URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2023, 13:00

Oradea la bani mărunți: BIHOREANUL a comparat tarifele de utilități cu cele din alte orașe din țară. Care sunt mai scumpe?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul lunii iunie, când operatorul de apă și canalizare a majorat tarifele cu 20%, pentru a cofinanța proiectele europene asumate, mulți consumatori s-au revoltat. Opoziția a catalogat Oradea drept cel mai scump oraș din țară, iar orădenii au acuzat tarifele prea mari.

Primarul Florin Birta nu s-a lăsat, însă, impresionat. „Nu e adevărat că Oradea este cel mai scump oraș din țară. Nu este nici măcar în vârful listei”, a spus edilul. Iar cifrele par să îi dea dreptate...

Plătești cât arunci

O analiză comparată a costurilor cu utilitățile în România așază Oradea în jumătatea inferioară a clasamentului. „Când cineva îți tot repetă că orașul tău e cel mai scump din țară, începi să crezi, chiar dacă nu este adevărat. Tot timpul când am făcut o majorare de preț am prezentat un grafic comparativ și cu alte orașe. În general, Oradea este în jumătatea inferioară a clasamentului”, susține primarul Florin Birta (foto).

De exemplu, spre deosebire de alte orașe din țară care practică tarife fixe pentru colectarea deșeurilor, în multe cazuri de-a valma, într-o singură fracție, orădenii plătesc strict pentru cât aruncă. „Cetățeanul poate controla cât plătește”, spune responsabilul de comunicare al RER Vest, Laura Dărăban.

Realizarea unui clasament național al costurilor de salubritate este dificil de făcut. „Unele orașe percep un tarif unic pe persoană, indiferent de colectarea separată, altele au tarife în funcție de pubelă sau numărul de persoane din locuință, dar orădenii care își selectează deșeurile plătesc mai puțin decât locuitorii altor orașe”, spune Dărăban.

Cea mai ieftină gigacalorie

Există, însă, și exemple edificatoare. Conform evidențelor Termoficare, după investițiile masive în sistemul de producere și transport a încălzirii din Oradea, prețul plătit de populație pentru o gigacalorie este de 373 lei.

Tarife mai mici practică, e adevărat, operatorii de termoficare din Bacău (190,66 lei), Ploiești (195,30 lei), Brașov (233 lei), Cluj Napoca (278 lei), Botoșani (328 lei), Arad (351 lei) și București (346,50 lei).

Doar că prețul real al gigacaloriei, care cuprinde și subvenția la încălzire plătită din buget, deci indirect tot de populație, este în cazul tuturor acestor operatori mai mare. Dacă în Oradea prețul total al gigacaloriei este de 524 lei, în Bacău, unde localnicii plătesc cea mai ieftină gigacalorie din țară, tariful real este 1.113 lei, de două ori mai mare!

La fel, prețul total al gigacaloriei este în Ploiești de 635,25 lei, în Brașov 665,71 lei, iar în București, de 963,22 lei. Prețuri care, la retragerea subvenției, cerută repetat de Uniunea Europeană, vor trebui suportate de consumatori!

Sub media pe țară

La fel, în cazul tarifelor de apă și canalizare, conform evidențelor CAO, municipiul de pe Crișul Repede ocupă locul 35 dintr-un total de 45 de orașe.

În Oradea, un metru cub de apă costă 5,66 lei, la care se adaugă tariful de canalizare de 4,63 lei, ceea ce înseamnă un total de 10,29 lei/mc.

La mare distanță, cel mai mare tarif total din țară este practicat de Apă Canal Galați (15,84 lei/mc) iar cel mai mic, de către Euro Apavol, Voluntari (6,54 lei/mc).

Media prețurilor practicate de cei 47 de operatori este de 12,64 lei/mc, peste tarifele practicate de CAO. „Tarifele practicate de Oradea sunt la 84% din media celor 47 de operatori”, se menționează într-un studiu al companiei.

Cum stă OTL?

Și OTL este în topul național al celor mai mici tarife. În Oradea, un abonament lunar de transport public costă 80 lei, prețuri mai mici fiind practicate doar în Baia Mare (70 lei) și Brăila (75 lei). La cealaltă extremă, cele mai scumpe abonamente sunt în Brașov (150 lei), Timișoara (130 lei) și Constanța (125 lei).

În ceea ce privește prețul unei călătorii, OTL practică un tarif de 3 lei, la fel ca în București, Botoșani, Cluj Napoca, Sibiu și Zalău. Cel mai mic tarif, de 1,8 lei, este practicat în Bistrița, iar mulți operatori, cum ar fi cei din Brăila, Craiova, Constanța, Deva, Galați, Pitești, Reșița și Satu Mare cer pe bilet 2,5 lei. Cea mai scumpă călătorie este în Arad, Brașov și Timișoara și costă 4 lei.

În concluzie, Oradea este departe de a fi cel mai scump oraș din țară. Dar orădenii au, totuși, motivele lor să se plângă. Nu plătesc extrem de mult, însă câștigă mai puțin decât alții...


Vocea străzii

Ce părere aveți despre prețurile serviciilor publice din Oradea, sunt prea mari sau corecte?

Mi se par prețuri normale, plătim un preț corect pentru ce primim. Trebuie să recunoaștem că serviciile publice din Oradea au multe plusuri.
Camelia

Prețurile sunt mari, raportate la salariul minim pe economie, pe care mulți oameni îl primesc. În alte orașe e mai scump, dar poate au și salarii mai mari.
Gelu

Tarifele nu sunt mari, dar calitatea lasă de dorit. Exemplu: noi selectăm deșeurile, dar în stradă alții aruncă în pubela noastră și amenda o luăm tot noi.
Farkas Andrea

La Termoficare, subvenția Primăriei e cam mică. Am citit cum e în alte locuri și în multe orașe primăriile acordă subvenții mai mari pentru oameni.
Sorin Bala

Mijloacele de transport în comun sunt murdare, iar igienizarea pubelelor se face foarte rar, spre deloc. Servicii scumpe, raportat la calitate.
Luminița

Unii nici n-avem servicii. Sunt străzi fără apă, canalizare și unde nici corespondența nu ajunge, în Podgoria, considerat cartier de bogătași.
Elisabeta Bota

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mari pot fi obligatiile fata de primar...
daca asa repede se sare la spalam orice, prima data ati blurat doar allegria la articolul cu cao, sa nu cumva sa apara in ziarul de casa (o fi gdrp selecitv), apoi articolul cu preturile, nimic despre apa maro platita de oradeni la pret de apa de izvor, eu cred ca puteti mai mult, se pot pregati si alte articole beton despre cele mai ieftine parcari din tara, cele mai mici impozite ( chiar daca unele impozite importante sunt cu 500% mai mari decat in cluj sigur gasiti unul mai mic in oradea si aritcolul e gata), toti oradenii sunt politruci si troli daca nu accepta ca avem cel mai frumos oras din sud estul europei doar ebihorenaul e obiectiv cu primaria care nici nu minte https://www.ebihoreanul.ro/stiri/drumul-care-leaga-strazile-clujului-si-grivitei-prin-santul-cetatii-oradea-va-fi-reabilitat-ca-artera-rutiera-foto-170829.html se poate mai mult, daca obligatiile sunt mari obiectivitatea nu mai conteaza.
Postat 20 Iunie 2023, 08:52 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON