URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2023, 08:00

Munca-n zadar: O comună din Bihor toacă fonduri europene și împrumuturi pentru clădiri ce nu folosesc nimănui (FOTO/VIDEO)

Munca-n zadar: O comună din Bihor toacă fonduri europene și împrumuturi pentru clădiri ce nu folosesc nimănui (FOTO/VIDEO) ȘORA AL VI-LEA. Atât lucrările pentru incubatorul de afaceri din Coșdeni (foto 1), cât și cele pentru cantina socială din Câmpani de Pomezeu (foto 2) au ieșit din termen. „Dacă nu le termin în mandatul ăsta, o să le termine primarul care vine după mine. Și care o să fiu tot eu!”, zice, sigur pe sine, edilul Ioan Șora (foto dreapta). Spre finele celui de-al cincilea mandat și cu gândul deja la al șaselea, edilul bagă în cele două investiții 600.000 euro împrumutați, chiar dacă ele nu folosesc nimănui, la fel ca blocul ridicat taman în curtea Primăriei (foto 3) cu un deceniu și jumătate în urmă, în primul mandat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un chel cu tichie de mărgăritar. Așa a ajuns comuna Pomezeu, zic consilierii locali PSD și Pro România, nemulțumiți că primarul liberal Ioan Șora, cu susținerea reprezentanților PNL și ALDE, contractează un credit uriaș, cât veniturile din taxe și impozite pe doi ani, pentru a cofinanța două proiecte de investiții de fapt inutile: un centru de afaceri și o cantină socială în două sate unde nu există nici firme, nici nevoiași care să beneficieze de pe urma lor.

Singurul scop al primarului e să se laude că „aduce” bani europeni, dar pentru asta risipește și bani împrumutați, acuză oamenii, deja pățiți. Nu de alta, dar Primăria a construit și un bloc ai cărui locatari sunt, de 15 ani, doar... porumbeii.

Ședință cu scandal

Primarul nu ascultă de nimeni și nu dă seamă nimănui, acuză cei patru aleși ai opoziției din Consiliul Local Pomezeu, care au părăsit ultima ședință, desfășurată pe 15 iunie, fiindcă s-au trezit în imposibilitatea de a dezbate serios singurul proiect de pe ordinea de zi: un împrumut de 1,5 milioane lei de la Trezoreria Statului, cu dobândă de 1% dacă va fi rambursat în 3 ani sau de 1,5% dacă va fi stins în 5 ani. Necesitatea creditului, echivalentul veniturilor proprii ale comunei pe doi ani, a fost argumentată de edilul șef Ioan Șora (foto jos) prin obligația de a contribui cu o cotă de cofinanțare la două proiecte cu o valoare totală de peste 1,3 milioane euro, pornite cu fonduri europene încă în 2019.

Ioan Soră, primar Pomezeu

Ambele fără rost, ba chiar păguboase, zic aleșii PSD. Unul vizează transformarea fostei școli cu clasele I-IV din satul Coșdeni, scoasă din uz de un deceniu, în incubator de afaceri, iar celălalt conversia în cantină socială a școlii primare din Câmpani de Pomezeu, abandonată de două decenii.

Viorel Ciuhandu, consilier local Pomezeu„Am vrut să întrebăm câți bani a băgat până acuma Primăria în cele două proiecte, de ce nu sunt gata, deși trebuiau date deja în folosință, dar și la ce vor folosi, pentru că Primăria nu a găsit firmele care trebuie găzduite în incubator, iar în comună nu există 20 de asistați care să fie hrăniți la cantină, conform proiectului”, reclamă consilierul Viorel Ciuhandu (foto).

Atât doar că aleșii n-au putut întreba nimic. Înainte să înceapă reuniunea, președintele de ședință, consilierul ALDE Denis Avram, a anunțat că fiecare consilier va putea vorbi doar 2 minute. „Nu poți lămuri în două vorbe proiecte începute de 4 ani și nefinalizate nici acum, dar pentru care vom plăti 5 ani de acum înainte”, explică Ciuhandu motivul boicotului.

Lucrările da, dotarea ba

Proiectul incubatorului, în valoare de 4,901 milioane lei, din care 3,3 milioane lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, a fost lansat în octombrie 2019 și viza reabilitarea fostei școli primare din Coșdeni așa încât să găzduiască birouri, spații de depozitare, inclusiv frigorifice, sală de conferințe și spații de microproducție, cu instalații de pasteurizare a laptelui, de uscare a fructelor și legumelor, de etichetare etc., toate pentru 16 firme. Obiectivul era sprijinirea acestora la început de drum, așa încât să creeze 20 de noi locuri de muncă, să plătească taxe și impozite Primăriei și să reducă numărul sătenilor care fac naveta la oraș.

La fața locului, BIHOREANUL a constatat, însă, că deși incubatorul trebuia pus în funcțiune la 31 mai anul acesta, nici vorbă de așa ceva. Constructorul contractat de Primărie, SC Speed Trans Alpin SRL din Ghighișeni (comuna Rieni), a terminat reabilitarea clădirii, dar nu a achiziționat nici măcar un singur echipament pentru firmele care ar trebui „incubate” în ea. Mai mult, lucrările par de mântuială: tencuiala de pe tavanul unei încăperi s-a și fărâmițat, căzând pe podea.  

Incubatorul de afaceri Pomezeu

De altfel, însăși decizia de înființare a incubatorului în fosta școală din Coșdeni e discutabilă: aflat la capătul unui drum îngust și în rampă, fără o curte în care să poată intra un TIR pentru a aduce materie primă și a prelua produse finite, e greu de crezut că acesta va fi atractiv. De altfel, Primăria nici nu a găsit firmele rezidente...

Contract cu privat, execuție cu... forțe proprii

În Câmpani de Pomezeu, unde din septembrie 2019 se lucrează la cantina socială - proiect de 131.225 euro, din care 60.000 euro din FEDR și 71.225 euro din bugetul local - e și mai rău.

Pentru că fosta școală este vizavi de sala de evenimente a comunei, oamenii se întreabă ce rost are și o cantină de vreme ce în tot Pomezeul sunt doar 15 asistați, dar nici unul atât de nevoiaș încât să aibă nevoie de hrană gratis. „Dacă totuși ar exista, ar putea fi serviți la sala de evenimente, dotată inclusiv cu bucătărie”, spune Viorel Ciuhandu.

Sala de evenimente Pomezeu

Cantina trebuia dată în folosință pe 30 septembrie 2022, dar clădirea fostei școli e abia „la roșu”. Deocamdată, doar au fost consolidate zidurile și înlocuit acoperișul. Lucrarea a fost atribuită unei firme din Oradea, SC Gerardani SRL, dar acoperișul l-au pus muncitori ai Primăriei și ai ACOR Bihor, filiala județeană a Asociației Comunelor și Orașelor din România, condusă de primarul Ioan Șora și cu sediul în Pomezeu.

consilier local PSD în Pomezeu, Silviu Popa„E normal să plătești o firmă, dar lucrarea s-o execuți cu muncitorii tăi?”, spune un alt consilier local PSD, Silviu Popa (foto), suspectând o posibilă înțelegere necurată între antreprenor și edil. Cu atât mai mult cu cât muncitorii firmei nu au mai fost văzuți pe șantier de cel puțin un an...

Forță majoră

Edilul admite că a pus la lucru muncitorii din subordine, dar asta întemeiat, într-o situație de forță majoră. „Și proiectul incubatorului, și cel al cantinei le-am lansat înainte de pandemie, iar apoi firmele nu au mai lucrat cam un an și jumătate. Patronul Gerardani a și murit de Covid, a durat până ce fiul lui a preluat firma și va relua lucrările de săptămâna viitoare. Între timp, am pus acoperișul cu muncitorii noștri, ca să nu se degradeze lucrările făcute până atunci, iar contravaloarea manoperei a fost facturată firmei. Cu o mână i-am dat 10.000 lei pe contract, cu cealaltă i-am luat pe factură de prestări servicii”, explică Ioan Șora.

Tocmai din cauza problemelor cu care s-au confruntat firmele, precizează edilul, Primăria a obținut o derogare pentru finalizarea ambelor proiecte abia anul viitor, doar că nu a informat despre asta și consilierii opoziției. De ce? „Tot mă fac hoț. Cui i-ar conveni să fie purtat la procurori tot la 3 zile?”, zice primarul, acuzând la rându-i opoziția că l-ar hărțui.

„Nu degeaba”

Șora își apără proiectele și pe fond. Primăria, afirmă el, și-a asumat înființarea cantinei sociale în cadrul unui proiect mai amplu, de 3 milioane euro, câștigat de Grupul de Acțiune Locală Pădurea Craiului, din care mai fac parte încă alte 7 primării (Căbești, Dobrești, Roșia, Răbăgani, Curățele, Pietroasa și Budureasa) și care trebuia să aibă și o componentă socială.

„Fosta școală din Câmpani de Pomezeu era dărăpănată, prin proiect o reabilităm. Dar numai 2 ani trebuie să fie cantină, apoi îi putem schimba destinația, putem face ori o tabără pentru copii, ori un centru pentru bătrâni”, spune el, punctând că în aceste condiții investiția merita făcută, fie și cu cofinanțare din împrumutul de la Trezoreria Statului.

Despre incubatorul de afaceri, primarul susține că 100% va avea succes. „Cei care critică proiectul zic că în curte nu ar avea loc un TIR, dar acolo va fi numai microproducție. După ce se maturizează firmele incubate, își pot face afacerile în sedii proprii”, spune Șora, insistând că prin reabilitarea celor două foste școli comuna iese oricum în câștig. „În loc să avem două clădiri dărâmate, rămân lucruri făcute. Vom avea două clădiri reabilitate, nu cheltuim degeaba nici fondurile europene, nici banii din împrumut”.

Întrebarea, totuși, rămâne: chiar „salvate” de la demolare, ele cui vor folosi oare?


BLOC FĂRĂ LOCATARI
Poate va deveni sediul Primăriei

Primarul comunei Pomezeu are „antecedente” de ctitor degeaba încă de la primul mandat. În 2006, instituția condusă de Ioan Șora a cheltuit 600.000 lei pentru a construi, cu confinanțare de la Consiliul Județean Bihor, un bloc „pentru specialiști”, adică medici și profesori, care însă s-au dovedit dezinteresați să locuiască aici.

Format din 4 apartamente tip penthouse, cu parter, etaj și mansardă lipite între ele, blocul a fost construit, spune Șora, în cadrul unui program al CJ Bihor lansat de fostul președinte Ștefan Seremi (2008-2012). Construcția a început în 2006 și a fost finalizată în 2008, iar de atunci se degradează continuu, singurii „locatari” fiind porumbeii din mansarda clădirii.

Întrebat de BIHOREANUL despre riscul ca atât incubatorul de afaceri, cât și cantina socială să aibă aceeași soartă, edilul susține că se gândește să transforme blocul în sediu al... Primăriei. „Am făcut un proiect pentru reabilitarea clădirii Primăriei, care e veche și plină de igrasie, iar dacă nu ne va fi aprobat, o să mutăm Primăria în bloc”. După un deceniu și jumătate, alt proiect, altă distracție, alți bani risipiți...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Primarul evadează responsabilitatea, iar comuna se confruntă cu stagnare și promisiuni nerealizate
Tot ceea ce este prezentat în acest articol este în conformitate cu realitatea. Primarul nu a întreprins niciodată consultări cu cetățenii în legătură cu vreun proiect. Deși se simte vinovat, el are abilitatea de a se victimiza, și este trist faptul că încă mai există oameni naivi care îl cred. A acționat în mod unilateral, în timp ce consilierii PNL-ALDE doar și-au ridicat mâna, reprezentând singurul lor aport în cadrul ședințelor consiliului local. Este interesant faptul că primarul a trecut "curat" prin majoritatea controalelor, ceea ce poate indica existența unui lanț de relații care îl face să creadă că este de neatins. Singurele proiecte de succes sunt cele personale ale primarului și ale rudelor sale. Am avut ocazia să trec prin Pomezeu într-o zi și am observat școala de acolo. Copiii erau ocupați în curte, unii măturând, alții transportând lemne... Aceasta este realitatea educației aici, iar rezultatele evaluărilor au fost slabe, doar patru elevi promovând. Directorul ocupă funcția de peste 30 de ani și pare să nu fie afectat de ceea ce se întâmplă în jurul său. Nimeni nu îl trage la răspundere pentru rezultatele slabe. Comuna, în forma sa actuală, nu poate atrage niciun investitor; totul este o falsă promisiune, iar alegătorii vor veni timizi și miloși și îi vor acorda primarului încă un mandat. El își va desfășura campania electorală în același mod ca întotdeauna, prezentându-se ca fiind hărțuit de contracandidații săi.
Postat 06 Iulie 2023, 13:12 de gpetru52
KP aka mama Omida
Care sunt inulitatile alea din Oradea ?????
Postat 06 Iulie 2023, 11:27 de Sandu2100
Oradea este campioana inutilității.
Alte localități din Bihor doar preiau modelul.
Postat 06 Iulie 2023, 11:05 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON