URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2023, 13:31

Judecătorii din Beiuș care au oprit executarea silită a fraţilor Micula au ajuns în judecată disciplinară

Judecătorii din Beiuș care au oprit executarea silită a fraţilor Micula au ajuns în judecată disciplinară foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspecţia Judiciară i-a trimis în judecată disciplinară pe magistraţii de la Judecătoria Beiuş care au suspendat actele de executare pornite de ANAF pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula. Judecătorii Emilia Maria Prahanca, Raluca Meda Szilagyi şi Nicolae Liposchi sunt acuzaţi de exercitarea funcției cu gravă neglijenţă. 

Pârâţi de Fisc

Cei trei magistraţi au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare ca urmare a unei sesizări depuse de Ministerul Finanţelor Publice după ce, aşa cum a relatat deja BIHOREANUL, judecătorii din Beiuș au blocat toate încercările statului de a recupera cei 395 milioane de euro virați în decembrie 2019 în conturile milionarilor şi în 8 dintre firmele acestora, în urma procesului câştigat de ei la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Washington.

Acţiunea ANAF a pornit în primăvara anului trecut, prin declanşarea unor acte de executare silită a proprietăţilor deţinute de aceștia. În replică, milionarii au deschis mai multe procese împotriva Fiscului, sub forma unor contestaţii la executarea silită ori a unor acţiuni pentru suspendarea provizorie a executării silite, procese care au fost, însă, suspendate. Cele care priveau suspendarea provizorie, până la judecarea proceselor de fond, iar pe acestea din urmă până când Curtea Europeană de Justiţie va decide dacă uriaşa sumă reprezintă sau nu un ajutor de stat acordat ilegal.

Mai mult, instanţa a dispus chiar suspendarea "oricăror alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii". La cererea ANAF de a lămuri termenul vag de "acte viitoare", judecătoarea Szilagyi Raluca a explicat, pe 1 martie anul acesta, că "prin expresia alte acte viitoare emise pe perioada suspendării provizorii se înţelege acte de executare silită". Pe româneşte, ca urmare a hotărârii judecătoreşti, până la un verdict definitiv al instanţelor europene, Fiscul nu-i mai poate executa silit pe fraţii Micula. 

"Cu consecinţe grave"

Potrivit unei informări transmise de Biroul de presă al Inspecţiei Judiciare, la solicitarea BIHOREANULUI, judecătorii au ajuns în anchetă disciplinară pentru că, prin soluţiile pronunţate, au extins limitele suspendării dincolo de ceea ce legea prevede, permiţând ca o soluţie provizorie să se transforme într-una relativ definitivă. 

În opinia inspectorilor judiciari, judecătorii Emilia Maria Prahanca, Nicolae Liposchi şi Raluca Meda Szilagyi "nu au dat dovadă de diligenţă şi nu au acționat în sensul respectării dispozițiilor legale care reglementează procedura judecăţii în cazul contestaţiilor la executare şi a suspendării executării silite".

"S-a apreciat că dispunerea măsurii suspendării facultative a judecării cauzei având ca obiect contestație la executare şi suspendare executare silită, precum şi dispunerea suspendării provizorii a executării silite, prin nesocotirea din culpă a normelor de drept procesual, cu consecințe grave asupra înfăptuirii actului de justiţie şi afectarea imaginii justiției ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare constând în exercitarea funcției cu gravă neglijenţă", se precizează în comunicatul Inspecţiei Judiciare. 

Acţiunea disciplinară pornită de Inspecţia Judiciară împotriva celor trei judecători din Beiuş a fost declanşată de 23 mai, în acest an, şi a fost înaintată deja Secţiei pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, iar procesul va începe în această toamnă.

BIHOREANUL a solicitat, joi, Biroului de presă al Judecătoriei Beiuş să transmită punctele de vedere ale celor trei magistraţi vizaţi de acţiunea disciplinară. Acestea vor fi publicate imediat ce vor fi transmise.

„Stop joc” de la Comisia Europeană

BIHOREANUL a prezentat, pe larg, modul în care milionarii Ioan şi Viorel Micula au reuşit, cu ajutorul Judecătoriei Beiuș, să blocheze toate încercările de executare silită pornite de ANAF atât împotriva lor, ca persoane fizice, cât şi a firmelor Multipack SRL, European Food SA, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Transilvania General Import Export SRL, West Leasing SRL, Rieni Drinks SA şi European Drinks SA. 

Procedura a fost pornită pentru recuperarea a 395 milioane euro plătiţi în 2019 de Guvernul Orban ca fiind despăgubirile la care Statul Român a fost obligat în urma celebrului proces intentat de fraţii Micula şi de firmele lor la Tribunalul de Arbitraj de la Washington, pentru revocarea facilităţilor. 

Comisia Europeană a decretat, însă, că despăgubirile drept ajutor de stat ilegal şi a cerut recuperarea întregii sume. Cazul se află, încă, în dezbaterea instanţelor europene, însă, între timp, începând din martie 2022, ANAF a încercat în mai multe rânduri să execute silit magnaţii şi cele 8 firme pentru recuperarea celor 395 milioane euro. 

Ca atare, milionarii au contestat executarea silită la Judecătoria Beiuş, iar în procese au intervenit şi juriştii Comisiei Europene, în calitate de "amicus curiae" (prieten al instanţei - n.r.), termen aplicat unor persoane ori organizaţii care nu au interes în cauză, dar care pot oferi informaţii ori să-şi prezinte punctele de vedere cu privire la problemele ridicate şi dezbătute. 

Transmisă pe 24 iunie anul trecut, scrisoarea a fost, însă, rătăcită de arhivarul instanţei, fiind găsită abia după două săptămâni, într-un dosar ce viza alt proces, cu alţi împricinaţi. 

Pe bandă rulantă

Cert e că magnaţii au obţinut câştig de cauză în toate cele 6 acţiuni în care au solicitat suspendarea provizorie a actelor de executare silită dispuse de ANAF ori au contestat executarea. Judecătorii au oprit demersurile Fiscului, invocând că Decizia CE este un act administrativ, iar legalitatea ei nu a fost stabilită definitiv de instanţele comunitare, aşa că dacă acestea o vor anula, executarea silită începută de Statul Român va rămâne fără fundament, din simplul motiv că datoria va dispărea.

În aceste condiţii, potrivit uneia dintre soluţiile pronunţate, "instanţa apreciază oportun la acest moment suspendarea provizorie a executării silite pornită de intimate", căci ea "ar crea grave prejudicii, cu posibila intrare în faliment, indisponibilizarea unui număr mare de angajaţi, neplata furnizorilor, împrejurare ce ar putea avea consecinţe în plan social şi ar duce la imposibilitatea de a-şi mai desfăşura activitatea". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
@ bă excalibur
Si inca ceva, vad ca folosesti tehnologia nenorocitilor de imperialisti care vor sa ne fure tara. Nu te deranjeaza ca ti-au dat internet, telefon si televizor smart? Ce-ar fi sa folosesti un telefon cu disc?
Postat 16 Iunie 2023, 19:57 de Biggie
@ bă excalibur
Bine bă, excalibur. Am inteles. Afara cu investitorii straini din tara. Linisteste-te! Sa nu-ti crape vreo vena. Eventual muta-te in coreea de nord. Dar vezi ca acolo s-a interzis chiar si sinuciderea. Trebuie sa rogi un prieten, bă...
Postat 16 Iunie 2023, 19:49 de Biggie
Bă, Biggie. Aka, B.I.G mai mic, pentru anglofobi
Bă, Biggie, stii cite feluri de băi sunt ? Băile Felix, Băile 1mai, Băile Govora si Băi Poală. Ce mai vrei de la OMV, statul Roman mai are 20% . [ https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cine-sunt-cei-mai-mari-actionari-ai-petrom-pe-langa-austriecii-de-la-19718499 ]. Avusese 50% la privatizare, plus actiunea de aur. Hidroelectrica e 100% a romanilor, fara unguri, moldoveni si munteni, face profit 1 muliard de euro pe an. Ar face si mai mult , daca n-ar fi niste producatori de energie straini care vor sa faca si ei profit pe kilowattul romanului, asa ca hidroelectrica merge in ralanti. Inchid deliberat turbine, cu ordin de la bucuresti. Inainte sa scrii pe forumul asta, inveti sa citesti. Dupa aia incerci sa gindesti. Nimeni nu gindeste pentru tine, fii linistit...
Postat 16 Iunie 2023, 18:37 de excalibur
#Moderator
Nu-l vezi Adrian cum se agita ca peștele pe uscat ??
Postat 16 Iunie 2023, 17:47 de Sandu2100
RE: #Moderator
Vă vedem, și pe unii și pe alții, cum vă agitați, sub spectrul avertismentului că urmează suspendarea definitivă.
Postat 16 Iunie 2023, 17:54 de Moderator
@adi13
Eu ti-as recomanda sa recitesti postarile mele. Ale mele si nu ale altora. Iar in legatura cu masurile moderatorilor impotriva mea, cred ca mai degraba tu ar trebui sa ai emotii dupa ce faci pe cineva imbecil si pe deasupra ii postezi aici si numele real. Da-mi un exemplu de postare in care am jignit pe cineva. Interesant ca postarile lui KP si ale lui bă excalibur nu te deranjeaza. Oare de ce? Sunteti colegi de partid?
Postat 16 Iunie 2023, 16:37 de Biggie
SI CE SE VA INTAMPLA?
Dar verdictul judecatorilor mai poate fi intors , daca comisia de ii cerceteaza descopera ca au "gresit".
Postat 16 Iunie 2023, 16:19 de adi13
@biggie, alias sandu2100, alias adi13_.
Te dai de gol Biggie , esti sandu2100, si ti-ai mai facut cont cu adi13_. Toata ziua ai scris in numele meu contra altora care au comentat la articol, numai ironii. Ce vrei sa demonstrezi cu asta, sincer? Sa faci pe toata lumea sa se certe. Sper sa ia masuri moderatorii impotriva ta. Absolut niciodata nu comentezi strict la subiect sau sa vii cu argumente, doar ironii de doi bani
Postat 16 Iunie 2023, 15:44 de adi13
E a lor judetul
Astia doi ii cumpara pe toti in Bihor. Toti din conducere , politie, instititutii sunt sclavii lor. Nimeni nu se atinge de ei. Asta e adevarul, trist dar adevarat
Postat 16 Iunie 2023, 14:50 de Petre93
era nevoie?
adi13, era absoluta nevoie sa-l faci imbecil si sa-i pui aici numele real? Daca e real. Cine e nesimtitul imbecil in acest caz? Sper sa-l posteze cineva si pe al tau.
Postat 16 Iunie 2023, 13:41 de Biggie
@sandu2101
CENZURAT
Postat 16 Iunie 2023, 13:35 de adi13
RE: @sandu2101
Și nu mai reclama în valuri că cineva „scrie în numele tău”. La fel a fost și în cazul lui Sandu, aveți niște nick-uri foarte comune, ăsta e riscul dacă alegeți să comentați anonim. Astea nu sunt nume, sunt pseudonime. Dacă utilizarea „numelui copie” devine abuzivă, o să îl anulăm.
Postat 16 Iunie 2023, 17:57 de Moderator
RE: @sandu2101
Ai fost avertizat! Dacă mai continui cu adresări din acestea jignitoare și personale și cu indicarea de nume proprii, care pot fi sau nu adevărate, îți blocăm contul.
Postat 16 Iunie 2023, 17:55 de Moderator
2101, doar atat te-a ajutat imaginatia?
Sandu2101, toponimie? Folosesti cuvinte ale caror semnificatie n-o cunosti. Dar suna bine... Habar n-am cine-i Sandu2100 si nici nu ma intereseaza. Nici daca ai fi medic nu ai putea pune diagnostice unor oameni pe care nu-i cunosti. Dar la pesede se poate.
Postat 16 Iunie 2023, 13:28 de Biggie
bă, excalibur
excalibur, vorbesti de hidroelectrica, companie facuta de parintii si bunicii tai. De ce nu ne spui ceva si despre Petrom, companie facuta tot de parinti si bunici? Si vanduta de fostul tau sef de partid, nastase, pe bani de nimic austriecilor, cu conductele pline de titei.
Postat 16 Iunie 2023, 13:14 de Biggie
Merita sa deschideti linkul de mai jos, absolut relevant.
https://www.catavencii.ro/un-om-providential-un-lider-mai-multe-dureri-in-cur/
Postat 16 Iunie 2023, 09:03 de Sandu2101
Disperatii de la PNL Bihor.
A aparut un nou comentator. Isi spune Biggie. De fapt e mai vechi si este tot Sandu2100. Se vede dupa toponomia scrisului si exprimarii. Treaba lui daca se vrea convingator asa. Ce vedem insa la el. Ca vorbeste si singur intre cele doua nume schimband propozitii aparent intregi. Spitalul de Neuropsihiatrie e viitorul lui. Coleg de dosar, din arhiva spitalului, cu mai vechiul liberal - sa tot fie deja vreo 32 de ani - care conduce astazi si inca PNL Bihor.
Postat 16 Iunie 2023, 08:59 de Sandu2101
N-a fost niciun fisc la mijloc!
Daca nu intervenea INSISTENT taman Comisia Europeana pe gemenii din Cӑcӑceni si pe ,,magistrati" nu-i tulbura nimeni in veci. Toti ramaneau cu ce au luat si traiau fericiti pana la adanci bătrâneți! Oricine traieste/a trait in Romania se gandeste ca la o asa pomanӑ, 400 mil. euro, e loc la masa pt toti: servicii, executori, avocati, ministri, premier, magistrati, etc.
Postat 16 Iunie 2023, 04:37 de pinonel
Biggie
Eu le spun asta de mult, dar ei nu ca batman, batman. Ei e parte din propagandă, și redactia le PERMITE.
Postat 15 Iunie 2023, 22:49 de Sandu2100
Mersi, KP, Chapeau...
Spalatii pe creier, lobotomizatii au un retard in a pricepe cum vine cu integrarea noastra in UE. Dupa revolutie, Romania a intrat in razboi economic. Suprafata arabila a-ntiia, paduri, resurse minerale, titei, gaze. Intram noi mult mai repede , dar i-au speriat minerii, so 10 years after, will be back. Ce urmeaza? Marea privatizare, vacaroiu, fix-pix, mebo, certificate, abia pe la sfirsitul anilor 90' incepe dixtractia. Dacia-renault, anii 2000 omv, sidex, gistributie energie, etc. Vreti in MUE? Vrem, cu totii. Vrem o tara ca afara. In ultimii 20 de ani s-au scos din tara sute de miliarde de euro, ne-au dat, cu lingurita , vreo 60. Nu se stiu cifrele, caci conteaza cine numara voturile. Ultima isprava, listarea hidroelectrica la bursa. Companie la cheie, facuta de parintii si bunicii nostri, in cizme si noroaie, ca sa avem noi lumina si caldura la gradinita. Au vrut s-o inghita atunci cind baietii destepti au ingenuncheat-o cu contracte oneroase si au bagat-o in insolventa. Asa ca e intolerabil sa ramina in proprietatea romaniei, care are datorie publica 150 miliarde de euro [ https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/guvernul-imprumuta-banda-rulanta-datoria-publica-romaniei-trecut-700-21872886 ]. Despre ce vorbim? Tineri infectati cu AI , facebook si tik-tok, care au drept de vot. Voteaza, bă!
Postat 15 Iunie 2023, 22:19 de excalibur
Chior?
KP, cred ca tu esti chior daca nu vezi schimbarile in bine de cand "vanzatorul de bomboane si guma" a condus acest oras si mai nou, judetul. Voi aveti idei fixe cu betoanele, cu bolovanul etc. Probabil voi ati vrea sa circulati prin noroaie cu cizme de cauciuc. Mutati-va in teleorman, acolo fostul vostru sef, dragnea, v-a creat toate conditiile sa va simtiti ca acasa.
Postat 15 Iunie 2023, 21:48 de Biggie
KP aka mama Omida
Minți cu nerușinare, ca de obicei, Bolojan era in politică de mult, iti aduci aminte PASAPOARTELE??
Postat 15 Iunie 2023, 21:38 de Sandu2100
#Biggie ... cel căzut din cer în mijlocul pustiului.
E de notorietate faptul că Bolojan a ajuns Prefectul Bihorului și apoi Secretar General al Guvernului, în perioada când premier era Tăriceanu. De notorietate e și faptul că Bolojan a fost împins și susținut politic de Blaga, pe banii cărați la greu în avea vreme la PNL, de frații Micula. Tot aceștia i-au plătit lui Bolojan atunci și cele 3 (trei) miliarde (lei vechi), pe care acesta îi datora la ANAF ca restanțe la impozite și TVA, pentru bomboanele și guma de mestecat pe care le vindea în baraca de la intrarea în piața Aleșdului. Cu asta se ocupa de fapt Bolojan până în 2005, când l-au luat în grijă Blaga și Miculeștii. Mai fusese și dascăl de aritmetică la școala pentru copii cu dizabilități din Tileagd. Ce credeai, că Bolojan s-a ridicat urmând sloganul "prin noi înșine" ... ??? Ce dreac de dovezi ai tu nevoie? Ești chior și surd? Ai dormit până acum și brusc te-ai trezit taman când Bolojan a fost pus de cineva de la Cotroceni pe "lista neagră" ... pe motiv de "puci eșuat" alături de câțiva liberali la fel de performanți în eșecuri politice și financiare.
Postat 15 Iunie 2023, 21:36 de KP
bă...
excalibur, vezi ca nu esti la sedinta de partid ca sa ne iei pe toti cu "bă". Bă poti fi cu colegii tai de partid. Sau cu cei cu care bei la crasma.
Postat 15 Iunie 2023, 21:33 de Biggie
Ne kăkăm pe noi pentru 395 milioane de euro din Evul Mediu...
...in timp ce se laudă Marcel Boloș după un an la conducerea Ministerului Proiectelor Europene: În România au intrat zilnic câte 31 milioane euro. Zilnic , bă... Singurul lucru neclar e daca se pun simbetele, duminicile si sarbatorile legale...
Postat 15 Iunie 2023, 19:50 de excalibur
Dovezi?
adi13, cand aduci astfel de acuzatii, nu ar fi normal sa vii cu niste dovezi? Altfel putem trage concluzia ca esti "dr" mang.
Postat 15 Iunie 2023, 17:35 de Biggie
Ministerul Finațelor Publice are de azi un nou ministru ... Boloș Ioan Marcel, bihorean în cuget și simțiri.
MFP a înaintat de cca. o lună, la deciziile Judecătoriei Beiuș, apelul/recursul de rigoare, care va anula toate aranjamentele mafiote din fieful Căcăcenilor. Urmează așadar ca procesul de executare silită să intre în linie dreaptă la Tribunalul Bihor. Mâine dacă se vrea și Boloș nu face parte din tribul de prădători Blaga + Bolojan + "germenii" Micula, onor ministerul poate solicita grăbirea termenului de judecată. Asta înseamnă că tot demersul de executare se poate încheia rapid, în contextul în care Curtea de Justiție a UE nu are niciun atribut legat de procesele civile de acest fel. Dacă nu se va întâmpla asta în cel mai scurt timp, Boloș va ajunge să facă contabilitatea unor IMM-uri, adică de unde a plecat inițial, iar PNL va deconta nota de plată cerută de Comisia Europeană, ca rezultat al unui "infrigement" deja promis în acest caz răsunător deja pe culoarele unor instituții din Bruxelles. Judecătorii de la Beiuș însă, nu numai că vor ajunge să ceară milă la intrarea de la Baroul de Avocați, dar e foarte posibil să ajungă, ca exemplu de nivel național, la spălarea păcatelor unor magistrați prea leneși ai DNA.
Postat 15 Iunie 2023, 17:33 de KP
Mafie
Si cand te gandesti ca astia doi sunt in spatele lui Bolojan, si l-au propulsat in cariera. Si ne mai miram de ce le face primaria pe plc in Oradea si in judet . Sa nu mai vb de toti sefii din politie pe care i-a avut si ii are momentan judetul
Postat 15 Iunie 2023, 14:20 de adi13
are omul penzie speciala?...
are omul penzie speciala? Mai aqre omul penzie speciala? de ce? ras, tuns, barbierit si la puscaria datornicilor acest penzionar special!
Postat 15 Iunie 2023, 14:07 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON