URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Iunie 2023, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! De ce s-a sfârşit tragic ultimul zbor cu planorul al lui Marius Oniţa?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 12 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Aripi frânte

Pilot iscusit, care îndrăznea să facă acrobaţii spectaculoase în aer, orădeanul Marius Oniţa a sfârşit tragic, într-un accident considerat rar de specialişti.

BIHOREANUL vă dezvăluie detalii din viaţa pilotului cu 25 de ani de experienţă la manşa planorului şi care totodată era instructor de aviaţie şi controlor de trafic aerian, dar şi amănunte despre accidentul care i-a curmat viaţa, după ce o aripă a aparatului s-a rupt în timpul unei manevre de zbor.

Adio, vacanţă!

Ca efect al criticilor, primarul Florin Birta a amânat marile lucrări pe vară, pentru a profita de perioada de vacanţă, când traficul se mai goleşte.

Pe lângă deranjul provocat de lucrările la pasajele din Piaţa Gojdu, municipalitatea a închis, începând din iunie, tronsoane ale străzilor Evreilor Deportaţi şi George Enescu şi pregăteşte noi restricţii pe străzi ca Moşoiu, Magheru sau Oneştilor, şantiere cu termen de finalizare fixat la începerea şcolii, astfel încât din 15 septembrie să poată fi reluată circulaţia tramvaielor.

Psihiatrie în paragină

Delăsare la fostul Spital nr. 6 din Oradea: curţile sunt năpădite de buruieni, ajungând să acopere până şi aleile din care, în schimb, se desprind dalele.

Managerul Gheorghe Carp susţine că Spitalul Judeţean nu are destui muncitori pentru lucrările de întreţinere fiindcă angajările au fost blocate, aşa că va apela la serviciile RER, dar nu va aproba investiţii în complexul vechi de un secol pentru că se plănuieşte construirea unui spital nou, peste... câţiva ani.

INTERVIUL BIHOREANULUI

"Avocatul Poporului nu este un avocat din barou"

Avocatul Poporului este o instituţie autonomă şi independentă de toate celelalte autorităţi ale statului, având menirea de a proteja drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor faţă de abuzurile şi erorile funcţionarilor publici. Creată prin Constituţia din 1991, Instituţia Avocatul Poporului a fost înfiinţată oficial abia din 1997, iar din 2006 are un Birou Teritorial şi la Oradea, condus, încă de atunci, de o orădeancă: Alina Olah-Avram.

În interviul acordat BIHOREANULUI, ea dezvăluie ce probleme întâmpină bihorenii cu autorităţile, dar şi cum îi poate ajuta Avocatul Poporului să evite îndelungatele şi costisitoarele procese cu instituţiile publice...

Prinţesa rock

O adolescentă din Oradea cucereşte juraţii festivalurilor de muzică din ţară şi străinătate cântând rock.

La doar 13 ani, Natalia Bendre a lansat deja 7 piese, a câştigat o mulţime de trofee, luna viitoare urmează să cânte la un festival internaţional şi îşi propune ca, anul viitor, să scoată primul său album.

S-a deschis Hyperbarium!

O nouă clinică medicală din Oradea, Hyperbarium, este singura din România cu cameră hiperbară multiloc cu 16 locuri.

Investiția, în valoare de 1,5 milioane euro doar în echipament, a fost asumată de doi orădeni, dintre care unul medic, cu fonduri câștigate în străinătate, după ce unul dintre ei a avut nevoie el însuși de această terapie „miraculoasă”.

TIMP LIBER

Petrecere regească

Zilele Sfântului Ladislau aduc concerte ale unor invitați din Ungaria, ca Bikini și Geszti Péter. 

Sărbătoarea regelui despre care legenda spune că a întemeiat Oradea va avea loc între 19-25 iunie în Cetate și cuprinde târguri, concerte și un concurs cu cele mai bune mâncăruri ungurești.

OPINII

Mircea Chirilă:
Vrem sau nu turism în Oradea?

Diavolul se ascunde în detalii. Aşa că Oradea poate deveni o adevărată atracţie turistică nu doar pentru ştaiful clădirilor din centru, ci şi pentru confortul pe care îl asigură vizitatorilor. Turiştii trebuie să se simtă în siguranţă, să aibă acces facil la apă şi toalete, să se bucure de localuri, fiecare după buzunarul propriu. Deunăzi, colegii mei au făcut inventarul cişmelelor din oraş şi au constatat că la acest capitol am regresat...

Adrian Criș:
Cine plăteşte?

În vara anului trecut, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţa pompos anularea contractului încheiat de CNAIR în 2020, după o licitaţie începută în 2018, cu o asociere de firme, între care trei din grupul orădean Selina - Trameco, Drum Asfalt şi Drumuri Bihor - care trebuia să finalizeze în 2022 tronsonul de 28,55 km al Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiş.

După 10 luni, aflăm că în locul vechiului contract, de 326 milioane lei, CNAIR e gata să semneze un altul, de peste 785 milioane lei (şi era dispusă să dea aproape 900 de milioane), cu asocierea a două firme care au câştigat noua licitaţie pentru acelaşi tronson, dintre care una, Precon Transilvania, este controlată printr-un interpus tot de patronul Selinei....

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța:
Pragul la abuzul în serviciu şi ping pong-ul între cele mai înalte instanţe ale ţării

În data de 6 iunie 2023 a fost publicată o decizie a Curţii Constituţionale prin care s-au soluţionat mai multe obiecţii de neconstituţionalitate cu privire la un proiect de lege mult aşteptat, ce are ca obiect punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile obligatorii ale CCR pronunţate în ultimii ani. Decizia a vizat "rezolvarea" mai multor probleme, însă ne vom opri aici doar la problematica celebrului prag la infracţiunea de abuz în serviciu.

PREMIILE LUI BIHOREL

Miliţian la volan: Poliţistul lui Victoraş Micula a scăpat de proces; Microbuz de spectacol: Unde a ajuns maşina de fiţe comandată de fostul şef al Consiliul Judeţean Bihor; Directoare cu condamnare: Adjuncta de la şcoala din Lugaşu de Jos a încasat-o în instanţă; Ultimul ajutor: Un medic din Bihor a refuzat să constate un deces... în ziua lui liberă; Conace protejate: Baronii din Tărcaia, iertaţi pentru viloaiele ridicate în creierii munţilor; Primărie chioară: Au desfiinţat trecerile de pietoni, dar au uitat de cele pentru nevăzători!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON