste taxe pe care nu le-a incasat statul roman, pe motiv de zona defavorizata. Cite alte n-mii de taxe nu le-a incasat statul de 30 ani incoace? Totusi au facut niste investitii fratii, recte niste fabrici. As fi inteles daca Fiscul roman a recuperat toate creantele de la toti datornicii si a mai ramas DECIT asta. Acuma , cred ca e clar pentru toata lumea ce decizie va lua curtea europeana. Poate se ocupa sa scoata ceva banuti de la OMV statul, ca ar fi de unde...
Postat 20 Iunie 2023, 21:43 de excalibur
Boală lungă, moarte sigură.
Suspendarea dispusă de Judecătoria Beiuș nu are nicio relevanță. Procesul merge la Tribunalul Bihor. Aici, la Oradea se cere executarea silită de fapt, sentința tribunalului fiind definitivă până la următoarea fază, de la Curtea de Apel ... și mai departe, cu toate tentativele Miculeștilor de a-și amâna "desesul" economico-financiar. Ministrul de Finanțe este cel care, prin ANAF, poate influența procesul. În bine dacă nu se bagă în seamă ... sau în rău dacă va cere amânarea sau întârzierea solicitărilor ANAF adresate instanței. Acum se va vedea cine este Boloș Ioan Marcel, ministrul bihorean al finanțelor ... pentru că ce se va întâmpla la Tribunalul Bihor va fi rezultatul politicii guvernamentale ale acestei coaliții PNL+PSD. Se vrea curățenie în sistem? Ușa ministerului este asaltată de oamenii Miculeștilor, în perioada asta, mai ceva ca asaltul Capitoliului la venirea lui Biden și plecarea lui Trump.
Postat 20 Iunie 2023, 17:49 de KP
Lege pt corupti
"Specialii" corupti sa fie bagati la puscariei si lasati fara pensie, altfel nici vorba sa se sature de escrocherii.
Postat 20 Iunie 2023, 17:35 de OrbanKula
da
adevarul este in articol = "Comisia Europeană, însă, a decretat despăgubirile drept ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume. Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, dar între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea celor 395 milioane euro. Ca atare, milionarii au contestat executarea silită la Judecătoria Beiuş." deci instantele europene inca dezbat problema ! dar ANAF se grabeste sa recupereze banii ! intrebarea este = de ce ANAF-ul nu asteapta pina cand se decid instantele europene ? daca instantele europene vor decide ca Micula are dreptate ? la fel cum au decis deja instantele americane ? care au decis asta in 2013 !ANAF-ul nu poate astepta raspunsul de la judecatorii din Europa ? practic asta vor judecatoarele de la Beius = hai sa asteptam sa vedem ce decid judecatorii din Europa
Postat 20 Iunie 2023, 11:56 de richard
Pr*stia!
Au crezut ca rezolva pe plan local (si au rezolvat!), dar au uitat de UE! De la UE li s-a tras, pe cei din Comisia Europeana nu i-au putut lamuri. Cat fac 3% din 400 mil. euro? 12 milioane!!! De euro.
Postat 20 Iunie 2023, 11:43 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON