URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2022, 19:01

Noutate în Oradea: Spații verzi cu flori de câmp, care trebuie îngrijite doar 5 minute pe an! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La primăvară, flori pe care bihorenii le pot vedea pe câmpuri vor da culoare și Oradiei. Primăria a demarat un proiect de amenajare a unor zone verzi „autosustenabile”, cu specii de plante native, care, după ce se fixează în sol, nu vor avea nevoie de sistem de irigații ori de prea multe îngrijiri.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitate, proiectul începe în scuarul de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în proximitatea intersecției cu strada Sextil Pușcariu, fiind realizat de firma Cadro Landscape Studio, sub coordonarea peisagistei Diana Codrean.

„Amenajarea propriu-zisă a acestui amplasament este realizată și va fi finalizată zilele acestea de firma Kaluna, sub directa supervizare a proiectantului, iar pe cei aproape 320 mp vor fi plantate peste 2.300 de plante (perene floricole, graminee, arbuști) și sute de bulbi de primăvară”, a transmis Primăria.

Aceste amenajări fac parte din curentul naturalist, o modă nouă în peisagistică. „Se merge pe specii perene care suportă tunderi anuale pentru a se genera, nu au nevoie de foarte multă mentenanță, iar o dată pe an, în ianuarie-februarie, sunt tunse până jos și resturile vegetale sunt lăsate pe sol pentru a se transforma în mulci (n.r. strat organic care asigură umiditate și împiedică creșterea buruienilor)”, a explicat peisagista Diana Codrean pentru BIHOREANUL.

Speciile de plante alese sunt native sau derivate din acestea, adică flori pe care adesea bihorenii le pot găsi pe câmpuri.

Potrivit lui Codrean, în scuarul din Cantemir orădenii vor vedea plante precum briza media (cunoscută local cu numele iarbă tremurătoare), o varietate de festuca (păiuș), achillea filipendulina (coada șoricelului galbenă), bulbi de alium (ceapă ornamentală), salvie, echinops ritro (tătărnică).

„Plantele naturaliste sunt irigate în primii doi ani, după care se poate renunța la sistemul de irigație. Vor avea nevoie de apă în special în zilele caniculare, dar nu constant, cum se întâmplă la suprafețele gazonate”, a mai spus Codrean. Așadar, în medie, un metru pătrat de amenajare sustenabilă „consumă” maximum 5 minute de mentenanță!

Primăria a mai transmis că este preocupată să adopte soluții sustenabile în spațiul public urban, „iar această nouă abordare pentru amenajarea spațiilor verzi din oraș se încadrează perfect în interesele autorității locale”.

Municipalitatea subliniază că printre avantajele acestui mix de plante perene se numără durata de viață lungă a amenajării, îmbunătățirea structurii solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde și astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să își ia oxigenul și apa necesară din sol, necesități reduse de fertilizare și asigurarea unui decor pe toată durata anului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Laudabila
In sfarsit cineva a luat atitudine inspre schimbarea prostului obicei ca prin asazisa tundere a ierbii sa se distruga spatiile verzi, care dupa operatiunea,,profesionistilor” devenea in scurt timp vestejit, galben, inestetic!!! Pe deasupra mai si macelaresu albinele, insectele, din care cauza az disparut din oras rândunicile.
Postat 17 Noiembrie 2022, 14:35 de iahim
ai dreptate CT
parcurile de dimensiuni mai mari, prin occident au iarba tunsa chiar pe langa alei 30 cm-1m, dar cum te departezi de carare, e tot mai inalta, si mai naturala, nativa. Vezi insecte si albine, si e gazon doar unde e teren de sport sau loc de picnic. Ai dreptate cu toate, si cu santierele cu plase, si malurile apelor (totusi pe alocuri cate un access pentru kayak,canoe), da!
Postat 16 Noiembrie 2022, 22:58 de unu
Interesant.
Doamna era destul de critica la adresa administratiei, cu argumente. Se pare ca sesizam la o schimbare de atitudine din partea primariei, nu mai e obtuza. Ce-i drept ca e greu sa ignori competenta dansei, pregatirea. Pentru “unu”, eu unul am militat pentru multe, de la organizare de santier la peisagism. Doream santiere delimitate cu panouri si plasa, cai de acces, curatarea perimetrului dupa ziua de munca. Doream sa nu se mai tunda iarba (cvasi obsesiv-compulsiv) pe malurile apelor, parcuri, dealuri, pentru a favoriza insectele. Lumea e reticienta la schimbare si o considera un atac la gandirea deja formata, carcoteli.
Postat 16 Noiembrie 2022, 21:31 de User anonimizat
felicitari si la doamna peisagista
daca as fi bogatan cu vila, chiar as angaja-o sa imi faca si mie curtea!
Postat 16 Noiembrie 2022, 20:30 de unu
chiar se comenta pe aici in urma cu cateva luni (la postarea cu Maci pe Ciuperca?) despre tendinta asta
si uite ca primaria asculta plangerile cetatenilor si face schimbari. Sa vedem cum rezista si se implementeaza, dar felicitari echipei din administratie care a impins ideea asta! Si in parcuri, sau chiar pe langa luciu de apa (curgatoare sau statatoare), se poate aplica, e o tendinta foarte faina in peisagistica, sa apreciezi ce e local, sa economisesti bani la mentenanta, chiar si pentru cei care in 13 ani mor de caldura salvezi planeta cu un consum de apa mai redus!
Postat 16 Noiembrie 2022, 20:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON