URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2023, 09:57

Șpăgi la Înmatriculări: De ce i-au „călcat” DNA și DGA pe polițiștii Serviciului de Înmatriculări din Bihor

Șpăgi la Înmatriculări: De ce i-au „călcat” DNA și DGA pe polițiștii Serviciului de Înmatriculări din Bihor ÎNTRISTAȚI-VĂ, SE FLMEAZĂ! Fără să știe, lucrătorii Serviciului de Înmatriculări și Permise Auto au fost înregistrați audio-video din incintă, asemeni șpăgarilor din Serviciul de Expertiză Medicală, în timp ce își însușeau, bob cu bob, comisioanele lăsate de favorizații pe care îi serveau „peste rând”. Joia trecută, la descinderea DNA și DGA, cei din urmă nu știau prin care din cele două ieșiri ale instituției, din strada Dunărea și respectiv Republicii, să dispară mai repede...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii bihoreni ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii DNA au descins joia trecută la sediul Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto. După ce au blocat intrările, anchetatorii au trecut la percheziţii şi ridicări de documente, în cadrul unei investigaţii privind fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie. Programul cu publicul a fost suspendat o zi întreagă, cât a durat descinderea.

În ciuda misterului din jurul dosarului, BIHOREANUL a aflat că un număr de 10 poliţişti ar fi vizaţi de anchetă, iar acţiunea de la sediul instituţiei a fost dublată de alte 10 percheziţii domiciliare, inclusiv la şeful Serviciului, Toma Tecar, ajuns în funcţie la începutul anului, în februarie, după pensionarea predecesorului, comisarul şef Alexandru Laza.

"Infracţiuni în legătură cu serviciul"

DNA şi DGA nu au oferit, încă, informaţii despre anchetă. Singura instituţie care a făcut precizări pe marginea cazului a fost Prefectura Bihor, care a confirmat că activităţile vizau "existenţa unor suspiciuni de săvârşire a unor infracţiuni în legătură cu serviciul de către anumiţi funcţionari".

"Din momentul în care mi s-a solicitat suportul şi mi-au fost semnalate inadvertenţe în activitatea Serviciului, am asigurat tot sprijinul pentru ca ancheta să se poată desfăşura eficient, iar cei responsabili să fie sancţionaţi conform legii", a transmis prefectul Dumitru Ţiplea.

Un bihorean aflat în sediul instituţiei în momentul descinderii DNA şi DGA a dat BIHOREANULUI amănunte despre modul în care au acţionat anchetatorii. "A fost ca în filme. Toţi angajaţii au fost puşi la perete. Erau albi ca varul. Într-un birou alăturat, am auzit cum cineva a ridicat tonul la o persoană, care n-a respectat ce i s-a cerut, s-a mişcat de la perete".

Mafia intermediarilor

Bărbatul s-a arătat convins că percheziţiile aveau legătură cu faptul că funcţionarii nu respectau programările, favorizându-i, contra cost, pe samsarii de maşini second hand, o practică de altfel ştiută în rândul celor apropiaţi fenomenului.

"Am văzut cu ochii mei ce se întâmpla, cum s-au băgat în faţa mea, o grămadă, unul după altul. O doamnă a intrat cu un maldăr de dosare, chiar înainte de intrarea procurorilor DNA. Iar doamna de la ghişeul la care eram, când i-a văzut pe mascaţi, s-a tot foit, a tot căutat, probabil în dosarul dinaintea mea era ceva. Sincer, îmi pare bine că s-au dus peste ei, să-şi facă treaba", a spus orădeanul.

Activitatea Serviciului de Înmatriculări şi Permise a fost reluată, vineri, după programul normal. Dintre poliţiştii vizaţi de ancheta DNA, unul singur a lipsit de la lucru, transmiţând şefilor că se află în concediu medical.

În frunte cu şeful...

BIHOREANUL a primit, în aceeaşi zi, confirmarea că ancheta ar viza 10 poliţişti, inclusiv pe şeful împuternicit al Serviciului, comisarul şef Toma Tecar, iar cercetările privesc strict activitatea funcţionarilor din Compartimentul Înmatriculări şi Evidenţa Vehiculelor, precum şi filierele gestionate de aceştia.

Concret, în loc să ţină cont de programările făcute online, angajaţii preluau cu prioritate dosarele prezentate de intermediarii care oferă servicii de înmatriculare auto - samsari de maşini second hand şi reprezentanţii unor birouri de copiat acte. În schimbul favorizării, poliţiştii primeau între 40-60 lei pentru fiecare dosar.

"Intermediarii veneau cu minimum 100 lei pentru fiecare dosar în parte, bani din care trebuia să se achite contravaloarea plăcuţelor de înmatriculare, între 20 şi 85 lei, cea din urmă pentru numere preferenţiale. Poliţiştii nici măcar nu mimau gestul de a da rest, care le intra lor în buzunare", spun sursele.

Cum se ia şpagă la ghişeu

Ancheta a pornit la începutul anului, iar activitatea poliţiştilor ar fi fost monitorizată mai multe luni, audio şi video, într-un mod asemănător cu felul în care au fost dovediţi în urmă cu câţiva ani medicii şi asistenţii de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor. Rezultatul? "Fiecare poliţist strângea, zilnic, în jur de 100 de euro din aceste "bacşişuri", în condiţiile în care intermediarii veneau fiecare cu câte 3, 5, chiar 10 dosare. Oamenii îşi făceau din şpăgi venituri mai mari decât din salarii".

Potrivit aceloraşi surse, toţi angajaţii Compartimentului Înmatriculări au fost ridicaţi, joia trecută, de la ghişee şi birouri şi au fost puşi să stea la perete, inclusiv comisarul şef Toma Tecar, al cărui birou a fost, de asemenea, verificat. Cu acest prilej, anchetatorii le-au făcut poliţiştilor de la ghişee "monetarul" şi le-au verificat actele, înregistrând întreaga procedură, care a durat până seara, aproape de ora 20. Audierile ar urma să aibă loc zilele următoare.

La plecare, oamenii legii le-au transmis, tuturor, aşa cum se cuvine, o seară bună, "Sărbători fericite" şi "La mulţi ani!". Poate, cu executare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
VIDEO
Asteptam filamrile "scapate" in media sau inca se mai lucreaza la ele?
Postat 12 Decembrie 2023, 09:15 de CalinPopescu
Servici în 2 schimburi
Șeful face organizare. Iar șeful are alt superior Pana seara la 8 trebuie. Și nu înțeleg de ce ies mereu. Scaune goale acolo? Vin. Pleacă precum la piață. Ce oameni!!!
Postat 11 Decembrie 2023, 17:45 de Feliciana
La Vaslui parca
Au mai fost și la Suceava. Au fost reuși pt ca nu aveau oameni. Afara. Învață alții rapid și pune -i. Gasca.Nu știu de ce-am înmatriculat în oct. Era rosu pana în decembrie. Am sunat. Vina îmi zice. Șeful nu s a prins? Opc ul. procuririi.Ce urmăresc? La ghișeu îți vorbesc ca la vaca. A lehamite. Parca cunosc și eu un șef ce s a pensionat recent fiind din zona nea. Un om deosebit pt ca asa e tot neamul lui. Nu cumva cineva a vânat postul de șef?Vai și amar. Parca ii vad la primăvară iar locul lor senini..Sau se pensionează.
Postat 11 Decembrie 2023, 17:43 de Feliciana
Da...
...avem nevoie de hirtii, autorizatii, ghisee, locuri unde sa socializam si sa ne pierdem timpul. In 2023, cind se face telemedicina robotica. Cind o tranzactie bancara de 10.000€ se face instant din capatul lumii in BT, doar. Cind comisionul de retragere a BANILOR TAI,in numerar , la ghiseu, variaza intre 0.5-3%. Taxa pe om angajat la ghiseu. Sa ne bucuram de acesti bugetari care se straduiesc sa ne umple viata. Cu tot felul de ghidusii&nazbitii, fara de care nu putem trai. Daca se poate sa inventam noi activitati de taiat frunze la ciini, in care sa cistige unii o piine. Audit de securitate, audit energetic, ITP anual,PAID, parcare de domiciliu etc. Ne facem firme de intermedieri si prestari servicii, care sa taxeze daca se poate fara sa faca nimic. Iar daca le fiscalizam, romanii sunt fericiti, ARE si bugetarii ce sa manince. Lasati-ne frate, e mult si sa-mi schimb buletinul o data la 10 ani. Pe vremuri, trebuia sa stai la coada la sediile electrica, saplatesti factura. Orar de 4 ore cozi, venea unul si platea la 10 vecini. Intr-un sfirsit de mileniu, ai putut online si pe la diverse paypoint-uri, atm. Surpriza, cine crezi ca se opunea platii alternative? Sindicatele din Electrica, caseriile erau monopolul lor. Deci, samsari legali, binecuvintati...
Postat 11 Decembrie 2023, 17:25 de excalibur
...
Sincer nu înțeleg de ce nu se legalizează treaba asta. Adică omul să primească un bonus de performanță în funcție de câte dosare procesează. În privat chestii de genul sunt lucruri normale, ai un salariu de bază + comision din câtă treabă faci. Pentru 50 lei în plus nu cred că s-ar supăra nimeni, plătești, se fiscalizează, sunt și ei încurajați să lucreze mai repede, mai eficient, să militeze pentru simplificarea procedurilor, etc. Noi mergem cu mascații peste ei, mai facem un pic de show. Atâta putem.
Postat 11 Decembrie 2023, 15:00 de manu144x
Nu "disperati"
In contextul legilor actuale, vin alții cu același metehne!
Postat 11 Decembrie 2023, 13:49 de Maikeltroll
DE CE ni se intimpla toate astea?
O receptionera la un hotel in epoca de aur, vine un client si cere o camera. "Nu avem" zice duduia, desi hotelul era gol. Omul scoate un pachet de kent, "unde doriti, la ce etaj, cu vedere la mare?". Faza 4luni,3sapt,2zile... parca. Deci, de ce se intimpla spaga in romania? Pentru ca statul solicita niste acte,documente,avize de mult ori absurde sau greu de obtinut pentru omul de rind. Pentru ca este cerere foarte mare in anumite domenii. In conditiile astea se naste in mod natural o tagma de intermediari, aka samsari, care incearca sa uneasca abisul dintre cetatean si sistem. Problema e ca acestia maresc si mai tare distorsiunea, deturnind comisionele spre propriul buzunar si al functionarilor cu care intra in parteneriat. Sunt solutii? Da , solutia Bolojan, cind era secretar general in guvernul Tariceanu. Numare de ordine, la vedere, putina disciplina. OK, dar nu se gindeste nimeni sa simplifice, sa digitalizeze sistemul, multe lucruri se pot rezolva in ziua de azi de pe calculator sau telefon. Unificare baze de date? Romania digitala? Bun, e nevoie si de functionari, suplimenteaza daca e nevoie... Carente grave pe care le ducem in spate de ani de zile, iar Ciolacu anunta o crestere salariala de 5% la bugetari, avem cele mai mari bugete la sanatate si invatamint... Distopia Romania. Trebuie un reset general
Postat 11 Decembrie 2023, 13:03 de excalibur
Luați-le pensia specială, măcar la corupții prinși!
Soluția e simplă, problema n-a fost inventată de patrioții speciali, că nici măcar nu-i duce mintea să inventeze nimic! Soluția există și ea trebuie doar aplicată (de aia urăște patriotul special UE și SUA, deoarece ei s-au curățat de gangsteri, iar acuma fac filme despre ei!): "Să l-i se ia pensia specială!" Dar cine să aplice regula asta simplă? Politicienii corupți, judecătorii șpăgari care iau milionul despăgubire pentru că au fost deranjați din luat șpagă sau slugile lor care abia așteaptă să li se cațere în fotolii?
Postat 11 Decembrie 2023, 12:18 de decalog
Prietenii
Cred că fiecare persoană care a avut treabă la înmatriculări a văzut macar o dată cum anumiți cetățeni vin cu teancuri de dosare de înmatriculare fără să aibă programări,sau fără să aibă împuternicire cum se cere muritorilor de rând. Ba mai mult se vede că între polițiști și acești indivizi există relații atât de apropiate încât se folosesc numele mici sau chiar porecle în discuție. Iar discuțiile sunt mai mult decât amicale.
Postat 11 Decembrie 2023, 12:15 de Oradeanul23
Sunt bugetar, deci #exist
Sunt palmas, deci #rezist. Ma iertati, am citit pe viteza. O nedumerire: " un număr de 10 poliţişti ar fi vizaţi de anchetă" ? Deci tinem 10 politisti la birou, sa ia dijma ? Misteaux... Nu e de mirare ce performante atinge politia romana. Functionari cu uniforme, grade, norma de hrana, salar pe card, pensie speciala si , in ultimul rind, vouchere de vacanta.
Postat 11 Decembrie 2023, 12:02 de excalibur
Statul lucreaza pt voi. Platit taxe pro*tilor
"Fiecare poliţist strângea, zilnic, în jur de 100 de euro din aceste "bacşişuri", în condiţiile în care intermediarii veneau fiecare cu câte 3, 5, chiar 10 dosare. " = aprox. 100 EUR / zi x 20 zile lucratoare in medie = 2000 EUR in plus pe luna, pe langa salar. Asta da treaba! Platiti taxe pro*tilor, statul roman lucreaza onest pt voi, cetatenii. Dupa o viata de incasat spagi, mai bagi si o pensionare la 45 de ani :D https://www.digi24.ro/stiri/economie/radulescu-bnr-in-nicio-tara-civilizata-oamenii-nu-ies-la-pensie-cu-mai-mult-decat-salariul-la-45-de-ani-la-noi-se-poate-2610061
Postat 11 Decembrie 2023, 10:14 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON