URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 08 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Bihoreanul tipărit

Românizarea Oradiei: Cum s-a petrecut, acum 100 de ani, instaurarea administrației românești după Marea Unire
Bihoreanul tipărit
Perioada interbelică a fost frământată în Oradea din mai multe perspective, între care şi cea a schimbărilor profunde petrecute în administraţie. După dispariţia Imperiului Austro-Ungar şi includerea oraşului între graniţele României Mari în 1918, a avut loc tranziţia dinspre administraţia şi legislaţia maghiară către cele naţionale, s-au schimbat lideri şi simboluri, sarcinile şi problemele de gestionat rămânând în mare parte aceleaşi. BIHOREANUL vă arată cum s-a organizat municipiul în primii trei ani de administraţie românească.
17 Ianuarie 2021, 10:05
Marea capitulare: Medicii din Bihor implicați în mega-dosarul rețetelor false încep să-și recunoască vinovăția
Bihoreanul tipărit
În megadosarul reţelei din Bihor, care a "stors" 2,7 milioane de lei din bugetul Sănătăţii cu reţete măsluite, medicii încep să semneze acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. BIHOREANUL a descoperit că ancheta procurorilor DIICOT, care au audiat peste 10.000 de persoane, dibuind 15 medici şi zeci de farmacii implicate în fraudă, a costat statul peste 1 milion de lei, dar nu este finalizată nici în prezent. 
15 Ianuarie 2021, 07:57
'Maestrul' Lele, bătăuşul: Avocatul Alexandru Lele, mare proprietar imobiliar în Oradea, într-un nou scandal violent cu vecinii (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Avocatul Alexandru Lele riscă o condamnare penală după un nou scandal pentru aplanarea căruia a intervenit Poliţia. Cunoscut pentru incidentele violente şi terorizarea vecinilor, Lele a agresat o femeie care nu vrea să-i vândă casa din curtea unde el deţine cinci apartamente, rupându-i umărul şi o coastă.
Războiul parohiilor: Preoții a două parohii ortodoxe din Oradea își dispută acelaşi teritoriu din Rogerius
Bihoreanul tipărit
Credincioșii ortodocși din Rogerius s-au trezit de Bobotează în mijlocul unui război între preoții a două parohii care își dispută acelaşi teritoriu. Ctitorul bisericii de lângă Spitalul Municipal, Ciprian Mega, revendică împrejurimile acesteia, spre nemulțumirea preoților altor parohii din zonă, care își văd periclitate încasările, fără ca episcopul Sofronie să intervină în scandal.
13 Ianuarie 2021, 07:57
O echipă de orădeni recondiționează și livrează voluntar calculatoare pentru școlile sătești (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De când pandemia a închis şcolile, profesorii şi elevii au încercat să găsească cele mai bune metode pentru a se adapta cursurilor online, însă nu toţi au reuşit pentru că multe comunităţi sunt prea sărace. O echipă de orădeni recondiţionează şi livrează voluntar calculatoare pentru şcolile săteşti lipsite de laboratoare. Proiectul "Laboratoare rurale" a fost iniţiat de Ionuţ Coman, un tânăr care şi-a propus ca în trei ani să ajute toate unităţile de învăţământ din Bihor să aibă echipamente IT funcţionale. 
12 Ianuarie 2021, 19:00
Anul șantierelor! După un an marcat de pandemie și alegeri, 2021 va aduce lansarea unor lucrări de amploare în Oradea și Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După un an marcat de pandemie și de febra alegerilor locale și parlamentare, 2021 va aduce lansarea unor lucrări de amploare în Oradea și Bihor. Municipalitatea orădeană anunță deschiderea unor șantiere fără precedent după căderea comunismului, cum ar fi cele pentru reabilitarea bulevardelor Nufărul și Cantemir ori construirea a șapte pasaje subterane în Centrul Civic, în vreme ce Județul pregătește realizarea centurilor ocolitoare pentru orașele Aleșd și Beiuș, dar şi pentru comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei.
A început vaccinarea în Bihor! Câți au făcut-o până acum, câți au avut reacții alergice, cine urmează?
Bihoreanul tipărit
Imunizarea la Covid a cadrelor medicale din Bihor: majoritatea vor să se vaccineze, iar 17% au şi făcut-o în primele 4 zile, cu doar 4 reacţii alergice la 1.740 de vaccinări. Autorităţile pregătesc etapa a doua de vaccinare, pentru vârstnici, bolnavii cronici şi angajaţi din domenii-cheie, care va începe mai repede decât era preconizat, fiind recenzaţi lucrătorii din instituţii-cheie, de la Poliţie şi SRI până la Compania de Apă şi Electrica.
11 Ianuarie 2021, 09:43
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ce ne aduce noul an? 2021 se anunță anul reluării lucrărilor amânate de pandemie
Bihoreanul tipărit
Luni, 11 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: După un an marcat de pandemie și de febra alegerilor locale și parlamentare, 2021 va aduce lansarea unor lucrări de amploare în Oradea și Bihor; A început vaccinarea în Bihor, cum a decurs prima săptămână? Medicii din mega-dosarul rețetelor farmaceutice false încep să-și recunoască vinovăția; Avocatul Alexandru Lele, mare proprietar imobiliar, într-un nou scandal violent cu vecinii; Două parohii ortodoxe își dispută supremația în Rogerius!
11 Ianuarie 2021, 00:00
Poftiţi la Mădăras! Recent devenită staţiune turistică, comuna Mădăras este condusă de cel mai tânăr primar din Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Recent devenită staţiune turistică, comuna Mădăras este condusă de cel mai tânăr primar din Bihor. Ales în funcţie la 26 de ani şi fără să fi avut experienţă în administraţia publică, edilul Eugen David vrea să-şi transforme meleagurile natale în locuri atractive pentru turiştii dornici să-şi trateze afecţiunile cu apă geotermală. 
Dealuri la pământ: Viile şi livezile din jurul Oradiei dispar, pe nesimțite, pentru a se exploata ilegal resurse minerale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Deşi teoretic protejate, viile şi livezile din jurul Oradiei dispar cu tot cu dealurile de sub ele, nivelate pentru a se exploata ilegal resurse minerale. Direcţia Agricolă Bihor a sancţionat o fabrică de cărămidă din Biharia şi o firmă de comerţ din Oradea pentru distrugerea a două dealuri de pe suprafaţa cărora au desfiinţat peste 11 hectare de livezi şi vii, excavându-le pentru a scoate de sub ele argilă şi nisip. 
01 Ianuarie 2021, 10:10
Pedeapsa roşie: Haldele fostei fabrici Alumina din Oradea, cu aproape 3 milioane tone de praf toxic, rămân necurăţate
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă România a fost condamnată de judecătorii europeni pentru că ignoră neutralizarea surselor de poluare "istorice", haldele de şlam din Oradea rămân necurăţate. Aproape 3 milioane de tone de praf toxic rămase în urma fabricii Alumina zac pe Calea Borşului, pentru că, în timp ce şlamul a fost cumpărat de o firmă locală, nicio instituţie nu-şi asumă proprietatea terenului de sub depozit.
31 Decembrie 2020, 07:57
Curățenie... calculată: RER Vest încheie noi contracte cu orădenii, în pregătirea noului sistem de colectare selectivă
Bihoreanul tipărit
În pregătirea noului sistem de colectare selectivă, cu trei fracţii, RER Vest încheie contracte cu toţi orădenii şi le oferă gratuit pubele noi. Până la 1 februarie, toţi orădenii trebuie să se obişnuiască cu colectarea selectivă în trei fracţii, dar şi să semneze noile contracte cu compania de salubritate.
30 Decembrie 2020, 20:00
Parcări pe datorie: Oradea se îndatorează cu încă 34 de milioane euro, pentru noi parcări și proiecte de investiții
Bihoreanul tipărit
Oradea împrumută 34,2 milioane euro pentru construirea a trei parcări în zona Spitalului Judeţean, a străzii Iosif Vulcan şi a viitorului stadion din strada Făgăraşului. Noile credite vor dubla, la peste 24%, gradul de îndatorare a oraşului, fapt pentru care, pentru a ţine sub control datoria publică, conducerea municipalităţii vrea să deconteze din fonduri UE lucrări deja executate, cum ar fi prelungirea drumului expres.
30 Decembrie 2020, 07:58
Șmenarul din Parlament! BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, toate isprăvile penale ale proaspătului deputat AUR de Bihor, Mihai Lasca (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, isprăvile penale ale proaspătului deputat AUR de Bihor. În timp ce pe reţelele de socializare se laudă cu cazierul curat, Mihai Lasca e judecat în două procese, pentru trafic de migranţi respectiv pentru loviri, având şi o condamnare penală din 2007, când şmenuia străini împreună cu un amic.
29 Decembrie 2020, 07:57
Primiţi cu vaccinul? BIHOREANUL vă prezintă toate detaliile campaniei de vaccinare anti-Covid programate în Bihor
Bihoreanul tipărit
Anul Covid se încheie cu speranţă: mult aşteptatul vaccin a ajuns şi în România, primele doze fiind destinate corpului medical, iar următoarele, la începutul lui 2021, tuturor celor conştienţi că revenirea la normalitate depinde de imunizare. BIHOREANUL vă prezintă pregătirile pe care autorităţile locale le-au făcut pentru campania de vaccinare, care se va desfăşura în 11 spitale şi în 23 de centre din Oradea şi din alte 13 oraşe şi comune, dar şi modul în care oamenii se pot programa pentru imunizare, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi avantajele pe care le vor avea cei vaccinaţi.
28 Decembrie 2020, 09:43
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Pregătirile făcute de autorităţile locale pentru campania de vaccinare anti-Covid
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: BIHOREANUL vă prezintă modul în care oamenii se pot programa pentru imunizare, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi avantajele pe care le vor avea cei vaccinaţi anti-Covid; Șmenar la drumul mare: totul despre trecutul penal al deputatului AUR Bihor, Mihai Lasca; Oradea se îndatorează cu încă 34 de milioane euro, pentru noi parcări și proiecte de investiții; Haldele fostei fabrici Alumina, cu aproape 3 milioane tone de praf toxic, rămân necurăţate.
28 Decembrie 2020, 00:00
Muzică pentru Inna: Un tânăr din Oradea e producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale celebrei vedete (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr din Oradea este producătorul unora dintre cele mai cunoscute piese ale Innei. David Ciente este cunoscut în țară, dar și peste Ocean, unde a colaborat cu Alicia Keys, cu noul solist al trupei Queen, Adam Lambert, și mai recent cu frumoasa Selena Gomez. 
25 Decembrie 2020, 10:05
De meserie şef: Povestea lui Ionel Vila, secretarul Consiliului Local Oradea care a lucrat cu 10 primari, încă din comunism
Bihoreanul tipărit
Secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, iese la pensie după o carieră de 34 ani în administraţie, începută în comunism şi în care a lucrat cu 10 primar. Mazilit de comunişti din funcţia de prim-secretar al UTC Bihor, Vila şi-a început ascensiunea în Primărie ca şef al serviciului Organizare, avansând apoi ca director al ASCO şi în final ca secretar, poziţii din care a intrat în atenţia DNA, care l-a filat, interceptat şi înregistrat în propriul birou în trei dosare de corupţie.
24 Decembrie 2020, 18:07
Speranţă în dar: În acest an, Crăciuniţa BIHOREANULUI este o tânără a cărei poveste poate fi o sursă de inspiraţie (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Într-un an plin de provocări, BIHOREANUL a ales-o în rolul Crăciuniţei pe Sonia Goilean, o tânără care a demonstrat că, în ciuda obstacolelor, cu îndârjire şi speranţă, visurile se pot împlini. După ce o problemă medicală a ţinut-o departe de sălile de examen, orădeanca a fost nevoită să dea bacalaureatul în toamnă, dar a obţinut 10 pe linie, o performanţă unică în ultimii 18 ani în România, pentru care universitarii de la Babeş-Bolyai i-au şi creat un loc la "fără taxă".
24 Decembrie 2020, 07:59
Nu umblăm a colinda! Pandemia de Covid-19 închide în case bihorenii obişnuiţi să primească colindători
Bihoreanul tipărit
Pandemia de Covid-19 închide în case bihorenii obişnuiţi să primească colindători în familie. În premieră absolută, anul acesta grupurile de colindătorii nici măcar nu şi-au pregătit repertoriul de Crăciun, în vreme ce Revelionul se anunţă fără petreceri şi focuri de artificii, iar preoţii vor ieşi de Bobotează doar la sfinţirea caselor în care au fost invitaţi.
23 Decembrie 2020, 14:40
Suflet de campion: Să-l ajutăm pe Florin, băiatul țintuit în scaunul cu rotile care vrea să concureze pentru România! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr de 25 de ani din Bihor, țintuit într-un scaun rulant, vrea să reprezinte România la Jocurile Paralimpice. Anul trecut, în urma unui accident cu motocicleta, Florin a ajuns în scaun cu rotile, iar în primele luni a crezut că viața lui va fi un chin. BIHOREANUL vă spune povestea emoționantă a sportivului care acum strânge bani pentru o bicicletă care se conduce cu mâinile și l-ar putea face din nou campion. 
23 Decembrie 2020, 07:57
Tăierea a III-a: Ce a stat la baza reducerilor drastice de personal făcute de Bolojan în instituţiile CJ Bihor
Bihoreanul tipărit
Într-o singură zi, Consiliul Judeţean a reorganizat cele 9 instituţii de cultură din subordine, plus "mamutul" DGASPC, cu peste 1.100 de salariaţi. Ambiţia preşedintelui Ilie Bolojan de a eficientiza instituţiile, inclusiv prin concedieri, făcând economii anuale de 9 milioane euro, i-a ridicat în cap susţinătorii revistelor de cultură, dar şi angajaţii de la Protecţia Copilului, pentru care CJ Bihor n-a avut bani timp de două luni.
22 Decembrie 2020, 18:36
Interviu exclusiv cu Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: „Singurul lucru care a ţinut România pe loc este corupţia” (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în România, Adrian Zuckerman, este nu doar primul ambasador american cu origini româneşti (născut în 1956 la Bucureşti), ci de fapt cel mai puţin "diplomat" ambasador pe care America l-a trimis vreodată în ţara noastră. Cu prilejul vizitei pe care a făcut-o vinerea trecută la Oradea, ambasadorul Zuckerman a acordat BIHOREANULUI un interviu exclusiv, în care a explicat, pe româneşte, legătura dintre domnia legii şi dezvoltare, dar şi motivele optimismului care îl determină să creadă că ţara noastră are un viitor de succes, putând ajunge din urmă ţări vest-europene dezvoltate. „Singurul lucru care a ţinut România pe loc este corupţia”, afirmă acesta.
Spionul din Tribunal: CNSAS îl acuză pe judecătorul Ovidiu Galea că a făcut poliţie politică, ca fost ofiţer de Securitate
Bihoreanul tipărit
CNSAS îl acuză pe judecătorul orădean Ovidiu Galea că a fost lucrător al Securităţii, ca poliţie politică. Recrutat pe când era liceean în Dej datorită calităţilor de "bun observator", Galea a ajuns ulterior ofiţer de Securitate, fiind implicat inclusiv în spionarea unor turişti străini, pe care îi urmărea "prin sondă optică".
21 Decembrie 2020, 09:35
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! A apărut numărul de Sărbători, cu un frumos pictorial dedicat unei Crăciunițe de admirat
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 decembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: În acest an, Crăciuniţa BIHOREANULUI este o tânără a cărei poveste poate fi o sursă de inspiraţie; Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA, spune lucrurilor pe nume, într-un interviu exclusiv: „Revoluţia trebuie dusă la bun sfârşit, prin eradicarea corupţiei"; CNSAS îl acuză pe judecătorul Ovidiu Galea că a făcut poliție politică; Povestea lui Florin Mihuț, tânărul ambițios care, țintuit în scaunul cu rotile, vrea să concureze pentru România. Să-i dăm o mână de ajutor!
21 Decembrie 2020, 00:00
Bombă în Senat! Povestea singurului atentat terorist din Parlament, în care a fost ucis un celebru orădean
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea singurului atentat terorist cu victime reuşit în Parlamentul României, care a zguduit societatea românească în urmă cu un secol. Episcopul greco-catolic de Oradea, Demetriu Radu, a fost ucis pe 8 decembrie 1920 în explozia unei bombe cu ceas fabricate dintr-un obuz german, plasate în sala de şedinţe de trei terorişti comunişti care doreau să îl ucidă, de fapt, pe ministrul Cultelor, Octavian Goga.
17 Decembrie 2020, 08:03
Altă boală: criza! Recesiunea economică provocată de pandemie își face simțită prezența în Bihor
Bihoreanul tipărit
Pandemia declanşează în Bihor o criză economică accentuată, cu efect în creşterea şomajului. Sectoarele ospitalităţii, textilelor şi încălţămintei suferă scăderi dramatice ale comenzilor, care au dus la închiderea hotelurilor şi sute de disponibilizări, lucrătorii fiind nevoiţi să îşi caute slujbe în alte domenii, cum ar fi producţia industrială.
16 Decembrie 2020, 08:46
Justiţiarul fără lege: Un proxenet a fost răpit de acasă de un polițist din Bihor, băgat în portbagaj și „anchetat” dezbrăcat pe un câmp
Bihoreanul tipărit
Un poliţist din Salonta a fost pus sub urmărire penală pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Agentul Marius Laza a vrut să rezolve un caz de furt ca-n filmele cu şerifi: împreună cu rudele păgubitului, a răpit un suspect, l-a vârât în portbagaj şi l-a dus la marginea oraşului, unde l-a "audiat" dezbrăcat, ca să-şi dea în vileag complicii şi locul unde a ascuns banii furaţi.
15 Decembrie 2020, 07:57
Am ales de neînţeles: După scrutinul din 6 decembrie, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali
Bihoreanul tipărit
După scrutinul din 6 decembrie, la care au mers abia o treime din votanţi, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali, unul fiind liderul filialei AUR, partidul-surpriză al alegerilor. Pentru că sunt singurele care pot alcătui un guvern, PNL, USR-PLUS şi UDMR au început negocieri dure, liberalilor punându-li-se condiţii grele, cum ar fi cedarea postului de prefect pentru "oamenii noi", dar şi a unei poziţii de viceprimar în Oradea şi a uneia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor către partidul maghiar, care le-a ratat la alegerile locale.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! O analiză despre cum au votat bihorenii și ce ne așteaptă în următorii ani
Bihoreanul tipărit
Luni, 14 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic „Oradea Noastră”. Dintre subiectele noii ediții: După alegerile parlamentare, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali, unul fiind liderul filialei AUR, partidul-surpriză al alegerilor. PNL, USR-PLUS şi UDMR au început negocieri dure, liberalilor punându-li-se condiţii grele, cum ar fi cedarea postului de prefect pentru "oamenii noi", dar şi a unei poziţii de viceprimar în Oradea şi a uneia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean către partidul maghiar, care le-a ratat la alegerile locale. Din același număr aflați cum un proxenet a fost răpit de acasă de un polițist, băgat în portbagaj și „anchetat” dezbrăcat pe un câmp, dar și povestea singurului atentat terorist din Parlament, în care a fost ucis un celebru orădean.
14 Decembrie 2020, 00:00
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0924 RON
  • 1 EUR = 4.8831 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON