URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: O comună din judeţ este dată exemplu pozitiv în toată ţara

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 18 septembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Aşa se face!

O comună din Bihor a fost dată exemplu în toată ţara pentru modul în care chiverniseşte banii cetăţenilor.

În Cociuba Mare, toate uliţele sunt asfaltate, reţelele de utilităţi au ajuns la porţile sătenilor, iar şcoala şi grădiniţele au fost modernizate. Ales primar într-o comună aproape în faliment, liberalul Mihai Sferle a luat doar măsuri nepopuliste: a mărit impozitele, a poprit pensiile datornicilor şi a înjumătăţit numărul funcţionarilor.

Revolta din Nufărul

Planul de regenerare urbană a cartierului Nufărul este contestat de către locuitorii zonei.

Riveranii ridică întrebări faţă de defrişările anunţate fără amenajarea de mari parcuri care să ţină umbră, cele 14 parcări supraetajate proiectate în locul punctelor termice, care ar putea urâţi zona, şi pistele pentru biciclişti fragmentate, greu de folosit, în vreme ce Primăria Oradea refuză să le răspundă la adresele depuse oficial, cu încălcarea legii.

Mega-scandalul

Acuzaţiile de homosexualitate din Episcopia Ortodoxă a Oradiei "dezgroapă" subiecte sensibile.

Într-un interviu curajos, preotul-regizor Ciprian Mega s-a lansat în noi critici dure aduse practicilor din Biserica Ortodoxă, făcând aluzii la implicarea episcopului Sofronie în "reţeaua" gay, în vreme ce preotul orădean suspectat de relaţii nepotrivite iese la lumină: "Lucrurile de care sunt acuzat nu le-am făcut nici măcar cu soţia mea".

17 dintr-o împuşcătură

Anchetă de amploare în Bihor: 17 suspecţi de braconaj au fost percheziţionaţi, iar peste 100 de trofee şi 48 de arme au fost ridicate.

BIHOREANUL a aflat că cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani a Poliţiei Bihor a pornit în urma unui scandal cu împuşcături în spaţiul public şi îl are în vizor inclusiv pe şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, un fost consilier judeţean al PSD.

Testare cu bucluc

Scandal cu plângeri penale între şeful de post din Tărcaia şi un localnic pe care l-a încătuşat în trafic: şoferul acuză răzbunare, poliţistul Costel Iştoc (medalion) se declară calomniat şi hărţuit.

Băgat în anchetă pentru că a refuzat testarea pentru droguri, Jónás Csaba (foto dreapta) susţine că nu s-a supus pentru că a fost scos cu forţa din maşină şi încătuşat după ce a vrut să-l filmeze cu telefonul pe şeful de post care, la rându-i, e supărat că omul se plimbă fără motiv prin faţa casei lui şi îl vorbeşte de rău printre săteni.

Centurile de aur

Doi sportivi orădeni specialişti în taekwon-do au contribuit la o performanţă istorică.

Antrenoarea de fitness Ana Heveşi şi poliţistul Cătălin Topai s-au pregătit săptămâni în şir pentru a excela în concurs şi au ajutat România să ajungă pe primul loc la Campionatul Mondial.

TIMP LIBER

Veniţi la film?

TIFF se întoarce la Oradea cu filme noi, cine-concerte, proiecţii în aer liber şi invitaţi speciali.

Orădenii vor putea vedea avanpremiera lungmetrajului "Libertate" al lui Tudor Giurgiu, o proiecţie specială a peliculei clasice "Casablanca", precum şi a unei noi comedii cu actori cunoscuţi, "Încă două lozuri".

OPINII

Mircea Chirilă:
Nu mai demolaţi! Reparaţi!

Dacă dai cu ochii roată în Piaţa Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colţ cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piaţa Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorinţa de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.

De ani buni se pune problema demolării tuturor clădirilor de pe un flanc al străzii şi de tot atâţi ani proprietarii caselor nu şi le-au mai putut vinde şi nici n-au mai avut tragere să le renoveze...

Adrian Criș:
"Cel mai mare dezastru"

Ministrul Finanţelor, orădeanul Marcel Boloş, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregăteşte o nouă "reformă fiscală", adică majorări de taxe şi impozite despre care economiştii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari şi mici, străine şi autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii şi de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.

Până în 2030, România are acces la fonduri UE de 91 de miliarde euro. 10 miliarde de euro sunt necheltuite din exerciţiul financiar 2014-2023 şi le putem primi, pentru proiectele în derulare aferente acestuia, până la finele anului curent...

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuța:
Modificări importante în procedura penală. O reglementare tembelă

Aşa cum arătam şi săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislaţiei penale, s-a schimbat şi procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.

Problema părţilor în procesul penal nu a fost rezolvată în cel mai fericit mod prin această lege, ci, din contră, reglementarea nouă poate crea multe probleme în practica judiciară.

PREMIILE LUI BIHOREL

Marea convocare: Cum îşi arată Episcopul Sofronie susţinerea faţă de protejatul său; Săraci în ţara foamei: Guvernul nu are bani nici pentru noii beneficiari de carduri sociale; «Pozitive» de Vaşcău: Primarul are baiuri cu... veterinarul; Stop joc! Inspectoratul în Construcţii a oprit lucrările la vila unei funcţionare din Prefectura Bihor; Căldură mare! De ce s-au trezit orădenii cu caloriferele calde, pe temperaturi de vară; Burta pe carte: Şcoala modernizată din Căbeşti are probleme cu... latina.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON