URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2023, 08:01

Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO)

Verde „natur”: Cum arată primul spațiu verde din Oradea amenajat în armonie cu natura (FOTO) ÎN TESTE. Un scuar din Cantemir a fost amenajat după regulile naturii și deja înflorește spectaculos, iar pe un aliniament de lângă Parcul Salca, Primăria testează și conceptul de pajiște urbană
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Admirate şi fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc oraşul şi ajung pe drumuri mai puţin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluţie şi pentru înfrumuseţarea oraşelor. 

În ţările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spaţii verzi câştigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre oraşele care îşi întoarce atenţia spre natură. 

Modă recentă

În ultimele două decenii, oraşele occidentale au conştientizat că amenajările fastuoase ale spaţiilor verzi sunt greu de întreţinut, scumpe şi neprietenoase cu natura. De pildă, un singur metru pătrat de gazon consumă cel puţin 25 litri de apă într-un interval de 4 zile, în anotimpul cald chiar mai mult, iar florile plantate an de an nu sunt nici ele ieftine.

Confruntate şi cu pretenţiile ecologiste ale locuitorilor, la începutul anilor 2000 administraţiile locale din Occident şi-au îndreptat atenţia spre peisagistica naturalistă, fondată încă din anii ’70 în Germania. Inspirat din natură, acest curent îşi propune să recreeze în zonele urbane spaţii decorate de plante perene, adică acele flori şi ierburi care răsar singure, fără a trebui replantate an de an.

Saptiu verde Oradea

Secretul unui spaţiu naturalist reuşit constă în combinaţia dintre plante: grădinarul trebuie să ştie perioada de înflorire a fiecăreia, ca să îşi asigure un aspect plăcut o perioadă cât mai lungă, dar şi necesităţile şi proprietăţile lor. O grădină naturalistă trebuie să fie prietenoasă cu insectele şi vietăţile mici, aşa că substanţele chimice nu sunt permise.

Specii locale

Diana CodreanOrădeanca Diana Codrean (foto), o arhitectă-peisagistă promotoare a conceptelor ecologiste, a participat la mai multe cursuri despre plantări naturaliste şi încearcă să-i obişnuiască şi pe orădeni cu ele. "Lumea este reticentă la acest stil de plantare şi este destul de greu să schimbi un stil de spaţii verzi cu care oamenii sunt obişnuiţi. Totuşi, am propus Primăriei Oradea să încercăm o asemenea amenajare şi specialiştii de acolo au fost de acord", spune Diana.

În noiembrie anul trecut, un scuar aflat pe Bulevardul Cantemir, aproape de intersecţia cu strada Sextil Puşcariu, a devenit primul loc verde din Oradea amenajat naturalist. Pe o suprafaţă de 320 mp, au fost sădite peste 2.300 de plante perene, floricole, graminee şi arbuşti, şi sute de bulbi de primăvară. Toate sunt specii native, aşadar adaptate condiţiilor climatice, şi "autosustenabile", adică cresc fără prea mult ajutor.

Mentenanţă: 5 minute pe an!

Anul acesta, scuarul din Cantemir a înflorit pentru prima oară. Din primăvară încoace, natura dă un spectacol gratuit acolo, înflorind pe rând narcise, lalele, zambile, iarba tremurătoare, festuca (păiuş), achillea filipendulina (coada şoricelului galbenă), ceapă ornamentală, salvie ori tătărnica. Multicolore şi cu dimensiuni diferite, florile ocupă tot scuarul, aşa că pot fi admirate atât din tramvai, cât şi de orădenii care trec cu maşina pe lângă ele. "Sunt mulţumită de felul în care arată scuarul", recunoaşte proiectanta.

Plante perene Oradea

Scuarul nu este încă "pe picioarele lui", primii doi ani de la plantare fiind vitali în întreţinerea lui. "Are nevoie de o mentenanţă medie spre intensivă, ca orice spaţiu verde. Trebuie plivite manual speciile invazive, de exemplu", spune Diana. 

De asemenea, esenţial este stratul de mulci care se va aşeza la toamnă, adică un "covor" organic, format din tulpinile tunse, care va asigura umiditatea necesară şi, totodată, va împiedica creşterea buruienilor. 

În zilele caniculare, scuarul va avea nevoie de o udare manuală, dar nu şi de îngrăşăminte, pentru că plantele perene au rădăcini mai adânci şi îşi iau mineralele necesare din sol. An de an, tot ele vor contribui la îmbunătăţirea calităţii solului, tocmai prin faptul că, tunse, vor rămâne pe loc. "După 2 ani, scuarul va avea nevoie de îngrijire minimă, 5 minute pe metru pătrat pe an", zice, încrezătoare, Diana. 

Pajişte urbană 

Felul în care se dezvoltă scuarul este şi pe placul responsabililor din Primărie. "Ne-am propus să mai amenajăm şi alte zone verzi din Oradea în acelaşi stil", spune Adina Popa (foto), director tehnic adjunct al Primăriei. Nouă zone au fost deja identificate de reprezentanţii municipalităţii, în cartiere unde se fac şi alte lucrări de amenajare, iar grădinile "natur" ar putea completa bine aspectul urban.

De asemenea, acelaşi stil este testat într-o aşa-zisă pajişte urbană sădită de-a lungul străzii Meiului (foto jos), în aliniamentul de arbori plantaţi pe lângă pista pentru biciclişti. "Nu se comportă la fel de bine ca acela din Cantemir, în toamnă va trebui să-l completăm cu noi plantări", zice Popa. 

Spaţiu verde Oradea

Provocarea va fi ca orădenii să înţeleagă că aceste zone nu sunt neîngrijite şi pline de buruieni, cum ar putea crede cineva care le priveşte pe fugă, ci, de fapt, reprezintă locuri în care Oradea se reîntoarce la natură.


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre scuarul verde sustenabil din Cantemir?

Înţeleg şi îmbrăţişez ideea de sustenabilitate, dar acest spaţiu pare cam neîngrijit. Nu îţi dai seama dacă e floră spontană sau amenajare.

Cristi

Îmi place foarte mult. Plantele sunt în aşa fel alese încât să reziste la căldură şi să nu necesite udarea periodică. Şi se va dezvolta de la sine.

Laura Bissinger

Arată mult mai diferit decât alte spaţii verzi, atrage uşor privirea. Personal, îmi place, mă plictisesc monotonia şi chestiile foarte simple.

Bogdan Cheregi

Este un spaţiu cam neîngrijit, nu îmi place. Este şi staţia de autobuz în apropiere, poate dacă aveam o bancă să-l admirăm, era altfel.

Emil

Ideea Hornbach, să nu faci nimic, să laşi natura să lucreze, nu se pretează la o aşezare urbană, n-are nimic de-a face cu civilizaţia.

Dan Maior

E un spaţiu verde care de departe este mai frumos decât orice alt parc sau scuar cu gazon. Oradea merită mai multe zone de acest gen.

Ionuţ

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Gradina a la Birtin
Mai bine lasau copacii aia mari si frumosi de langa blocuri, mult mai frumos era cu ei, si macar era si umbra. Plus mai era gardul viu de 1,5 metri in jurul gradinei. Nu jungla asta neingrijita, adica arata ca un teren viran neingrijit, pentru care unii primesc amenzi pe motiv ca nu e curatata vegetatia.
Postat 09 Iulie 2023, 10:48 de adi13
..........
Auziți! Daca în fața casei ai așa ceva vine politia locala și da amenda,daca e in patrimoniul primăriei se cheamă pajiște urbana.In principiu sa se folosească flori campenesti poate fi interesant insa să-l lași chiar neîngrijit va arata fix așa neîngrijit.Primaria îmbrățișează cu bucurie orice soluție care sa ii scuteasca pe ei de amenajări și îngrijiri că doar in tot orașul nu găsești o floare normală cel mult begunii (probabil cea mai comuna floare din lume) Eu am avut o amenajare de genul pe o porțiune din gradina și dc scoți gozul dintre flori poate arata chiar f bine dar așa lăsat în voia Domnului arată ca naiba.Macar puneți acolo o tablă să vadă turiștii că e un experiment altfel vor zice că în Oradea nu se mai tunde nici iarba.
Postat 07 Iulie 2023, 14:20 de Robert
Pajiste urbană
Ce ne mai gâdilă urechea denumirea asta.Este ca si cum nu mai există frizeri, doar hairstylists. Sa trecem peste asta si sa mentionam ca lângă spitalul judetean, acolo unde s-au demolat casele, premaria are o pajiste urbană de peste 1,30 m inaltime bogată in buruieni si ambrosia.
Postat 07 Iulie 2023, 13:50 de Maikeltroll
Reinventarea normalului
Pana mai nu de mult, se chema zonã verde, distrusã de trupa care asa zis ingrijea, dar nu face nimic altceva decât sã împroaste * de câine, si sa lase in urma o priveliste cu iarba vestejitâ, resturi aruncate peste tot! Acum zóna verde se va chema pajiste urbanã, care sper va fi lãsatã sã trãiascã ,sã creascã si sã ofera ochiului relaxare, pãmântului umbrã, astfel diminuând incãlzirea aerului,
Postat 07 Iulie 2023, 12:13 de iahim
e si nu e
E frumos cand totul e in floare, cand e plin de fluturi si albine. Problema apare dupa. Se transforma totul in boschetarie tulpini uscate etc. Am incercat 3 -4 ani dupa care am trecut la iarba simpla. Poate nu ma pricep eu .
Postat 07 Iulie 2023, 09:18 de Christa
Văd că este, printre alte plante ...
... și minunata ambrozie. Probabil că-i pusă acolo pentru înmulțire naturală.
Postat 07 Iulie 2023, 08:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON