URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Mafia înmatriculărilor din Bihor, deranjată de o amplă anchetă anticorupție

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 11 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Șpagă bob cu bob

Polițiștii bihoreni ai Direcției Generale Anticorupție și procurorii DNA au descins joia trecută la sediul Serviciului de Înmatriculări și Permise Auto. În ciuda misterului din jurul dosarului, BIHOREANUL a aflat că un număr de 10 poliţişti ar fi vizaţi de anchetă, iar acţiunea de la sediul instituţiei a fost dublată de alte 10 percheziţii domiciliare, inclusiv la şeful Serviciului, Toma Tecar, ajuns în funcţie la începutul anului, în februarie, după pensionarea predecesorului, comisarul şef Alexandru Laza.

Casă, scumpă casă!

Vânzările de locuințe în Oradea au explodat înaintea majorărilor anunțate pentru anul viitor. Dimineața, ghișeele Primăriei sunt pline de persoane care doresc să finalizeze tranzacțiile înainte de sfârșitul anului. Dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la creșterea prețurilor, cauzată de majorarea TVA și eliminarea unor facilități în construcții, asta după ce luna trecută apartamentele vechi din oraș au bătut deja recordul național la scumpiri.

Ghibu, școala altfel

Cum reușesc elevii unei școli din Oradea să ia note tot mai mari la examenele naționale? Cea mai mare școală de cartier din oraș, cu peste 2.000 de elevi, Colegiul Național Onisifor Ghibu aplică metode alternative pentru a îmbunătăți performanțele elevilor: profesorii organizează propriile simulări ale examenelor, țin meditații gratuite și îi îndeamnă pe copii să fie mentori unii pentru alții.

O moarte îngropată

Primarul din Sălard a cerut Prefecturii Bihor o anchetă, învinuindu-i de moartea unei subalterne pe angajații Serviciului de Ambulanță Județean. Edilul acuză că ambulanța, solicitată prin trei apeluri la 112, a ajuns la pacientă în aproape o oră, după ce Dispeceratul a trimis una din Oradea, nu pe cea mai apropiată, chiar din Sălard, ceea ce, însă, ar fi fost „decizia corectă”. Cine are dreptate?

Crima din Palat

Oradea a devenit „protagonista” unui roman polițist, cu acțiunea creată în jurul incendiului care a cuprins Palatul Episcopiei Greco-Catolice în urmă cu cinci ani. „Cazul unui incendiu Art Nouveau” este romanul de debut al Liviei Banu, specialistă în fonduri europene, care îi provoacă pe orădeni să descopere în cartea sa încrengăturile multi-etnice din jurul unei crime acoperite de flăcările care au devastat clădirea monument.

Unde mergem de Revelion?

Noaptea dintre ani este disputată puternic între restaurantele și pub-urile din Oradea și împrejurimi. Oferta de intrare în Anul Nou pare mai diversă ca oricând, pe lângă mâncăruri fine, petrecăreții fiind îmbiați cu muzică live și evenimente inedite, cu tematici și decoruri care mai de care. BIHOREANUL vă prezintă mai multe oportunități.

OPINII

Mircea Chirilă: Avioanele din capul lui Bolojan

Miza Aeroportului e mult peste subvențiile care i se acordă. Mai devreme sau mai târziu, reforma administrativă se va face și ar fi păcat ca Oradea să fie prinsă cu lecțiile nefăcute. Când se vor stabili criteriile pentru capitalele de regiuni, unul dintre argumente va fi și aeroportul. Va conta foarte mult și autostrada, pe care oricum în câțiva ani o vom avea, prezența unei curți de apel sau a unei universități cât de cât viabile.

Adrian Criș: România se prostește

Un fost ministru, Mircea Miclea, bun, susține că învățământul românesc are nevoie de „soluții remediale”, dar cine să „mediteze”, deodată, cohorte de corigenți? Aceiași profesori care au obținut aceste rezultate? Mai bine plătiți, ar fi mai pregătiți, mai dedicați, mai eficienți? Ar refuza cardurile cadou de la părinți, parfumurile ori excursiile prin Europa și nu le-ar mai da 10 sau FB plozilor, ci i-ar învăța carte? Dar câtă carte știu ei, în primul rând?

Mircea Ursuța: Nici evadarea nu mai e ce era cândva...

Nu pot să nu mă întreb de ce o să mai avem nevoie de Poliție și de Ministerul Justiției, dacă toți condamnații vor fi obligați să se „lege” singuri? Pe de altă parte, legea nu prevede situații care se ivesc în practică - ce facem, spre exemplu, cu o persoană care a fost judecată în lipsă, sau cu o persoană care se află, la data condamnării, în executarea unei pedepse în străinătate, despre care autoritățile noastre nu știu?

PREMIILE LUI BIHOREL

Bolojan în austeritate: Masa ambasadorului Germaniei, plătită din buzunarul șefului CJ Bihor; Mortul e de vină: Coraș a furat curent cu anii, apoi a dat vina pe răposatul tată... Șefului Parchetului din Beiuș nu i-a ieșit „schema” cu mutarea la Oradea; Hackerii i-au făcut pe orădeni să revină la biletele OTL de hârtie, vreme de o zi; La Colegiul Prefectural, unii directori se exprimă greoi... chiar și cu cititul; Lilla traseista: În ce partid a ajuns fosta blondă a lui Mang și Dragnea...


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALITATE LOCALĂ

Orădeanca Ioana Mihăilă a fost audiată vinerea trecută la DNA București, fiind pusă sub urmărire penală în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid; Orădenii care doresc să îşi prelungească cu încă un an închirierea locului de parcare de domiciliu vor trebui să îşi plătească impozitele restante; La inițiativa președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, consilierii județeni au aprobat un proiect denumit „Impunerea unei obligații de serviciu public în ce privește serviciile aeriene regulate între Aeroportul din Oradea și cele din Varșovia”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu pot sa cred
Spaga la inmatriculari? Seriooos? cum asa? Nu creeed. Eu credeam ca e pe buna varianta: azi aduci masina maine e inmatriculata, iar daca te programezi mai dureaza. (pamflet)
Postat 11 Decembrie 2023, 09:33 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON