URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 29 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În 25 octombrie anul Domnului 2000, a apărut primul număr din BIHOREANUL. Dacă Alexandre Dumas a avut strălucita idee să continue povestea nemuritoare a muschetarilor şi să ni-i arate după 20 de ani, hai să fac şi eu la fel, dar invers. Să vedeţi cum eram noi acum 20 de ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Da, s-au făcut 20 de ani de BIHOREANUL! Potrivit planurilor noastre de mai an, azi ar fi trebuit să sărbătorim "a la grande", să facem o mare sărbătoare din acest eveniment, o adevărată "Zi a BIHORENILOR", organizată în aer liber, poate la Cetatea Oradiei, deschisă tuturor... N-a fost să fie. În mijloc de toamnă, poate că vremea ne-ar fi îngăduit. Vremurile, însă, nu.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dintre toate mizeriile pe care ni le face pandemia asta blestemată, faptul că nu putem călători departe este printre cele mai rele. Nu pentru că ne lipsesc concediile de "afară", nu pentru că e musai să ne împrospătăm colecţia de fotografii din locuri exotice sau capitale celebre, nu pentru că nu ne place în România, ci din cauză că nu mai avem ocazia să vedem ce mai fac ceilalţi şi cum mai e pe la ei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre inițiativa lui Ilie Bolojan de a reduce organigrama Consiliului Județean Bihor la jumătate?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

Bihoreanul tipărit

Micul 'vatman': Povestea lui Cedrin, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un băiețel de 10 ani din Oradea și-a creat de unul singur un site unde scrie despre tramvaie. Cedrin Crăciun Pelle este îndrăgit de mulți ingineri și vatmani de la OTL pentru vizitele dese pe care le face la depou, dar și pentru că la o vârstă atât de fragedă știe totul despre tramvaiele care circulă în orașul de pe Criș.
Bandit în libertate: Decizie controversată în favoarea adolescentului care, beat fiind, a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist
Bihoreanul tipărit
Adolescentul care la beţie a furat o maşină şi a băgat în comă un polițist rutier e judecat în libertate după o decizie controversată a Tribunalului. Procesul lui Augustin Rostaş a început cu o surpriză: după 8 luni de arest preventiv, instanţa a decis să-l judece în libertate şi i-a schimbat acuzația principală, cea de tentativă de omor, cu o alta, pedepsită mult mai blând, de vătămare corporală din culpă
Ioana Mihăilă, preşedintele PLUS Bihor, candidat al Alianţei USR-PLUS la Primăria Oradea: 'Candidez pentru a face Oradea bine'
Bihoreanul tipărit
Medic endocrinolog, 39 de ani, căsătorită şi cu doi copii, coproprietar împreună cu soţul, tot medic, al unei clinici private, Medena, Ioana Mihăilă este ceea ce oricine ar numi un om realizat pe plan personal şi profesional. După ce timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fi activat, cum ea însăşi precizează, în 2018, odată cu fondarea PLUS, a decis să se implice activ în politică şi, după doi ani, a devenit nu doar preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, ci şi candidat la Primăria Oradea al Alianţei USR-PLUS. Ce anume a determinat-o să (re)intre în arenă şi ce planuri are, explică cititorilor BIHOREANULUI.
01 Septembrie 2020, 09:31
Apa rea! Rapoarte alarmante ale DSP Bihor: În peste jumătate din localităţile județului, apa din rețele conține substanțe periculoase
Bihoreanul tipărit
În mai bine de jumătate din judeţ, apa de la robinet este contaminată chimic. Cu toate că primăriile nu fac publice informaţiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave.
01 Septembrie 2020, 07:57
Bătălia pentru voturi: BIHOREANUL vă prezintă lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei
Bihoreanul tipărit
Alegerile locale aduc în faţa bihorenilor pretendenţi care îşi ascund sigla partidului, formaţiuni mari care îşi fură reciproc candidaţi şi altele mici, care nu au niciun program, dar încurcă jocurile „granzilor”.În Bihor se înfruntă două forţe, atât pe dreapta, cu PNL favorit şi USR-PLUS în ascensiune, cât şi pe stânga, unde Pro România „muşcă” din PSD, în timp ce UDMR şi-a pus candidat de sacrificiu la Primărie, iar la Consiliul Judeţean 22 de primari care să recupereze pierderile epocii Pásztor.
31 August 2020, 10:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Peste jumătate din localitățile din județ au apă contaminată!
Bihoreanul tipărit
Luni, 31 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Rapoarte alarmante ale Direcției de Sănătate Publică Bihor: În mai mult de jumătate din localitățile județului, apa din rețele e contaminată cu substanțe periculoase. Cu toate că primăriile nu fac publice informațiile privind calitatea apei, în zeci de localități oamenii consumă microbi din conducte, analizele DSP Bihor depistând inclusiv bacterii periculoase precum E.Coli, care pot provoca infecții grave. Din același număr aflați și povestea lui Cedrin Crăciun Pelle, băiețelul pasionat de tramvaie care și-a făcut site de unul singur, dar și lista candidaților la alegerile locale și ce promit ei.
31 August 2020, 00:00
Centenar episcopal: Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu
Bihoreanul tipărit
Episcopia Ortodoxă a Oradiei împlineşte 100 de ani de la reînfiinţare, sub conducerea lui Roman Ciorogariu. După Marea Unire din 1918, comunitățile ortodoxe din Transilvania s-au revigorat şi şi-au clădit instituţii care în perioada interbelică aveau să contribuie substanţial la educarea populaţiei româneşti, majoritare în provincie. 
29 August 2020, 09:38
Tot răul spre bine! Fermierii din Bihor înregistrează producţii record, în vreme ce seceta a pârjolit recoltele din sudul ţării  
Bihoreanul tipărit
Dacă în sudul ţării seceta a pârjolit recoltele, fermierii bihoreni înregistrează producţii record. Marii fermieri bihoreni se pregătesc pentru un an agricol bun, cu producţii de 4,8 tone de grâu la hectar şi recolte-record de 7,6 tone în nordul judeţului, în condiţiile în care media naţională abia dacă se ridică la 2,9 tone de grâu la hectar.
28 August 2020, 09:01
Tot pe sec! ABA Crișuri a pierdut finanțarea europeană pentru reabilitarea Barajului Leșu, golit pentru că avea mari infiltraţii
Bihoreanul tipărit
Golit acum 5 ani ani pentru că avea mari infiltraţii, barajul Leşu este departe de a fi reparat. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a pierdut finanţarea europeană, pe motiv că a încheiat un contract de execuţie pe lângă lege, aşa că de un an a sistat lucrările de consolidare a celui mai mare baraj de acumulare din Bihor.
27 August 2020, 08:03
Cinema pe frontieră: A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, se ține în weekend la Salonta
Bihoreanul tipărit
A doua ediţie a Festivalului de Film pe Frontieră, pus la cale de regizorul Marian Crişan, la Salonta. Proiecţiile se vor ţine în acest weekend, în aer liber, în program fiind incluse producţii româneşti şi maghiare, între care "Morgen" şi "La Gomera", propuse de România în 2011, respectiv 2019, pentru Premiile Oscar.
26 August 2020, 10:10
Florin Birta explică de ce a ales să candideze pentru funcția de primar: „Vom realiza noi proiecte pentru Oradea”
Bihoreanul tipărit
În Oradea, unul dintre cei doi viceprimari liberali candidează la Primărie după ce edilul şef Ilie Bolojan vizează conducerea judeţului. Licenţiat în Drept şi cu masterat în Drept administrativ, căsătorit şi tată a doi copii, Florin Birta activează în administraţie de 12 ani, cât durata mandatelor de primar ale mentorului său, Ilie Bolojan. Cu ce planuri a intrat în cursa electorală, o spune în interviul acordat BIHOREANULUI.
26 August 2020, 07:57
Pe cine alegem? Partidele și-au depus la BEJ lista candidaților pentru alegerile locale de luna viitoare
Bihoreanul tipărit
Partidele şi-au depus la BEJ lista candidaţilor pentru alegerile locale de luna viitoare. În timp ce PNL se bazează pe "oamenii lui Bolojan", precum viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, PSD reciclează aceiaşi candidaţi controversaţi, cum e Florian Bodog, al doilea pe lista pentru CL Oradea.
25 August 2020, 17:40
Armata de îngeri: Cum a reușit o echipă de inimoși să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puțin de un an, pentru salvarea micuțului Noel (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Greu de imaginat și, totuși, posibil! Cum a reușit o echipă de inimoși să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puțin de un an, pentru salvarea micuțului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur țel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluș bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, și au reușit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriașa sumă. 
25 August 2020, 08:03
Jale în spitale: Criza Covid se adânceşte în judeţul Bihor, spitalele se apropie de limita rezistenţei 
Bihoreanul tipărit
Criza Covid: Deoarece se înmulţesc continuu îmbolnăvirile şi cazurile grave, dar şi cadrele medico-sanitare infectate, spitalele din Oradea se apropie de limita rezistenţei. Municipalul aproape că nu mai are paturi libere, Judeţeanul face internări programate doar pentru a opera bolnavii oncologici şi ţine laolaltă pacienţi în saloanele-izolator, Maternitatea a preluat gravidele cu Covid, iar DSP anunţă cu întârziere bihorenii descoperiţi cu noul virus.
24 August 2020, 11:10
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Povestea incredibilă din spatele succesului strângerii de fonduri pentru micuţul Noel 
Bihoreanul tipărit
Luni, 24 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Greu de imaginat şi, totuşi, posibil! Cum a reuşit o echipă de inimoşi să strângă 2,4 milioane de dolari, în mai puţin de un an, pentru salvarea micuţului Noel. Timp de 9 luni, 100 de persoane care nu s-au cunoscut niciodată au luptat, voluntar, pentru un singur ţel: să-l salveze pe Noel Olyus, un bebeluş bihorean care suferă de o boală fatală, ce nu poate fi tratată decât cu un vaccin extrem de scump, şi au reuşit să mobilizeze peste 160.000 de persoane pentru a face rost la timp de uriaşa sumă. 
24 August 2020, 00:00
Oradea pe ecrane: Orădenii sunt invitaţi la premiera mondială a peliculei 'Don’t Read This on a Plane', filmate în bună parte în oraşul de pe Crişul Repede (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea este un oraş de film. La propriu. Atât în 2018 cât şi în 2019, echipe internaţionale au descins în oraşul de pe Crişul Repede, unde, alături de actori, cameramani şi producători locali, au filmat un lungmetraj ca la carte. Este vorba de filmul "Don’t Read This on a Plane", despre o tânără scriitoare şi isprăvile ei prin Europa, în încercarea de a-şi promova cea mai nouă carte, despre flirturile şi aventurile unei femei căsătorite avute cu alte femei. Ei bine, pelicula e gata şi urmează să fie prezentată, în premieră, la un festival din Los Angeles, proiecţiile putând fi urmărite online şi de orădeni... 
23 August 2020, 10:01
Lecția de ambiție: Înfruntând pandemia, Livia lucrează într-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă povestea singurei angajate care lucrează dintr-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea. Spitalul Municipal a fost singurul care i-a oferit un loc de muncă Liviei Popescu, după ce până la 32 de ani a fost refuzată peste tot din cauza handicapului cu care s-a ales în urma unui accident.
'Boală' de familie: Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcţionar la APIA, şi afaceristă în agricultură
Bihoreanul tipărit
Fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman, condamnat pentru incompatibilitate, e suspectată de fapte similare. BIHOREANUL a descoperit că tânăra Roxana Roman este în paralel şi funcţionar la APIA, şi patron al unei firme agricole care lucrează peste 50 de hectare, primind subvenţii de la instituţie şi beneficiind de o finanţare europeană de o jumătate de milion de euro.
19 August 2020, 08:01
Ilie Bolojan, candidat la CJ Bihor: 'Merg la Judeţ la desecări de mlaştini, nu la masa întinsă'
Bihoreanul tipărit
După 12 ani în care a condus Oradea, Ilie Bolojan (51 ani) nu mai are nevoie de prezentări. Votat la fiecare 4 ani de tot mai mulţi orădeni decât la precedentul scrutin, din primul tur şi inclusiv de etnici maghiari, consacrat ca primar-model la scară naţională, dar şi ca lider respectat în propriul partid, de data asta şeful PNL Bihor a produs o surpriză: va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean. De ce acolo şi cu ce planuri, explică pentru cititorii BIHOREANULUI.
Bihorul în alertă: Criza Covid-19 se agravează. În două săptămâni, îmbolnăviri cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc!
Bihoreanul tipărit
Criza Covid-19 se agravează de la o zi la alta: în primele două săptămâni ale lunii august s-au îmbolnăvit aproape tot atât de mulţi bihoreni cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc. BIHOREANUL explică exploziile de noi cazuri, dezvăluie focarele care au contaminat judeţul, descrie categoriile de persoane cele mai expuse îmbolnăvirii şi prezintă efectele asupra sistemului sanitar local, măcinat el însuşi de infectări şi cu medici obosiţi, în pericol să fie copleşit chiar la finele acestei luni.
17 August 2020, 10:10
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Noul coronavirus se extinde în ritm alert și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Criza Covid-19 se agravează de la o zi la alta: în primele două săptămâni ale lunii august s-au îmbolnăvit aproape tot atât de mulţi bihoreni cât în celelalte 5 luni de pandemie la un loc. În același număr aflați și că fiica deputatului PSD Ioan Sorin Roman este şi funcționar la APIA și patron de firmă agricolă, citiți povestea Liviei, care, înfruntând pandemia, lucrează într-un scaun cu rotile la spitalul anti-Covid din Oradea, dar și un interviu cu primarul Ilie Bolojan: „Merg la Județ la desecări de mlaştini, nu la masa întinsă”, declară el.
17 August 2020, 00:00
Prin noi înșine! Pandemia a stricat planurile administrației Bolojan de a concesiona parcările din Oradea
Bihoreanul tipărit
Pandemia a dat peste cap planurile primarului Ilie Bolojan de a concesiona administrarea parcărilor unuia dintre marii operatori privați din Europa. Scăderea cu 25% a încasărilor din parcări, pe fondul restricțiilor de circulație din toiul crizei sanitare, a lăsat fără ofertanți municipalitatea, obligată să construiască din banii oraşului parcări de strictă necesitate, cum ar fi cea pentru Spitalul Județean.
14 August 2020, 10:35
Procesomani... pentru bani: Pe lângă salariile generoase, magistraţii din Bihor încasează venituri năucitoare
Bihoreanul tipărit
Pe lângă salariile generoase pe care le încasează, magistraţii din Bihor au de recuperat peste 35 milioane lei obţinuţi în urma unor litigii de muncă. În urma acţiunilor intentate şi judecate tot de ei, magistraţii şi-au acordat unii altora sporuri, indexări, prime de concediu, tichete de masă şi stimulente, iar acum pornesc noi acţiuni, pentru dobânzi şi penalităţi generate de neplata la timp a acestora.
14 August 2020, 07:59
A luat, dar n-a furat! Cum l-au spălat judecătorii pe fostul primar Adrian Domocoș de câteva șpăgi evidente
Bihoreanul tipărit
Fostul primar Adrian Domocoş şi afaceristul Vasile Lucuţ au scăpat definitiv de acuzaţiile de corupţie legate de construirea ilegală a magazinului Unicarm din Beiuş. Trei judecătoare, din care două opozante ale procurorilor DNA, au decis că sponsorizările de 59.000 lei pe care firma Unicarm le-a dat lui Domocoş, pentru ca edilul să nu vadă magazinul ce se ridica ilegal la doi paşi de Primărie, nu sunt şpăgi disimulate, ci... simple donaţii.
13 August 2020, 08:07
Ţepi îngropate: Confruntat cu nemulţumirea orădenilor faţă de soluţia de amenajare a pieţei Independenţei, Ilie Bolojan vrea 'optimizarea' proiectului
Bihoreanul tipărit
Confruntat cu nemulţumirea orădenilor legată de soluţia de amenajare a pieţei Independenţei, Ilie Bolojan vrea "optimizarea" proiectului. După avalanşa de critici la adresa proiectului care ar duce la apariţia unei "păduri de ţepi" în centrul istoric, viceprimarul Mircea Mălan lasă decizia finală în sarcina viitorului primar, în timp ce, mai ferm, primarul Ilie Bolojan spune că proiectul ar putea fi chiar abandonat.
12 August 2020, 08:03
Prețul falsurilor: Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu, condamnat definitiv, riscă excluderea din profesie
Bihoreanul tipărit
Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu va fi exclus din profesie, ca efect al unei sentințe penale. Condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, notarul public plătește pentru că a legalizat documente cu semnături false, în beneficiul unui cunoscut afacerist.
11 August 2020, 12:03
Ariana este bine! Fata cu Covid care s-a internat pentru a-şi proteja mama bolnavă s-a întors acasă. BIHOREANUL v-o prezintă...
Bihoreanul tipărit
Copila de 12 ani cu Covid care putea rămâne izolată la domiciliu, dar a vrut în spital pentru a nu-şi contamina mama bolnavă de cancer, s-a întors acasă. BIHOREANUL a vizitat-o pe fetiţa care a impresionat oamenii prin alegerea sa: bine crescută, veselă şi isteaţă, elevă de 10, Ariana nu are regrete că a stat închisă la Infecţioase două săptămâni, ci e convinsă că a scutit-o de posibile complicaţii pe fiinţa care i-a dat viaţă.
Orădenii de la TIFF: Tudor Cristian Jurgiu și Monica Lăzurean Gorgan, printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România
Bihoreanul tipărit
Doi orădeni printre vedetele TIFF 2020, cel mai important festival de film din România. Tudor Cristian Jurgiu, regizorul apreciatului film „Câinele japonez”, a prezentat la Cluj două noi producţii, între care lungmetrajul „Şi poate mai trăiesc şi azi”, în timp ce Monica Lăzurean Gorgan - primită recent în Academia Americană de Film - a venit cu două documentare, despre tăierile de păduri şi despre tranziţia unei familii din sălbăticie în jungla urbană.
10 August 2020, 17:15
BB în acţiune! Ce ascunde candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean și a lui Florin Birta la Primărie
Bihoreanul tipărit
Candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean, pentru care are planuri mari, şi „predarea” Primăriei Oradea către vicele Florin Birta a fost decisă de liberali pentru că le aduce maximum de voturi. Conform analizei BIHOREANULUI, succesiunea Bolojan - Birta îi aruncă în derivă pe adversarii din PSD și UDMR, care au contracandidați modești și totodată relansează cursa pentru viitoarea conducere a Oradiei în folosul USR-PLUS, care au cele mai mari şanse să formeze cu PNL o coaliţie până în 2024, atât la municipiu, cât şi în judeţ.
10 August 2020, 09:05
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Candidatura surpriză a lui Bolojan la Județ îi aruncă în derivă pe adversarii din PSD și UDMR
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean, pentru care are planuri mari, şi „predarea” Primăriei Oradea către vicele Florin Birta a fost decisă de liberali pentru că le aduce maximum de voturi; Ariana, fata cu Covid care s-a internat pentru a-și proteja mama bolnavă, s-a întors acasă; Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu, condamnat definitiv, riscă excluderea din profesie; Cum l-au spălat judecătorii pe fostul primar Adrian Domocoș de câteva șpăgi evidente.
10 August 2020, 00:00
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1525 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON