URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2023, 08:03

Fugă cu folos: Cum a scăpat de acuzația că a condus drogat șoferul de Porsche care a provocat accidentul din pasajul Magheru din Oradea (FOTO/VIDEO)

Fugă cu folos: Cum a scăpat de acuzația că a condus drogat șoferul de Porsche care a provocat accidentul din pasajul Magheru din Oradea (FOTO/VIDEO) UN OM RESPONSABIL ŞI INTEGRU... Aşa l-a descris pe Dorin Luca (foto) judecătorul care astă-primăvară l-a condamnat la închisoare cu suspendare şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, minimalizând consecinţele pe care le-a provocat fuga acestuia de la locul accidentului, unde abandonase patru răniţi şi două maşini distruse. Luca s-a ascuns ca să treacă testul antidrog, suspectează anchetatorii. Dacă da, iată că i-a reuşit...
Fugă cu folos: Cum a scăpat de acuzația că a condus drogat șoferul de Porsche care a provocat accidentul din pasajul Magheru din Oradea (FOTO/VIDEO) DUPĂ EL POTOPUL. Patru persoane au ajuns la spital în urma accidentului comis de Dorin Luca (foto), o femeie fiind internată și având nevoie de peste 30 de zile de îngrijiri medicale. Şoferul vinovat s-a urcat într-un taxi şi a fugit, abandonându-i pe răniţi, între care şi propriii săi amici...

Final surprinzător în cazul lui Dorin Luca, tânărul orădean care, aflat în toamna anului trecut la volanul unui Porsche, l-a scăpat de sub control în Pasajul Magheru, izbind frontal o altă maşină, după care s-a făcut nevăzut. 

Rezultatul analizelor toxicologice făcute atunci pe proba de urină a arătat că a condus sub influenţa cocainei, dar în final în sânge nu i s-a găsit nimic, procurorii fiind nevoiţi să retragă acuzaţia de conducere sub influenţa substanţelor interzise. 

Nici nu aveau cum să-i găsească, spun specialiştii consultaţi de BIHOREANUL, care nu exclud că tânărul s-a ascuns tocmai pentru a trece testul antidrog. Nu de alta, dar cocaina se numără printre substanţele interzise care se elimină cel mai repede din sânge...

Dezastrul de sâmbătă seara

Teribilul accident provocat de Dorin Luca (31 ani) a avut loc pe 1 octombrie 2022, seara. Era sâmbătă, iar tânărul ieşise să petreacă în oraş cu amicii, numai că distracţia s-a terminat înainte de a începe. A intrat cu viteză în Pasajul Magheru, unde a pierdut controlul volanului, lovind o bordură, apoi a izbit frontal un Ford Fiesta (foto jos) care venea din sens opus.

Până să ajungă poliţiştii la locul accidentului, Luca a dispărut. Agenţii rutieri au găsit doar pasagerii, doi bărbaţi, amândoi băuţi. Atât aceştia, cât şi şoferul Fordului, un orădean de 47 ani şi soţia lui de 43 de ani, au fost transportaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru investigaţii. Femeia a şi rămas internată, cu traumatism cranian, fracturi costale şi contuzii. 

În arest, acasă

Poliţiştii au anunţat că îl caută, dar nu l-au găsit, chit că Luca nu e un fitecine, familia sa deţinând cea mai veche şcoală de şoferi din Oradea, iar el fiind asociat cu mama lui într-o firmă care administrează o cunoscută clinică de investigaţii medicale.

A doua zi, la prânz, tânărul s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere. A fost dus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală pentru analize, iar testul toxicologic făcut pe proba de urină a ieşit pozitiv pentru cocaină, stupefiant de mare risc, cu efect stimulant puternic al sistemului nervos central, având ca efecte pierderea contactului cu realitatea, euforia şi agitaţia psihomotorie.

În aceeaşi zi, Luca a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 zile. Pe 27 octombrie, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, tot atunci fiind trimis în judecată. Pe 19 decembrie, şi această măsură a fost înlocuită cu controlul judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara, respectiv de a se urca la volan, ambele menţinute până la finalul procesului. 

Un responsabil...

Dezbaterile au vizat, însă, doar fuga de la locul accidentului, infracţiune pentru care Judecătoria Oradea l-a condamnat pe 31 martie a.c. la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Cum nici procurorii şi nici Luca nu au contestat-o, pedeapsa a rămas definitivă.

Luca a recunoscut că a plecat după accident cu un taxi "la un alt imobil decât cel de domiciliu, pentru a nu fi găsit", dar a pretins că a făcut-o pentru că era în stare de şoc. "Regretă comiterea faptei şi a făcut toate demersurile pentru a înlătura consecinţele acesteia, astfel că s-a împăcat cu persoanele care au suferit leziuni în urma accidentului", se arată în sentinţa care pare mai degrabă o pledoarie în favoarea inculpatului decât o sancţionare a lui. 

Judecătorul l-a descris pe şofer elogios, ca fiind "o persoană responsabilă, demnă de încredere, integră, comunicativă, permanent interesată de noutăţi în desfăşurarea activităţii profesionale, implicată în acţiuni umanitare", minimalizând urmările produse de fuga acestuia.

"Instanţa a ţinut cont că autoturismul inculpatului a rămas la faţa locului şi nu a existat (...) o îngreunare a identificării autorului faptei, ci doar a stării în care el se afla din punct de vedere al consumului de alcool sau alte substanţe", a consemnat judecătorul. 

Greu de dovedit

În realitate, fuga lui Dorin Luca nu doar că a îngreunat, ci a zădărnicit cercetările care au continuat împotriva sa în paralel cu procesul, pentru conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală, respectiv vătămare corporală din culpă, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Dosarul fusese "rupt" pentru că anchetatorii aveau nevoie de rezultatele analizelor de sânge, care, pentru că SML Bihor încă nu are un echipament pentru investigaţii toxicologice, se fac la Institutul Regional din Timişoara, ce deserveşte 5 judeţe, astfel că rezultatele vin foarte greu. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Luca, pentru care raportul medico-legal a fost transmis doar în februarie 2023. Rezultatul, o surpriză: deşi analiza toxicologică făcută pe proba de urină prelevată la o zi după accident indica prezenţa cocainei în organism, în testele făcute pe probele de sânge nu s-a mai găsit nimic!

Cum a fost posibil au explicat specialiştii consultaţi şi de anchetatori, şi de BIHOREANUL. În cazul cocainei, compuşii ajunşi în organism se menţin puţin timp în sânge, între 12 şi 48 ore, în funcţie de metabolismul consumatorului, greutatea lui, cantitatea ingerată şi gradul de dependenţă. În schimb, în urină pot fi detectaţi până la 4 zile, testele bazate pe firele de păr fiind cele mai concludente, căci în ele se găsesc urme chiar şi după 3 luni.

S-a ascuns?

Pentru a dovedi că Luca a condus sub influenţa drogurilor, analiza de sânge era decisivă. "Dacă s-ar fi făcut imediat după accident şi rezultatul ar fi fost pozitiv, exista proba cerută de lege pentru dovedirea faptei, mai ales că rezultatul analizei pe proba de urină a fost pozitiv. Nu e exclus, deci, ca şoferul să fi stat ascuns pentru a fi sigur că va elimina cocaina din sânge şi că va trece cu bine testul antidrog", au explicat BIHOREANULUI surse judiciare.

Rezultatul analizelor de sânge era important şi pentru acuzaţia de vătămare din culpă, care putea fi susţinută strict cu dovada că făptaşul fusese drogat la volan, în condiţiile în care victimele au avut sub 90 zile de îngrijiri medicale. Însă raportul medico-legal a arătat contrariul, iar procurorii au abandonat cercetările. Ar fi făcut-o oricum, spun sursele citate, căci, între timp, cei doi soţi răniţi s-au împăcat cu Luca şi şi-au retras plângerea pentru vătămare corporală din culpă.

Dosar clasat

În final, fără o dovadă certă că Luca a condus drogat, Parchetul Oradea a dispus clasarea întregii cauze, pe considerentul că "faptele nu sunt prevăzute de legea penală" şi, deci, "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare".

"S-au avut în vedere concluziile raportului de expertiză medico-legală toxicologică, care precizează că inculpatul nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive, întrucât acestea nu au fost depistate în mostra de sânge, aspect determinant în ce priveşte îndeplinirea condiţiilor privind tipicitatea obiectivă a infracţiunii", se arată în ordonanţa de clasare a procurorilor.

Prin urmare, pentru rănirea a patru persoane şi distrugerea a două maşini, tânărul şofer a scăpat doar cu deranjul de a presta muncă în folosul comunităţii. Şi, de ce nu, poate şi cu satisfacţia că a păcălit sistemul...

Dorin Luca
DUPĂ EL POTOPUL. Patru persoane au ajuns la spital în urma accidentului comis de Dorin Luca (foto), o femeie fiind internată și având nevoie de peste 30 de zile de îngrijiri medicale. Şoferul vinovat s-a urcat într-un taxi şi a fugit, abandonându-i pe răniţi, între care şi propriii săi amici...


GREU DE DOVEDIT
Joaca de-a analizele

Deşi toţi şoferii cu rezultate pozitive date de aparatele drug-test ale Poliţiei Rutiere se aleg cu dosare penale, puţini ajung în faţa instanţelor de judecată, pentru că, în multe situaţii, rezultatele date de acestea se dovedesc fals pozitive.

S-a întâmplat, de pildă, în cazul unui şofer din Sălaj, care în seara de 27 iulie 2022 a fost oprit pentru un control de rutină în Oradea şi a fost depistat pozitiv la amfetamină la faţa locului. Analizele de urină au fost negative, însă pentru că Oradea încă nu are aparat pentru teste toxicologice pe probe de sânge, atât proba de urină, cât şi cea de sânge au fost trimise la Timişoara. 

Cazul s-a lămurit abia în luna mai a acestui an, când Parchetul Oradea a clasat dosarul. Medicii legişti din Timişoara le-au transmis procurorilor că au refăcut analiza de urină, care a fost tot negativă, şi, prin urmare, nici "nu a mai fost necesară analizarea sângelui recoltat". "Lipsa substanţelor psihotrope şi stupefiante din mostra de urină implică lipsa lor şi din mostra de sânge", au comunicat medicii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Karma
E vorba aia:poti fugii dar nu te poti ascunde.i-l va prinde karma din urma,daca nu pe el,pe urmasii lui..nu ramane nimica fara de rasplata in acest univers...
Postat 10 Iulie 2023, 18:29 de Geo2244
Doamne ferește să te oprească poliția!
Nu demult am mai menționat în un comentariu... Și nevinovat, din cauza marjei de eroare a aparatului poliției, și din cauză că nu sunt 100 mii de coco pt un aparat, poți sta pieton un an! Totuși, mi se pare ridicol la câți bani cheltuie statul să nu poată da 100 de mii de coco pt aparat! Sau să nu se folosească cel de la spitalul CFR! Parcă nu ar fi tot al statului
Postat 06 Iulie 2023, 06:34 de Vio_427
perdele duioase
are tinerelul punguta cu praf in buzunar? da, mai are inca. are tati bani? da, mai are. *** ajungem sa credem ca judecatorii din bihor sunt corupti, nu doar ei, ca cica nu au probe concrete, ci si ceilalti de dupa perdea, care permit unor astfel de marionete orice in oras si ii acopera duios ori de cate ori trebuie - de la accidente cu oameni spitalizati, la constructii ilegale/scandaloase in tot orasul, la spagile care curg mai departe in institutiile statului - fie maternitate, spitale, gradinite, scoli, licee, sectii din primarie si CJ.
Postat 04 Iulie 2023, 20:04 de roger
Atât spun
"Multumim justitiei!"
Postat 04 Iulie 2023, 12:55 de Maikeltroll
Felicitari Laura Gal pt articol
Inca un drogat pericol public al orasului ramane liber, ca n-avem destui oricum... felicitari politia romana si sistemul de justitie al orasului, prietenii cei mai buni ai criminalilor cu bani gata.
Postat 04 Iulie 2023, 11:52 de cristianteofil
Kores
Lulimea aia nu e asa idioată precum Lulimea ca tine, aia isi fac rost de bani de droguri, nu cer de la părinți.
Postat 04 Iulie 2023, 10:30 de Sandu2100
judecatorul
Totusi, cine este acel judecator? Cred ca ar fi bine sa se stie numele lui.
Postat 04 Iulie 2023, 10:14 de unul
Drogatii scapa, justiția își continua drumul glorios
Pai drogatul asta trebuia sa rupă un minim de 5 ani la racoare… dacă nu mai mult, zic cu indulgenta. Oricum cine vrea sa-l vada in toată splendoarea lui de “om responsabil și integru” sa circule prin centrul orașului la Soho unde continua liniuțele prin baie Pana la urmatorul eveniment…
Postat 04 Iulie 2023, 09:42 de Clauditza
Repet a mia oara!
Nu suflu/scuip in p*rcariile celor de la rutiera! Sunt tare-n clanta, imi permit pt ca nu consum deloc alcool sau alte substante incompatibile cu sofatul. Despre (im)precizia sculelor militistilor nu ma pronunt, pur si simplu nu-i problema mea, nu le ,,testez". Vrea organu' sa stie daca, ce si cat am consumat, ok, mergem la recoltat de probe biologice. Pierd 2/3 ore, dar nu risc sa fiu pieton si sa frec peretii militiei si ai parchetului luni de zile. Si inca ceva: daca stii ce sa declari atunci, la cald, scapi chiar daca ai consumat alcool! Nu dezvolt, nu dau idei, dar nu e corect ca unii sa scape pt ca-si permit avocati de top (despre dat de spagi n-am dovezi!), iar altii sa pice de fraieri.
Postat 04 Iulie 2023, 09:41 de pinonel
Fuga de la locul accidentului - 10 ani cu executare!
mesajul e simplu :: daca conduci drogat si faci accident fugi si ascunde-te!! asta daca nu ai ghinionul sa ramii incarcerat.. asa vei reusi sa scapi cu o pedeapsa simbolica... fraierii pe care i-ai bagat in spital sa sufere da-i in mama lor!! daca fuga de la locul accidentului s-ar pedepsi cu inchisoare cu executare de 10 ani, nu ar mai fugi lașii ca baiatul asta de bani gata drogat si incapabil sa supravietuiasca fara parintii lui bogati si corupti sufleteste!! o poveste trista despre o familie nefericita ajunsa fara vina in spital si o alta familie profund viciata, fara valori morale dar cu bani multi obtinuti de la fraierii care le sint clienti la scoala de soferi si la laboratorul de analize!! laborator de analize - ce ironie!
Postat 04 Iulie 2023, 09:23 de TanarSiNelinistit
Mai puteti?
Mai puteti mulge stirea asta? Nu ii iau apararea baiatului, a facut o greseala enorma pe care sigur nu o va mai repeta, dar, cati joferi drogati se prind saptamanal? cati fac accident, dar raman anonimi pentru ca nu e de interes public persoana lor? Va agatati de persoane cunoscute in oras, pentru ca sunt de interes, pulimea poate umbla toata ziua drogata si sa faca accidente ca nu va afla nimeni cum ii cheama
Postat 04 Iulie 2023, 08:20 de Kores
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON