URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2022, 00:05

O ploaie puternică de vară a scurtat programul Festivalului Medieval. Orădenii s-au ascuns prin Cetate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi toridă, în care soarele a strălucit orbitor și a dus mercurul în termometre la peste 30 de grade Celsius, Oradea s-a răcorit, sâmbătă seară, cu o mult-așteptată ploaie de vară, care a întrerupt și programul Festivalului Medieval din Cetate.

Norii închiși la culoare și câteva tunete și fulgere au prevestit schimbarea de vreme. În timp ce urmăreau spectacolul de șah medieval din șanțul Cetății, sute de orădeni au simțit primii stropi de ploaie și s-au ridicat rapid din tribune. Pe „tabla” de șah, adică o scenă uriașă în alb și negru, unde piesele erau actori veniți anume la Oradea pentru Festivalul Medieval care se mutau așa cum, în apropiere, dictau doi jucători care manevrau piesele clasice, „bătălia” nu s-ar fi întrerupt atât de brusc, mai ales că una dintre echipe era aproape să-și declare victoria. Totuși, în jurul orei 21.30, publicul a luat-o la goană spre Cetate, căutându-și un loc ferit de ploaie, așa că jocul a rămas cu un final deschis.

După ce oamenii s-au îmbulzit pe lângă zidurile fortăreței, ca să se ascundă de ploaie, angajații și voluntarii Visit Oradea, asociația care a organizat festivalul, i-au îndrumat spre spații anume deschise pentru ei. De pildă, zeci de oameni au intrat în sediul asociației Deus Vult, din corpul M al Cetății, printre echipamentele organizatorilor.

Din pricina condițiilor meteo, concertul Alexandrei Ușurelu a fost întrerupt, iar spectacolul cu foc pe care trebuia să-l ofere, pentru a doua seară la rând, Ordinul Solomonarilor, a fost anulat.

În schimb, sub un cort din curtea interioară a Cetății, petrecerea a continuat nestingherită. Trupa maghiară Hollóének, care începuse un concert în aer liber când încă mulți credeau că norii negri de pe cer sunt doar o amăgire, a continuat să cânte. În jurul artiștilor s-au înghesuit numeroși orădeni, bucuroși să asculte muzica medievală cu ritmuri celtice și nepăsători față de ploaia care cădea zgomotos pe prelata impermeabilă a cortului.

Cei mai mulți dintre orădeni au profitat de minutele „libere” între rafalele de ploaie și au ieșit din Cetate, căutând – fără prea mare succes – taxiuri. În centrul Oradiei, traficul s-a aglomerat rapid, iar străzile s-au umplut deopotrivă de apă și mașini. Cei care n-au avut un mijloc de transport la îndemână, au zăbovit pe lângă blocurile înalte de lângă Cetate, până când s-a domolit ploaia.

Festivalul Medieval continuă duminică, în Cetate, când va fi ultima zi cu activități programate.


Programul zilei de duminică, 3 iulie:

Locaţie - Cetatea Oradea

10:00 Competiţie Buhurt

12:00 Skill at Arms – Competiţia scutierilor – Les Écuyers de l’histoire

13:00 Şah medieval – Agentura Hector

14:00 Jocuri nomade – Triatlon

15:00 Jocuri vânătoreşti – Agentura Hector

16:00 Lupta mare

17:00 Concert – Peregrinii

18:00 Finala – Turnir Full-contact – Les Écuyers de l’histoire

18:00 Concert – Peregrinii

19:00 Ceremonia de încheiere

20:00 Concert Bosquito

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON