URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2023, 08:00

Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO)

Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) OLIMPICI LA DELĂSARE. Săptămâna trecută, cele două bazine de înot și sărituri, preluate în primăvara anului trecut de Primăria Oradea de la ADP, erau pe jumătate goale. „Le vom goli în perioada viitoare, ca să le spălăm în pregătirea lucrărilor de reabilitare”, spune șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar al municipalității, Lucian Popa. Nici vorbă să se deschidă publicului în această vară! 
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
Lăsați pe uscat: Luate de la acvaparc pentru clubul CSM Oradea, bazinul olimpic și cel de sărituri zac abandonate (FOTO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sportivii orădeni vor pierde cea de-a doua vară în care s-ar fi putut antrena în bazinul olimpic și în cel de sărituri. Transferate încă din primăvara anului trecut de la Administrația Domeniului Public, care până atunci le-a gestionat în cadrul aquaparkului Nymphaea, zac nefolosite. 

În mai bine de un an, Direcția Patrimoniu Imobiliar a Primăriei a fost incapabilă să le dezlege de la rețeaua parcului acvatic și să le reabiliteze. „Bazinul în aer liber ar putea fi folosit în februarie anul viitor, când CSM Oradea va organiza concursul de înot în ape înghețate”, promite șeful DPI, Lucian Popa. 

Planuri mari 

Anul trecut, în luna mai, când Primăria a preluat de la ADP bazinul olimpic și cel de sărituri, cu o valoare de inventar de 7,5 milioane lei, părea că până atunci au stat nefolosite și că pe viitor vor fi puse urgent în valoare. „Acestea vor fi date în administrarea Clubului Sportiv Municipal Oradea pentru a fi folosite mai eficient”, spunea la acea dată primarul Florin Birta (foto) în plenul Consiliului Local. 

Bazinele urmau să fie utilizate de sportivii clubului, dar și de orădenii pasionați de înot sau de elevii înscriși la cursuri de inițiere. „Oradea a avut tot timpul o secție de sărituri în apă. Acum, prin preluarea acestui bazin, CSM își va înființa în cel mai scurt timp o secție de sărituri”, promitea edilul. Aceasta nu există, însă, nici măcar pe hârtie... 

„Nimic concret” 

În schimb, de atunci, delimitate cu gard de aquaparkul din care făcuseră parte, bazinele au rămas inaccesibile și nefolosite, pe jumătate goale. „Noi doar administrăm bazinele, de lucrări răspunde Primăria. Așteptăm finalul lor, dar nu avem nicio dată concretă”, se scuză președintele CSM Oradea, Șerban Sere (foto).

În lipsa bazei sportive, clubul și-a pus planurile la păstrare. „Peste vară, bazinul olimpic ar putea fi folosit de înotătorii CSM, am face cursuri de inițiere în înot pentru copii, am organiza tabere de natație și multe altele”, spune oficialul clubului, enumerând planuri de viitor.

Înființarea secției de sărituri în apă a rămas, și ea, doar o intenție declarată. „De la data la care primim bazinul de sărituri funcțional am putea să obținem toate avizele și să identificăm antrenorii și sportivii în cel mult un an, dar nu știm concret când ar fi asta”, spune președintele CSM.

Cum lucrările nici măcar nu au început, asta înseamnă în cel mai bun caz anul 2025!

O iarnă pierdută 

Începând din primăvara anului trecut, cele două bazine au fost folosite doar câteva săptămâni. „S-au deschis cam o lună în toamnă, dar s-a constatat că apa nu putea fi ținută în parametrii de clorinare și pH (n.r. - potențialul de hidrogen care dă aciditatea). În plus, trebuiau făcute separările de branșament de la aquapark”, spune Lucian Popa (foto), șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, care întreține bazele sportive ale orașului.

Deși sezonul rece, când bazinele erau nefolosite, ar fi fost ideal pentru lucrări, DPI a pierdut timpul degeaba. „Fiind perioadă de vârf a proiectelor europene, colegii de la Compartimentul Licitații sunt aglomerați și au reușit să dea drumul la procedura de achiziție abia anul acesta, pe 13 martie”, pasează Popa responsabilitatea. 

Patru luni, cu posibilitate de prelungire

Lucrarea a fost atribuită abia luna trecută firmei Termoline, pentru 967.000 lei plus TVA. Contractul cuprinde racordarea la rețeaua termică a orașului și încălzirea apei cu ajutorul acesteia pentru toate bazinele CSM, inclusiv pentru cel olimpic, Ion Alexandrescu, și pentru cel acoperit, Crișul.

„Se va face o upgradare a instalațiilor de filtrare și tratare a apelor, racorduri noi de termoficare, precum și amenajări interioare, iar bazinul de înot va avea tribune și vestiare separate de bazinul olimpic Ion Alexandrescu”, spune Lucian Popa.

Lucrările vor dura patru luni, așa că sportivii care visau la condiții olimpice vor fi obligați să mai aștepte. „Nu avem de unde ști acum ce probleme se pot descoperi pe timpul lucrărilor, care să prelungească termenul de execuție. Cert e că bazinul olimpic trebuie să fie în stare de funcționare în luna februarie a anului viitor, când CSM a anunțat că va organiza aici un concurs de înot în ape înghețate”, zice senin directorul, ca și cum nu ar avea nicio responsabilitate...

Nevoia de bazin olimpic 

Culmea, în timp ce bazinul olimpic predat CSM Oradea este nefolosit, ADP se pregătește să construiască un altul în incinta aquaparkului.

„Bazinul de înot avea în medie 30 de înotători pe zi, majoritatea cu abonamente. ADP nu câștiga o avere de pe urma lui, dar putea oferi clienților un serviciu în plus, așa că vom construi altul în locul celui predat la CSM”, spune directorul Administrației Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Așezat undeva între „petalele” corpului principal al complexului Nymphaea, cu acces din incinta acestuia, viitorul bazin este în curs de proiectare. „Nu avem încă un studiu de fezabilitate, dar probabil va costa 2-3 milioane lei”, zice Andrica. Directorul ADP speră să scoată lucrarea la licitație în cursul anului anul viitor, pentru că, spune el, „orădenii trebuie să aibă la dispoziție un bazin de înot în aer liber”.

Declarativ, aceeași părere o are și primarul Florin Birta, care însă a aflat de la BIHOREANUL, declarându-se surprins, că bazinele predate CSM vor sta închise anul acesta. „Nu cred asta! Voi vedea ce s-a întâmplat și cum pot fi redeschise bazinele mai repede”, promite Birta. 

Numai că experiența a demonstrat că atunci când vine vorba de executarea unor lucrări, unele structuri din Primărie o cam „scaldă” cu respectarea promisiunilor. E greu de crezut că vor face excepție cu cele două bazine de înot și de sărituri!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
trompeta sandu2100
Oradenii au dat 10 mil euro dar profitul merge in buzunarele gastii care conduc orasul. Oradenii platesc ca altii sa profite, oradenii nu simt deloc bunastare, o crestere a nivelului de trai. Bine zici sandule oradenii platesc pentru megalomania si bunastarea firmelor de casa care fac lucrari inutile. Nici un sfert din oradeni nu au fost la Aqupark ca nu au bani, vin clujenii ca aia au bani sandule. Trompeta ce esti
Postat 28 Iunie 2023, 19:53 de Petre93
adi13-bolnăvel
Unde-s minciunile???
Postat 28 Iunie 2023, 09:38 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Iar vorbesti aiureli sandu? Sosoaca mica ce esti. Doar minciuni si propaganda
Postat 28 Iunie 2023, 06:00 de adi13
Robert
Orădenii au dat 10 mil € și investiția cred ca anul asta se va amortiza. Ce zici e irosit sau nu ?
Postat 27 Iunie 2023, 14:43 de Sandu2100
..........
Totuși mi se pare aproape un banc că în Oradea cică oraș turistic practic principalul obiectiv de vizitat al orașului e administrat de același om care administrează și cimitirul spre exemplu.Deci nu e de mirare că de la deschidere și până azi aquaparkul nu a venit cu nimic nou ba chiar a pierdut din atractivitate prin decizia asta de cedare a bazinelor care a fost luata si într-un moment total tâmpit.Fix când s-a finalizat repararea copertinei de la bazinul olimpic(mă rog eu ii spun hangar că arhitectural e cam la acel nivel adică rarisim de urâtă) iar acum in loc să gândească o construcție unitară și calitativă care sa acopere ambele bazine vor sa vina cu ceva balon pt perioada de iarnă sa arate totul ca la prosti,adica ceva de nivelul celor care au gestionat toată această manevra.Bazinul de înot pitic dorit de Andrica se încadrează perfect în gândirea găunoasă de a face din aquapark un Iosia 2 prin construcția acelui hotel de o margareta cu care vrea sa atragă bugetarii cu vouchere pt că asta e planul de business al lui Andrica.Nu sa umple hotelurile și cafenelele din oraș cu turiști care sa vina in Oradea atrași și de un aquapark care periodic oferă ceva nou sa zicem și e in continua dezvoltare ce el este axat pe bugetarii cu vouchere.Nah asta-i nivelul.Pacat de Orădeni care au dat 20 de mil de euro pe un obiectiv cu un potențial extraordinar dar irosit cu brio.
Postat 27 Iunie 2023, 13:24 de Robert
Vrem bazinele inapoi!
Bazinul de inot si cel de sarituri TREBUIE RETURNATE aquaparkului, este o mare greseala sa fie luate din componenta complexului ca sa fie cedate clubului CSM Oradea. S-au pierdut si se vor pierde multi clienti care veneau la aquapark in special pentru bazinul de inot olimpic(inclusiv eu). CSM Oradea ar trebui sa isi construiasca propriul bazin de inot si sa dea inapoi sutelor de mii de clienti ce vin anual la oradea bazinul de inot si de sarituri! Sa se construiasca un alt bazin de inot cu dimensiunile anuntate de ADP mi se pare o gluma proasta, toti vor un bazin olimpic in care sa se antreneze, nu un "bazin de inot de copii" de 20 m lungime! Recomand celor de la bihoreanul sa contacteze primaria municipiului Oradea si ADP si sa le spuna ca oradenii si ceilalti turisti care vin la oradea isi vor bazinele luate inapoi! Un aquapark modern NU MAI ESTE aquapark fara acele doua bazine preluate de CSM!
Postat 27 Iunie 2023, 10:31 de F90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON