URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2023, 10:35

Mega-scandalul: Acuzațiile de homosexualitate din Episcopia Ortodoxă a Oradiei „dezgroapă” subiecte sensibile (VIDEO)

Mega-scandalul: Acuzațiile de homosexualitate din Episcopia Ortodoxă a Oradiei „dezgroapă” subiecte sensibile (VIDEO) (montaj foto)

Scandalul din Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului, izbucnit după ce preotul cineast Ciprian Mega și protopopul Simion Goga s-au trezit cu dosar penal pentru că au reclamat superiorilor discuții cu tentă homosexuală ale unui apropiat al episcopului Sofronie, a ajuns într-o nouă etapă, cea a acuzelor fățișe.

Mega susține că homosexualitatea în cadrul BOR a ajuns „un fenomen”, că există „o adevărată rețea”, iar Episcopia orădeană e „un exemplu evident” de folosire a relațiilor homosexuale drept „criteriu de promovare”. De cealaltă parte, preotul vizat de scandal și-a făcut publică identitatea, negând cu vehemență acuzațiile. „Lucrurile de care sunt acuzat nu le-am făcut nici măcar cu soția mea”, susține el.

Scandal la Episcopie

preotul Ciprian MegaSăptămâna trecută, BIHOREANUL s-a referit pe larg la scandal. Episcopul Sofronie Drincec a fost arătat cu degetul de preotul Ciprian Mega (foto), ca protector al unor preoți cu apucături homosexuale ce contravin învățăturilor Bisericii, asta după ce parohul cineast şi protopopul Simion Goga au fost învinuiţi de violarea vieţii private, fiindcă au semnalat presupuse discuţii dintre un alt preot, cu înclinații homosexuale, și amantul său, angajat în justiția bihoreană.

Mega şi Goga au ajuns în anchetă după plângerea penală făcută de preotul în cauză, consilier eparhial şi apropiat al episcopului Sofronie. Mega susține că episcopul vrea să îl intimideze astfel, având în vedere că tocmai urmează să-și lanseze filmul „21 de rubini”, în care un personaj e inspirat taman de Sofronie. „Prin dosarul în care sunt cercetat se încearcă intimidarea mea să renunț la lansarea filmului”, susține preotul.

Săgeți către Mănăstirea Izbuc

După apariția articolului, Mega a venit cu noi declarații, în cadrul unui interviu curajos dat publicației Adevărul. „Homosexualitatea nu este doar un păcat, ci este un atac la Creație... Biserica, pentru a se putea îngriji, în speță, de pastorația homosexualilor, trebuie să se asigure că nu are, printre slujitori, homosexuali, pentru că, un asemenea suflet chinuit, dacă va merge, de pildă, să caute tămăduire sufletească la mănăstirea Izbuc, mai greu își va găsi un duhovnic care să-l ridice sufletește, ci, mai degrabă, există riscul să-și afle un partener”, a spus Mega.

Aluzia la Mănăstirea Izbuc îl vizează pe starețul Mihail Tărău, promovat de episcopul Sofronie, care a transformat lăcașul din inima munților Bihorului într-un „loc de retragere”, fapt ce a alimentat în rândul preoțimii speculații că acolo se desfășoară activități nu tocmai curate, inclusiv pe fondul discuțiilor privind tranzacții de „vânzare a parohiilor”, aspecte cercetate de DNA cu mai mulți ani în urmă, fără însă a fi dovedite.

„Exemplul evident” de la Oradea

Întrebat dacă are cunoştinţă că ar fi mulţi preoţi homosexuali, Mega a răspuns: „Din păcate, voi spune ceea ce preoții și foarte mulți credincioși știu, dar oamenii se feresc să vorbească. Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare în multe zone din BOR, iar Episcopia Oradiei este un exemplu evident în acest sens”.

Potrivit acestuia, situația este răspândită la nivelul întregii țări și „avem de-a face cu un fenomen, cu o adevărată rețea”. „Preoții se feresc să vorbească pentru că acești oameni se manifestă cu o autoritate efectiv diabolică, întotdeauna cu dispreț, sunt răzbunători. Or, preoții cu familii și călugării de vocație trăiesc întotdeauna cu teama de a ridica glasul... Dacă s-ar fi luat o atitudine corectă la vremea ei, lucrurile n-ar fi escaladat”.

„Mă sună preoți din toată țara să-mi mulțumească și să mă încurajeze. Ei se tem că episcopul Sofronie se va răzbuna. Cu toții știm că, în spatele plângerii acelui consilier, a fost episcopul Sofronie”, a spus preotul. Mai mult, el a lăsat să se înțeleagă că legătura dintre episcop și consilierul său e mult mai apropiată. „Având în vedere că respectivul consilier era în anturajul episcopului din vremea adolescenței sale, procuratura se putea autosesiza în cu totul altă direcție, pe care o impunea nu doar Codul Penal, ci și bunul-simț”.

„Ca pe propriul trup”

Cum crede Ciprian Mega că se va termina noul scandal? Nu neapărat într-un mod corect. „Să ne uităm cum s-a încheiat scandalul episcopului demonizat de la Huși. Trăiește într-un palat, la mănăstirea Văratec, fără a i se fi aplicat vreodată pedeapsa caterisirii. Are salariu uriaș, șofer, secretar, bucătari, cheltuieli suportate de preoții din țară. Cine este atât de solidar cu acel individ? Dacă vom intui răspunsul la această întrebare, vom înțelege că episcopul Oradiei își va apăra apropiatul, ca pe propriul trup. Eu îmi asum tot, consider că ipocrizia aceasta trebuie taxată. Altfel, lumea va arăta din ce în ce mai urât. Am, însă, toată convingerea că Dumnezeu va ridica demnitatea Bisericii și o va reda poporului credincios”...

Cu toate că identitatea sa a fost protejată, BIHOREANUL nefăcându-i public numele, date fiind chestiunile intime aflate în discuție, marți seară, preotul aflat în centrul scandalului s-a „deconspirat” singur. Replica acestuia a fost publicată de site-ul Bihon.ro, care a precizat că este vorba despre Andi Constantin Bacter, consilier al episcopului Sofronie și chiar purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

„Sunt pentru sancționare”

Consilierul Episcopiei susține că imaginile trimise de preotul Mega protopopului Goga ar fi trucate și, la văzul lor, ar fi fost „stupefiat complet”. „Nu am știut cum să reacționez într-o primă fază și, bineînțeles, am făcut o plângere penală... Nu am putut admite nicio secundă ca integritatea mea să fie călcată în picioare, ca numele familiei mele să fie tras în acest scandal, în mod calomniator și mincinos”.

Bacter susține „cu asupra-măsură” că, „din punctul de vedere al integrității mele morale, nu am nicio amestecare de acest fel”, ba chiar pe problema homosexualității s-ar fi exprimat și când a fost invitat să comenteze manifestările LGBTQ+ în Oradea, fiind „vioara întâi, care am scris împotriva acestor realități”. „Homosexualitatea nu are ce căuta în biserică, sunt pentru sancționarea homosexualilor”, a spus preotul.

Consilierul Episcopiei neagă, de altfel, în bloc orice insinuare adusă la adresa sa. „Lucrurile de care sunt acuzat nu le-am făcut nici măcar cu soția mea, limbajul de care sunt acuzat în acele mesaje nu l-am folosit niciodată. Se va dovedi cât se poate de limpede că lucrurile acelea sunt false, adevărul va ieși la suprafață... Nu ai cum să îți bați joc de un om curat”.

Despre promovarea sa spectaculoasă, în ciuda vârstei tinere, Bacter pretinde că se datorează exclusiv educației sale, nicidecum vreunei relații speciale cu episcopul. „Am fost olimpic național în trei rânduri, am fost șef de promoție la liceu și la facultate. Am fost plecat cu bursă la o facultate extraordinar de bună din Belgia”, a spus preotul, invocând, în finalul declarațiilor, aceeași judecată divină la care fac apel și contestatarii săi: „Dumnezeu să vadă și să judece, că la el e adevărul. Și pentru adevăr, eu personal, Bacter Andi Constantin, mă duc până la capătul lumii, până la Haga dacă e nevoie, pentru cinstea mea și a familiei mele!”.

Fabulații de regizor

Într-un răspuns trimis vineri la solicitarea BIHOREANULUI, sub semnătura Biroului de Presă, Episcopia Ortodoxă lasă să se înțeleagă că răspunsul dat de Bacter este același cu al instituției. Episcopia respinge „acuzațiile mincinoase” și spune că sunt „fabulații” ale cineastului Mega.

„Escaladarea aberantă a întregii situații este rodul exclusiv al unei minți cu bogată imaginație regizorală, o minte familiarizată cu ficțiunea și tentată de sexualizarea oricărei relații interumane - lucruri ușor vandabile în vremurile noastre amprentate de promiscuitate - la care se adaugă setea de rating a presei de pretutindeni”. Documentul afirmă că Mega este un calomniator, iar scopul său ar fi doar de a-și promova noul film.

Interesant este, însă, răspunsul la întrebarea pusă de BIHOREANUL cu privire la eventualele cercetări ale Episcopiei privind starea de fapt invocată de preotul Mega, constatările făcute, dacă au fost luate măsuri și față de cine. „Gravele derapaje ale clerului au fost sancționate și soluționate de către administrația bisericească locală în mod ferm, dar discret, fără a rușina și înjosi în public pe nimeni. Așa cum este creștinește, vizând îndreptarea, nu distrugerea omului”, arată răspunsul, fără a da niciun alt detaliu, deși tocmai „gravitatea” recunoscută implicit ar fi impus-o.

„Ora de a zice adevărul”

Până una, alta, de joia trecută au apărut și primele „teasere” ale filmului „21 de rubini”.

Filmul, al cărui slogan este „Ora de a zice adevărul”, va fi distribuit în cele mai importante cinematografe din țară și o are în centru pe Nina, o tânără procuroare interpretată de Corina Moise.

Poveste inspirată din actualitate, ce pare să facă trimitere la personaje reale, pelicula prezintă criza societății românești și a BOR, iar episcopul Sofronie Drincec inspiră personajul unui prelat corupt, îmbuibat și arogant. De altfel, într-unul dintre teasere, într-o scenă asemănată cu „Cina cea de taină”, în care petrecăreții se întrețin cu cântece de pahar, versurile au fost adaptate astfel: „Prin pădurea bradului, trece mama Radului, / Din ochi negri lăcrimând, / De Sofroniu întrebând”.

Pelicula, filmată la Oradea, reunește celebrități internaționale precum Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, atrase de regizorul Mega, și urmează să fie lansată în 3 noiembrie. Iar, după cum se vede, premiera s-ar putea să fie cam zguduitoare...


INCOMPATIBILITATE TOTALĂ
Ce părere are Patriarhia Română

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, susține că Patriarhia română nu știa despre problemele din Episcopia Oradea şi că a aflat din BIHOREANUL „de existența unui conflict interclerical” şi informaţiile „care vizează conduita morală a unor clerici”. „Canoanele Bisericii Ortodoxe (...) sunt absolut limpezi și nu sunt opționale în respectarea lor. Homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoțească”, a subliniat Bănescu. Potrivit acestuia, Mitropolia Ardealului „are datoria să se autosesizeze și să ancheteze obiectiv aceste informații apărute în spațiul public, în vederea stabilirii veridicității acestora și, eventual, a stabilirii măsurilor canonice ce s-ar putea impune”.

„Procedural, într-adevăr, Mitropolia Ardealului ar trebui să se autosesizeze. De altfel, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a slujit duminică (10 septembrie - n.r) în Băile Felix, la o sfințire de biserică, unde s-a creat o situație inedită. Episcopul Oradiei a participat însoțit de doi colaboratori, consilierul iubit, autorul plângerii penale, și protopopul Oradiei, care are calitatea de suspect în dosarul instrumentat abuziv. Cred că realizați penibilul situației, delator și învinuit slujind împreună, în timp ce au o tensiune penală. Cine ar putea explica această atitudine de-a dreptul schizoidă? Doar episcopul Oradiei, probabil, pentru care, ca să-l citez pe Mitropolitul Bartolomeu, ultima personalitate de anvergură a Bisericii, „nu s-a inventat încă detectorul de minciuni””, comentează preotul Ciprian Mega în interviul din Adevărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON