URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihoreanul tipărit

Gata de aventură? Bihorenii, așteptați la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism și ospețe tradiţionale în natură (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Aventurile perfecte sunt la doi paşi de casă. Bihorenii sunt invitaţi la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism şi ospeţe în Pădurea Craiului. Fie că e vorba de o ieşire cu familia, cu prietenii sau cu colegii de la birou, căţărările pe stânci şi "lupta" cu valurile Crişului Repede, drumeţiile şi coborâtul în peşteri pot transforma orice excursie într-o experienţă de neuitat şi de... repetat.
28 Iunie 2019, 07:59
Grădina defectă: Ajunsă în stare deplorabilă, Grădina Zoologică din Oradea s-ar putea muta la Săldăbagiu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Neregulile pentru care conducerea ADP l-a concediat de la Zoo Oradea pe fostul administrator Bimbó Szuhai Tibor, cu doi ani în urmă, sunt la fel şi acum. Reabilitată în 2013 şi lăsată în degradare, Grădina Zoologică are sistemul de intrare defect, geamuri sparte, tencuieli căzute şi funcţionează ilegal, fără veterinar, în timp ce directorul ADP, Liviu Andrica, plănuieşte relocarea ei în pădurea Săldăbagiu.
Bihorul după Cernobîl: Cum au ascuns autoritățile comuniste dezastrul nuclear, expunându-i pe bihoreni pericolului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă amănunte despre informaţiile ascunse şi măsurile luate de autorităţi după catastrofa nucleară din 1986, dar şi detalii dintr-un raport şocant al Securităţii judeţene care, în loc să se preocupe de impactul asupra sănătăţii publice, credea că a găsit soluţia umplerii rafturilor goale ale magazinelor, în TIR-urile întregi cu produse româneşti ce erau întoarse în ţară, refuzate din teamă de partenerii străini.
Pământuri „zburătoare”: Judeţul Bihor a pierdut jumătate din suprafaţa de păşuni declarată la UE. România riscă sancţiuni
Bihoreanul tipărit
Se poate lăsa rău! Bihorul a pierdut peste 96.400 hectare de păşuni, deşi în 2007, înaintea aderării la UE, autorităţile s-au obligat să le păstreze intacte pentru generaţiile viitoare. Şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, acuză Prefectura că tergiversează inventarierea păşunilor pentru a ascunde „lipsa la inventar”, situaţie pentru care România riscă procedura de infringement, ceea ce înseamnă că fermierii vor pierde subvenţia de 160 euro la hectar.
25 Iunie 2019, 14:51
Judecătoare protectoare: O magistrată de la Tribunalul Bihor s-a transformat în avocata şefului PSD: „Tăceţi un pic! Nu cumva să spuneţi ceva...” (AUDIO)
Bihoreanul tipărit
Un magistrat de la Tribunalul Bihor este acuzat că a influenţat declaraţii într-un proces, ignorând posibile infracţiuni comise, după reţeta Dragnea, de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Angajat fără concurs la o fundaţie a Consiliului Judeţean şi apoi concediat ilegal, fostul trezorier al PSD Bihor, Dan Ardelean, dezvăluie cum judecătoarea Oana Brumă i-a cerut "să tacă", deşi începuse să descrie ilegalităţile şefului de partid, Ioan Mang.
'Oradea ne uneşte': Programul Zilelor Sfântului Ladislau
Bihoreanul tipărit
Ediţia de anul acesta a Zilelor Sfântului Ladislau programează nu mai puţin de 150 de activităţi, de la show-uri ecvestre până la concerte cu invitaţi cunoscuţi din Ungaria.
24 Iunie 2019, 17:50
S-a trezit Traian… Vicepreşedintele CJ Traian Bodea 'divorţează' de Pásztor şi Mang?
Bihoreanul tipărit
La trei sferturi din mandat, vicepreşedintele ALDE al Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, dă semne că s-ar despărţi de Ioan Mang şi Pásztor Sándor. Politicianul de care depinde cine conduce judeţul anunţă că dacă reprezentanţii PSD şi UDMR nu acceptă reducerea organigramelor suprasaturate cu clientelă de partid, dar şi comasarea unor instituţii, nu va mai vota alături de propriii aliaţi.
24 Iunie 2019, 11:35
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Aţi văzut serialul 'Cernobîl'? Securitatea bihoreană a avut propriul 'film' despre accidentul nuclear
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 iunie, a apărut noul BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele ediţiei: BIHOREANUL vă prezintă amănunte despre informaţiile ascunse şi măsurile luate de autorităţi după catastrofa nucleară din 1986, de la Cernobîl, dar şi detalii dintr-un raport şocant al Securităţii judeţene. Din același număr aflați și că o judecătoare de la Tribunalul Bihor este acuzată că a influenţat declaraţii într-un proces, ignorând posibile infracţiuni comise, după reţeta Dragnea, de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, dar și că judeţul Bihor a pierdut peste 96.400 hectare de păşuni, deşi în 2007, înaintea aderării la UE, autorităţile s-au obligat să le păstreze intacte pentru generaţiile viitoare. Suntem invadaţi de ţânţari fiindcă Primăria nu a comandat destule tratamente.
24 Iunie 2019, 00:00
WTF! Rock la Ineu? În premieră, la Ineu de Criş se va ţine timp de trei zile un festival de muzică rock cu invitaţi cunoscuţi
Bihoreanul tipărit
La începutul lunii august, complexul Kings Land din Ineu de Criş se va transforma într-un tărâm al muzicii rock, căci va găzdui prima ediţie din Bihor a Way Too Far Rock Festival, pe care organizatorii îl prezintă ghiduş drept WTF, o prescurtare de la o întrebare pe care americanii o folosesc des: "what the fuck?", care s-au traduce, în versiunea "curată", "ce naiba?".
23 Iunie 2019, 09:02
Ursul în cătare! Un urs înfometat dă iama prin gospodăriile din Munţii Apuseni. Vânătorii nu au aprobare pentru a-l ucide
Bihoreanul tipărit
Vânătorii aşteaptă aprobare pentru a ucide un urs înfometat care a dat iama prin gospodăriile din trei comune bihorene din Munţii Apuseni. În câteva săptămâni, animalul a devastat 23 gospodării din comunele Budureasa, Curăţele şi Remetea, unde a ucis cel puţin 300 de găini, raţe, iepuri şi un câine de pază, distrugând 16 stupi şi o mulţime de anexe.
21 Iunie 2019, 11:51
Primărie, caut meşteri! Municipalitatea orădeană amână pe anul viitor zeci de lucrări din lipsă de constructori
Bihoreanul tipărit
În plin sezon de vară, municipalitatea orădeană este nevoită să amâne pe anul viitor zeci de lucrări, în valoare totală de peste 5 milioane euro, din... lipsă de muncitori. Primarul Ilie Bolojan a ajuns să se roage de constructori să participe la licitaţii, în condiţiile în care volumul de muncă a crescut enorm, iar firmele se plâng că lucrează în pierdere din cauza scumpirii materialelor, a creşterii salariilor şi a subevaluării lucrărilor.
21 Iunie 2019, 08:09
Jurcuţ bătăuşul: Cunoscutul samsar de terenuri Florian Jurcuţ îşi atacă foştii parteneri de afaceri (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cei mai feroce samsari de terenuri din Oradea a ajuns să-şi atace partenerii. Faimos în urma proceselor cu Primăria şi cu Prefectura, dar şi pentru ţepele date atât clienţilor cărora le vinde terenuri, cât şi asociaţilor pe care îi lasă cu ochii-n soare, Florian Jurcuţ a vandalizat maşina unuia dintre aceştia şi era gata să-i scoată un ochi.
Ping-pong cu bolnavi: Pacienţii din Beiuş sunt plimbaţi la Oradea, fiindcă unii medici locali se feresc să trateze şi banale fracturi
Bihoreanul tipărit
Pacienţii ajunşi la Urgenţă în Spitalul din Beiuş sunt plimbaţi de pomană la Oradea şi retur pentru că medicii beiuşeni se feresc să pună diagnostic până şi pentru o banală fractură. Deşi Compartimentul de Primire Urgenţe al spitalului beiuşean are trei angajaţi şi încă 4-5 medici care fac gărzi, într-un singur an a trimis 1.650 pacienţi la Oradea fără justificare reală, umflând cu peste 500.000 lei cheltuielile UPU de la Spitalul judeţean.
20 Iunie 2019, 08:38
Luaţi-l şi pe Mang! BIHOREANUL cere DNA să ancheteze angajările fraduloase patronate de şeful PSD Bihor la Consiliului Judeţean
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL cere DNA să ancheteze angajarea în structurile Consiliului Judeţean a cel puţin unui membru PSD care în realitate a lucrat pentru partid, la ordinul preşedintelui filialei, Ioan Mang. La fel ca Liviu Dragnea, din al cărui ordin o instituţie publică a plătit două secretare de la partid, Mang l-a înfipt pe trezorierul PSD Bihor, Dan Ardelean, la Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, acesta recunoscând ilegalitatea inclusiv într-un proces derulat la Tribunalul Bihor, chiar a doua zi după încarcerarea fostului şef al PSD.
Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La cererea unui ales din opoziţie, Consiliul Judeţean va monta camere de supraveghere în defileul Crişului Repede, pentru a-i prinde pe cei care lasă gunoaie în natură. Deoarece primarii nu pot sau nu vor să-i amendeze pe sătenii care aruncă deşeuri pe malurile sau în albia râului, CJ Bihor va supraveghea video defileul, iar Poliţia îi va sancţiona pe cei surprinşi în înregistrări că fac mizerie.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: După „reţeta” Liviu Dragnea, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a patronat angajări frauduloase pe bani publici
Bihoreanul tipărit
Marţi, 18 iunie 2019, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele ediţiei: BIHOREANUL cere DNA să ancheteze angajarea în structurile Consiliului Judeţean a cel puţin unui membru PSD care în realitate a lucrat pentru partid, la ordinul preşedintelui filialei, Ioan Mang. Pacienţii din Beiuş sunt plimbaţi la Oradea, fiindcă medici locali se feresc să trateze şi banale fracturi. Municipalitatea orădeană amână pe anul viitor zeci de lucrări din lipsă de constructori. Cunoscutul samsar de terenuri Florian Jurcuţ îşi atacă foştii parteneri de afaceri ş.a.m.d.
18 Iunie 2019, 00:00
O noapte furtunoasă: Peste 50 de sate din Bihor, lovite de o furtună puternică. Vremea rămâne instabilă (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Mai mult de 50 de sate din Bihor au fost lovite, în noaptea de 6 spre 7 iunie, de o furtună puternică, care a distrus zeci de case şi a omorât sute de animale. Din cauza unei ruperi de nori cu cantităţi record de apă, cum nu s-a mai văzut în judeţ în ultimii 60 de ani, aproape 400 de bihoreni s-a ales cu casele avariate, unele chiar puse la pământ de forţa viiturii.
Agricultură la apă! Ca să-şi salveze recoltele compromise de vreme, fermierii din Bihor bagă chimicale în plante
Bihoreanul tipărit
Fermierii bihoreni se plâng că grindina şi ploile abundente din ultima lună le-au dat recoltele peste cap, provocându-le pagube încă greu de estimat. Înecate în apă şi lipsite de soare, fructele şi legumele producătorilor locali sunt lipsite de aromă şi dulceaţă, asemenea produselor din agricultura intensivă, iar bolile provocate provocate de umezeală obligă fermierii să apeleze la „chimicale”.
Lecţie de curaj: În loc să aplice automat deciziile CCR pro-inculpaţi, o judecătoare de la Tribunalul Bihor aşteaptă judecata Curţii Europene de Justiţie
Bihoreanul tipărit
Un magistrat al Tribunalului Bihor a trimis Curtea Constituţională a României la judecata Curţii de Justiţie a UE. Chemată să soluţioneze procesul de corupţie intentat de DNA rectorului Constantin Bungău şi profesoarelor Floare Chipea şi Camelia Dindelegan, judecătoarea Georgeta Ciungan acuză CCR că a încălcat Constituţia, modificând legi, încălcând independenţa magistraţilor şi ignorând tratate asumate de România înaintea aderării la UE.
O beţie complicată: Procesul unui orădean prins băut la volan a ajuns caz-şcoală pentru 43 de instanţe din ţară
Bihoreanul tipărit
Cum a pus la treabă un orădean magistraţii de la Înalta Curte, de la 15 Curţi de Apel, 10 Tribunale, 21 Judecătorii, plus experţi de la Institutul de Cercetări Juridice şi profesori de la 3 facultăţi de Drept. Magistraţii au fost chemaţi să stabilească dacă poate fi trasă la răspundere penală o persoană prinsă în stare de ebrietate la volanul unei maşini rămase fără baterie, deci cu motorul oprit, dar pe care a condus-o împingând-o pe deal în jos.
12 Iunie 2019, 08:01
Victoraş, arma jos! Detalii neaşteptate din dosarul percheziţiilor de la vila lui Victoraş Micula
Bihoreanul tipărit
Celebrul Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, suspectat că braconează din elicopter, deţine arme ilegale şi este protejat de poliţişti, acuză că este victima unei "lucrături". După o zi întreagă în care au scotocit uriaşul domeniu al omului de afaceri, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au ridicat laptopul tânărului, mai multe acte, dar şi trei arme înregistrate pe numele unui membru al Asociaţiei Forest Hunt Paleu, în care Micula junior este deja vicepreşedinte, fără să fi primit încă permisul de vânător.
Lasă cârja și umblă! Un bolnav scapă de cârje în timp record, printr-o operație revoluționară în premieră pentru vestul țării, la Oradea! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Operație revoluționară în premieră pentru vestul țării, la Oradea! Un pacient scapă de cârje în timp record, în urma unei intervenții minim invazive. Medicul orădean Jorgaq Tona a reușit performanța de a pune pe picioare în doar câteva zile un bărbat care suferea de o coxartroză severă, într-o intervenție simultană la ambele șolduri.
10 Iunie 2019, 14:12
Adio, domnule primar! Cine a fost Mihai Sturza, fostul edil al Oradiei, decedat de curând
Bihoreanul tipărit
Retras din prim-planul politicii, fostul primar al Oradiei Mihai Sturza a fost răpus de un infarct la 69 de ani, fiind condus pe ultimul drum de 150 de apropiaţi. Liberal vechi, Sturza şi-a legat numele de reabilitarea clădirii Primăriei, ratând în schimb proiecte majore precum construirea de locuinţe, incinerarea deşeurilor şi termoficarea pe gaz, la bătrâneţe trăind din pensie după ce a avut câteva mici afaceri.
10 Iunie 2019, 11:29
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: De ce au descins poliţiştii acasă la Victoraș Micula şi ce au descoperit acolo
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 iunie 2019, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de ecologie "Oradea noastră". Dintre subiectele ediţiei: Celebrul Victor Micula, fiul magnatului Viorel Micula, suspectat că braconează din elicopter, deţine arme ilegale şi este protejat de poliţişti, acuză că este victima unei „lucrături”. După o zi întreagă în care au scotocit uriaşul domeniu al omului de afaceri, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie au ridicat laptopul tânărului, mai multe acte, dar şi trei arme înregistrate pe numele unui membru al Asociaţiei Forest Hunt Paleu, în care Micula junior este deja vicepreşedinte, fără să fi primit încă permisul de vânător. Din acelaşi număr mai aflaţi că o judecătoare de la Tribunalul Bihor aşteaptă judecata Curţii Europene de Justiţie, procesul unui orădean prins băut la volan este caz-şcoală pentru 43 de instanţe din ţară şi, ca să-şi salveze recoltele compromise de vreme, fermierii bagă chimicale în plante.
10 Iunie 2019, 00:00
Edili în „beznă”: Primarii din Bihor nu sunt interesaţi să ia banii Fondului de Mediu, pentru a lumina gospodăriile fără electricitate
Bihoreanul tipărit
În Bihor există 301 case neracordate la reţeaua de electricitate, care ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice pe banii Administraţiei Fondului de Mediu, dar primarii întârzie să pregătească dosarele pentru obţinerea finanţării. BIHOREANUL s-a interesat de ce...
07 Iunie 2019, 08:38
Ba pe-a mă-tii! PSD declanşează în Consiliul Local jihadul împotriva liberalilor primarului Ilie Bolojan
Bihoreanul tipărit
PSD declanşează în Consiliul Local jihadul împotriva liberalilor primarului Ilie Bolojan. Social-democraţii îl acuză pe consilierul PNL Romeo Ionescu de conflict de interese fiindcă a votat bugetul APTOR şi ameninţă cu atacarea în instanţă a bugetului local pe 2019.
06 Iunie 2019, 08:05
Hai Pe Păşune! Festival inedit la Roșia, cu meşteşuguri, aventură, muzică bună şi bucate tradiţionale
Bihoreanul tipărit
„Pe Păşune este locul unde vii să te relaxezi. Este locul în care te întinzi pe covorul verde al naturii şi asculţi cum creşte iarba. Pe Păşune întinzi pătura şi mănânci bucate alese, udate din belşug cu licori savuroase. Pe Păşune te joci cu ţărâna sau faci primul pas către aventură. Şi apoi, după o zi plină, Pe Păşune îţi cântă menestrelii”. Aşa se prezintă cel mai nou festival rural din judeţul Bihor, care n-are doar un nume neaoş, ci şi un program bogat...
05 Iunie 2019, 13:21
Chef... a-ntâia! Moda serbărilor costisitoare de final de an şcolar a ajuns la clasele pregătitoare
Bihoreanul tipărit
Moda serbărilor fastuoase şi costisitoare organizate la final de an şcolar a contaminat până şi învăţământul primar. Încurajaţi de învăţătoare, părinţii unor elevi care abia vor termina clasa pregătitoare la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea au vrut să dea o petrecere cu masă şi formaţie la un restaurant din Băile Felix, planurile picând doar pentru că, sesizată de un tată nemulţumit de exagerări, directoarea a impus ca toate serbările să se ţină în şcoală.
Caloriferul la control! Peste 14.200 de orădeni care şi-au declarat casele fără instalaţii vor fi verificaţi
Bihoreanul tipărit
Peste 14.200 orădeni ale căror clădiri sunt înregistrate la Primărie ca fiind lipsite de instalaţii vor fi invitaţi să-şi lămurească situaţia imobilelor. Greu de crezut, dar 41% din cele 34.765 de case din Oradea apar în evidenţele municipalităţii ca fiind neracordate la reţele de curent, apă, canalizare şi încălzire, fapt pentru care proprietarii plătesc impozite mai mici cu până la 40%.
04 Iunie 2019, 12:00
PSD, pus la colţ: Alegerile din 26 mai au înlăturat PSD dintre primele trei partide în preferinţele orădenilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Alegerile din 26 mai au înlăturat PSD dintre primele trei partide în preferinţele orădenilor, iar în judeţ bihorenii i-au adus la doar jumătate din cota PNL. Cu un scor dublu faţă de cel de la europarlamentarele din 2014, liberalii s-au declarat principala forţă politică din Bihor, invitând de pe acum Alianţa 2020 USR-PLUS, care a obţinut un rezultat spectaculos în Oradea, să formeze o majoritate care să conducă municipiul şi judeţul fără UDMR, lansând totodată primele promisiuni pentru alegerile locale de anul viitor. BIHOREANUL reface filmul unei zile istorice...
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2682 RON
  • 1 EUR = 4.7305 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON