URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2023, 09:31

Profesorul Julică: Un influencer cu zeci de mii de fani, originar din Bihor, ține lecții de istorie online (VIDEO)

Profesorul Julică: Un influencer cu zeci de mii de fani, originar din Bihor, ține lecții de istorie online (VIDEO) DR. JULIUS. Fără să aibă studii de istorie, Julius Constantinescu (foto) știe capta atenția cu povești interesante despre bătălii, strategii ori personaje intrate în istorie. Masterand acum în București, la specializarea „Cultură și civilizație islamică”, se gândește la un doctorat în istorie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria poate fi amuzantă? Da, dacă este spusă bine, iar Julius Constantinescu, cu prenumele real Iulian, un influencer faimos pentru comentariile sale satirice, știe cum să povestească istoria și totodată să stârnească hazul.

Julius ține ateliere online de istorie, unde le povestește curioșilor, ore în șir, nu doar fapte, ci și amănunte mai puțin știute despre întâmplările și personajele rămase în manuale. Știe că istoria devine atractivă și ușor de înțeles prin povești, nu prin lecțiile plictisitoare.

De la presă la „Cotcodac”

Născut și crescut în Beiuș în urmă cu 50 de ani, Julius, alintat de prieteni și Julică, a plecat de acasă pentru a studia Construcțiile la Cluj, de unde, apoi, s-a mutat în București, pentru o carieră în jurnalism.

A semnat articole pentru mai multe publicații din Capitală, inclusiv Jurnalul Național ori Academia Cațavencu, până la sfârșitul anilor 2000. „Cam toată presa devenise una de partid. Ca trei sferturi dintre ziariști, m-am reorientat, considerând că meseria asta nu mai are viitor”, povestește el.

Combinând talentul în scriitură cu umorul de care nu duce deloc lipsă, Julius și-a făcut propriul blog de satiră, Daily Cotcodac, cu care doi ani la rând a câștigat premiul cel mare la concursul RoBlogFest.

Prin 2010, când Facebook devenea popular, Julius era deja prezent acolo, adunând fani cu postările sale ilare. Astăzi are aproape 40.000 de urmăritori online și este apreciat ca un tip iscusit în satiră.

Istorie pe Facebook

Iulian adună urmăritori și grație altei aptitudini: cea de a povesti istoria. A învățat istorie autodidact, din pasiune, iar acum le spune și altora ce știe. „Am început când Facebook a introdus funcția „live” și am făcut-o din plictiseală”, își amintește el.

Se întâmpla în 2016, iar primele lecții pe care le-a ținut au fost despre Roma antică, subiectul lui preferat, continuând apoi cu prezentări despre personaje ori despre istoria unor țări. „A început să-mi placă să le documentez tot mai mult. Am pornit de la live-uri de 30-40 de minute și am ajuns să le fac de 5 ore. Iau un subiect, îl pregătesc și îl prezint undeva la un nivel cel puțin de lucrare de masterat”, zice proful online.

Lecțiile au prins la public, iar asta l-a încurajat. „Cumva, m-a ajutat și pe mine, pentru că mi-a întreținut pasiunea pentru istorie. Mi-am spus că oricum e plin Facebook-ul de oameni care nu fac nimic. Hai să zic eu niște lucruri interesante, pentru care merită să deschizi internetul”.

La sugestia unor cursanți, a început să țină și ateliere online anume concepute pentru copii, copleșiți de avalanșa de date și fapte istorice pe care le învață fără să le înțeleagă cursul. „Cu copiii e mult mai mișto decât cu adulții. Sunt foarte curioși”, zice Julius.

Mai tare ca „Game of Thrones”

Fără o cadență stabilită, Julius ține atât lecții live pe Facebook, pe care oricine le poate urmări gratis, cât și ateliere „private”, tot online, dar cu taxă de 150 lei.

Unul dintre atelierele de succes este cel de istoria românilor, în care Julius pune accent pe lucrurile mai puțin explicate. De pildă, că în anul 105 romanii au fost de fapt siliți să invadeze Dacia, pentru că, pe timpul iernii, dacii profitau că Dunărea îngheța și jefuiau trupele romane aflate la sud, ori cum Mihai Viteazul n-a unit țările românești, ci le-a cucerit, lăsându-le și cu o țărănime decimată și asuprită.

Toate lecțiile au note umoristice și subiecte interesante. „Istoria este povestea noastră, a omenirii, și are o mulțime de povești captivante. Este mai interesantă decât „Game of Thrones”, dar trebuie să o cunoști”, zice proful.

Români vs. unguri

Necunoașterea istoriei i-a făcut și pe orădeni să se împartă în tabere, zilele trecute, când statuia regelui maghiar Ladislau a fost amplasată în Cetate. Pe lângă faptul că nu pune preț pe naționalism, Iulian afirmă că extremiștii apar de ambele părți, pentru că „n-am avut o discuție deschisă pe tema Ardealului și a conviețuirii cu maghiarii”.

„Românii din Ardeal au mai multe lucruri în comun cu ungurii decât au cu românii de dincoace de munți. Dar la nivel oficial noi nu am spus niciodată că Transilvania este un spațiu comun al românilor, maghiarilor, secuilor, sașilor. Continuăm să ne batem cu nerozia „cine a fost primul”, când istoria noastră este atât de legată. Cel mai mare rege maghiar din toate timpurile avea sânge românesc (n.r. Matia Corvin), cel mai mare general maghiar, la fel (n.r. Iancu de Hunedoara)”, amintește influencerul.

Necunoașterea istoriei menține întunericul în mințile unora. Dacă vor să aprindă lumina, ar putea începe prin a-l urmări pe Julius...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
biggie iredentistul
Eu vorbesc pe caz concret nu ca si tine care in lipsa argumentelor ne insulti. Daca vezi ca nu-ti tine cu minciunile si cu propaganda iredentista treci la jigniri si la trimis de "fier vechi", nomadule sovin iredentist. Tocmai asta ti-am spus de la inceput ca nu ai cum sa schimbi istoria. Poti sa incerci doar sa o falsifici, ceea tu nu poti. Dovezile sunt prea multe si sunt peste tot. Votul pe criteriu etnic este piedica in calea bunei convieturi interetnice, in calea dezvoltarii. In loc sa va inscrieti in partidele romanesti si sa pune-ti si voi umarul la dezvoltare incercati sa incurcati. Referendumul pt unirea Oradiei cu Sanmartinul este un exemplu elocvent. S-a pierdut oportuniatatea de a atrage fonduri mai mari pt binele tuturor locuitorilor orasului. Daca facem dezvoltare nu beneficiaza si maghiarii de ea ? Nu circula si ungurii pe aceleasi drumuri si poduri ca si romanii ? Nu circula si ungurii cu aceleasi tramvaie si autobuze ca si romanii ? Exemplele pot continua. Pe oricine iti pune astfel de intrebari ii insulti trimitandu-i la cules "adunat de fier" si peste munti. Politicieni maghiari de varf din Romania voteza pe criteriu etnic spunad ca voteaza cu fata catre "tara mama" Ungaria. Semnal si exemplu personal, propaganda pt alegatorii unguri, iar rezultatele se vad, din pacate. Esti un iredentist nesimtit tipic, plin de ura pe romani si pe tara care ti-a oferit atatea avantaje, asa cum am scris mai jos. Sa-ti fie rusine!
Postat 15 Septembrie 2023, 17:24 de Timi
@Timi
"In cazul tau ura e viscerala si asta ti-e educatia de nesimtit. Ai mostenit-o de la parinti si asa o sa o dai si mai departe daca ai copii". Nu ai idei proprii. ma copiezi pe mine? Iar in alta ordine de idei, n-am nevoie de exemplele tale, comentariile tale spun totul despre caracterul tau infect. Cine se scuza, se acuza. Eu am terminat pentru ca e clar ca esti o cauza pierduta. Si un sovin de cea mai joasa speta. Dupa cum am mai zis, linisteste-te, istoria adevarata nu o poti schimba chiar daca nu-ti convine, du-te aduna niste fier vechi sa-ti poti plati cotizatia la haur. Over and out!
Postat 15 Septembrie 2023, 12:34 de Biggie
biggie iredentistul
O sa-ti dau si aici un exemplu iredentistule nesimtit. Un prieten din copilarie, eram in clase paralele la scoala, el era la o clasa cu predare in limba maghiara, mi-a spus cu mai multi ani in urma, vorbind cu el despre gagici spunandu-i ca nu as avea nici o problema sa am o prietena de origine maghiara, el mi-a spus ca asa ceva nu se mai poate. Inainte de 1989 era altceva. S-au intemeiat familii mixte dar ca acum (era prin 1996 -1998) nu se mai poate. L-am intrebat de ce ? A spus ca acum primesc o alta educatie. Biserica, politicienii, acasa toate au u rol. Nu m-am asteptat la raspunsul asta dar am ramas foarte impresionat de sinceritatea lui. El cunoastea problema din interior. Sunt in continuare prieten cu el. Nu si cu iredentistii cu ura pe romani, pe Romania,asa cum esti tu, unul din ei, cu toate ca mananci paine romaneasca, sau cel putin ai mancat, ai primit educatie gratuita, o locuinta ieftina, si multe alte lucruri pe care ti le-a oferit statul.
Postat 15 Septembrie 2023, 09:09 de Timi
biggie iredentistul
Am prieteni unguri din copilarie. Am avut si colegi de scoala. Cei cu care sunt prieten nu sunt iredentisti, sau cel putin nu au lasat niciodata sa se inteleaga asta. Ei spun ca nu-i intreseaza politica si ca nu voteaza cu partidele unguresti pt ca sunt partide de interese. Asa mi-au spus cei care imi sunt prieteni. In cazul tau ura e viscerala si asta ti-e educatia de nesimtit. Ai mostenit-o de la parinti si asa o sa o dai si mai departe daca ai copii. Spre binele lor ar trebui sa nu-i ai, iredentistule parsiv. Asta te-au educat de copil cu ura pe romani, pe Romania, si pe tot ceea ce nu e unguresc ? Sa va fie rusine daca asa procedati! Multi asa procedeaza. Iredentisti din tata-n fiu. Rusine!
Postat 15 Septembrie 2023, 08:49 de Timi
@Timi
"Tot nu ai spus de la care partid unguresc esti". Ti-am spus sa-mi recitesti postarile. Sau sa ti le citeasca cineva. Tot nu pricepi. Am inteles, te-ai nascut si crescut in Oradea. Greu de crezut ca n-ai avut colegi de clasa sau scoala maghiari. Inseamna ca parintii tai veniti de pe sate sau de peste munti ti-au inoculat ura asta fata de unguri. Sa le fie rusine daca e asa. Linisteste-te! Obisnuieste-te cu ideea ca Sf. Ladislau, intemeitorul orasului are statuie in Cetate. Si un pod cu numele lui in centru. Asta este istoria orasului. Lasa textele cu mongoli si carnea de sub sa. Obisnuieste-te cu idea. Daca nu-ti convine, ai variante, una din ele e teleorman. Acolo nu vei vedea statui de nenorociti de unguri si nici unguri care sa faca parte din istoria teleormanului. Esti unul dintre putinii care se mai uita ce a fost sub saua unora. Sub saua lui Mihai Viteazu stii ce a fost? Oare el ce-a mancat cand era in timpul unor lupte. Ia cauta ce e un biftec tartar in ziua de azi!
Postat 13 Septembrie 2023, 18:36 de Biggie
biggie sovinul iredentist
Tot nu ai spus de la care partid unguresc esti/. De la udemersiti sau de la partida lui tokes ? Doctrina o aveti la fel. Separatism, segregationism, izolationism. Doctrina o aveti la fael, ciolan nu e pt toti.Totul pt "tara mama". Totul pt voi, sa treaca prin voi. Dupa ce o sa citesti iar o sa plangi ca nu sunt un "bun oradean". Normal, din punctul de vedere al unui iredentist, nu sunt un "bun oradean'. Alunga-ma si pe mine pt ca nu sunt de acord cu iredentismul, separatismul, segregationismul promovate de partidele unguresti sub comanda budapestei si a sefilor (grangurilor) vostri locali.
Postat 13 Septembrie 2023, 16:28 de Timi
@Timi
Eu ti-as propune sa rogi pe cineva sa reciteasca comentariile mele. Tu nu poti pentru ca esti orbit de ura. Arata-mi o postare a mea pe care o poti califica ca sovinism. Vorbesti de sovinism fara sa cunosti semnificatia cuvantului. TOATE postarile tale sunt de un sovinism extrem. De cea mai joasa speta. Trezeste-te, traieste in prezent. Nu mai invrajbi oamenii carte traiesc de zeci sau sute de ani impreuna. Mai studiaza istoria orasului si a Romaniei. Pun pariu ca habar n-ai ca nu Mihai Viteazu a fost primul care a unificat principatele romane. Primul a fost un italian, GIOVANNI BATISTA CASTALDO in 1552, al doilea un nenorocit de ungur finantat mai mult ca sigur de orban, SIGISMUND BATHORY. Iti este cunoscut numele? Mihai Viteazu a fost doar al treilea. Dar istoria infrumusetata de comunisti si sergiu nicolaescu, fara legatura cu realitatea e mai frumoasa. Cred ca deja ti s-a umflat vena de la gat, iti bate ochiul. Asta e, pune-te pe citit, lasa propaganda haur, traieste in prezent! Si sterge-te de spumele de la gura!
Postat 13 Septembrie 2023, 14:58 de Biggie
biggie sovinul iredentist
Oricat ai incerca sa-ti maturi mizeria sub pres, nu mai tine. Presul a devenit minuscul in comparatia cu mizeria si minciunile pe care le generezi.
Postat 13 Septembrie 2023, 10:00 de Timi
biggie sovinul iredentist
In loc sa votati cu partidele romanesti, sa puneti umarul la dezvoltare, pt ca daca facem dezvoltare o facem si pt unguri nu doar pt romani, voi votati pe criteriul etnic sub comanda budapestei si a politicienilor unguri locali, de multe ori ca sa incurcati treburile in Romania, sa faceti separatisme, segregationisme, orice pt avantajele voastre. Vezi referendumul de unire dintre Oradea si Sanmartin. Astea nu e istorie de pe vremea lui Traian sau a lui Arpi sau mancatul carnii batucite sub saua calului. Asta e prezent. Aici se vede ce si cata ura ai in tine fata de romani si fata de tara in care te-ai nsacut, tara care ti-a oferit gratuit o educatie dar nu s-a prins nimic de tine in afara de ura sovina.
Postat 13 Septembrie 2023, 09:58 de Timi
@Timi
"Eu sunt nascut si crescut in Oradea". Nu se vede din tampeniile pe care le debitezi. Cum nu ti-a crapat vena pana acum, cu atata ura in tine?
Postat 12 Septembrie 2023, 18:18 de Biggie
@Timi
Esti dus cu pluta, orbit de ura!
Postat 12 Septembrie 2023, 16:51 de Biggie
No tulai
Da ce v-ati aprins asa? De asta nu puteti dormi, de istorie? A cui statuie unde e, cine a venit primu sau ce a facut al treilea? Bai, oamenii traiesc in general in buna pace, romani, unguri, maghiari, tigani, rromi, slovaci, etc. Inca nu am invatat ca ultranationalismul e cancerul societatii civile? Ce daca aia de la buda trimit bani aici? Lasa-i sa trimita, sa cheltuie, care e problema. Nu sunt ungur, apropos, dar nici nu am nimic cu ei. Oameni de *, gunoaie sociale gasesti lantoate natiile sau etniile, aia nu inseamna ca ii caracterizeaza pe toti. Nu vedeti ca asta urmaresc partidele? Alea romanesti sa faca ura pe unguri, alea unguresti sa faca ura pe romani. Felicitari, aveti suficienti neuroni sa le faceti jocurile si pe plac, exact ca oile! Istoria e subiectiva, fiecare o zice cum ii convine. Dupa 3 cioburi si 5 tabule crezi ca stii cum s-a rahatit Traian la Ulpia Romana, nu? Traiti in prezent si lasati ura! Injurati in trafic daca vreti dar egal, si romani si pe straini! Ca aia trece mai repede!
Postat 12 Septembrie 2023, 14:57 de poiu
biggie mincinosul
Sa voteze romanii partidele unguresti separatiste ca sa sara ungurii pe ciolan, functii, bani, avantaje, cladiri, terenuri, statui, etc si bineinteles toate in limba maghiara. Bai, tu ce fumezi ? Esti de coma :)))
Postat 12 Septembrie 2023, 00:29 de Timi
Biggie mincinosul
Romanii sa voteze cu partidele unguresti ca sa-si taie singur creanga de sub picioare ? Sa ramana fara nimic ? Esti complet nebun la cap sa speri la asa ceva. Partidele unguresti sunt sub comanda liderilor unguri de la Budapesta si a celor de aici care vor separatisme, aberatii, toate functiile si avantajele pt unguri. Statui peste statui ale cotropitorilor, etc Orice numai bine sa nu fie in Romania. Hai ca acum vine una dupa alta. Inca un exemplu: De ce ati boicotat referendumul pt unirea dintre Oradea si Sanmartin ????? Asa ca sa nu fie bine. Stii ca miza era cresterea numarului de locuitori ai orasului pt a putea atrage fonduri europene neramburasabile mai mari, pt dezvoltarea. Nu beneficiau si ungurii de dezvoltare ? Ba da, insa v-ati opus ca sa nu fie bine. Da, s-a mai opus Mang brontozaurul. Bine ca l-au dat afara din partid, sa numai incurce si acum. La Sanmartin a trecut referendumul.
Postat 12 Septembrie 2023, 00:06 de Timi
@Timi
Despre ce vorbesti? Cati romani voteaza cu partide unguresti? Sau invers nu e valabil? Opreste-te ca dai in gropi cu prostiile pe care le debitezi!
Postat 11 Septembrie 2023, 23:25 de Biggie
@Biggie mincinosul
Cati ungurii voteaza cu partidele romanesti ? Uite inca un element "comun". Votati cu politicienii unguri indiferent cat sunt sau nu de competenti. Asa ca sa fiti voi la putere, nu conteaza cat sunt de cinstiti sau nu respectivii. Sa fie de-ai vostri. Iata inca un exemplu - Votul pe criteriu etnic - este caracteristica voastra. Degeaba vrei sa-ti maturi mizeria sub pres, mincinosule. Presul ti-a devenit minuscul in comparatia cu mizeria care te caracterizeaza.
Postat 11 Septembrie 2023, 22:58 de Timi
@OrbanKula
Nici acum nu esti in clar ce e sovinismul. Esti o cauza pierduta! Continua cu cautatul ferului!
Postat 11 Septembrie 2023, 22:35 de Biggie
biggie sovinule extremist
Faptele segregationistilor vorbesc, nu elucrubatiile tale. Faptele budapestei si ale slugilor ei locale vorbesc, sovinule extremist. Canta la alta masa. N-ai nici o sansa.
Postat 11 Septembrie 2023, 22:30 de OrbanKula
@Timi
A mai aparut inca unul care cauta fier vechi sa-si plateasca cotizatia la haur. Chiar nu va puteti opri cu tampenia asta cu mongolii, cu cine a fost primul aici. Pe cine mai intereseaza cretinismele astea in afgara de voi care ati studiat la scoala de vara a kgb-ului? Chiar e nevoie sa invrajbiti oamenii? N-ati invatat nimic din ce s-a intamplat in Serbia, ce se intampla acum n Ucraina? Chiar va lipseste asa ceva? Sovinismul v-a luat mintile? Iar tu Timi, ai avut ceva traume legate de unguri? De unde vine ura asta viscerala?
Postat 11 Septembrie 2023, 22:04 de Biggie
@Biggie mincinosul
Eu sunt nascut si crescut in Oradea. Poti sa incerci sa minti cat vrei. Carati-va cu separatismele in Mongolia iredentistilor. Se vede ca nu apartineti de pamantul acesta. Au cotropit ungurii cu ajutorul austriecilor o vreme, pana cand au fost infranti si alungati. Transilvania a fost este si va ramane pe maine sigure, pamant romanesc unde pot trai in prezent toate etniile cu drepturi depline, egale. Nu a fost cazul si cand ungurii cotropitori au asuprit vremelnic aici pe acest teritoriu Transilvania nu a fost niciodata a ungurilor si nu va fi. Alunga-ma si pe mine iredentistule parsiv, mincinos. Voi dezbinati separatistilor care incercati sa-i izolati pe romanii din Ardeal de romanii din restul tarii ca ulterior sa fie o prada usoara pt iredentistii hungaristi. Sunt informatii ca Viktor Orban a fost racolat de KGB inca din tinerete. Asta explica mult din comportamentul lui de azi. Doua slugi ale lui Putin la putere in Belarus si in Hungary.
Postat 11 Septembrie 2023, 21:48 de Timi
@OrbanKula
Tu esti definitia sovinismului! Verifica ce e pe dex pentru ca habar n-ai ce inseamna. Nu vrea nimeni sa te alunge, dar daca pe tine te deranjeaza ca traim aici in pace si intelegere, mai bine ntoarce-te de unde ai venit. Nu avem nevoie de asemenea texte ca sa ne dezbine. Ti-ai platit cotizatia la haur?
Postat 11 Septembrie 2023, 20:19 de Biggie
Biggie, sovinule extremist
Eu scriu ce se intampla. Sunt lucruri cunoscute in mod oficial. Nu sunt de acord cu sovinismele, segregationismele, separatismele promovate de guvernul de la Budapesta in colaborare cu factori de decizie a comunitatii maghiare locale, plus alte slugi tot locale, iar tu, sovinule extremist, vrei sa ma alungi pt asta. Mai esti si rasist pe deasupra. Ori de unde as fi venit din Romania, e tara mea si e mai apropape decat stepele Asiei de unde au venit migratorii.
Postat 11 Septembrie 2023, 19:08 de OrbanKula
@OrbanKula
"Esti unul din cei care incerca sa-i alunge peste Carpati, pe cei care nu sunt de acord cu aberatiile voastre sovine". Daca nu-ti convine cum traim noi aici, lasa textele astea care au rolul de a dezbina si du-te inapoi de unde ai venit. Iar in legatura cu sovinismul, tu, mare roman habar n-ai ce inseamna. Adjectivul ti se potriveste de minune. Ai mai strans niste fier vechi?
Postat 11 Septembrie 2023, 18:37 de Biggie
Corectie
lucruri cunoscute dar deranjante pt sovini ca tine
Postat 11 Septembrie 2023, 17:15 de OrbanKula
@Biggie
Te deranjeaza adevarul! Ce scriu eu sunt lucruri cunoscute, dar deranjate pt sovini ca tine. Esti unul din cei care incerca sa-i alunge peste Carpati, pe cei care nu sunt de acord cu aberatiile voastre sovine. Nu e dupa voi.
Postat 11 Septembrie 2023, 17:14 de OrbanKula
@OrbanKula
Cu textele astea, tu esti cel care dezbini! Sigur ca nu observi pentru ca te orbeste ura! Aduna niste fier vechi si plateste-ti cotizatia la haur!
Postat 11 Septembrie 2023, 15:04 de Biggie
Guvernul de la Budapesta
Prima data am crezut ca nenea asta e mult mai in varsta. Citind ce scrie in articol am ramas surprins (chiar de mai multe chestii). Oare tipul asta nu a auzit da banii pe care guvernul Orban Viktor ii da familiilor de maghiari din Romania cu conditia ca acestia sa-si dea copiii sa invete carte in limba mahgiara ? De segregationismul din scoli promovat de factori de decizie a minoritatii maghiare nu a auzit ? Nu-i asa ca "avem" mai multe in comun cu etnia vorbitoare de limba maghiara, cu separatismele caracteristice, decat cu romanii de peste Carpati, romani care jumatate din ei sunt ardeleni plecati in Bucuresti (exista si destui unguri in Capitala) ? Unde mai pui ca destui ardeleni sunt romani veniti la munca in Ardeal din Moldova sau din Oltenia. Pseudoistoricul asta nu stie pe ce lume traieste sau scrie ce scrie cu intentii rele ca sa faca jocul unora dintre "bunii" nostri vecinii, incercand sa-i dezbine pe romani ?
Postat 11 Septembrie 2023, 09:43 de OrbanKula
Cand toti julitii frustrati
Devin "istorici", "influenceri", bucatari, etc pe net. Toti devin "experti" in toate domeniile debitand orice in incercarea de a face niste bani, usor, prin nr de vizualizari ale celor care n-au altceva mai bun de facut. Istoria este una si trebuie respectata. Cand unii incearca sa minta, sa nu respecte adevaraul istoric evident, dovedit apar si opiniile critice la adresa mincinosilor. Este un efect natural. Cat despre lucruri in comun sau nu, limba, cultura, istoria, traditiile, eroii strabuni ai fiecaruia, respectul fata de sarbatorile si traditiile celorlati ne arata cum stau lucrurile. Apropo, anul viitor se implinesc 200 de ani de la nasterea unui mare erou national al romanilor, luptator pt drepturile si eliberarea romanilor din Ardeal, Avram Iancu. Sunt curios cati maghiari vor sarbatorii alaturi de noi, si cum va sarbatorii julitul asta. Cum ii sarbatoresc si comemoreaza ungurii pe strabunii lor cotropitori vedem in fiecare zi.
Postat 10 Septembrie 2023, 20:47 de Timi
Acest KP care le stie pe toate
Dupa ce ne-a povestit cum vor cadea toate pasajele supra si subterane, cum vor fi inundate toate garajele supra si subterane, ne-a calculat cat curent va consuma podul intelectualilor, aflam ca e tare si la istorie si geografie. Pacat ca le-a invatat de la kgb. Este omul pe care l-a dorit ceausescu: policalificat. Bravo, pacat pentru KP ca idolul lui a fost executat in 89. O fi trecut la putler?
Postat 10 Septembrie 2023, 16:13 de Biggie
@KP
Din nou ai uitat sa ne spui ceva despre "realizarile" conducerii orasului si judetului de pe vremea psd+udmr. Care era linia comuna a lor? Mang, esti bine?
Postat 10 Septembrie 2023, 15:56 de Biggie
Istoria
Cea mai mincinoasă paraşută, se schimbă in funcție de interesul pentru manipulare.
Postat 10 Septembrie 2023, 15:23 de Maikeltroll
Iertati-l pe kp!
iertati-l pe bietul kp, cel cu talentul de a se cica pe oricine din scorbura lui imputita de la propria respiratie amestecata cu basini... mai iesi la aer penibilule!! poate iti face bine la judecata.. cititi textul si remarcati cite legaturi exista intre articol si comentariul idiotului omniprezent cu acces la internet
Postat 10 Septembrie 2023, 10:08 de TanarSiNelinistit
"Românii din Ardeal au mai multe lucruri în comun cu ungurii decât au ...", ne spune omu'.
Nu zău. Cum ar fi pălinca, nu-i așa? Bate câmpii "istoricul" ăsta ... pentru că cea mai importantă "linie comună" cu locuitorii "de dincoace de Carpați" după cum se exprimă, este ... limba română. Cca. 5.000.000 de locuitori ai "Ardealului", care înseamnă de fapt Transilvania + Crișana + Maramureș +++ ... nu cunosc limba maghiară și nu au nici intenția de a "comuniza" subiectul. Problema cea mai serioasă a "istoricului influencer" este că habar nu are de geografie.
Postat 10 Septembrie 2023, 09:50 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON