URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Ilegalități flagrante în satul de vacanță Vârtop, recunoscute chiar de autoritățile locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 26 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Vârtop: bătaie de joc!

Noi dezvăluiri despre satul de vacanță Vârtop, care ar trebui să stârnească interesul procurorilor! Mergând pe urma „miasmelor” reclamate de turiști, BIHOREANUL a descoperit că rețeaua de canalizare și stația de epurare a localității, care au înghițit sume uriașe din bani publici, doar „mimează” activitatea, astfel că, în stațiunea ce putea fi o perlă a turismului montan din Bihor, dejecțiile dau pe dinafară și sunt deversate direct în pâraiele limpezi ale Apusenilor, situație recunoscută chiar de administratorul societății de apă-canal din Nucet.

Lăsați pe uscat

Pentru a doua vară consecutiv, Primăria este incapabilă să redeschidă bazinul olimpic și cel de sărituri de la CSM Oradea, fiindcă nu le-a reparat. Investiție de 7,5 milioane lei, preluată de municipalitate în aprilie 2022 pentru clubul sportiv al orașului cu intenția de „a facilita accesul la o infrastructură sportivă de calitate”, cele două bazine zac nefolosite deoarece administrația locală a găsit abia luna trecută un constructor care să le reabiliteze și să le dezlege de la rețeaua aquaparkului Nymphaea.

Şantiere cu fente

În goana după profit, unii constructori declară în acte construirea unor case „cuplate”, dar în realitate le fac separate pentru a înghesui cât mai multe pe parcele cât mai mici. BIHOREANUL vă dezvăluie subterfugiile prin care dezvoltatorii cartierelor de la marginea oraşului au ajuns să ridice şi să vândă „cutii de chibrituri” la preţuri de lux, afacerile intrând atât în atenţia Poliţiei Locale, cât şi a ANAF, care a pornit „vânătoarea” de evazionişti.

Shogun de Oradea

Un orădean, singurul judoka român campion mondial, este primul ne-japonez Shidoin, maestru al centrului Kodokan din Tokyo, „Vaticanul” judoului din întreaga lume. Florin Lascău are o viață de film: născut și format în Oradea, recrutat apoi de clubul Steaua, a „dezertat” înainte de 1989 în Occident, unde a câștigat competiții și a produs campioni pentru alte țări, dar a revenit acasă, fiind azi director al Federației Internaționale și profesor la Academia Mondială de Judo, unde pregătește antrenori din 204 state.

Vedere la... țevi

Locuitorii cartierului Prima din Nufărul s-au trezit cu o „punte” de țevi peste Peța, construită chiar sub geamurile apartamentelor! Demarat anul trecut, cu o întârziere de 12 ani, proiectul Nufărul Geotermal strică priveliștea de pe malul Peței printr-o supratraversare de țevi ridicată la 1,5 metri înălțime, amenajată la circa 10 metri de podul de acces în cartier, sub care s-ar fi putut masca ușor.

TIMP LIBER
Party în natură

O comună bihoreană de la poalele Munților Pădurea Craiului găzduiește un festival în toată regula, cu Zdob și Zdub, Subcarpați și Damian Drăghici & Brothers. Pentru al doilea an la rând, SculptFest aduce în Căbești sculptori care vor realiza un monument dedicat eroilor, cursanți care vor meșteșugi cavale și trei zile de distracție în aer liber, cu mâncăruri și băutură din belșug. 

OPINII

Mircea Chirilă: Nicio licitație fără contestație!

Doar nu credeați că tronsonul de autostradă Biharia - Chiribiș va scăpa necontestat! După ce a fost declarată câștigătoare o firmă sub paravanul căreia se ascunde neobositul Beniamin Rus, concurența a depus contestație, pe motiv că omul nu avea voie să participe la licitație câtă vreme alte firme ale sale primiseră certificat negativ de la CNAIR.

Acum aștept cu nerăbdare ca Beni Rus să-și ia revanșa și, odată ce va fi declarat învingătorul pentru tronsonul Chiribiș - Suplacu de Barcău, să depună și el contestație. Mă tem că, asemenea taximetristului din București care, deși e primul la semafor, înainte de a se face verde deja claxonează, va depune contestație chiar dacă lucrarea e atribuită chiar domniei sale... 

Adrian Criș: Căutăm meseriași

Cine n-a căutat măcar o dată în viață cu disperare un instalator, un electrician, un mecanic? Cine n-a fost gata, dacă i s-a spart o țeavă ori l-a lăsat mașina când îi era mai dragă lumea, să dea oricât doar ca să găsească un meseriaș? 

Ultima oară eu am pățit-o într-un moment nefericit rău. Cu trei zile înainte de Crăciun, când zăceam acasă, răpus de o viroză, mi-a crăpat o țeavă în centrala casei, unde se află și cazanul, și depozitul de peleți. În încăpere s-a format rapid o baltă, ca să nu mai zic că o grămadă de peleți au devenit pufuleți. Apa s-a scurs și în hol, unde taman pusesem mochetă și un dulap nou... 

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța: Când se prescriu amenzile primite în străinătate

În 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.Trebuie precizat că amenzile pe care un cetățean român le poate primi în străinătate sunt de două feluri: penale, în cazul faptelor mai grave sau în cazul unor state în care noțiunea de „penal” este mult mai largă decât cea din România și include aproape orice încălcare a legii (cum este, spre exemplu, cazul Franței), sau administrative, pentru ceea ce noi cunoaștem drept contravenții în statele care au un sistem asemănător cu al nostru.

PREMIILE LUI BIHOREL

Băile Felix, fără supermarket: Gigantul Lidl nu și-a putut deschide magazin în stațiune!; Lasă-ne, Gimi! Șeful Camerei Taximetriștilor Bihor e contestat de colegii de breaslă; Piațete unplugged: Primăria Oradea nu găsește firme care să lege noile centre de cartier la rețeaua electrică; Aproape de sfârșit: Patronii azilului de Chișirid, condamnați pentru că au „șutit” casa unei bătrâne; Hărţuit să... muncească: Un angajat al primăriei s-a plâns de „bullying” fiindcă i se dă de lucru; Și dator, și cu gura mare: Un bihorean care a luat primăria la întrebări s-a trezit cu somație pentru amenzi neplătite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON