URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2023, 08:00

VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate (FOTO/VIDEO)

VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate (FOTO/VIDEO) JUSTIȚIE PE PONTON. Soții Adina și Aurel Cioflan își invită musafirii, adesea magistrați și alți oameni ai legii, la petreceri, pe cochetul ponton ridicat la capătul grădinii lor, după cum se vede și în pozele postate pe Facebook, în care apar prim-adjunctul procurorului general al României, Sebastian Vălean, alături de soția sa, Codruța, notar public, judecătoarea Denisa Vidican ori fostul magistrat Laura Soane. Pare, însă, că nimeni nu s-a întrebat cum de a putut apărea o asemenea amenajare pe un teren public și în zona de protecție a Crișului Repede
VIP-uri la apă: În Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate (FOTO/VIDEO) DUBLĂ PROBLEMĂ. ABA Crișuri trebuie să lămurească două probleme care țin de soții Cioflan: legalitatea pontonului amenajat pe malul râului și limita proprietății acestora. Harta cadastrală arată că aceștia sunt întăbulați pe un teren de doar 380 mp, dar folosesc toată porțiunea de pământ până la râu, fără a fi înscriși ca proprietari în CF
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-una dintre zonele selecte din Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate. * În zona de protecție a râului au „crescut”, sub nasul autorităților și fără avize, mai multe pontoane private. * Cel mai impozant este folosit de fosta judecătoare Adina Cioflan și de soțul ei, șef în Poliția Bihor, amenajare despre care ex-magistratul pretinde, cu tupeu, că... a găsit-o acolo. * Ce va face ABA Crișuri: va deranja relaxarea orădenilor înstăpâniți pe domeniul public sau îi va ierta?

În aval de uzina de apă a Oradiei, Crișul Repede curge printre casele orădenilor: pe malul stâng e vechiul cartier Tocai, iar pe malul drept sunt vilele impozante din strada Făcliei. „Așa mi-aș dori și eu să trăiesc!”, a concluzionat compozitorul și fostul membru al trupei Iris Mihai Alexandru, musafir într-una dintre vilele de aici. La capătul proprietății, mai multe vedete ale muzicii românești au luat masa pe o terasă cochetă ridicată deasupra Crișului și înconjurată de arbori ornamentali.

BIHOREANUL a aflat că pontonul cu pricina, viral pe internet, aparține fostei judecătoare Adina Cioflan și soțului acesteia, șef în Poliția Bihor. În pandemie, cei doi și-au creat acest loc de „evadare”, numai că pe domeniul public și în zona de protecție a râului, unde construcțiile și amenajările sunt reglementate strict.

Vedete pe spate 

Venit la Oradea la sfârșitul verii pentru a juriza un concurs de canto, muzicianul Mihai Alexandru (foto) a fost atât de impresionat de locul unde a fost invitat la masă încât l-a filmat și l-a împărtășit cu fanii de pe Facebook.

Din curtea unei vile cu două etaje, artistul a ajuns pe taluzul Crișului, unde, în partea dreaptă, a găsit „șezlonguri, măsuțe, băncuțe, fotolii”, înșirate printre copaci și pe lângă gardul proprietății vecine, iar în față o zonă amenajată cu pietre decorative, arbuști și flori. Pe trepte din lemn amplasate pe o structură metalică prinsă în taluz, a coborât pe o terasă suspendată, generoasă și umbrită cu material textil, pe care era întinsă o masă pentru zece persoane.

Priveliștea de pe pontonul construit tot din lemn pe structură metalică, precum și faptul că, de aici, putea coborî direct în râu au fost detalii care l-au lăsat pe artist cu gura căscată. „N-am crezut că poate să fie atât de frumos! Este incredibil! Doamne, cât de frumos este!”, a exclamat Mihai Alexandru.

Bărbatul i-a filmat și pe pianistul Cezar Ouatu și pe solistul Uddi cum stăteau cu picioarele în Criș, iar clipul a devenit viral, cu peste 273.000 de vizualizări. Întrebat de fani de ce nu are și el un asemenea loc, compozitorul le-a răspuns sec: „Nu am bani de așa ceva”...

Alexandru a deconspirat și cine le era gazdă: „familia Cioflan din Oradea”. Adică fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Adina Cioflan, ieșită la pensie „specială” anul trecut, la doar câteva luni după promovarea la instanța supremă, când avea doar 48 de ani, și soțul ei, Aurel Cioflan, șef al Biroului Control Intern din Poliția Bihor.

Zonă cu restricții

Oricât de impresionate ar fi fost VIP-urile de primirea familiei Cioflan, zona de relaxare de pe malul Crișului ridică probleme de legalitate. Potrivit Legii Apelor, zona adiacentă cursurilor de apă este una de protecție, cu „interdicții sau restricții privind regimul construcțiilor sau exploatarea fondului funciar, pentru a asigura stabilitatea malurilor sau a construcțiilor, respectiv pentru prevenirea poluării resurselor de apă”. Folosirea albiilor minore, adică a cursului apei, pentru alte scopuri decât relaxarea sau plimbarea „se exercită numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor”, mai prevede legea. Și după concesionarea zonelor, pe bani, de la Apele Române, ceea ce nu e cazul familiei Cioflan.

La solicitarea BIHOREANULUI, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a comunicat că nu a autorizat nicio amenajare sau construcție pe acest tronson al râului, unde zona de protecție este destul de lată, de 20 metri, pentru că și apa are o lățime de 50 metri, iar o viitură trebuie să aibă loc să se reverse. Altfel spus, pe o fâșie de 20 metri de la râu spre strada Făcliei, orice construcție este strict reglementată. Sau ar fi trebuit să fie...

„Vine apa, îl ia și gata” 

Legea Apelor mai spune că plantarea sau tăierea arborilor sau arbuștilor din albiile majore ale râurilor este interzisă. Or, imaginile din satelit (video) arată că acolo unde se află pontonul familiei Cioflan a existat, până în anul 2020, o zonă cu vegetație abundentă. Acum, după cum „trădează” și videoclipul de pe Facebook, sunt doar niște puieți plantați recent.

Așadar, există mai multe indicii că zona de relaxare de la limita proprietății soților Cioflan ar fi pe lângă lege. Totuși, când BIHOREANUL i-a cerut să spună dacă pontonul și întreaga amenajare sunt legale, directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor (foto), a evitat un răspuns tranșant. „Legea interzice construcțiile, adică ceva ce are fundație. Dacă acolo este doar o structură ușoară, nu e mare pericol. Dacă vine apa, îl ia și gata”.

Întrebat dacă, astfel, orice orădean vecin cu Crișul poate face construcții similare, fără autorizație, și să nu pățească nimic, Pásztor a declarat că trebuie să-și trimită subalternii în control, ca să afle exact despre ce este vorba...

Subiect incomod 

Joia trecută, angajații ABA au fost în teren și au găsit pontonul cu pricina, dar și altele, amenajate mult mai modest în aval. Câteva case mai jos de soții Cioflan, există o scară de coborâre spre Criș cu o platformă pe care încap vreo patru scaune, iar mai jos, într-o zonă unde taluzul este aproape la nivelul râului, un alt ponton, amenajat în ultimul an, conform imaginilor furnizate de sateliții Google.

La câteva sute de metri distanță, la capătul vilei pe care o deține controversatul afacerist Horea Vușcan, altă construcție: o platformă betonată, cu scări de coborâre în râu (foto). Chestionat cu privire la legalitatea acestei construcții, Vușcan a spus doar atât: „Nu știu, nu mă interesează subiectul, te-am pupat, ciao!”...

Nici soții Cioflan nu s-au arătat dispuși să dea prea multe lămuriri despre terasa ridicată pe malul Crișului. De îndată ce a auzit întrebarea, Aurel Cioflan a pretins că nu mai poate vorbi la telefon, a promis că revine și nu a mai făcut-o, iar soția lui a respins discuția. „Nu sunt dispusă să discut cu nimeni nimic din ce privește viața mea personală și proprietatea mea”, a spus Adina Cioflan.

Descoperire din pandemie

Când reporterul i-a precizat că, de fapt, pontonul neautorizat este pe domeniul public, fosta judecătoare a pornit o avalanșă de explicații patetice: că jurnaliștii n-au de unde ști dacă ea a cerut sau nu autorizație, că nici nu este vorba de un ponton, ci despre un simplu „acces spre Criș”, că de fapt n-a amenajat nimic, ci a curățat zona de bălării și a plantat cireși ornamentali, pentru ca în final să susțină că, de fapt, așa a găsit locul, după ce a tăiat buruienile!

„Din 2007, de când am luat terenul, eu nu am ieșit nici măcar o dată la Criș, pentru că pe acolo nu se putea ieși, erau bălăriile mai mari decât mine. Abia în pandemie, că am stat prea mult acasă și n-aveam voie să ieșim din curte, am început să mergem acolo, în Criș. Nu am făcut-o eu (n.r. - amenajarea), așa am găsit-o. Câtă vreme nu este proprietatea mea acel teren, n-am de unde să știu cum a apărut”, a mai spus Cioflan.

Doamna judecătoare are pretenția să fie crezută că, pur și simplu, se relaxează și își invită musafirii pe un ponton cochet, pe care a avut norocul să-l găsească, construit de nu se știe cine la capătul propriei sale vile...


„Orice lucrare care are legătură cu apele, inclusiv una pe structură ușoară, are nevoie de aviz înainte de începerea lucrărilor și de autorizație de gospodărire a apelor”

Anamaria Agiu, purtătoarea de cuvânt a Administrației Naționale Apele Române


TEREN CU MISTER
Rețetă de dublat o proprietate

ABA Crișuri mai trebuie să lămurească un aspect ciudat: până unde se întinde proprietatea soților Cioflan de pe malul Crișului și unde începe domeniul public, deoarece curtea împrejmuită a familiei nu este în totalitate înscrisă în Cartea Funciară. Conform datelor Agenției de Cadastru, soții Cioflan sunt întăbulați pe un teren de 380 mp, care înconjoară vila cu amprentă la sol de 113 mp, în timp ce o suprafață echivalentă este un teren necadastrat, adică pe care nu e înscris niciun proprietar.

Până în 2010, cei doi soți au menționat în declarațiile de avere că dețin un singur teren, cel de 380 mp din jurul vilei, care însă din 2011 a crescut brusc la 800 mp! „A fost un proces colectiv, prin care s-a stabilit că fiecare vecin de aici avem terenul până în albia Crișului”, s-a rezumat să afirme Adina Cioflan, interpelată de BIHOREANUL pe această temă. De ce nu s-a înscris în CF nu a mai zis.

Explicația cea mai probabilă e că terenul care se întinde până la mal nu a aparținut niciodată soților Cioflan, ci a fost domeniu public, vechea albie a Crișului Repede, pe care s-au împroprietărit folosindu-se de o chichiță juridică: Legea Apelor, coroborată cu așa-numitul principiu al accesiunii din Codul Civil, permite ca un teren eliberat prin retragerea unei ape să intre în patrimoniul proprietarului riveran.


DUBLĂ PROBLEMĂ. ABA Crișuri trebuie să lămurească două probleme care țin de soții Cioflan: legalitatea pontonului amenajat pe malul râului și limita proprietății acestora. Harta cadastrală arată că aceștia sunt întăbulați pe un teren de doar 380 mp, dar folosesc toată porțiunea de pământ până la râu, fără a fi înscriși ca proprietari în CF

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Auzi la el, miticul turnător alcoolist de la Iris, ce spune ... că-i o "terasă cochetă" unde ar vrea el să trăiască.
Țiganiada e puțin spus. Urât ca formă, precar ca fond ... nicio dotare de confort (apă potabilă, frigider, grătar, etc). E pe principiul "... a venit apa și l-a luat" și stau cât mai pot. La câți "neterminați" se pozau pe ea, o construcție instabilă și neconformă cu ideea de "Crișul Repede", este surprinzător că "pontonul" nu s-a înclinat ireversibil, scăpând Oradea de încă un "kitsch".
Postat 04 Octombrie 2023, 07:51 de KP
Pontonu'
Pontonul cu pricina este mobil așezat pe niște piloni (propte pe înțelesul oricărui meltean) care în momentul de fata nu necesita nici un fel de autorizație! Nu poți emite autorizație de construcție pe un mijloc mobil . Poți emite o o autorizație de amplasare în cazul în care acesta se afla pe domeniul public. Dar potrivit gândirii mele bănuiesc ca proprietatea celor doi soți (cf-ul) se întinde pana la cursul apei iar curățarea si întreținerea cade în seama lor. Aceștia sau oricare alți își puteau amenaja conform legii inclusiv un podeț de trecere de pe un mal pe altul pentru a facilita accesul la proprietate atâta timp cât acesta nu reprezinta un mijloc fix(nu are în componenta fundații ) , acesta se poate face din franghi și cherestea sau grinzi de lemn/oțel sprijinite pe cele doua maluri. Pe de alta parte e chiar un lucru cu bun gust lucru văzut inclusiv în Olanda, Belgia , Italia pe anumite canale sau cursuri de apa în care proprietarii și au amenajat aceste pontoane mobile . E plina oradea de astfel de pontoane la fel ca și orice loc pitoresc cu ieșire la curs de apa(Valea Draganului, etc). Iar în ceea ce privesc remăricile făcute la anturajul celor doi soți ( el lucrător MAI , ea o fosta judecatore conform articolului de presa) , chiar v as întra cu cine ar fi bine sa apară la gratare/chefuri pe acest ponton? Ar fi fost frumos sa I vedem cu Nuțu Camatarul, Nicu Gheara, Duduienii , etc? Sau să împartă o bucată de "pâne "cu cei de seama lor? Doar am întrebat, nu de-alta dar sa știu cum sa mi fac anturajul sa fiu pe placul celor de la Bihoreanul sau a celor care au spart semințe când trebuiau sa fie la școală. "Să fiți deștepți și fără frică! Eu va salut...Mitică!
Postat 03 Octombrie 2023, 22:42 de Adrian_Preda
Rele
Pasztor si Kiss au facut mari rele pentru Oradea!! Sa vorbim doar de zborurile de pe Aeroportul Oradea cedate la Debretin!! Ia vedeti ce aeroport si-au ''tras'' baietii acolo!!Sunt doar doua ''exemplare'' de la care nu ne puteam astepta la nimic bun dar li s-a dat mana libera la acte antiromanesti si anti-oradene!! Si nu sunt ultimii, veti mai vedea si altele!!
Postat 03 Octombrie 2023, 15:46 de AnaConda
apoi daca de la Tokes Pasztor...
apoi daca tocmai de la Tokes Pasztor asteapta cineva sa faca ordine a cam calcat in laturi, tocmai el care daca ar fi luat la puricat cu toate "amenajarile" pe care le controleaza la tat felul de balti ar avea ce da la declaratii........
Postat 03 Octombrie 2023, 13:55 de scortosul
Întrebare :
Oare cum de nu au mers (înnotat ) în control ,, băieții din zonă ''... Să stea și ei la relaxare și apoi să-l ducă (pontonul) la... FER VECHI....
Postat 03 Octombrie 2023, 12:59 de Taxi-driver
Da-l naibii de ponton! Ia cititi aici:
,,De ce un om care contribuie la pensie cu 652.000 de lei în 35 de ani de muncă în final ajunge să primească înapoi numai jumătate din aceşti bani, după ce iese la pensie? Cum de este bugetul public de pensii pe deficit?" Simplu: SPECIALII! 10% din pensionari papa 90% din fondul de pensii. Contribuie cu mai nimic si pt o perioada mult mai mica decat pulenii, dar pensia nesimtita o incaseaza pe o perioada luuungaaa! Puleanul o mai duce in medie 10 ani dupa pensionare, SPECIALUL, care n-a rupt jugul, o mai arde 30/40 de ani.... https://www.zf.ro/eveniment/om-contribuie-pensie-652-000-lei-35-ani-munca-final-ajunge-primeasca-22142578
Postat 03 Octombrie 2023, 11:26 de ili3
Blya.
La un moment dat credeam noi ca populus ca daca le dam bani mai multi bugetarilor(medici, pedagogi, magistrati, politicieni, etc) i-i satura Dumnezeu. Au uitat toti cum le-au tremurat gacii la revolutie cand aveam cutitul la os(osul lor). Comunismul si varianta execrabila pe care am avut-o nu se putea intampla fara aportul lor substantial.
Postat 03 Octombrie 2023, 11:04 de nihil
gunoaie
o adunatura de gunoie parvenite cu pensii speciale,ce au facut astia in viata lor ,in afara sa faca rau oamenilor ,trebe confiscata de la toti bugetari toata averea ,cand ai iesit la pensie iesti egal cu toti pensionari,pe timpul cat ai fost bugetar ai beneficiat de salar mai mare si de privilegiile functiei ,acum esti egal cu toti pensionari
Postat 03 Octombrie 2023, 10:12 de todo
specialii
In primul rand pontonul nu ar trebui sa fie ilegal, ci reglementat. Ar trebui niste norme clare dupa care sa se construiasca si bineinteles un impozit anual pe el, astfel incat oricine sa isi poata construi legal, nu doar cei cu pensii speciale.
Postat 03 Octombrie 2023, 10:08 de unul
pinonel
Corect, n-ar fi o problemă pontonul, arrogance este marea problemă.
Postat 03 Octombrie 2023, 09:54 de Maikeltroll
Pe mine nu pontonul ma deranjeaza in mod deosebit!
Ma deranjeaza ciocoismul si aroganta acestor neica-nimeni carora le-am permis sa-si bata joc de noi (ei zic ca impart dreptatea!) in schimbul unor salarii si pensii nesimtite!
Postat 03 Octombrie 2023, 09:46 de pinonel
De ce!?
Pentru că pot!Într-o sărăcie balcanică totul este posibil, trebuie doar să fi cine "trebe".
Postat 03 Octombrie 2023, 09:23 de Maikeltroll
Mare investigatie marca Recorder
Chiar arata frumos; malul crisului este sa te bucuri de el fara sa afectezi flora, fauna și calitatea apei. Mai jos e o groapa de gunoi pe malul stâng, pe lângă Str Digului sau Malului, aia e problema ABA nu un ponton pe piloni de lemn. Astept și caiace și SUP -uri pe apa, ca peste tot în lumea civilizata. Oamenii au nevoie de mai mult contact cu natura nu invers.
Postat 03 Octombrie 2023, 09:20 de alexcuce
Sunt bugetar, deci exist
Hai, pizmasilor, consolati-va ca tocmai a crescut salariul minim la 2000 lei net. Se aplica la 1.800.000 de sclavi. 1.500.000 sunt bugetari iar restul pina la 5.000.000 e clasa medie din romania educata. Succes
Postat 03 Octombrie 2023, 08:29 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON