URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 23 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută a trecut ignorată o ştire colosală: o instituţie a renunţat să mai ceară cetăţeanului un act pe care tot ea l-a emis şi pe care, bineînţeles, îl deţine în propriile registre, pe hârtie sau în calculatoare, deci bravo celui care, după 30 de ani, şi-a dat seama cât de stupid e sistemul!
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiție publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viața unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învățat, ca proaspăt părinte, că viața puiului tău este inestimabilă, îți cade în cap o cifră rece și tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihoreanul tipărit

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: „Oradea e model de bune practici și la Bruxelles”
Bihoreanul tipărit
Ministru de la finele anului trecut, orădeanul Marcel Boloş oferă BIHOREANULUI primul interviu în noua sa calitate, cu informaţii despre domeniile cu cele mai mari şanse de finanţare din următorul buget al Uniunii. Vestea proastă e că România va avea la dispoziţie mai puţini bani pentru infrastructura rutieră. Vestea bună este şansa descentralizării fondurilor UE, aşa încât accesul la banii europeni să nu mai fie decis doar la Bucureşti, ci şi în plan regional. „Oradea e model de bune practici și la Bruxelles”, mărturisește el.
08 Ianuarie 2020, 07:57
Debut cu... cântec: La început de an, orădenii sunt chemaţi la concerte susţinute de Grigore Leşe, Emeric Imre, Direcţia 5 şi Compact
Bihoreanul tipărit
Evenimentele interesante nu se lasă aşteptate în Oradea. De la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii, prezentat în trei seri diferite, până la spectacole susţinute de Direcţia 5 şi Compact, oferta următoarelor săptămâni este bogată şi diversă. BIHOREANUL vă face programul...
07 Ianuarie 2020, 10:31
Un an mai (ne)bun! În 2020 urmează ce n-a mai văzut Oradea: Bolojan anunță încă 172 lucrări noi pe lângă cele 100 deja începute
Bihoreanul tipărit
2020 le va aduce orădenilor noi ambuteiaje, cauzate de cele 172 de lucrări noi pentru a căror derulare orașul va trebui să ia din nou un credit. Mulţimea șantierelor l-a obligat pe primarul Ilie Bolojan să programeze o consultare publică pentru prioritizarea celor deja începute, îngheţând însă bugetarea participativă, în timp ce Consiliul Județean promite finalizarea bazinelor de înot în cinci orașe și începerea colectării selective a deşeurilor din toate cele 100 de oraşe şi comune bihorene.
Primești cât plătești! Primăria a „orbit” orădenii cu cel mai sărăcăcios și fad iluminat festiv din ultimii ani (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria a "orbit" orădenii cu cel mai sărăcăcios şi fad iluminat festiv din ultimii ani, pe considerentul că oricum este asigurat gratuit de Luxten. Ca să dea iluzia de bogăţie, Direcţia Tehnică a concentrat majoritatea ghirlandelor în zona centrală şi pe câteva artere, lăsând cartiere ca Episcopia, Ceyrat, Tineretului şi Tokai, dar şi zona de case din Ioşia fără iluminat festiv, ca şi cum n-ar fi locuite tot de orădeni.
Calendarul BIHOREANULUI pentru 2020: Vezi cum arată cele 12 luni ale anului, în stilul lui Bihorel! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Nu începeți anul fără BIHOREANUL! Vă prezentăm și în format online varianta amuzantă a calendarului BIHOREANULUI pentru anul 2020. Vezi cum arată cele 12 luni ale anului, în viziunea lui Bihorel.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: 2020 va fi un an cu lucrări record în Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiecte: În 2020 urmează ce n-a mai văzut Oradea: ca să profite la maximum de fondurile UE, primarul Ilie Bolojan anunță încă 172 lucrări noi pe lângă cele 100 deja începute. În schimb, Consiliul Judeţean se laudă cu finalizarea bazinelor didactice de înot proiectate acum trei ani şi cu începerea colectării selective a deşeurilor din toate cele 100 de oraşe şi comune bihorene. Din același număr aflați și povestea unui etnograf japonez din Tokio care s-a îndrăgostit de Bihor şi de folclorul românesc, cum trei escroci orădeni au fentat securitatea BCR, păgubind clienţi posesori de carduri, dar și că fiul primarului din Balc a devenit chiriaş ascuns într-o locuinţă de lux donată de OMV Petrom. Nu ratați nici super calendarul BIHOREANULUI, cu personaje și situații haioase!
06 Ianuarie 2020, 00:00
Pictoriţă de „Oscar”: Orădeanca Alina Ciuciu este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cu trei copii iubitori, un loc de muncă bine plătit într-una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei, lângă Lacul Garda, orădeanca Alina Ciuciu se putea considera o femeie împlinită. Totuşi, a simţit că trebuie să se reinventeze, aşa că a renunţat la job pentru a se dedica în exclusivitate familiei şi pasiunii: pictura. Acum este una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Italia, tablourile sale vânzându-se cu mii de euro.
Omul lui Ilie: Noul prefect Dumitru Ţiplea, fin al lui Ilie Bolojan şi 'erou' de scandal în vremea lui Ţîrle
Bihoreanul tipărit
Maramureşean de baştină, noul prefect este finul primarului Ilie Bolojan, căruia i-a fost consilier. La 11 ani Dumitru Ţiplea a început să lucreze, la 17 ani îi devenea părinte surorii mezine, la 19 era membru PNL, la 26 patron, la 35 a fost amestecat într-un scandal, iar în ultimii 10 ani i-a fost strateg electoral naşului Bolojan.
27 Decembrie 2019, 08:31
Casa meritelor: Un grup de fete cuminţi de la țară sunt ajutate de o asociație norvegiană să-și continue studiile la Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un grup de fete de la ţară, eleve şi studente eminente, sunt sprijinite financiar de o asociaţie norvegiană pentru a-şi continua studiile la Oradea. Tinerele, cu vârste între 18 şi 25 de ani, locuiesc într-o vilă cu piscină, li se oferă gratuit meditaţii, consultaţii şi cursuri de toate felurile, şi participă la o mulţime de acţiuni de voluntariat, toate menite să le pregătească pentru viaţă.
Bunul Ugo: Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici
Bihoreanul tipărit
Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici. Recent întors în Oradea, unde a contribuit la înfiinţarea şcolii puse sub patronajul sfântului săracilor şi al copiilor, preotul călugăr Ugo Bozzi a devenit, alături de cei doi confraţi români cu care slujeşte aici, o "atracţie" a locului.
25 Decembrie 2019, 09:58
Crăciuniţa de 10! BIHOREANUL vă dăruiește povestea adolescentei Ilinca Lianu, care, la doar 16 ani, a fost deja admisă cu nota maximă, la UBB! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dăruieşte anul acesta povestea unei tinere pe cât de frumoase, pe tot atât de agere la minte: la doar 16 ani, Ilinca Lianu a fost deja admisă, cu nota maximă, la Facultatea de Fizică din Cluj! Crăciuniţa BIHOREANULUI excelează nu doar la şcoală, ci şi în lumea dansului, fiind dublă campioană naţională la categoria latino în competiţiile pentru adulţi, iar pe deasupra cântă la pian, face echitaţie şi concepe rochiile cu care apare în sălile de dans.
Palat ars de 'Dorei': Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a luat foc din cauza a doi muncitori de la Electrica (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Parchetul a pus sub învinuire doi muncitori în cazul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică. Membri ai unei echipe de intervenţie de la Electrica, suspecţii sunt cercetaţi pentru distrugere din culpă fiindcă ar fi legat greşit cabluri la instalaţia de iluminat stradal, eroare care a dus la declanşarea incendiului. 
După 30 de ani
Bihoreanul tipărit
Cu trei decenii în urmă, Moş Gerilă ieşea din scenă urât, la fel cum intrase, călare pe recuzita comunistă, deschizând şansa revenirii lui Moş Crăciun. În vara următoare, unul dintre bodyguarzii ideologici ai defunctului Gerilă prevestea că până la „România normală” urma să trecem printr-un purgatoriu de 20 de ani.
23 Decembrie 2019, 14:25
'N-a meritat deloc!'. Tatăl unui soldat orădean ucis la Revoluţie în Bucureşti spune că sacrificiul a fost degeaba
Bihoreanul tipărit
Tatăl eroului-martir Adrian Danşe consideră evenimentele din decembrie 1989 o lovitură de stat rebotezată revoluţie, în urma căreia ţara a luat-o într-o direcţie greşită. Soldat în trupele de paraşutişti ale Securităţii, orădeanul Adrian Danşe a murit împuşcat în gât după trei nopţi de nesomn în care a păzit sediul Comitetului Central al PCR, transformat în centru de comandă al noii puteri post-ceauşiste.
23 Decembrie 2019, 11:28
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Sărbători fericite, cu o nouă Crăciuniţă! Află cine este cea de anul acesta
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. În ediţia festivă a ziarului, descoperiţi povestea Ilincăi Lianu, o tânără pe cât de frumoasă pe atât de ageră la minte, căci, la doar 16 ani, a fost deja admisă, cu nota maximă, la Facultatea de Fizică din Cluj. Ilinca este în acest an Crăciuniţa BIHOREANULUI şi a pozat într-un pictorial de sezon. În noua ediţie mai puteţi afla povestea unui tânăr care a murit la Revoluţie, prin gândurile tatălui său, aflaţi cum palatul Greco-Catolic din Oradea a ars din cauza a doi "Dorei" de la Electrica, dar şi că prefectul Dumitru Ţiplea, fin al lui Bolojan, a fost "erou" de scandal în vremea lui Ţîrle.
23 Decembrie 2019, 00:00
Voluntari pe butuci: Primarul din Holod a desființat serviciul de urgență din comună, fiindcă șoferul e… în concediu medical
Bihoreanul tipărit
Primarul din Holod, Ioan Horga, acuzat că împiedică pompierii voluntari din comună să-şi ajute vecinii ale căror case sunt cuprinse de flăcări. De două luni, autospeciala de intervenţii la incendii din proprietatea Primăriei Holod stă închisă în garaj, după ce edilul a desfiinţat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă, pretextând că nu-i cine să conducă utilajul.
19 Decembrie 2019, 07:57
Justiţie în beznă: Ce conţine dosarul foştilor procurori DNA Oradea, acuzaţi că ar fi şantajat o duzină de judecători
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă arată cum pregăteşte Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor inculparea celor trei foşti procurori DNA Oradea care ar fi şantajat o duzină de judecători cu ajutorul unei colege a acestora. Acuzaţiile aduse procurorilor Ciprian Man, Adrian Muntean şi Cristian Ardelean şi judecătoarei Crina Muntean sunt bazate doar pe faimoasa înregistrare despre judecători „buni” şi „răi” realizată în sediul DNA Oradea, a cărei origine nici măcar n-a fost verificată, şi pe declaraţiile, necoroborate cu alte probe, date de judecătorii cercetaţi. Aceştia s-au plâns de abuzuri, intimidări şi temeri, ba chiar şi că au rămas fără venituri şi că şi-au distrus sănătatea pe perioada anchetelor DNA.
18 Decembrie 2019, 08:00
Războiul lui nea Nadiş: Un veteran care a luptat pentru eliberarea Oradiei e 'răsplătit' lunar cu 400 de lei
Bihoreanul tipărit
Un bihorean retrăieşte zilnic ororile ultimului Război Mondial, în timp ce-şi pansează rănile nevindecate, căpătate pe front în urmă cu 75 de ani. Fost vânător de munte, mutilat la o mână şi un picior într-o misiune de cercetare executată în octombrie 1944 lângă Debreţin, Dumitru Nadiş împlineşte săptămâna aceasta 96 de ani de istorie vie, în care a ajuns, după război, inclusiv cerşetor în faţa gării Oradea.
Mica ţiganiadă: În scandalul potolit cu mascații la Sânnicolau, o familie de scandalagii a atacat Postul de Poliţie
Bihoreanul tipărit
O familie de romi i-au luat la pumni, pietre şi bâte pe fondatorii unui ONG din Sânnicolau. Atacatorii, între care şi folcloristul Adrian Bojani, sunt anchetaţi pentru tulburarea ordinii publice, loviri şi ultraj după ce, în timpul bătăii, au încercat să spargă uşa Postului de Poliţie, unde una dintre victime se refugiase.
Orășelul Speranței: Mihai Neşu ne cere ajutorul pentru a clădi în Bihor un complex de recuperare a copiilor bolnavi (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Fostul fotbalist Mihai Neșu vrea să construiască singurul centru de recuperare caritabil din România pentru copii cu dizabilități neuromotorii. Complexul Sfântul Nectarie ar urma să găzduiască în Cihei 300 de copii şi să aibă un centru de terapie, piscină, sere, locuri de joacă, o grădină senzorială, dar şi o fermă de animale.
16 Decembrie 2019, 12:46
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum pregăteşte Secția Specială inculparea a patru magistrați din Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Trei foşti procurori DNA Oradea şi o judecătoare a Tribunalului Bihor, pe cale să fie inculpaţi din cauza faimoasei înregistrări despre judecătorii „buni” şi „răi” din Justiţia locală; Guvernul liberal plăteşte fraţilor Micula oalele sparte de PSD-iştii lui Năstase; Un veteran care a luptat pentru eliberarea Oradiei e “răsplătit” cu 400 de lei lunar; Mihai Neşu ne cere ajutorul pentru a clădi un „orăşel al speranţei” copiilor bolnavi, dar şi nelipsitele Premii ale lui Bihorel.
16 Decembrie 2019, 00:00
Stăpâna Cetăţii: Cum a ajuns pisica Mici cea mai îndrăgită locatară din Cetatea Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Se spune că nimeni nu poate să-şi aleagă pisica pe care o vrea ca animal de companie, ci felina îşi alege locul în care vrea să trăiască. Aşa a făcut şi Mici (se pronunţă Miţi), o pisică cu botic roz şi blană negru cu alb, care îşi duce veacul în Cetate. Şi n-are defel o soartă grea, căci e iubită şi îngrijită deopotrivă de chiriaşii, angajaţii şi turiştii fortăreţei...
14 Decembrie 2019, 09:09
Iată, vin colindători! Orădenii sunt chemaţi la concerte de colinde, oferite inclusiv de Ştefan Hruşcă, dar şi la seri rock sau de muzică clasică
Bihoreanul tipărit
Înainte să fie vizitaţi la casele lor de către colindători, în Ajunul Crăciunului, orădenii sunt îmbiaţi cu concerte de cântece de sezon şi nu numai, programate în piaţa publică, în săli de evenimente şi prin pub-uri. Între acestea se numără un spectacol al apreciatului Ştefan Hruşcă, programat pe scena Târgului de Crăciun, un concert al Orchestrei Radio din Ucraina, precum şi un concert al trupelor locale, în frunte cu rockerii de la „Fraţii Jdieri”, organizat în scop caritabil.
13 Decembrie 2019, 13:01
Cartea cărţilor: De 15 ani, cartea orădeanului Orlando Balaş este cel mai bine vândut manual de germană
Bihoreanul tipărit
De un deceniu şi jumătate, cartea unui orădean este cel mai bine vândut manual de germană. Volumul „Limba germană. Simplu şi eficient”, scris de Orlando Balaş, lector la Universitatea din Oradea, e folosit de elevi şi studenţi din ţară, dar şi de români emigraţi în Germania, dezvăluindu-le secretele gramaticii germane chiar fără a merge la cursuri.
13 Decembrie 2019, 07:58
Noul şef al Direcţiei Silvice, Călin Horgoş, ne asigură: 'În Bihor nu se fură lemne cu camioanele'
Bihoreanul tipărit
Bihorul face notă discordantă când vine vorba de furtul de lemne. Instalat la conducerea Direcţiei în urmă cu trei luni, după ce a câştigat un concurs în acest sens, şeful Direcţiei Silvice Bihor, inginerul silvic Călin Horgoş, membru PSD de două decenii, susţine că în judeţul nostru dispar ilegal lemne în cantităţi insignifiant de mici. "În Bihor nu se fură lemne cu camioanele", spune el.
12 Decembrie 2019, 14:01
Digitalizare cu forţa: Pentru că se strâng prea mulţi la ghişee, Bolojan îi trimite pe orădeni să-şi achite dările prin internet
Bihoreanul tipărit
Ilie Bolojan îi trimite pe orădeni să-şi achite dările şi să-şi înregistreze cererile prin internet. Ca să stimuleze contribuabilii să folosească aplicaţiile digitale, Primăria va taxa de la anul cu 10 lei toate operaţiunile prestate pe loc la ghişee şi va acorda reduceri de 8% celor care plătesc în avans şi online impozitele, adică dublu faţă de bonificaţia acordată celor care aglomerează piramida, fapt care îi dezavantajează însă pe cetăţenii vârstnici.
12 Decembrie 2019, 07:55
De anul viitor, colectarea selectivă va fi o obligaţie pentru toate şcolile. Primăria Oradea află abia acum!
Bihoreanul tipărit
De la preşcolari la liceeni, cu toţii vor trebui să înveţe lecţia reciclării! O lege nouă obligă toate unităţile de învăţământ să implementeze colectarea selectivă a deşeurilor în fiecare clasă. O parte a şcolilor din Oradea nu vor simţi nicio schimbare din simplul motiv că deja au în fiecare clasă cel puţin două coşuri de gunoi. În multe altele, însă, lecţia va trebui predată şi profesorilor, şi elevilor... Chiar şi Primăriei, care habar nu avea de aceasă obligaţie, deşi o priveşte în mod direct!
11 Decembrie 2019, 14:22
Hoaţe la Primărie: Două funcţionare din Nojorid și-au băgat în buzunar taxele încasate de la localnici
Bihoreanul tipărit
Două proaspăt foste funcţionare ale Primăriei Nojorid sunt cercetate de procurori fiindcă li s-au „lipit” de degete banii contribuabililor. Inspectoarea Luminiţa Chifor şi referenta Florica Crainic au fost obligate să demisioneze şi apoi denunţate la Parchetul Oradea, după ce au delapidat aproape 100.000 lei din taxele şi impozitele localnicilor, cărora în schimbul banilor le-au emis chitanţe falsificate.
Capul lui Stănel vrem! Bolojan tărăgănează suspendarea mandatului lui Necula, iar juriștii Termoficare se pregătesc să-l apere
Bihoreanul tipărit
Opoziţia din Consiliul Local şi Coaliţia Rogerius cer demiterea directorului societăţii Termoficare, Stănel Necula, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie. Susţinător declarat al eliminării corupţilor din funcţiile publice, primarul Ilie Bolojan tărăgănează suspendarea mandatului lui Necula, iar juriştii societăţii se pregătesc să-l apere, susţinând că interdicţia aplicată de instanţă acestuia, de a mai administra firme, nu îl afectează deoarece... este doar director.
10 Decembrie 2019, 12:11
Criminali din tată-n fiu: Povestea incredibilă a unui tată din Bihor şi a fiului său, care şi-au ucis trei concubine
Bihoreanul tipărit
"Mulţumim, PSD-ului!". Un ucigaş bihorean eliberat după numai 10 ani de închisoare, profitând de recursul compensatoriu, a lovit din nou. BIHOREANUL vă prezintă detaliile îngrozitoare ale unei poveşti care arată unde poate duce iresponsabilitatea guvernanţilor: Iosif Venţel, un aleşdan de 47 de ani, şi-a ucis cu toporul prima nevastă şi, pus în libertate după numai 10 ani, a sugrumat-o pe a doua, la numai câteva luni după ce şi fiul său îşi omorâse concubina la fel de crud, ceea ce în comunitatea din Aleşd le-a adus "faima" de familie de ucigaşi.
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4307 RON
  • 1 EUR = 4.7834 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON