URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2015, 07:39

"Păcatele" lui Sofronie: Reclamaţia unui preot scoate la iveală abuzurile din Episcopia Ortodoxă a Oradiei

'Păcatele' lui Sofronie: Reclamaţia unui preot scoate la iveală abuzurile din Episcopia Ortodoxă a Oradiei ŞASE! Avertizat de ÎPS Laurenţiu Streza că are un turnător în Eparhie, episcopul Sofronie a poruncit săptămâna trecută prevenirea tuturor celor încondeiaţi în anonima trimisă mitropolitului şi declanşarea unei anchete discrete pentru identificarea reclamantului. Pentru a putea porunci apoi măsuri de "îndreptare" a păcătosului...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Ortodoxă e în fierbere. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, i-a transmis la sfârşitul lunii trecute episcopului Sofronie Drincec o anonimă în care e acuzat de nereguli grave.

Ţinută la sertar pentru a nu provoca tulburare, jalba confirmă, cu exemple concrete, toate zvonurile despre neregulile din Episcopie, de la tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi până la atribuirea parohiilor pe bază de pile şi şpăgi...

"Înalt Preasfinţite..."

PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, şi-a aniversat săptămâna trecută împlinirea celor 48 de ani de viaţă zâmbind cu subînţeles. Copleşit cu atenţii de preoţi veniţi din toate colţurile Eparhiei, chiriarhul nu şi-a putut scoate din minte că unul dintre ai săi îl toarnă la superiori.

Printr-un gest de bunăvoinţă, ca mulţumire pentru căldura cu care a fost primit în Oradea la Sinodul Mitropolitan din septembrie, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza (foto), mitropolitul Ardealului, i-a transmis în urmă cu două săptămâni lui Sofronie o plângere primită din Bihor. Scrisă la calculator, fără diacritice, cu greşeli ortografice şi litere lipsă, jalba nu e deloc măgulitoare!

Ţinută la secret, pentru a nu da apă la moară contestatarilor Bisericii, într-o vreme în care generaţia Facebook cere în stradă secularizarea societăţii, scrisoarea a "transpirat" doar datorită faptului că, pentru a se răzbuna, episcopul nu s-a putut abţine să n-o aducă la cunoştinţa celor încondeiaţi. Poate află cine i-a turnat...

Ţintă: divorţaţii!

La nici două săptămâni după ce ortodocşii din Marghita au fost la un pas de revoltă, auzind că doi dintre preoţii lor vor fi retraşi de la slujire deoarece sunt divorţaţi, autorul anonimei, care se prezintă ca un "fost corist din Marghita", îl acuză pe episcop că îi ţine în funcţii pe pile. "La Marghita - doi preoţi slujitori divorţaţi şi recăsătoriţi, unul dintre ei fost diacon al episcopului Sofronie, celălalt preot la Catedrală având parohia Chioag, şi-a dat demisia şi a venit la Marghita divorţat şi recăsătorit cu o şefă de bordel", se arată în scrisoare.

Autorul face trimitere la preotul Dan Gal (foto), de la Parohia Marghita I, un credincios al episcopului căzut în dizgraţie şi izgonit în judeţ, divorţat după certuri ireconciliabile cu fosta consoartă, şi la Bodgan Pop, fiul fostului protopop de Marghita, Aurel Pop, care, părăsit de soţie, a păstrat copilul în grija sa.

Adevărul este că episcopul plănuia concedierea lor, pentru a vacanta două posturi de oraş, dar a renunţat să convoace Consistoriul de teama unui scandal cu enoriaşii. "Oamenii au fost foarte porniţi, au adunat semnături. Abia i-am oprit să nu facă scandal. Cei doi sunt preoţi deosebiţi, iar credincioşii îi iubesc", povesteşte viceprimarul de Marghita, Ioan Lazăr.

Deşi despre ambii preoţi se spune că sunt recăsătoriţi, lucru incompatibil cu canoanele BOR, viceprimarul, despre care se zvoneşte chiar că ar fi năşit unul din cupluri, neagă vehement. "La noi la Primărie nu s-a căsătorit niciunul", zice el. Iar Episcopia nu are cum dovedi că s-au căsătorit altundeva în ţară...

Cu exemple...

Deşi Sfântul Sinod a dispus încă din februarie 2010 retragerea de la slujire a preoţilor divorţaţi şi rămaşi singuri ori recăsătoriţi după divorţ sau văduvie, episcopul Sofronie a pus în aplicare hotărârea abia de curând. Toamna aceasta, a încercat să-l scoată de la slujire pe fostul preot din Ciumeghiu, Ioan Baidoc, care nu doar că şi-a amânat divorţul până în iunie, când a ieşit la pensie, tocmai ca să nu poată fi răspopit, dar s-a şi recăsătorit în secret după o lună. "Păcatul" îl face incompatibil cu actul de slujire, în condiţiile în care preoţii pensionaţi pot sluji în continuare dacă le permit titularii parohiilor.

Pe lista celor luaţi la ochi de Sofronie se mai numără părintele Eugen Firezar de la Hidişelu de Dobreşti, scos din parohie până îşi rezolvă problemele de familie, Gabriel Iakab (foto), preot misionar în Beiuş, care riscă să treacă în "civilie", la fel precum colegul său Iulius Pituţ, căruia deja i s-a desfăcut contractul de muncă. Nu de alta, dar Episcopia are nevoie de noi locuri vacante, iar autorul anonimei explică şi de ce....

Pe pile şi spagă

Având în vedere "producţia" mare a facultăţilor de Teologie şi, implicit, cererea mare de parohii din partea absolvenţilor, atribuirea către aceştia a puţinelor posturi vacante se face pe pile şi şpăgi ori prin concursuri aranjate. Clevetitorii spun că preţul unei parohii începe de la câteva mii de euro, atunci când beneficiarul are pile, şi urcă la zeci de mii de euro când solicitantul vine din afara cercului de apropiaţi al episcopului.

Mercurialul primează, deci, în faţa competenţei. "La parohia Peştiş a fost pus preot prin numire, fără concurs, Alexandru Bădilă, nepotul stareţei Mina de la Mănăstirea Sfintei Cruci (fabrica de bani), care fiind la Taina Sfântului Maslu nu a putut să găsească Sfintele Evanghelii la ce pagină sunt", spune reclamantul. Explicaţia e simplă: "Cum să nu fie promovat dacă a adus toate maşinile de lux la Episcopie?".

La fel, autorul susţine că parohia Voivozi, care va fi vacantată anul viitor, a fost deja promisă unui apropiat al episcopului, iar oamenii lui Sofronie îşi permit să ţină parohii cu două sate, cum ar cazul preotului de la Cuzap, care slujeşte şi în Pădurea Neagră, în timp ce alţi preoţi mor de foame.

Pe lista pârâţilor se mai numără, printre alţii, preotul din Şerghiş (comuna Vârciorog), Teodor Florian Mălan, despre care se spune că ar fi pierdut 90% din credincioşi în favoarea penticostalilor, şi preotul din Margine (comuna Abram), Nicolae Vasile Vesa, catalogat drept "analfabet şi gramat", pus fără concurs, prin numire de la Protopopiatul Marghita.

Călugăr cu SUV

Cel mai înfierat este însă arhimandritul Mihail Tărău (foto), exarhul mănăstirilor din Bihor, văzut în Eparhie ca mâna dreaptă a episcopului Sofronie. Stareţul Mănăstirii Izbuc e acuzat că vinde parohiile pe bani celor care dau mai mult, printr-un sistem complicat care implică intermediari şi donaţii mascate. "Din două-trei parohii şi-a luat un jeep de 65.000 de euro", scrie reclamantul, făcând trimitere la SUV-ul Hyundai Veracruz cu dotări de top pe care Mihail l-a cumpărat recent, în ciuda modestiei la care jurământul de sărăcie obligă orice călugăr. Stareţul mai este acuzat de impostură fiindcă ar fi avansat în grad împăunându-se cu lucrări teologice scrise de alţii şi că marginalizează preoţii vrednici, dar "neplătitori".

În ciuda acuzaţiilor grave aduse conducerii Episcopiei, scrisoarea va avea, însă, cu totul alt efect decât cel scontat. Pricina? Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a trimis-o tocmai pârâtului, ca să ştie că are o "cârtiţă", iar Sofronie a transmis-o şi el săptămâna trecută tocmai celor acuzaţi, ca să afle "turnătorul". Aşa că acesta, dacă va fi descoperit, va afla curând ce înseamnă "mila şi îndurarea" unui Preasfinţit părinte episcop...


SUSPECTUL
"Un om de valoare"

Urmărirea persoanei care a trimis jalba pe adresa mitropolitului Ardealului a început încă a doua zi după ce Streza i-a trimis-o lui Sofronie.

Chiriarhul îl bănuieşte pe preotul Radu Sabău din Voivozi de Şimian, singurul dat ca exemplu pozitiv în toată scrisoarea, autorul acuzând marginalizarea unor "oameni de valoare cum este părintele Radu Sabău care i-a făcut şi lucrări lui Mihail". Sabău, care a participat degeaba la mai multe concursuri pentru obţinerea unei parohii mai mari, este singurul prezentat în culori măgulitoare, motiv suficient să fie luat la ochi de şefi. Şi în niciun caz nu pentru avansare!

BIHOREANUL a încercat să ia legătura cu preotul, dar de la izbucnirea scandalului acesta are telefonul închis. De altfel, majoritatea împricinaţilor nu îndrăznesc să spună niciun cuvânt, iar protopopul de Marghita, Călin Cotrău, a refuzat să confirme până şi scandalul legat de cei doi preoţi divorţaţi. "Sunaţi la Episcopie. Nu ştiu nimic", a spus el laconic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sa distingem lucrurile
In privinta lui Sofronie si a lui Mihail (Mihaitza) aveti perfecta dreptate. Chiar si impotriva sefului mare de la Bucuresti, marele alb ce se numeste Daniel. Sunt destui ca ei in lumea asta si printre popi, si printre doctori, si printre jurnalisti, politisti, directori, magistrati etc. Ideea e ca trebuie sa distingem ca nu toate institutiile din care fac parte acestia sunt asa cum sunt ei. Am intalnit si popi buni, si doctori buni, si jurnalisti buni, si magistrati buni, si politisti buni etc. E bine sa nu generalizam ca sa nu cadem in cealalta extrema, a minciunii si a exagerarilor. E foarte bine ca presa prezinta aceste cazuri sa stim de cine sa ne ferim. Personal propun celor interesati sa isi caute preoti buni si sa ii evite pe acesti impostori. In fiecare zona a judetului mai sunt si preoti buni, cautati-i si veti vedea diferenta. Cand am vazut ca Mihail e un smecher, m-am dus la un alt preot sa il chem acasa la mama sa o impartaseasca pentru ca e bolnava si nu poate merge la spital. Nu regret nici pana azi ca l-am cunoscut pe acel preot, e un om foarte cumsecade si ne-a ajutat mult in plan duhovnicesc. Daca nu ar mai merge nimeni la Izbuc sau la Catedrala sa vedeti cum s-ar smeri si si-ar schimba atitudinea asta ingamfata.
Postat 18 Noiembrie 2015, 08:36 de Mariutza
Biserica nu are nici o legatura cu credinta
Cea mai directa cale intre om si Dumnezeu este rugaciunea ...
Postat 17 Noiembrie 2015, 00:52 de info41life
Nu-i prost cine cere, e prost cine da!
Iata ce a poruncit Mantuitorul celor 12 apostoli : ,,Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi. 9.Să nu aveţi nici aur, nici arginţi, nici bani în cingătorile voastre; 10.Nici traistă pe drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag; că vrednic este lucrătorul de hrana sa." Evanghelia dupa Matei, capitolul 10. E simplu: ascultam cuvantul lui Iisus si nu pe al slujilor lui!
Postat 11 Noiembrie 2015, 19:11 de pinonel
trezirea popor si anaf!
sofronica este un biznis man in toata regula, doar se stie cum le e pielea tuturor... clar ca toti aduna bani fara chitanta, primesc donatii fara sa plateasca taxe, au preferati care ii cinstesc cu daruri scumpe; ceea ce este bizar este ca biserica nu s-a actualizat cu noile valori ale societatii pe care o apera (pardon, pune la plata) - unii divorteaza, altii se recasatoresc, sa nu ramana in preacurvie. popii traiesc in cash ilegal, barfe si preacurvie cam de cand se vad la casa lor, cu foarte putine exceptii. patriarhul este certat si isi uraste fratele din cauza unei mosteniri de la parinti. deci.... peste de la cap se-mpute, si pute departeeee...doar toti stim! pe cand o vizita anaf la biserici, sa le vada bonurile fiscale pt vanzarea lumanarilor, a iconitelor, a donatiilor?! au trecut 30 de ani de la revolutie de cand nu ne mai sperie baubau din biserica, desi popii manipuleaza ordinar multi naivi credinciosi, care confunda credinta cu sarlatania. multi tin post, dar niciunul nu isi iarta fratii, nu fac donatii sau acte de caritate pt vaduve sau orfani, nu lasa vorba urata sau barfa si continua prefacatoria asta de mare credincios. sa ne trezim cu totii!
Postat 10 Noiembrie 2015, 21:54 de roger
banii nostri
Parintele Mihail umbla cu racla cu moaste la biserici in Bihor sa adune bani pentru manastire. Acum il vedem ca are acea masina scumpa. Am si eu parte din acea masina pentru ca si eu am dat bani cand a venit cu moastele la Nimaiesti si la biserica de la spitalul nou din Beius. M-a trecut si pe mine printre proprietari? Daca ar fi un monah adevfarat nu ar fi facut asa ceva. In zona Beiusului exista doar un singur monah in adevaratul sens al cuvantului, Macarie de la Huta. Un alt adevarat monah a fost Eftimie, tot de la Huta, dar pe acela l-au mazilit si a trebuit sa plece. Speram ca Macarie sa reziste, ca daca ramanem fara monahi in zona nu ne place. Ma refer la monahi in adevaratul sens al cuvantului, nu la modele atipice sau la cei de la Izbuc care ne fac Biserica de rusine.
Postat 10 Noiembrie 2015, 15:13 de Mariutza
eventual foarte bine, nu bine
lăsați că nu-i nevoie... mai bine păstrați-vă maoștele, pardon oasele... pentru pupători, mnoa. nu contează că un lider vă afectează imaginea instituției, nici că ăștia micuții se pot abuza, că oricum asta se știe. e important ca voi să trăiți cât mai bine. sau nu?
Postat 10 Noiembrie 2015, 12:47 de vg
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON