URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2023, 08:01

Centurile de aur: Povestea celor doi sportivi orădeni care au contribuit la o performanță istorică în taekwon-do (FOTO)

Centurile de aur: Povestea celor doi sportivi orădeni care au contribuit la o performanță istorică în taekwon-do (FOTO) MODELE PENTRU PICI. Săptămâna trecută, joi, copiii și tinerii sportivi din cadrul Clubului Tae-Kyon i-au întâmpinat pe campioni cu aplauze și îmbrățișări, iar părinții lor le-au făcut fotografii împreună
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echilibru, disciplină, sacrificiu şi multă muncă. Sunt elementele care i-au dus pe antrenoarea Ana Heveşi şi poliţistul Cătălin Topai pe podiumul celei mai importante competiţii de taekwon-do I.T.F. - Campionatul Mondial, care a avut loc la începutul lunii septembrie în Finlanda. În urma rezultatelor lor şi ale celorlalţi membri din lot, România a înregistrat un moment istoric, devenind campioană mondială la acest gen de arte marţiale.

Cei doi au povestit BIHOREANULUI cum au reuşit, după ani de pregătire, să ajungă la o asemenea performanţă.

Conexiune în echipă

Au fost iniţiaţi în lumea artelor marţiale de preşedintele Clubului Sportiv Tae-Kyon Oradea, Alexandru Sas. Azi în vârstă de 34 de ani, Ana a păşit pentru prima oară în sala lui la 14 ani. "Atunci, în copilărie, ca acum, simţeam o conexiune între noi. Suntem o echipă, un tot care dă tot ce e mai bun în timpul antrenamentului", povesteşte ea.

Practicat de peste 2.000 de ani, taekwon-do-ul combină în special mişcări de lovituri înalte cu piciorul şi pumnul. În competiţii sunt cinci probe: spargeri forţă, unde concurenţii trebuie să crape bucăţi de lemn prin lovituri, tehnici speciale, unde contează cât de sus poţi lovi cu piciorul, tull, în care sunt legate printr-o coregrafie mai multe poziţii, lupta tradiţională, în care doi concurenţi mimează o confruntare prin îmbinarea mişcărilor pe muzică, şi lupta, ce presupune confruntarea unu la unu a doi concurenţi. Sportivii poartă echipamente speciale: bandaje, căşti, cotiere, mănuşi ori genunchere.

"Am vrut să mă las"

Colegul Anei, Cătălin, 27 de ani, a îmbrăcat primul chimono la 5 ani. Un deceniu mai târziu a început să meargă la competiţii şi nu i-a fost uşor să se menţină pe primele locuri. Azi are, la fel ca ea, centura neagră.

"Au fost momente în care voiam să mă las. Nu e uşor să mergi în cantonamente, să mănânci mereu sănătos şi să fii în echilibru cu munca şi familia. Taekwon-do este despre conexiunea dintre minte, trup şi suflet. Dacă gândirea nu ţi-e limpede, nu ai cum să reuşeşti", spune tânărul. A avut însă mereu familia aproape, iar mai nou se bucură şi de susţinerea colegilor de muncă, fiind de un an poliţist la Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Bihor.

De-a lungul timpului, Cătălin a obţinut o mulţime de medalii, probele sale favorite fiind lupta şi tehnicile speciale. La cea din urmă a devenit campion european pentru prima dată în 2013.

Investiţie în succes

Cei doi orădeni s-au pregătit tot anul, ştiind că urmează Campionatul Mondial din Finlanda. În ultimele săptămâni s-au prezentat zilnic la sală, însă au avut nevoie şi de susţinere financiară, căci Federaţia le-a plătit doar o parte din costuri. Preşedintele a strâns diferenţa de 12.000 lei din sponsorizări. "Este greu, autorităţile nu ne susţin. Iar eu şi soţul meu preferăm să investim banii pe care îi facem în fetiţa noastră de 4 ani", zice Ana.

În final, au plecat pe 4 septembrie spre nordul Europei, iar pe 11 septembrie s-au întors cu 4 medalii. "În fiecare zi începeam la ora 7.30 şi terminam 12 ore mai târziu. Era un val de emoţii. Toţi concurenţii, peste 1.200 din 56 de ţări, au fost bine pregătiţi şi competitivi. Toţi voiau victoria. A contat mult nu numai pregătirea fizică, ci şi psihicul nostru, să rămânem concentraţi şi dornici să ieşim învingători", povesteşte Cătălin.

Mentori pentru generaţii

În final, Ana a devenit campioană mondială la proba de spargeri forţă pe echipe la seniori feminin, vicecampioană la proba de tehnici speciale şi a luat locul III la spargeri forţă individual, la aceeaşi categorie, iar Cătălin este campion mondial la proba de tehnici speciale pe echipe la seniori masculin. Cu cele 12 medalii de aur, 18 de argint şi 14 de bronz obţinute în total, România a devenit noua campioană a lumii la Taekwon-do ITF.

Ana şi Cătălin sunt, însă, şi mentori pentru colegii mai mici din club. Când BIHOREANUL i-a cunoscut, săptămâna trecută, la 3 zile după ce au revenit acasă, aproape toţi membrii clubului Tae-Kyon, în mare parte copii, i-au întâmpinat la sala de antrenamente din ERA Park şi i-au aplaudat.

"Îi felicit pe părinţii voştri pentru că vă încurajează şi vă sprijină financiar pentru a practica acest sport. Ca adulţi, ne este greu să avem grijă de familie, de job şi să şi excelăm la concursuri, dar nu imposibil. Ne întâlnim la antrenamente, de marţi, unde ne întoarcem cu gândul de a face performanţă", le-a transmis Cătălin micuţilor pe care îi antrenează la sala deschisă de club în cartierul Grigorescu.

Îl urmează şi Ana, care va antrena într-o nouă sală ce va fi inaugurată în curând la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. Cum altfel să împărtăşească dragostea pentru artele marţiale şi altor generaţii care visează la "aur"?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON