URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2023, 13:01

Fata din cușcă: La doar 18 ani, o orădeancă se bate în competiții internaționale de MMA pentru profesioniști (FOTO/VIDEO)

Fata din cușcă: La doar 18 ani, o orădeancă se bate în competiții internaționale de MMA pentru profesioniști (FOTO/VIDEO) HAI, COCO! La cel mai recent meci, Codruța a fost la un pas de a fi învinsă în prima repriză, când adversara a executat mai multe mișcări de strangulare cu picioarele. Urmând însă sfaturile antrenorului, care striga de pe marginea ringului, s-a ridicat și, în final, a reușit să câștige 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când intră în cușcă, nu simte frică. Are doar sete pentru câștig. Coco, așa cum îi spun toți cunoscuții orădencei Codruța Meila, a fost pe val la ultimele competiții. 

Dacă anul trecut, în decembrie, participa la primul concurs din țară pentru semiprofesioniști MMA, la finalul lunii trecute s-a aflat în ringul galei Real Fight la Budapesta, unde a încercat să obțină prima victorie la profesioniști. Lucru pe care l-a și reușit, la finalul a trei reprize. Cel mai mare vis al ei așteaptă încă să fie atins: intrarea în UFC! 

Fermecată de Belbiță 

În vârstă acum de 18 ani, Codruța Meila (foto) și-a descoperit pasiunea pentru MMA (arte marțiale mixte) întâmplător, când avea 11 ani. Până atunci cochetase cu handbalul, înotul și gimnastica. 

„Pe vremea aia mă uitam cu prietenele mele la emisiunea Exathlon de pe Kanal D și o admiram pe luptătoarea profesionistă Diana Belbiță. Am aflat că vine în Oradea și că se antrenează la o sală. Am mers acolo cu fetele și am așteptat-o ca să ne facem fotografii cu ea. Am văzut de afară cum se antrenează cei de acolo și am fost impresionată. În seara aia le-am spus alor mei că asta vreau să fac și eu”, își amintește ea.

Primele antrenamente și competiții la amatori le-a avut când a frecventat sala condusă de cunoscutul Sandu Lungu. „La primul concurs îmi amintesc că am avut trei meciuri, unul după altul. Al doilea adversar a fost un băiat, campion la judo, pentru că eram prea puține fete la categoria mea. A și câștigat în final, dar m-am simțit puternică pentru că am putut lupta cu el”, spune pugilista. 

„Nu îi e frică de luptă” 

La 16 ani a ajuns la un alt antrenor. Fost performer în lupte greco-romane, apoi în MMA, Alexandru Ianțoc (foto) s-a mutat în Oradea acum câteva luni și Coco avea să-i devină elevă. El a pus bazele clubului Titans și i-a remarcat din prima curajul și perseverența Codruței. 

„Cei care ajung să facă MMA de obicei au în spate ani de pregătire în alte sporturi de contact, ca luptele greco-romane ori kickboxing. Ea a început direct cu artele marțiale mixte, o combinație între cele două, și pot spune că nu-i este frică de luptă, de pumni. E bătăioasă și nemiloasă în ring”, povestește antrenorul. 

La sală, Coco se antrenează doar cu băieți. În prezent, clubul Titans, frecventat constant de circa 70 de sportivi, este unicul centru de MMA din oraș, iar ea este singura fată care participă la competiții profesioniste.

Înfrângere cu noroc 

La finalul anului trecut, orădeanca și-a îndeplinit un vis. A concurat într-o gală pentru semiprofesioniști, la Sebeș. De obicei, în astfel de competiții intră doar luptători majori, însă, cu acordul părinților săi, a putut intra în ring și Codruța, la 17 ani. „A fost cea mai faină experiență de până atunci. Era mai multă lume, mai mult suspans, setea de câștig la cote maxime”, povestește ea.

Apoi, în luna mai a acestui an, a fost invitată de organizatorii unei alte competiții pentru semiprofesioniști, la Budapesta. Când a ajuns a aflat că urma să lupte cu o sportivă experimentată, de 25 de ani, Zita Mehesz, în sistem Super Fight, adică 1 la 1. Deși era începătoare, nu i-a fost teamă deloc. În final, din trei meciuri, unul a fost câștigat de orădeancă, iar două de rivala sa. Totuși, pentru Codruța era cel mai important meci de până atunci. 

În doar câteva luni a evoluat rapid, chiar dacă a și suferit. După un meci s-a ales cu nasul spart, la antrenamente a mai avut rupturi de ligamente, dar pentru ea nu contează. De luni până vineri este în sala de antrenament, câte 2 ore zilnic. 

Ținta: UFC

Fiind acum în ultimul an de liceu, Codruța are un program încărcat. Când nu e la școală, la Colegiul Economic Partenie Cosma, este la sală ori la ore în particular, fiindcă se pregătește de bacalaureat și vrea să ia notă mare ca să intre în Poliție ori Jandarmerie. 

Visul ei cel mare rămâne, însă, intrarea în UFC, cel mai important campionat de MMA din lume. Momentul nu este departe, dat fiind că participă și chiar a ajuns să câștige competiții tot mai importante. Pe 25 noiembrie, la câteva zile după ce împlinise 18 ani, a concurat și a câștigat un meci profesionist la Real Fight Arena din Budapesta. Organizatorii galei au remarcat-o și au invitat-o deja la competiții care vor avea loc anul viitor în Olanda și Ungaria. „Abia aștept să intru din nou în ring!”, spune orădeanca. Deci, forță, Coco!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
georgemarian
Nu sunt multe ca si fata asta care sa faca ce face ea, sport ca asta, bataie. Nu e mai rau in prezent in comparatie cu ce era in urma cu 15-20, samd de ani. Lumea in general face lucruri firesti. Exista si exceptii dar nu sunt mai multe decat in trecut. MAcar daca ar face niste bani, la cati pumni si picioare incaseaza, altfel chiar e un non-sens.
Postat 18 Decembrie 2023, 22:58 de Riviera
Masculinizarea femeii
... și feminizarea bărbaților sunt 2 concepte sociale moderne, în sensul de noi. Pe vremuri, adică acum sub 40-50 de ani, femeile erau femei și bărbații erau bărbați. Toate lucrurile astea pleacă de la lipsa din familie a educației și a perspectivei despre viață. Copiilor, încă din copilărie, le trebuiesc prezentate concepte și perspective de viață sănătoase și potrivite genului nativ, masculin sau feminin. Restu-s doar fumuri și prostii care nu duc decât la nefericire mai devreme sau mai târziu.
Postat 18 Decembrie 2023, 20:20 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON