URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2022, 01:22

În gardă, cavaleri! Festivalul Medieval din Cetatea Oradea a fost bogat în demonstraţii spectaculoase încă din prima seară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de persoane au intrat, vineri seară, în atmosfera specifică Evului Mediu, în Cetatea orădeană, unde au fost aşteptaţi de sute de luptători, menestreli, scutieri, domni şi domniţe de la curţile regeşti.

Cele mai atractive momente ale primei seri de Festival medieval a fost campionatul european de full contact (turnirul) şi un spectacol cu foc susţinut de tinerii de la Ordinul Solomonarilor.

Lupte ca-n filme

De la ora 20, Șanţul Cetăţii a devenit câmpul de bătălie al cavalerilor care au fost prezentaţi în urmă cu o zi, la Parada coifurilor din Piaţa Unirii.

Aceştia au fost prezentaţi în limba franceză de Emeline, membră a trupei medievale "Les Écuyers de l’histoire", adică Scutierii istoriei, venită tocmai din Franţa pentru a găzdui acest turnir în Cetate. Cuvintele sale au fost traduse de un membru al Asociaţiei Deus Vult, unul dintre organizatorii festivalului din Oradea.

Cei doi amfitrioni le-au explicat privitorilor că jucătorii în turnir pot primi puncte dacă reuşesc să-şi rupă lancea în timp ce ating armura sau coiful adversarului.

Publicul a mai aflat şi că armurile sunt reale şi cântăreasc până la 50 de kilograme.

Pentru ca participanţii să aibă o vizibilitate cât mai bună, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea), organizatoarea evenimentului, a amplasat patru tribune, câte două pe ambele părţi ale câmpului de luptă. În centru a fost amenajată şi o tribună specială, de unde un "rege" a privit întreaga bătălie.

Caii au fost de multe ori nărăvaşi, dar cavalerii au reuşit să impresioneze prin măiestria lor. Cel mai brav s-a dovedit a fi cavalerul Thomas Menou (34 de ani), călare pe al său El Ferrari, care a adunat 6 puncte.

Din patru zări

Odată încheiat turnirul, orădenii au vizitat şi corturile din Șanţul Cetății, unde au putut vedea cum trăiau foştii voievozi şi tătarii în corturi, în timpul expediţiilor. În această zonă se află mai multe spaţii decorate cu mobilier, blănuri, paturi, covoare şi arme întocmai ca în Evul Mediu.

Cei care s-au oprit în curtea Palatului princiar pentru o gustare au avut parte de muzică medievală interpretată de trupa Hollóének Hungari, care a reuşit să impresioneze publicul cu ritmurile celtice.

După ora 21, unii petrecăreţi s-au mutat la intrarea principală în Cetate, unde pe scenă a urcat trupa HARA, care a interpretat piese precum "Cine", "Totaya Ye" şi "Muro shavo". Peste 300 de orădeni au cântat şi dansat pe ritmurile trupei în faţa scenei.

Seara s-a încheiat cu un spectacol cu foc susţinut de Ordinul Solomonarilor, o trupă din Suceava care îşi doreşte să promoveze folclorul şi mitologia românească. De altfel, în primul lor număr artistic, artiștii au dansat Ciuleandra ţinând beţele cu focuri în mâini.

Povestea medievală va continua şi sâmbătă, când menestrelii de la curte le vor cânta din nou orădenilor, iar cavalerii vor oferi noi spectacole "crâncene".


PROGRAMUL FESTIVALULUI:

SÂMBÂTĂ, 2 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie de tir cu arcul tradiţional

12:00

Skill at Arms – Jocuri vânătoreşti – Les Écuyers de l’histoire

14:00

Jocuri nomade

15:00

Turnir – Agentura Hector

16:00

Skill at Arms – Luptă corp la corp – Les Écuyers de l’histoire

17:00

Lupta mare

18:00

Jocuri nomade – Triatlon

19:00

Concert – Holloenek

20:00

Turnir full contact – Les Écuyers de l’histoire

21:00

Concert - Alexandra Uşurelu

21:15

Şah medieval – Agentura Hector

22:00

Show cu foc – Ordinul Solomonarilor

DUMINICĂ, 3 iulie

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00

Competiţie Buhurt

12:00

Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00

Şah medieval – Agentura Hector

14:00

Jocuri nomade – Triatlon

15:00

Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00

Lupta mare

17:00

Concert – Peregrinii

18:00

Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00

Concert – Peregrinii

19:00

Ceremonia de încheiere

20:00

Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON