URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 OCTOMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Trei elevi au venit mangă la ore într-o școală din Hidișelul de Sus. Pentru că, deh, ca omul beat, s-au apucat să facă scandal, a fost nevoie de intervenția Poliției. Unul dintre bețalăi, probabil mai nervos, nu l-a ascultat pe polițist și de aici circul a degenerat. Junele a fost încătușat pentru a putea fi scos din școală, iar apoi lucrurile au luat o turnură halucinantă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
În prima zi a acestei luni s-a împlinit o jumătate de an de când, pe 1 aprilie, conducerea mega-Spitalului Județean era preluată, pe firmă de management, de dr. Gheorghe Carp, care renunța la tihnitul mandat de senator. O parte a bihorenilor care depind de serviciile acestuia (spitalizări, dar și internări de zi, consultații, investigații de laborator) se întreabă, legitim, ce s-a schimbat de atunci...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că ar fi oportună introducerea autobuzelor școlare pentru scăderea aglomerației din centrul Oradiei?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Bihoreanul tipărit

Vindecare pe munte: În Bihor, copiii „speciali” își pot trata afecțiunile cu... via ferrata și rafting (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În Bihor, copiii cu autism, ADHD sau alte dizabilități își pot trata afecțiunile... la înălțime. În premieră națională, clubul Cassio Montana derulează un program terapeutic de cățărări pe trasee de via ferrata și rafting pentru copiii cu dizabilități, care astfel își dezvoltă nu doar motricitatea, ci și încrederea în ei.
14 August 2022, 09:35
Influenceri de Bihor: Au ajuns vedete pe internet și trăiesc din rețelele de socializare (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Poveștile unor bihoreni care au ajuns vedete online și trăiesc din fotografii și clipuri publicate pe rețelele de socializare. Cei mai mulți dintre influenceri și-au câștigat notorietatea datorită unor filmări care atrag publicul fie prin limbajul neaoș, ardelenesc, fie printr-un conținut anume țintit, de la jocuri video până la modă și gastronomie. 
12 August 2022, 08:00
Oradea, olé! Noul festival Sounds of Oradea aduce în Piața Unirii flamenco, operă și... zâmbetul lui Charlie Chaplin
Bihoreanul tipărit
Melodiile lui Charlie Chaplin, flamenco în formă pură și operă interpretată de un tenor de renume sunt atracțiile primei ediții a festivalului Sounds of Oradea. Evenimentul va avea loc în perioada 13-15 august, în centrul orașului, unde vor fi instalate mii de scaune pentru toți cei care vor să se delecteze cu trei seri culturale, ai căror protagoniști ajung în premieră în Oradea.
11 August 2022, 10:05
Hoții de Finiș: Un polițist îi dă amendă după amendă fostului pădurar care îl acuză de cârdășie cu hoții de lemne (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un fost inginer silvic, ieșit „din sistemul corupt”, dezvăluie: în timp ce sătenii din Finiș nu au lemne de foc, din pădurea comunei se fură cu complicitatea celor datori s-o păzească. Devenit șofer de TIR după 14 ani în silvicultură, Moisa Man îi acuză pe șeful postului de poliție și pe șeful districtului silvic că-i acoperă pe hoții de lemne, între care se numără inclusiv un pădurar, un afacerist cu cazier și primarul prins la furat, deși are, pe numele nevestei, propria firmă de exploatare forestieră.
Autostrada chix: CNAIR lasă fără constructori ambele tronsoane din Bihor ale Autostrăzii Transilvania (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ruperea contractului cu firmele din grupul Selina pentru lotul de autostradă Biharia – Chiribiș, CNAIR pregătește și anularea licitației câștigate de bucureștenii de la Erbașu pentru Chiribiș - Suplacu de Barcău. Șansa ca Transilvania să aibă autostradă între Oradea și Cluj a fost compromisă chiar de CNAIR, care a făcut licitații cu documentații fără soluții pentru remedierea lucrărilor degradate și a tergiversat atribuirea contractelor către firmele câștigătoare.
Oradea spartă: La 6 ani după reabilitare, Piața Unirii are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La mai puțin de 6 ani după reabilitarea cu bani europeni, Piața Unirii din Oradea are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut. Devenită o adevărată carte de vizită a orașului, piața centrală are dalele crăpate, artezienele adesea defecte și este scufundată în beznă, dar, deși lucrarea e în garanție până în 2026, Primăria nu ia măsuri față de constructori, care în schimb acuză proasta ei „exploatare”.
Cod roșu la UPU: Ultramoderna Unitate de Primire a Urgențelor din Oradea trebuie deja „operată”, pentru defecte de proiectare și execuție (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Inaugurată de nici doi ani, noua Unitate de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean Oradea are deja nevoie de mai multe „operații”. Cea mai modernă UPU din țară are defecte cauzate atât de proiectant, cât și de constructori: încăperile se inundă din cauza infiltrării ploii prin acoperiș, ambulanțele mai înalte nu încap în zona de acces, iar ventilația și canalizarea sunt ineficiente.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Piața Unirii din Oradea, o investiție cu probleme multe și mărunte
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții: La mai puțin de 6 ani după reabilitarea cu bani europeni, Piața Unirii din Oradea are nevoie de reparații tot mai multe și mai greu de făcut. Devenită o adevărată carte de vizită a orașului, piața centrală are dalele crăpate, artezienele adesea defecte și este scufundată în beznă, dar, deși lucrarea e în garanție până în 2026, Primăria nu ia măsuri față de constructori, care în schimb acuză proasta ei „exploatare”. 
08 August 2022, 00:00
Hoțul de alocații: un bihorean care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat la închisoare cu suspendare!
Bihoreanul tipărit
Sentință inedită: un bihorean care a cheltuit în interes personal banii copiilor săi a fost condamnat. Bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare şi trimis la muncă în folosul comunităţii, fiind acuzat că a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite de un asigurator copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama.
05 August 2022, 08:01
Lege în zadar: Legea prin care statul oferă sprijin, inclusiv financiar, victimelor unor infracţiuni grave e necunoscută de beneficiari şi ignorată de autorităţi
Bihoreanul tipărit
O lege veche, prin care statul oferă sprijin, inclusiv financiar, victimelor unor infracţiuni grave e necunoscută de potenţialii beneficiari şi ignorată de autorităţi. Tribunalul Bihor are o rezervă specială din care poate plăti un ajutor de până la 10 salarii pentru copii sau adulţi abuzaţi, victime ale traficului de persoane, ori pentru familiile unor persoane ucise, dar în 18 ani a primit doar 5 cereri şi a aprobat numai 3.
04 August 2022, 18:31
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Când gestionăm miliarde de euro, oamenii așteaptă lucruri mari”
Bihoreanul tipărit
Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută Acordul de Parteneriat cu România pentru 2021-2027, actul care stabilește alocarea fondurilor de coeziune destinate recuperării decalajelor de dezvoltare prevăzând noutăți majore în accesarea banilor europeni de către sectorul public și cel privat: nu doar majorarea semnificativă a alocațiilor pentru dezvoltarea regională, cât mai ales descentralizarea lor la nivelul regiunilor, astfel ca banii să fie accesați mai rapid și mai ușor.
04 August 2022, 11:50
Scaldă în bani! Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În ciuda inflației și nesiguranței date de pandemie și război, Băile Felix și 1 Mai traversează cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu. Investițiile în infrastructura stațiunilor, extinderea și reabilitarea spațiilor de cazare au redus cu un deceniu media de vârstă a turiștilor, coborând-o sub 40 de ani, majoritatea fiind familiști cu copii, și au determinat un grad de ocupare uriaș, de peste 90%.
Băiţa sub protecţie: Dedesubturile „afacerii” prin care Guvernul a șters datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA 
Bihoreanul tipărit
În timp ce firmele private sunt vânate, Guvernul a şters 8,5 milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA şi e pe cale să-i ierte penalităţi de 27 milioane lei, ca s-o scape de faliment. Pusă sub „administrarea specială” a unor politruci, firma care deţine monopolul exploatării resurselor metalifere din Băiţa Plai a fost ţinută la limita supravieţuirii, băgată în parteneriate dubioase şi îngropată în datorii de peste 50 milioane lei.
Tunelurile groazei! De luna aceasta, traficul rutier prin Piața Gojdu din Oradea va fi oprit 2 ani, pentru construirea a 5 tuneluri (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cea mai complexă investiție în Oradea ultimilor ani, construirea celor 5 pasaje subterane, începe luna aceasta. Lucrarea de peste 90 milioane lei va devia traficul auto spre zona centrală încă din cartierul Cantemir, pe străzi înguste precum Sextil Pușcariu, Parcul 22 Decembrie și Mihai Viteazul, pentru că toată zona Pieței Gojdu va fi spartă.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: În timp ce firmele private sunt vânate de Fisc, Guvernul șterge milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 august, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiecte: În timp ce firmele private sunt vânate, Guvernul a şters 8,5 milioane lei din datoriile companiei miniere de stat Băiţa SA şi e pe cale să-i ierte penalităţi de 27 milioane lei, ca s-o scape de faliment. Pusă sub „administrarea specială” a unor politruci, firma care deţine monopolul exploatării resurselor metalifere din Băiţa Plai a fost ţinută la limita supravieţuirii, băgată în parteneriate dubioase şi îngropată în datorii de peste 50 milioane lei. Din același număr mai aflați că de luna aceasta, traficul rutier prin Piața Gojdu va fi oprit doi ani, pentru construirea a cinci tuneluri; Băile Felix și 1 Mai se laudă, după modernizare, cu cel mai bun sezon turistic din ultimul deceniu; În 18 ani, Tribunalul a admis în doar trei cazuri compensații de stat pentru victimele violențelor.
01 August 2022, 00:00
Made in Ukraine: Un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr pictor refugiat din Ucraina vrea să organizeze un festival de street art în Oradea, care să înceapă cu decorarea promenadei de pe Crișul Repede. Alexei Shkurat, originar din Odesa, a ajuns în Oradea la scurt timp după izbucnirea războiului și a rămas inițial doar pentru că i se stricase mașina în apropiere, dar acum nu mai vrea să plece, fiind îndrăgostit de orașul adoptiv.
Școala în „service”: În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Vezi ce ni se pregătește!
Bihoreanul tipărit
În plină vacanță de vară, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice noile legi ale învățământului. Prezentate când atenția publicului este extrem de redusă, proiectele prevăd schimbări mari: elevii ar putea să nu mai dea examenul de Evaluare Națională, ci doar unul de admitere la un colegiu, bacalaureatul va avea o probă facultativă, iar plagiatele academice vor fi cercetate în universitățile care le-au girat.
28 Iulie 2022, 08:00
Iadul pe pământ! Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile
Știri Bihor
Fermierii bihoreni au un an dezastruos după ce seceta şi arşiţa le-au pârjolit câmpurile. Pârjolul din ultimele săptămâni a înjumătăţit recoltele de porumb şi floarea soarelui şi lasă animalele fără hrană, obligând proprietarii să ia în calcul sacrificarea lor pentru că nu vor avea cu ce să le ţină la iarnă.
27 Iulie 2022, 12:58
Bihorul, la eurocent: Pe ce au cheltuit autoritățile și firmele din Bihor miliardele atrase din bani europeni?
Bihoreanul tipărit
Media ultimilor 7 ani arată că Bihorul a atras, din fonduri nerambursabile, 4.700 lei pentru fiecare locuitor al județului. În ultimul exercițiu bugetar european, firmele, autoritățile și instituțiile din Bihor au semnat 374 de contracte de finanțare europeană, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, din care 2,7 miliarde au fost banii atrași, iar diferența, contribuția proprie.
27 Iulie 2022, 08:00
Concurs pentru favorită: BIHOREANUL a urmărit pe viu concursul regizat de UDMR pentru şefia Spitalului Marghita (FOTO)
Știri Bihor
BIHOREANUL a urmărit un concurs "rezolvat" pentru ca protejata unui ministru să rămână şefă peste al doilea cel mai mare spital din Bihor. Directoare a Spitalului Municipal Marghita din vremea când ministrul Cseke Attila conducea Sănătatea, Bradacs Aliz primeşte încă un mandat de manager, deşi s-a remarcat prin pierderea acreditării, risipă şi angajări cu dedicaţie.
Dispar parcările! Se pregătesc modificări radicale privind parcările publice, dar și cele de domiciliu, din Oradea
Știri Bihor
Primarul Florin Birta pregăteşte modificări radicale în domeniul parcărilor, după ce sistemul deja implementat nu corespunde aşteptărilor municipalităţii. Cele mai multe reclamaţii transmise de orădeni Poliţiei Locale vizează parcările neregulamentare, șoferii preferând să plătească mai mult şi chiar să fie amendaţi, numai să îşi lase maşinile cât mai aproape de destinaţie. Conducerea Primăriei ia în calcul eliminarea parcărilor de culoare roşie din centru pentru că, în ciuda taxei piperate de 8 lei pe oră, acestea sunt permanent ocupate,iar parcările individuale de domiciliu, pentru care unii orădeni licitează sume exorbitante, ar putea fi înlocuite!
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Parcările neregulamentare din Oradea, problema numărul unu a locuitorilor. Ce măsuri plănuiește Primăria
Bihoreanul tipărit
Luni, 25  iulie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Primarul Florin Birta pregătește modificări radicale în domeniul parcărilor, după ce sistemul deja implementat nu corespunde așteptărilor municipalității. Între altele, conducerea Primăriei ia în calcul eliminarea parcărilor de culoare roșie din centru pentru că, în ciuda taxei piperate de 8 lei pe oră, acestea sunt permanent ocupate, îngreunând traficul. Din același număr aflați și că BIHOREANUL a urmărit pe viu concursul regizat de UDMR pentru șefia Spitalului Marghita, că un tânăr pictor ucrainean, refugiat la Oradea, propune proiecte pline de culoare pentru oraș, dar și pe ce au cheltuit autoritățile și firmele din Bihor miliardele de lei atrase din bani europeni.
25 Iulie 2022, 00:00
Bihorul în mișcare: O mică istorie a transportului din județ, de la birjă și tramvai până la bicicletă și avion (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii Bihorului au început să circule tot mai mult, în orașe și în afara lor, după primul război mondial. În perioada interbelică transporturile s-au îmbunătățit și diversificat, bihorenii putând folosi de la birje, tramvaie și automobile până la trenuri și avioane, iar autoritățile investeau în modernizarea infrastructurii, mai ales rutieră și feroviară.
24 Iulie 2022, 09:07
Arta din Căbești: Festival cu sculpturi, bunătăți și invitați cunoscuți la poalele Munților Pădurea Craiului
Bihoreanul tipărit
Bihorenii sunt invitați la poalele Munților Pădurea Craiului la prima ediție a SculptFEST. Festivalul cu bunătăți, activități pentru copii și concerte, inclusiv unul susținut de Subcarpați, va încheia o tabără națională de sculptură, în urma căreia patrimoniul comunei se va îmbogăți cu creații artistice, unele de land-art. Vezi întregul program…
22 Iulie 2022, 15:01
Ai promis, plătești! Cum a reușit o familie de orădeni să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși
Bihoreanul tipărit
Buturuga mică răstoarnă carul mare: o familie din Oradea a câștigat definitiv procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși. După ce i-a momit cu contracte de economisire-creditare, garantându-le că vor încasa și o primă de la stat pentru banii depozitați, BCR a refuzat să le plătească orădenilor beneficiile, dând vina pe Statul Român, argument pe care judecătorii l-au respins însă și au obligat banca să pună banii jos
22 Iulie 2022, 09:55
Partidele trăiesc bine: BIHOREANUL arată din ce și-au plătit candidații bihoreni campaniile din 2020 și cât a costat fiecare vot
Bihoreanul tipărit
Din ce și-au plătit candidații bihoreni campaniile din 2020 și cum au devenit liberalii cei mai mari donatori la partid. PNL-iștii au fost singurii care au declarat donații, cedându-le partidului imediat ce statul le-a rambursat cheltuielile, în timp ce candidații PSD, UDMR și USR-PLUS le-au finanțat din economii și împrumuturi pe care în final le-au acoperit tot din fonduri publice.
21 Iulie 2022, 08:00
Invazia milogilor: Peste 120 de cerșetori iau Oradea cu asalt, 90% provenind din alte localități (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Peste 120 de cerșetori și oameni fără adăpost, din care 90% vin din alte localități, iau zilnic cu asalt străzile Oradiei, împărțiți pe cartiere. Oradea atrage ca un magnet persoane din zonele Aleșd, Diosig, Tinca și Sânmartin care, deși apte de muncă, trăiesc din mila publică, fără ca autoritățile să poată face altceva decât să le confiște încasările și să le îndrume spre localitățile de proveniență.
Amante criminale: Culisele iubirii mortale care le-a împins pe două femei îndrăgostite din Bihor să ucidă
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian: femeile s-au documentat despre otrăvuri mortale şi au citit tratate de drept ca să comită crima perfectă. Venkli Tünde și Ruba Annamária au decis să scape de soţul celei dintâi, pentru că acesta insista să facă sex cu nevasta care nu îl mai voia, dar se temea să divorţeze şi să-şi asume relaţia cu iubita, de gura familiei şi a comunităţii care le-ar fi judecat aspru.
19 Iulie 2022, 08:00
Războiul rece: Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți. Ce facem cu încălzirea la iarnă?
Bihoreanul tipărit
Criza gazelor declanșată de războiul din Ucraina anunță o iarnă grea pentru orădeni, în condițiile în care Termoficare a anulat două licitații din lipsă de ofertanți. CET-ul din Oradea are rezervată doar 60% din cantitatea de gaz necesară pentru încălzirea orașului în următorul sezon rece, în condițiile în care vechiul cazan pe cărbune nu mai poate fi pornit, iar criza energiei a făcut ca prețul lemnelor pentru gospodăriile ce se încălzesc individual să se dubleze în ultimul an.
18 Iulie 2022, 11:05
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian
Bihoreanul tipărit
Luni, 18 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte exclusive din dosarul crimei comandate de cele două amante din Şimian: femeile s-au documentat despre otrăvuri mortale şi au citit tratate de drept ca să comită crima perfectă. În noul număr mai citiți: Ce facem cu încălzirea la iarnă? Termoficare Oradea a anulat două licitații pentru gaz, din lipsă de ofertanți; O familie de orădeni a reușit să câștige procesele cu o bancă, după ce aceasta a refuzat să le dea banii promiși; Oradea, invadată de cerșetori! Peste 120 iau orașul cu asalt zilnic, 90% proveniți din alte localități. 
18 Iulie 2022, 00:00
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 5.013 RON
  • 1 EUR = 4.9471 RON
  • 1 HUF = 0.0119 RON