URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2022, 19:37

A învins iubirea! Războiul din Cetatea Oradea s-a terminat cu o cerere în căsătorie (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bătălia cea mare care a avut loc sâmbătă în Cetatea Oradea, parte din programul Festivalului Medieval, a avut un deznodământ surprinzător. Cei doi regi care și-au pus față în față oștile s-au aliat la final, după ce fiul unuia și-a declarat iubirea față de fiica celuilalt cap încoronat.

Cererea în căsătorie a fost, însă, cât se poate de reală și a surprins-o și emoționat-o pe viitoarea mireasă. Cei doi îndrăgostiți, originari din Belgia, au mărturisit BIHOREANULUI că Oradea a fost locul în care s-au îndrăgostit unul de celălalt.

La luptă!

Lupta a început puțin după ora 17, în șanțul Cetății, având ca scenariu clasica poveste medievală: doi regi odinioară aliați au devenit dușmani, așa că au trebuit să-și arate unul altuia puterea, pentru a domina ținutul.

Asediul a adunat public numeros în tribunele anume pregătite de organizatori, dar și pe lângă gardurile special montate. Totuși, reprezentanții Visit Oradea s-au asigurat că orădenii nu stau prea aproape de luptători și nu riscă, astfel, să fie răniți.

După defilare zgomotoasă în fața publicului, menită să intimideze adversarul, cei doi regi au încercat o negociere pentru ultima oară, dar fără succes. Drept urmare, amândoi au dat apelul de luptă, iar luptătorii medievali, echipați cu armuri grele și gălăgioase, apărați doar de propriile scuturi și de priceperea cu care mânuiau săbiile și încurajați de la mică distanță de domnițele pregătite să-i ajute cu orice era nevoie, au pornit în luptă.

Firește, i-au acompaniat aplauzele orădenilor, care asudau doar stând în tribune și se gândeau cât de greu le este luptătorilor să își apere regii, în bătaia soarelui de iulie...

Surpriză cu un inel

Bătălia s-a desfășurat în trei reprize și a fost apreciată de public. La final, însă, constatarea surprinzătoare a fost că nici una dintre tabere nu a învins, așa că regii au intrat, din nou, la negocieri.

Deznodământul a fost unul care s-a văzut adesea în istorie: în loc să mai lupte, regii au decis să devină aliați. Nu de-alta, dar fiul unuia dintre suverani, un cavaler luptător, a decis să-i jure iubire și credință fiicei celuilalt conducător suprem.

Surpriza cea mare a venit apoi: cavalerul a îngenuncheat și a cerut-o de soție pe domnița din fața lui, iar orădenii au aplaudat intens, aflând de la crainicul evenimentului că cererea este una reală. Cei doi actori, ambii din Belgia, formează un cuplu în viața reală, iar tânărul a decis să-și surprindă iubita cu un inel de logodnă. După ce tânăra i-a acceptat cererea, ceilalți actori i-au felicitat, pe rând, iar orădenii i-au aplaudat intens.

Îndrăgostiți la Oradea

„Povestea noastră este legată de Oradea. În urmă cu trei ani am mai fost aici (n.r. la precedenta ediție a Festivalului Medieval), dar atunci eram un cuplu de puțin timp, șase săptămâni. Ea a acceptat să vină cu mine aici și atunci am știut că este specială”, a povestit viitorul mire, Nicolas, ulterior, pentru BIHOREANUL.

Proaspăta lui logodnică, Laura, a mărturisit chiar că la Oradea, cu prilejul acelei vizite, s-a îndrăgostit cu adevărat de cel care acum îi va fi consort, așa că faptul că a fost cerută de soție aici este cu atât mai special. Tânăra a spus că a bănuit că va primi o cerere în căsătorie, dar nu se aștepta să fie parte din spectacolul desfășurat în fața publicului.

Primul cadou de logodnă l-au primit din partea echipei Visit Oradea, care le-a oferit imediat după ce lupta s-a încheiat o sticlă de vin, ca să poată închina un pahar pentru viitorul lor împreună.

Programul de duminică

Festivalul Medieval continuă sâmbătă cu competiția de turnir (ora 20), un concert Alexandra Ușurelu (ora 21), un joc de șah medieval (ora 21.15) și un show cu foc oferit de Ordinul Solomonarilor (ora 22).

Duminică, programul festivalului începe la ora 10, cu o competiție „buhurt”. De la ora 12, este programată competiția scutierilor Les Écuyers de l’histoire, iar de la ora 13 o nouă partidă de șah medieval a trupei  Agentura Hector. De la ora 14 în Cetate vor avea loc jocuri nomade, o oră mai târziu jocuri vânătorești, iar de la ora 16 este programată o nouă bătălie.

După-amiaza, de la ora 17, Peregrinii vor concerta pentru publicul orădean, de la ora 18 va avea loc finala de turnir, de la ora 19 ceremonia de închidere a festivalului, iar de la ora 20 un concert Bosquito.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON