URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2023, 07:58

Au dat-o de gard! În loc de exproprieri, Primăria Oradea vrea să i se doneze terenuri. O fostă juristă a instituției zice „pas” (FOTO0)

Au dat-o de gard! În loc de exproprieri, Primăria Oradea vrea să i se doneze terenuri. O fostă juristă a instituției zice „pas” (FOTO0) ÎMPIEDICAȚI ÎN GARD. Primăria cere familiei Roșan să-și demoleze gardul pentru a lăți trotuarul din fața proprietății și să doneze gratuit terenul astfel eliberat. „Să mă exproprieze la un preț corect! Costurile cu mutarea gardului și a utilităților, de la apă la curent, ar fi prea mari”, cere în schimb Marioara Roșan, fostă juristă chiar la Primărie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strada Aurel Covaci din cartierul Oncea, până de curând o uliță desfundată, a intrat în modernizare. Lungă de 580 metri, are carosabilul lat de circa 6 metri și trotuare de până la 2 metri, prevăzute cu spații verzi.

Doar în dreptul numărului 5, trotuarul se înjumătățește brusc, lovindu-se de un gard de piatră. „În urmă cu 20 de ani am făcut o donație de teren Primăriei, pentru trotuar și drum. Acum cer să fiu expropriată pentru gard, cum cere legea”, spune proprietara casei, Marioara Roșan.

Atenție, trotuar îngustat!

Constructorul a montat canalizarea pluvială, a refăcut terasamentele, a montat bordura, a amenajat trotuarele cu spații verzi și pregătește asfaltarea. Urmează să se stabilească, însă, cum. Modernizarea străzii Aurel Covaci, lucrare de 1,5 milioane lei, s-a poticnit în gardul de piatră ce împrejmuiește casa de la nr. 5.

directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiș„Tot aliniamentul stradal este drept, numai spre capăt, la numărul 5, trotuarul se îngustează într-un gard care iese în afară cam cu un metru”, zice directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto).

Proprietarul casei refuză să-și mute gardul pentru ca trotuarul să păstreze aceeași lățime pe toată strada. Asta, pentru că Primăria vrea ca operațiunea să se facă gratuit, prin donație, iar proprietarul cere să fie despăgubit, contra cost...

Gata cu donațiile!

Practica municipalității „teren contra lucrări” e veche de când lumea. Pentru a obține autorizație de construire pe un amplasament neviabilizat, orădenii erau obligați de Primărie să renunțe la o parte din teren, iar acesta urma să fie folosit pentru amenajarea de drumuri. În acest fel, orașul a preluat în fiecare an, gratuit, circa 23.000 mp de teren. Valoarea este necunoscută, pentru că terenurile donate nu se evaluează.

Practicat în toată țara, trocul a fost „desființat” de justiție anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărând că autoritățile locale nu pot condiționa acordarea autorizațiilor de construire de donarea terenurilor pentru amenajarea de utilități. „Reclamanta este îndreptățită la obținerea unei juste despăgubiri, în condițiile în care dreptul la proprietate, un drept fundamental, reclamat de dispozițiile art. 44 din Constituția României, i-a fost încălcat”, au arătat judecătorii într-un proces intentat de un cetățean Primăriei și Consiliului Local Cluj.

Mai mult, instanța a declarat nulă declarația notarială prin care clujeanul renunța la teren în lipsa „unei prealabile și juste despăgubiri”, obligând Primăria să-l despăgubească cu 7.500 euro pentru 43 mp de teren. În Oradea, însă, municipalitatea preia în continuare donații...

Mecanismul donației

Obișnuită să primească teren gratuit, Primăria nu vrea acum să plătească pentru el, mai ales dacă este vorba de unul care i-a scăpat „printre degete”, nici ea nu știe cum.

Marioara Roșan, fostă funcționară a Primăriei OradeaÎn 2003, familia Liviu și Marioara Roșan a cumpărat 1.000 mp de teren în câmp, în zona care astăzi este strada Aurel Covaci, iar în 2004 a început demersuri pentru construirea unei case. „Fiind prima casă din zonă, Primăria ne-a obligat să facem PUD și PUZ, pe care am plătit cam 500 euro”, povestește Marioara Roșan (foto).

Femeia își cunoaște drepturile: juristă de profesie, a lucrat chiar la Primărie, la Administrația Imobiliară Oradea, unde s-a remarcat după ce a apărat interesele orașului în procesul cu Ordinul Premonstratens care revendica clădirea Colegiului Național Mihai Eminescu, dar în 2016 a preferat Universitatea.

„În 2004, ca să primești autorizație de construire trebuia să faci o ofertă de donație de teren pe care Primăria o accepta. Oferta era valabilă 6 luni. Am făcut actele la notar, am depus oferta la Primărie, am primit semnătură pe copie și apoi nu m-am mai interesat de ea”, povestește Roșan.

Cu actele în mână, familia și-a construit casa și a primit autorizație de luare în folosință, semn că totul este corect, iar ulterior și-a îngrădit proprietatea cu un gard din piatră, tot cu acte. „Am lăsat terenul pentru stradă, iar gardul l-am făcut pe proprietatea mea”, subliniază femeia.

Donație cu repetiție

Donația oferită de familia Roșan nu s-a mai perfectat, însă, niciodată. În iulie 2022, brusc, după aproape două decenii, în loc să apeleze la bunăvoința acesteia sau să facă demersuri de expropriere, cum ar fi normal, Primăria i-a cerut să finalizeze donația celor 101 mp de teren.

Mai mult, municipalitatea i-a solicitat să-și demoleze gardul pe propria cheltuială. „Chiar dacă imobilul a făcut obiectul unei oferte de donație, cu rea credință ați construit împrejmuirea imobilului dumneavoastră afectând și această porțiune de teren”, arată o adresă semnată de șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, și de primarul Florin Birta.

Reprezentanții municipalității au amenințat că, în caz contrar, vor desființa gardul pe cale administrativă, urmând să impute cheltuielile proprietarilor și, în plus, să-i pună la plată pentru cei 101 mp la care au renunțat și pentru care nu au plătit impozit.

„Nu este vina mea...”

Marioara Roșan n-a acceptat să facă altă donație. „Nu e vina mea că Primăria nu și-a înregistrat donația la timp, iar acum această procedură a devenit ilegală”, spune jurista, care refuză să își demoleze gardul. „Gardul e amplasat corect. Faptul că Primăria a obligat ceilalți proprietari, care au construit mai târziu, să doneze mai mult teren la drum, iar acum gardul meu iese un metru în față, nu este responsabilitatea mea”, adaugă femeia.

Ea vrea doar să își acopere pierderea. „Nu am pretenții pentru terenul la care am renunțat, sub trotuar și șosea, dar demolarea gardului, cum vrea Primăria, mă costă prea mult. Ar însemna să mut poarta, contoarele de apă, de gaz și de electricitate, plus arborii din curte. Să mă despăgubească corect!”, cere Roșan, care se vede victimă a foștilor colegi din Primărie: „Cineva are ceva cu mine”.

Nimeni nu știe nimic!

Săptămâna trecută, în ciuda insistențelor BIHOREANULUI, nimeni din Primărie nu putea să explice cum s-a ajuns ca donația din 2004 să nu mai fie perfectată. „Atunci nu eram în Primărie nici eu, nici secretarul Consiliului Local, Eugenia Borbei, nici directorul tehnic, Sebastian Marchiș”, spune directorul DPI, Lucian Popa.

secretarul Consiliului Local Oradea, Eugenia BorbeiÎn loc să caute vinovații care au omis încheierea actelor la timp ori au autorizat construcțiile familiei Roșan fără să lămurească problema terenului, funcționarii insistă pentru perfectarea donației cu titlu gratuit. „Nu e corect să expropriem familia Roșan pe bani în timp ce vecinii acesteia au făcut donații gratuite”, argumentează Eugenia Borbei (foto).

De cealaltă parte, directorul tehnic, cel care supervizează modernizarea străzii, este între ciocan și nicovală. „Pe strada Aurel Covaci ne-am dorit un trotuar lat pe care să încapă și un spațiu verde. Cum donația terenului nu este dorită de proprietarii imobilului, iar soluția exproprierii nu este dorită de Primărie, vom moderniza strada până la gard”, spune Sebastian Marchiș. Așadar, trama stradală va rămâne inestetică. „Trotuarul va fi îngustat cu circa un metru pe lângă gard, unde nu vom mai face spațiu verde, dar se va putea circula”.

Toate astea, pentru că lucrurile nerezolvate la timp se răzbună. Din păcate, nu împotriva Primăriei care nu se intabulează la timp pe terenurile donate de orădeni, ci pe cetățenii care vor avea parte de un drum cu trotuarul îngustat. Fără măcar ca municipalitatea să încerce să stabilească vinovatul...


DONAȚIILE CONTINUĂ!
Primăria Oradea, pe stilul ei

În ciuda deciziei Înaltei Curți, care cere administrațiilor locale să nu mai accepte donații de terenuri condiționate, ci să facă exproprieri când este necesar, municipalitatea orădeană a păstrat în funcțiune prima metodă. Pentru că termenul „donație” sună prea bătător la ochi, însă, juriștii Primăriei l-au înlocuit mai nou cu cel de „preluare în proprietatea Unității Administrativ Teritoriale”.

„În fiecare ședință avem cam 10 proiecte de hotărâri privind renunțarea la dreptul de proprietate asupra terenului pentru amenajarea de utilități sau drumuri publice”, recunoaște secretarul CL, Eugenia Borbei.

Orădenii au cedat anul acesta orașului circa 50 de amplasamente cu suprafețe ce încep de la câțiva metri pătrați și ajung la câteva sute. O persoană fizică a cedat, de pildă, 600 mp în strada Făgetului, iar o firmă a renunțat la 1.500 mp în zona străzii Matei Corvin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Eu am mai zis: prioritizare
Așa se întâmplă când stai 20-30 de ani să asfaltezi o stradă! Bine că facem tuneluri și poduri. Vizitați Oradea, avem poduri și tuneluri de nu mai vedeți în altă parte! Bine, nu ieșiți prin cartiere că găsiți peste 200 de străzi neasfaltate...
Postat 28 Septembrie 2023, 06:41 de Vio_427
@pinonel
Chapeau.
Postat 27 Septembrie 2023, 15:05 de excalibur
Cateva cazuri care fac nota discordanta
1. Aurel TARAU, ex-prefect de Bihor. 2018(!!!) Regula instituită de Primăria Oradea de a condiţiona eliberarea autorizaţiei de construire de donarea bucăţilor de teren necesare pentru amenajarea noilor drumuri e un abuz de drept. Aşa au decis judecătorii într-un proces declanşat în 2015 de fostul prefect Aurel Tărău şi de soţia sa, după ce municipalitatea a refuzat să le autorizeze construirea unei staţii de carburanţi fără a ceda o bucată din terenul cu pricina în favoarea oraşului, pentru ca Primăria să amenajeze drumul.https://www.ebihoreanul.ro/stiri/autorizatii-fara-donatii-judecatorii-au-stabilit-ca-primaria-oradea-nu-are-voie-sa-conditioneze-autorizatiile-de-donatiile-de-terenuri-139608.html 2.Horea VUSCAN, un alt VIP al Oradiei a luat bani de la municipalitate pentru încălcarea dreptului la proprietate. El a executat bugetul local de 8.300 euro după ce a dovedit în instanţă că în 2009 municipalitatea l-a condiţionat să cedeze un teren de 175 mp din Calea Sântandreiului pentru lărgirea şoselei de centură, în schimbul emiterii unei autorizaţii de construire a unei clădiri de birouri. 3. Fratii Maghiar https://www.ebihoreanul.ro/stiri/maghiar-contra-oradea-primaria-obligata-sa-i-despagubeasca-cu-200000-euro-pe-fiii-fostului-rector-teodor-maghiar-pentru-un-teren-dobandit-in-conditii-dubioase-126310.html La urma dar nu cei din urma sunt gemenii chimisti care le-au tras-o primariei (adica oradenilor!) ori de cate ori au avut ocazia.
Postat 27 Septembrie 2023, 09:28 de pinonel
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/decizie-istorica-a-inaltei-curti-autoritatile-locale-nu-mai-pot-conditiona-autorizatia-de-constructie-de-donarea-unei-suprafete-de-teren-173817.html
In comentariu gasiti link-uri pe subiect, cum a recuperat vuscan citeva mii de euro pentru o donatie conditionata, tarau cu benzinaria socar etc. Important e ca DONATIILE CONTINUA. Adica iti angajezi un topometrist sa-ti dezmembreze suprafata, cu bucata cedata te prezinti la Primaria Galactica, te rogi de ei sa ti-o primeasca in viitoarea sedinta de consiliu, cf, cadastru bani, timp pierdut, nervi .Toate astea pentru DEZVOLTARE. Pentru 18.000, 16.000 ron salariu de baza - https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/Transparenta%20veniturilor%20salariale%20martie%202023.pdf
Postat 27 Septembrie 2023, 08:48 de excalibur
Capra sare masa, iada sare casa
Iata unde iau sfirsit bunele practici liberale, mosite in weekend-uri de "cei patru magnifici" , sau cinci? , la intrunirile de taina ale AVE. Alianta vestului, pentru cei care si-au facut curat in dulapul cu amintiri...
Postat 26 Septembrie 2023, 20:06 de excalibur
Oradea, un Cluj mai mic versus Clujul, o Oradie mai mare
Practicat în toată țara, trocul a fost „desființat” de justiție anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărând că autoritățile locale nu pot condiționa acordarea autorizațiilor de construire de donarea terenurilor pentru amenajarea de utilități. „Reclamanta este îndreptățită la obținerea unei juste despăgubiri, în condițiile în care dreptul la proprietate, un drept fundamental, reclamat de dispozițiile art. 44 din Constituția României, i-a fost încălcat”, au arătat judecătorii într-un proces intentat de un cetățean Primăriei și Consiliului Local Cluj. Cum facem o traducere reusita din romana in romana? In romana de oradea, NB ...
Postat 26 Septembrie 2023, 20:01 de excalibur
Da-l dracu de gard si de trotuar
Sa te catch pe tine pe o expropriere de citiva metri de gard "cu rea credinta", asta e explicabil si de asteptat . Dar sa nu tii seama de niste hotariri ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, asta inseamna sa fii LIBERAL, sa fii nascut taran cu foamea in git si sa nu-ti ajunga viata sa te saturi. Nu am nici o stima pentru justitia romana, genul asta de DONATII celebre s-au mai intimplat in oradea, vezi Horea Vuscan si fostul prefect Aurel Tarau ( https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/autorizatii-fara-donatii-judecatorii-au-stabilit-ca-primaria-oradea-nu-are-voie-sa-conditioneze-autorizatiile-de-donatiile-de-terenuri-139608.html ). Jenant pentru o justitie care ar trebui sa-si urmareasca clientii si executarea sentintelor.
Postat 26 Septembrie 2023, 15:05 de excalibur
Aceasta este Eugenia Borbei: Multiple Dosare la DNA ORADEA!
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/abia-repusa-in-functie-jurista-sefa-a-primariei-eugenia-borbei-din-nou-la-dna--117670.html
Postat 26 Septembrie 2023, 08:52 de EffePefe
Femeia are dreptate
In sfarsit s-a facut dreptate. "Practicat în toată țara, trocul a fost „desființat” de justiție anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție hotărând că autoritățile locale nu pot condiționa acordarea autorizațiilor de construire de donarea terenurilor pentru amenajarea de utilități". Si eu sunt unul din cei multi care au donat teren pt a primi autorizatia de construire. Macar de acum incolo nu va mai fi asa.
Postat 26 Septembrie 2023, 08:20 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON