URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
08 Aprilie 2016, 07:33

Cu capul înainte! Deşi va găzdui competiţii, bazinul de sărituri nu are... trambuline

Cu capul înainte! Deşi va găzdui competiţii, bazinul de sărituri nu are... trambuline VIITOR INCERT. Prezentat ca unul dintre punctele de atracţie ale primului aquapark din Oradea, bazinul de sărituri are un viitor incert: deocamdată nu are nici dotări şi nici cine să-l exploateze...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştiaţi că primul aquapark din Oradea are şi un obelisc? Ei bine, îl are, deşi nu acesta a fost scopul iniţial. Inclus în proiect pentru a creşte punctajul acordat de finanţatorul european, bazinul de sărituri din Aquapark-ul Nymphaea este, la finalul investiţiei, nefuncţional. Şi asta deoarece în proiect nu au fost prevăzuţi bani pentru dotările tehnice minine şi nici măcar pentru echipamente esenţiale precum trambulinele elastice de pe care se fac săriturile.

Culmea e că în luna iulie aici sunt programate deja două campionate naţionale...

Acrobaţi în apă

Mulţi orădeni nu ştiu că oraşul are o tradiţie bogată într-un sport spectaculos şi periculos: sărituri în apă. Înainte de 1989, Oradea a şi dat mai mulţi campioni naţionali, balcanici şi europeni, ba chiar şi participanţi la Jocurile Olimpice din 1972 şi 1980.

Pe vremuri, aceştia se pregăteau la bazinul descoperit din Ştrandul Dinamo. După Revoluţie, însă, odată cu plecarea în străinătate a multor performeri şi antrenori, disciplina a intrat în declin. Tocmai de aceea, veteranii s-au bucurat când în proiectul de realizare a primului aquapark din Oradea municipalitatea a inclus şi un mini-complex cu un bazin de înot la dimensiuni olimpice şi unul pentru sărituri după standardele Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA).

Piscina de sărituri e adâncă de 5 metri şi lată de 25 metri, fiind prevăzută cu platforme la 1, 3, 5, 7,5 şi 10 metri, plus una de antrenament la 2,5 metri înălţime. Pe parcursul lucrărilor, în bazin a fost introdusă şi o instalaţie cu bule care, odată activată, "sparge" apa aşa încât săritorii să nu se rănească în cazul unui plonjon nereuşit.

Acces restricţionat

Mircea Mălan, viceprimar OradeaBazinul de sărituri a fost proiectat pentru profesionişti şi competiţii de talie internaţională. Deşi regulamentul de funcţionare nu a fost aprobat încă, reprezentanţii municipalităţii spun că accesul amatorilor va fi restricţionat, mai ales la platformele superioare, pentru a se evita accidentele. "Vom analiza până la ce înălţime să lăsăm amatorii să urce. De altfel, accesul la bazin se va taxa probabil suplimentar, similar zonei SPA", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

La jumătatea lunii martie, municipalitatea a anunţat că finalizarea lucrărilor la primul aquapark din Oradea a fost amânată din cauza unor infiltraţii descoperite tocmai la bazinul de sărituri. "Problemele s-au rezolvat între timp şi s-a procedat la placarea bazinului. Până în 15 aprilie toate lucrările vor fi gata", anunţă Mălan.

Totuşi, piscina e departe de a fi funcţională. Hibele sunt multe şi pornesc de la faptul că, deşi proiectat pentru competiţii, nu are dotările minime necesare pentru a le putea găzdui. Mai exact, îi lipsesc trambulinele elastice speciale şi suprafeţele antiderapante asociate acestora, precum şi tribunele pentru spectatori, cabinele pentru arbitri, tabele electronice de afişaj şi instalaţiile electrice şi de sonorizare.

"În proiect nu a existat finanţare suficientă pentru ele", susţine viceprimarul. Cu alte cuvinte, alte obiective din aquapark au fost prioritare. Numai că, în lipsa dotărilor, bazinul pentru sărituri proiectat la standarde FINA devine o simplă piscină cu un "turn".

Competiţii fără bazin

Culmea, cu acordul municipalităţii, aici au fost programate pentru luna iulie două competiţii naţionale de sărituri în apă, campionatul naţional de cadeţi şi campionatul naţional de seniori. De altfel, săptămâna trecută, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a venit la Oradea şi a vizitat aquapark-ul împreună cu viceprimarul Huszar Istvan, vrând să afle dacă bazinul va fi funcţional şi acreditat de FINA până la vară.

Acum, edilii încearcă să găsească soluţii. Prima a şi fost aprobată joia trecută, în şedinţa de Consiliu Local, când bugetul a fost rectificat pentru alocarea a 200.000 lei către Administraţia Domeniului Public, care va administra aquapark-ul, pentru achiziţia unora dintre dotări.

Soluţii în grabă

Eduard Florea, city managerBanii sunt puţini, dat fiind faptul că pentru toate investiţiile suma necesară s-ar ridica, potrivit unor calcule, la 2-300.000 euro. "În această sumă sunt incluse tribune cu peste 1.000 de locuri, cabină de arbitri cu echipamentele tehnice omologate de măsurare, o tabelă electronică, trambuline elastice şi covoare antiderapante", spune city-managerul Eduard Florea (foto).

Cum Primăria nu are banii, soluţia de compromis ar fi cumpărarea doar a echipamentelor absolut necesare. "Ne-am gândit ca cei 200.000 lei să servească la achiziţia trambulinelor omologate şi a covoarelor antiderapante. Alte lucruri, cum sunt tribunele şi celelalte instalaţii, le vom închiria. Spre exemplu, o parte din tribunele de la Sala Sporturilor sunt mobile şi ar putea fi folosite şi aici", adaugă city-managerul. De asemenea, pentru logistica necesară celor 2 competiţii, municipalitatea a mai alocat 10.000 lei din bugetul evenimentelor pe 2016.

Cine sare?

Chiar şi dacă organizarea concursurilor va fi în regulă, problema exploatării pe termen lung a bazinului de sărituri rămâne. O soluţie viabilă a fost deja propusă edililor de un grup de foşti campioni, care au formulat o notă de fundamentare pentru înfiinţarea unei secţii de sărituri în apă şi acrobatică la Clubul Sportiv Municipal. Astfel, s-ar putea revitaliza un sport care a adus oraşului o sumedenie de titluri.

Andrei Bondor, patron SintezisÎn document, unul dintre autori, antrenorul şi arbitrul Andrei Bondor (foto), propune un parteneriat public-privat, el fiind dispus să aloce anual, prin firma Sintezis, 10.000 euro. În plus, fosta campioană Szakadati Beatrix a acceptat postura de antrenor coordonator. Ce-i drept, pentru funcţionarea unei asemenea secţii, municipalitatea ar trebui să asigure şi o sală de gimnastică necesară pentru antrenamente, plus acces la vestiare, care nu au fost gândite alături de bazinul pentru sărituri. De asemenea, specialiştii spun că piscina ar trebui acoperită, astfel încât să poată găzdui antrenamente şi competiţii pe tot parcursul anului.

Deocamdată, însă, propunerea "veteranilor" a rămas fără răspuns. Edilii recunosc că o astfel de secţie ar fi binevenită, dar nu şi-au asumat până acum înfiinţarea ei. Aşa că, deocamdată, viitorul celui mai modern bazin pentru sărituri din ţară este, cum s-ar zice, în voia valurilor...


EPOPEEA NYMPHAEA
Proiect întârziat

Realizarea unui aquapark în Oradea s-a dovedit a fi o sarcină deloc uşoară. După ce primii proiectanţi au greşit amplasând prost infrastructura şi aparatura, dar şi subdimensionând parcările şi vestiarele, în 2013 firmele Interpark (Ungaria) şi Poliart au majorat în baza unui nou proiect numărul locurilor de parcare (de la 238 la 311), au lărgit căile de acces şi a crescut (de la 140 la 1.000) şi numărul dulapurilor din vestiare. În plus, conductele au fost trase prin spaţii tehnice, pentru ca pe viitor reparaţiile să nu implice spărturi şi săpături.

În total, Nymphaea va avea 10 tobogane, din care unul înalt de 18 metri şi lung de 220 metri, 12 bazine interioare şi 6 exterioare (între care şi cele de dimensiuni olimpice pentru înot şi sărituri), încă unul cu valuri şi un altul pentru copii.

În februarie 2015, execuţia lucrărilor a fost atribuită, pentru 88,3 milioane lei, firmei Kesz Epito es Szerelo Zrt Szeged (Ungaria), care avea 10 luni să termine lucrarea. Din cauza mai multor întârzieri, aquapark-ul va fi predat abia pe 15 aprilie, urmând ca ADP Oradea să-şi ia un răgaz pentru testarea bazinelor şi echipamentelor. Deocamdată, municipalitatea nu a stabilit nici tarifele şi nici data inaugurării aquapark-ului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
outernational?
Cand studiam eu gramatica se mai scria si asa,vad ca esti foarte..critic...la literatura...probabil ca despre bazin..nu prea ai cuvinte....unde dai si...unde crapa..doar atat poti?
Postat 09 Aprilie 2016, 16:13 de zorro
@ zorro
Corect se scrie suntem nu santem. De unde sa stii tu?
Postat 09 Aprilie 2016, 06:57 de outernational
clanta-i moda
Acesti 'domni' care dau din clanta habar nu au cati campioni nationali avea Oradea la sarituri(vechea trambulina s-a demolat recent),era spre strandul dinamo,dar de ce sa nu dam cu piatra ..chiar daca nu stim pe ce lume santem...halal "cetateni"...
Postat 08 Aprilie 2016, 20:05 de zorro
Dorinta
As dori,daca se poate, sa-l vad pe bolovan tinandu-se de mana cu ma(r)lan ,sarind de la platforma de 10 metri,IN BAZINUL FARA APA.
Postat 08 Aprilie 2016, 15:51 de Citizen
!!!!!
Eu zic ca titlul e OK ! In fotografii vad NUMAI PLATFORME. De regula concursurile de sarituri sunt si de la PLATFORMA, si de la TRAMBULINA !
Postat 08 Aprilie 2016, 12:23 de TDS
Dupa cum spuneam ...
... edilul sef s-a specializat in 8 ani sa toarne betoane oriunde gaseste fraieri sa-i dea bani, lui si camarilei de pe betoniere. Din nefericire pentru oradeni, numele acestui edil, ramane in istoria locala ca fiind ... Neterminatul.
Postat 08 Aprilie 2016, 10:26 de SirmaGhipata
de corectat
corectati in titlu: TRIBUNE in loc de TRAMBULINE. :)
Postat 08 Aprilie 2016, 09:17 de unu
vai s-amar!
Smaranda draga, tu ai citit titlul articolului? copy/paste generation!
Postat 08 Aprilie 2016, 08:50 de Just
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON