URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2023, 20:01

Preotul Mega din Oradea, critici dure aduse homosexualității din Biserica ortodoxă și aluzii privind implicarea episcopului Sofronie în „rețea”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preotul orădean Ciprian Mega, învinuit penal după ce a atras atenţia șefilor Bisericii Ortodoxe cu privire la discuţiile unui alt preot, apropiat al episcopului Sofronie, cu amantul său din Justiție, critică, în cadrul unui interviu curajos dat publicației Adevărul, răspândirea homosexualității în cadrul BOR, despre care spune că a ajuns „un fenomen” și „o adevărată rețea”, iar Episcopia Oradiei „un exemplu evident” de folosire a relațiilor homosexuale drept „criteriu de promovare”. Sofronie își apără protejatul „ca pe propriul trup”, acuză Mega.

În interviu, preotul aduce în atenţie, din nou, falsa moralitate şi abaterile oamenilor Bisericii de la canoanele pe care le predică. Mega susține că „o asemenea abatere de la disciplina Bisericii, care respinge fără rest hirotonirea homosexualilor, este o chestiune de interes public, Biserica Ortodoxă fiind cult recunoscut de Stat și una dintre instituțiile de majoră importanță pentru Statul Român”.

„Homosexualitatea nu este doar un păcat, ci este un atac la Creație. Este agresată ontologia ființei umane. De aceea, homosexualii nu pot deveni clerici, pentru că orientarea lor se împotrivește Evangheliei. Noi, ca preoți, suntem datori să sprijinim sufletește pe orice păcătos. Cu cât păcatul este mai adânc, nevoie de sprijinul părintesc al Bisericii este mai mare. Dar sprijinul acesta înseamnă rugăciune insistentă, discuții duhovnicești, deschiderea orizontului unei înțelegeri euharistice și lupta cu păcatul, în orice formă ar încerca el să biruiască trupul omului și, mai ales, sufletul. Dar, în niciun caz, nu înseamnă să accepți homosexualii în cler, să-i îngădui ca episcopi, așa, cum știm cu toții, sunt multe cazuri, asemenea celui binecunoscut al fostului episcop de la Huși. Nu pot fi episcopi sau preoți! Nici călugări nu pot fi decât dacă există o pocăință puternică și o despărțire permanentă de acel mod de viață. Chestiunea aceasta nu este homofobie, ci este o dragoste puternică pe care Biserica o manifestă față de poporul lui Dumnezeu, față de sufletele omenești atât de fragile, inclusiv pentru homosexuali. Biserica, pentru a se putea îngriji, în speță, de pastorația homosexualilor, trebuie să se asigure că nu are, printre slujitori, homosexuali, pentru că un asemenea suflet chinuit dacă va merge, de pildă, să caute tămăduire sufletească la mănăstirea Izbuc, mai greu își va găsi un duhovnic, care să-l ridice sufletește, ci, mai degrabă, există riscul să-și afle un partener”, spune Mega.

Aluzia la Mănăstirea Izbuc îl vizează pe starețul Mihail Tărău, promovat de episcopul Sofronie, care a transformat lăcașul din inima munților Bihorului într-un „loc de retragere”, fapt ce a alimentat în rândul preoțimii speculații că acolo se desfășoară activități nu tocmai curate, inclusiv pe fondul discuțiilor privind tranzacții de „vânzare a parohiilor”, aspecte cercetate de DNA cu mai mulți ani în urmă, fără însă a fi dovedite.

Întrebat dacă are cunoştinţă că ar fi mulţi preoţi homosexuali în rândul clerului ortodox și în principal la cel din Episcopia Oradiei, preotul Mega a răspuns: Din păcate, voi spune ceea ce preoții și foarte mulți credincioși știu, dar oamenii se feresc să vorbească. Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare în multe zone din BOR, iar episcopia Oradiei este un exemplu evident în acest sens”.

„Situația este răspândită la nivelul întregii țări și avem de-a face cu un fenomen, cu o adevărată rețea. Preoții se feresc să vorbească pentru că acești oameni se manifestă cu o autoritate efectiv diabolică, întotdeauna cu dispreț, sunt răzbunători. Or, preoții cu familii și călugării de vocație trăiesc întotdeauna cu teama de a ridica glasul. Apoi, mai este și ideea aceasta că, dacă vorbim cu voce tare despre aceste lucruri, oamenii se vor sminti. E o temere falsă, o lașitate, care s-a dovedit păguboasă pentru Biserică. Dacă s-ar fi luat o atitudine corectă la vremea ei, lucrurile n-ar fi escaladat”, a mai subliniat părintele.

Preotul Mega afirmă că, de când a ieșit la lumină acest scandal, privind demascarea ca homosexual a consilierului episcopului Sofronie, el însuși paroh în Oradea, este contactat de mulți slujitori ai Bisericii care se declară de partea sa. „De când a început povestea asta, mă sună preoți din toată țara să-mi mulțumescă și să mă încurajeze. Ei se tem că episcopul Sofronie se va răzbuna. Cu toții știm că, în spatele plângerii acelui consilier, a fost episcopul Sofronie”, spune preotul.

Mai mult, el lasă să se înțeleagă că legătura dintre episcop și consilierul său e mult mai apropiată și că ar fi putut fi observată și de procurori, care ar fi trebuit să intervină mai devreme. „Având în vedere că respectivul consilier era în anturajul episcopului din vremea adolescenței sale, procuratura se putea autosesiza în cu totul altă direcție, pe care o impunea nu doar Codul Penal, ci și bunul simț”, declară Mega.

În contextul discuției despre reacția BOR, preotul orădean chiar semnalează o situație „penibilă” și chiar „schizoidă”, petrecută la sfârșitul săptămânii, la sfințirea bisericuței de la complexul President din Băile Felix, unde, sub ochii mitropolitului Ardealului, Laurențiu Streza, episcopul Sofronie a venit însoțit atât de „consilierul iubit”, cât și de protopopul Simion Goga, adică cel care este învinuit alături de Mega pentru „violarea vieții private”.

„Procedural, într-adevăr, Mitropolia Ardealului ar trebui să se autosesizeze. De altfel, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a slujit duminică în Băile Felix, la o sfințire de biserică, unde s-a creat o situație inedită. Episcopul Oradiei a participat însoțit de doi colaboratori, consilierul iubit, autorul plângerii penale, și protopopul Oradiei, care are calitatea de suspect în dosarul instrumentat abuziv. Cred că realizați penibilul situației, delator și învinuit slujind împreună, în timp ce au o tensiune penală. Cine ar putea explica această atitudine de-a dreptul schizoidă? Doar episcopul Oradiei, probabil, pentru care, ca să-l citez pe Mitropolitul Bartolomeu, ultima personalitate de anvergură a Bisericii, „nu s-a inventat încă detectorul de minciuni””, spune Mega, acuzându-l voalat, din nou, pe Sofronie de ipocrizie.

Cum crede Ciprian Mega că se va termina noul scandal? Nu neapărat într-un mod corect.

„Să ne uităm cum s-a încheiat scandalul episcopului demonizat de la Huși. Trăiește într-un palat, la mănăstirea Văratec, fără a i se fi aplicat vreodată pedeapsa caterisirii. Are salariu uriaș, șofer, secretar, bucătari, cheltuieli suportate de preoții din țară. Cine este atât de solidar cu acel individ? Dacă vom intui răspunsul la această întrebare, vom înțelege că episcopul Oradiei își va apăra apropiatul, ca pe propriul trup. Eu îmi asum tot, consider că ipocrizia aceasta trebuie taxată. Altfel, lumea va arăta din ce în ce mai urât. Am, însă, toată convingerea că Dumnezeu va ridica demnitatea Bisericii și o va reda poporului credincios. Hristos este viu în Biserică, harul Său lucrează cu noi, iar acest lucru îmi dă o puternică nădejde și o imensă bucurie!”, spune preotul în încheierea interviului din Adevărul.

„Homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoțească", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, în reacție după dezvăluirile BIHOREANULUI despre scandalul iscat în Episcopia Ortodoxă a Oradiei și Bihorului, prin care episcopul Sofronie Drincec a fost acuzat făţiş de preotul cineast Ciprian Mega că promovează în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale care contravin învățăturilor Bisericii.

Interviul integral al preotului Ciprian Mega, aici: Preot ortodox orădean, cineast premiat, atac la BOR: „Homosexualitatea a devenit criteriu de promovare”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON