URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
13 Septembrie 2023, 20:01

Preotul Mega din Oradea, critici dure aduse homosexualității din Biserica ortodoxă și aluzii privind implicarea episcopului Sofronie în „rețea”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preotul orădean Ciprian Mega, învinuit penal după ce a atras atenţia șefilor Bisericii Ortodoxe cu privire la discuţiile unui alt preot, apropiat al episcopului Sofronie, cu amantul său din Justiție, critică, în cadrul unui interviu curajos dat publicației Adevărul, răspândirea homosexualității în cadrul BOR, despre care spune că a ajuns „un fenomen” și „o adevărată rețea”, iar Episcopia Oradiei „un exemplu evident” de folosire a relațiilor homosexuale drept „criteriu de promovare”. Sofronie își apără protejatul „ca pe propriul trup”, acuză Mega.

În interviu, preotul aduce în atenţie, din nou, falsa moralitate şi abaterile oamenilor Bisericii de la canoanele pe care le predică. Mega susține că „o asemenea abatere de la disciplina Bisericii, care respinge fără rest hirotonirea homosexualilor, este o chestiune de interes public, Biserica Ortodoxă fiind cult recunoscut de Stat și una dintre instituțiile de majoră importanță pentru Statul Român”.

„Homosexualitatea nu este doar un păcat, ci este un atac la Creație. Este agresată ontologia ființei umane. De aceea, homosexualii nu pot deveni clerici, pentru că orientarea lor se împotrivește Evangheliei. Noi, ca preoți, suntem datori să sprijinim sufletește pe orice păcătos. Cu cât păcatul este mai adânc, nevoie de sprijinul părintesc al Bisericii este mai mare. Dar sprijinul acesta înseamnă rugăciune insistentă, discuții duhovnicești, deschiderea orizontului unei înțelegeri euharistice și lupta cu păcatul, în orice formă ar încerca el să biruiască trupul omului și, mai ales, sufletul. Dar, în niciun caz, nu înseamnă să accepți homosexualii în cler, să-i îngădui ca episcopi, așa, cum știm cu toții, sunt multe cazuri, asemenea celui binecunoscut al fostului episcop de la Huși. Nu pot fi episcopi sau preoți! Nici călugări nu pot fi decât dacă există o pocăință puternică și o despărțire permanentă de acel mod de viață. Chestiunea aceasta nu este homofobie, ci este o dragoste puternică pe care Biserica o manifestă față de poporul lui Dumnezeu, față de sufletele omenești atât de fragile, inclusiv pentru homosexuali. Biserica, pentru a se putea îngriji, în speță, de pastorația homosexualilor, trebuie să se asigure că nu are, printre slujitori, homosexuali, pentru că un asemenea suflet chinuit dacă va merge, de pildă, să caute tămăduire sufletească la mănăstirea Izbuc, mai greu își va găsi un duhovnic, care să-l ridice sufletește, ci, mai degrabă, există riscul să-și afle un partener”, spune Mega.

Aluzia la Mănăstirea Izbuc îl vizează pe starețul Mihail Tărău, promovat de episcopul Sofronie, care a transformat lăcașul din inima munților Bihorului într-un „loc de retragere”, fapt ce a alimentat în rândul preoțimii speculații că acolo se desfășoară activități nu tocmai curate, inclusiv pe fondul discuțiilor privind tranzacții de „vânzare a parohiilor”, aspecte cercetate de DNA cu mai mulți ani în urmă, fără însă a fi dovedite.

Întrebat dacă are cunoştinţă că ar fi mulţi preoţi homosexuali în rândul clerului ortodox și în principal la cel din Episcopia Oradiei, preotul Mega a răspuns: Din păcate, voi spune ceea ce preoții și foarte mulți credincioși știu, dar oamenii se feresc să vorbească. Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare în multe zone din BOR, iar episcopia Oradiei este un exemplu evident în acest sens”.

„Situația este răspândită la nivelul întregii țări și avem de-a face cu un fenomen, cu o adevărată rețea. Preoții se feresc să vorbească pentru că acești oameni se manifestă cu o autoritate efectiv diabolică, întotdeauna cu dispreț, sunt răzbunători. Or, preoții cu familii și călugării de vocație trăiesc întotdeauna cu teama de a ridica glasul. Apoi, mai este și ideea aceasta că, dacă vorbim cu voce tare despre aceste lucruri, oamenii se vor sminti. E o temere falsă, o lașitate, care s-a dovedit păguboasă pentru Biserică. Dacă s-ar fi luat o atitudine corectă la vremea ei, lucrurile n-ar fi escaladat”, a mai subliniat părintele.

Preotul Mega afirmă că, de când a ieșit la lumină acest scandal, privind demascarea ca homosexual a consilierului episcopului Sofronie, el însuși paroh în Oradea, este contactat de mulți slujitori ai Bisericii care se declară de partea sa. „De când a început povestea asta, mă sună preoți din toată țara să-mi mulțumescă și să mă încurajeze. Ei se tem că episcopul Sofronie se va răzbuna. Cu toții știm că, în spatele plângerii acelui consilier, a fost episcopul Sofronie”, spune preotul.

Mai mult, el lasă să se înțeleagă că legătura dintre episcop și consilierul său e mult mai apropiată și că ar fi putut fi observată și de procurori, care ar fi trebuit să intervină mai devreme. „Având în vedere că respectivul consilier era în anturajul episcopului din vremea adolescenței sale, procuratura se putea autosesiza în cu totul altă direcție, pe care o impunea nu doar Codul Penal, ci și bunul simț”, declară Mega.

În contextul discuției despre reacția BOR, preotul orădean chiar semnalează o situație „penibilă” și chiar „schizoidă”, petrecută la sfârșitul săptămânii, la sfințirea bisericuței de la complexul President din Băile Felix, unde, sub ochii mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza, episcopul Sofronie a venit însoțit atât de „consilierul iubit”, cât și de protopopul Simion Goga, adică cel care este învinuit alături de Mega pentru „violarea vieții private”.

„Procedural, într-adevăr, Mitropolia Ardealului ar trebui să se autosesizeze. De altfel, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a slujit duminică în Băile Felix, la o sfințire de biserică, unde s-a creat o situație inedită. Episcopul Oradiei a participat însoțit de doi colaboratori, consilierul iubit, autorul plângerii penale, și protopopul Oradiei, care are calitatea de suspect în dosarul instrumentat abuziv. Cred că realizați penibilul situației, delator și învinuit slujind împreună, în timp ce au o tensiune penală. Cine ar putea explica această atitudine de-a dreptul schizoidă? Doar episcopul Oradiei, probabil, pentru care, ca să-l citez pe Mitropolitul Bartolomeu, ultima personalitate de anvergură a Bisericii, „nu s-a inventat încă detectorul de minciuni””, spune Mega, acuzându-l voalat, din nou, pe Sofronie de ipocrizie.

Cum crede Ciprian Mega că se va termina noul scandal? Nu neapărat într-un mod corect.

„Să ne uităm cum s-a încheiat scandalul episcopului demonizat de la Huși. Trăiește într-un palat, la mănăstirea Văratec, fără a i se fi aplicat vreodată pedeapsa caterisirii. Are salariu uriaș, șofer, secretar, bucătari, cheltuieli suportate de preoții din țară. Cine este atât de solidar cu acel individ? Dacă vom intui răspunsul la această întrebare, vom înțelege că episcopul Oradiei își va apăra apropiatul, ca pe propriul trup. Eu îmi asum tot, consider că ipocrizia aceasta trebuie taxată. Altfel, lumea va arăta din ce în ce mai urât. Am, însă, toată convingerea că Dumnezeu va ridica demnitatea Bisericii și o va reda poporului credincios. Hristos este viu în Biserică, harul Său lucrează cu noi, iar acest lucru îmi dă o puternică nădejde și o imensă bucurie!”, spune preotul în încheierea interviului din Adevărul.

„Homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoțească", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, în reacție după dezvăluirile BIHOREANULUI despre scandalul iscat în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului, prin care episcopul Sofronie Drincec a fost acuzat făţiş de preotul cineast Ciprian Mega că promovează în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale care contravin învățăturilor Bisericii.

Interviul integral al preotului Ciprian Mega, aici: Preot ortodox orădean, cineast premiat, atac la BOR: „Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON