URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Iulie 2023, 15:11

Tare-n lance! Vezi ce atracții aduce Festivalul Medieval care începe vineri în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai viteaz dintre viteji să se arate! Iar de-și va învinge adversarul la turnir, îl va mulțumi pe rege, va fi răsfățatul domnițelor și se va bucura de-un festin cum nu s-a mai pomenit...

Sute de oaspeți sosiți parcă din alte timpuri vor anima la finalul acestei săptămâni Cetatea Oradea, într-o nouă ediție a Festivalului Medieval, care, pe lângă „ingredientele” obișnuite, programează și Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă. Spectaculoasa competiție se va ține pentru prima oară într-un oraș din Europa!

Duelul cavalerilor

Organizat de Visit Oradea în parteneriat cu Asociația Deus Vult și o serie de sponsori, Festivalul Medieval va avea loc în perioada 7-9 iulie în casa lui tradițională: Cetatea Oradiei. Pentru prima oară, în cadrul evenimentului se va ține Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă. „Această competiție de elită, care obișnuia să se desfășoare în Australia, aduce acum la Oradea cei mai buni luptători din întreaga lume. Echipele din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia și Italia vor veni să se dueleze într-o confruntare epică”, au anunțat gazdele.

Bravii cavaleri vor purta armuri medievale ce cântăresc circa 40 de kilograme și se vor duela călare cu lănci din lemn solid, ce au o greutate de 20 de kilograme. „Aceste lupte rapide și pline de adrenalină vor testa viteza și precizia cavalerilor. Călărind la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, protagoniștii vor trebui să-și concentreze loviturile și să-și arate abilitățile extraordinare”, anunță Visit Oradea. Confruntările sunt programate vineri (ora 20.35), sâmbătă (ora 20.30) și duminică (ora 16.30), în parcul Cetății.

Show cu tobe și steaguri

Cu o seară înainte de începerea festivalului, mai precis joi, de la ora 19, zeci de invitați în ținute medievale vor porni într-o paradă pe Corso, din zona magazinului Crișul până în Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia de deschidere a Festivalului Medieval, cu o prezentare a coifurilor și a cavalerilor ce urmează să se lupte pentru glorie.

Începând de vineri, fortăreața locală va arăta ca-n alte timpuri. „Cetatea, curțile și parcurile vor redeveni veritabile locuri de poveste. Corturile medievale se vor ridica într-un peisaj pitoresc, iar atmosfera va fi animată de nobili, prințese, luptători și mercenari îmbrăcați în straie autentice. Vizitatorii vor fi transportați într-o epocă îndepărtată, având ocazia să se bucure de un spectacol autentic și captivant”, promit organizatorii.

Bunăoară, se vor ține demonstrații de măiestrie ecvestră, o competiție full contact cu topoare (foto), jocuri regale, jocuri vânătorești (călărie, tir cu arcul, mânuirea spadei) ale domnițelor grațioase, dar puternice, din trupa „Les Ecuyers de l’histoire” din Franța, competiție nobiliară de spadă, jonglerii cu foc, precum și show cu toboșarii și stegarii medievali din Castiglion Fiorentino, un orășel din Toscana.

Seri cu menestreli

De asemenea, gazdele anunță că Festivalul Medieval Oradea va oferi și pentru cei mici activități deosebite în fiecare zi, între orele 16 și 20: „Se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți ca adevărați eroi medievali”.

În Cetate vor fi și standuri cu bijuterii lucrate manual și obiecte inspirate de epoca medievală, vor fi aduse food truckuri și se vor ține mai multe concerte.

Vineri, pe scena din curtea fortăreței va urca tânăra rockeriță orădeancă Natalia Bendre (ora 20), urmată de formația The Mono Jacks (ora 21), în timp ce sâmbătă vor cânta trupa de muzică medievală Hollóének (ora 19) și formația Lazarus (ora 20), seara urmând să fie încheiată cu un concert al trupei Phoenix (ora 21). În fine, duminică seara, orădenii sunt așteptați la un concert al formației de rock alternativ Omul cu Șobolani (ora 21).

Se anunță, deci, o serbare demnă de mari curți medievale...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON