URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2023, 15:11

Tare-n lance! Vezi ce atracții aduce Festivalul Medieval care începe vineri în Cetatea Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai viteaz dintre viteji să se arate! Iar de-și va învinge adversarul la turnir, îl va mulțumi pe rege, va fi răsfățatul domnițelor și se va bucura de-un festin cum nu s-a mai pomenit...

Sute de oaspeți sosiți parcă din alte timpuri vor anima la finalul acestei săptămâni Cetatea Oradea, într-o nouă ediție a Festivalului Medieval, care, pe lângă „ingredientele” obișnuite, programează și Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă. Spectaculoasa competiție se va ține pentru prima oară într-un oraș din Europa!

Duelul cavalerilor

Organizat de Visit Oradea în parteneriat cu Asociația Deus Vult și o serie de sponsori, Festivalul Medieval va avea loc în perioada 7-9 iulie în casa lui tradițională: Cetatea Oradiei. Pentru prima oară, în cadrul evenimentului se va ține Campionatul Mondial de Turnir cu lance solidă. „Această competiție de elită, care obișnuia să se desfășoare în Australia, aduce acum la Oradea cei mai buni luptători din întreaga lume. Echipele din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia și Italia vor veni să se dueleze într-o confruntare epică”, au anunțat gazdele.

Bravii cavaleri vor purta armuri medievale ce cântăresc circa 40 de kilograme și se vor duela călare cu lănci din lemn solid, ce au o greutate de 20 de kilograme. „Aceste lupte rapide și pline de adrenalină vor testa viteza și precizia cavalerilor. Călărind la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, protagoniștii vor trebui să-și concentreze loviturile și să-și arate abilitățile extraordinare”, anunță Visit Oradea. Confruntările sunt programate vineri (ora 20.35), sâmbătă (ora 20.30) și duminică (ora 16.30), în parcul Cetății.

Show cu tobe și steaguri

Cu o seară înainte de începerea festivalului, mai precis joi, de la ora 19, zeci de invitați în ținute medievale vor porni într-o paradă pe Corso, din zona magazinului Crișul până în Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia de deschidere a Festivalului Medieval, cu o prezentare a coifurilor și a cavalerilor ce urmează să se lupte pentru glorie.

Începând de vineri, fortăreața locală va arăta ca-n alte timpuri. „Cetatea, curțile și parcurile vor redeveni veritabile locuri de poveste. Corturile medievale se vor ridica într-un peisaj pitoresc, iar atmosfera va fi animată de nobili, prințese, luptători și mercenari îmbrăcați în straie autentice. Vizitatorii vor fi transportați într-o epocă îndepărtată, având ocazia să se bucure de un spectacol autentic și captivant”, promit organizatorii.

Bunăoară, se vor ține demonstrații de măiestrie ecvestră, o competiție full contact cu topoare (foto), jocuri regale, jocuri vânătorești (călărie, tir cu arcul, mânuirea spadei) ale domnițelor grațioase, dar puternice, din trupa „Les Ecuyers de l’histoire” din Franța, competiție nobiliară de spadă, jonglerii cu foc, precum și show cu toboșarii și stegarii medievali din Castiglion Fiorentino, un orășel din Toscana.

Seri cu menestreli

De asemenea, gazdele anunță că Festivalul Medieval Oradea va oferi și pentru cei mici activități deosebite în fiecare zi, între orele 16 și 20: „Se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți ca adevărați eroi medievali”.

În Cetate vor fi și standuri cu bijuterii lucrate manual și obiecte inspirate de epoca medievală, vor fi aduse food truckuri și se vor ține mai multe concerte.

Vineri, pe scena din curtea fortăreței va urca tânăra rockeriță orădeancă Natalia Bendre (ora 20), urmată de formația The Mono Jacks (ora 21), în timp ce sâmbătă vor cânta trupa de muzică medievală Hollóének (ora 19) și formația Lazarus (ora 20), seara urmând să fie încheiată cu un concert al trupei Phoenix (ora 21). În fine, duminică seara, orădenii sunt așteptați la un concert al formației de rock alternativ Omul cu Șobolani (ora 21).

Se anunță, deci, o serbare demnă de mari curți medievale...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON