URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Bihoreanul tipărit

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Municipalitatea orădeană are programate pentru acest an sute de șantiere, cu lucrări sub trafic
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Începând de luna viitoare, în Oradea se vor lansa lucrări majore, care vor da peste cap traficul în oraș; Poveștile unor refugiați ucraineni care încearcă să-și refacă viețile angajându-se în Oradea; Cum acționau afaceriştii care au transformat Bihorul în depozit pentru gunoaiele aduse din Italia; Oradea nu are o infrastructură adecvată bicicliștilor; Agenda evenimentelor publice din 2022, de la Târgul de Paști la Street Food Festival şi Oradea FestiFall etc.
28 Martie 2022, 00:00
Traducător în ajutor: O tânără din Ucraina s-a alăturat orădenilor care ajută refugiații să se cazeze în oraș (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O tânără din Ucraina s-a alăturat orădenilor care ajută refugiații să se cazeze în oraș. În timp ce propria familie a fugit din calea războiului și s-a despărțit prin Europa, Bianca a venit în Oradea, unde e studentă, și s-a oferit traducător pentru a-i ajuta pe voluntarii de aici să comunice cu conaționalii refugiați la noi.
Reţeaua durerii: Poveştile cutremurătoare ale unor bihorence care şi-au trăit viaţa sexuală în perioada decretului comunist anti-avort
Bihoreanul tipărit
Poveştile cutremurătoare ale unor bihorence care şi-au trăit viaţa sexuală în perioada decretului anti-avort din vremea comunismului. BIHOREANUL vă prezintă prin ce au trecut două femei nevoite să facă întreruperi de sarcină în momente diferite ale vieţii: una când era studentă, iar cealaltă ca mamă a doi copii, dar şi cum a ajuns la închisoare o asistentă medicală după consultul unei gravide.
26 Martie 2022, 12:11
Noi și fricile noastre: Spaimele românilor, de la Covid la război și prețuri, explicate de psihologi și sociologi în BIHOREANUL
Bihoreanul tipărit
După izbucnirea războiului din Ucraina, specialiștii constată că, la fel ca în pandemie, crizele scot din oameni ce e mai rău, dar și ce e mai bun, provocând atât psihoze precum cele care au dus la goana după benzină ori ulei, cât și exemple de solidaritate cu refugiații. Spaimele românilor, de la Covid la război și prețuri, au fost explicate, la solicitarea BIHOREANULUI, de câțiva specialiști.
25 Martie 2022, 08:07
Balconul solar: Un orădean a reușit să-și scadă considerabil factura de curent montând panouri solare în balcon! (FOTO)
Știri Bihor
Un pensionar din Oradea a scăpat de grija facturilor pentru electricitate după ce și-a montat panouri solare... pe balcon. Aflat la etajul IV al unui bloc din Rogerius, apartamentul lui Tóth Ladislau este alimentat cu opt panouri solare, pe care bărbatul le-a instalat de unul singur, pentru a nu depinde de energia electrică furnizată contra cost de firmele de profil.
Liber la distracţie! Lista evenimentelor care se anunţă în Oradea după ridicarea restricţiilor
Bihoreanul tipărit
Concerte, spectacole de teatru, show-uri de comedie, târguri şi festivaluri, pe agenda Oradiei după ridicarea restricţiilor. În perioada următoare sunt programate, printre altele, concerte susţinute de 3 Sud Est, Ştefan Bănică jr. şi Cargo, precum şi seri de comedie cu Doru Octavian Dumitru şi "Fără Zahăr". 
23 Martie 2022, 12:11
Mizerie la sertar: Procurorii bihoreni îi încurajează pe poluatori, tergiversând anchetele cu infracțiuni de mediu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În timp ce statul român riscă noi sancțiuni de mediu din partea Comisiei Europene, procurorii bihoreni protejează poluatorii prin tergiversarea anchetării lor. În ultimii doi ani, Garda de Mediu Bihor a înregistrat la Parchetele din judeţ 18 plângeri penale, unele vizând adevărate dezastre ecologice, incendieri, construcţii abuzive în arii protejate, depozitări şi transferuri ilegale de deşeuri periculoase, dar dosarele zac aproape neatinse.
Războiul din farfurie: Bihorenii vor plăti cu 40% mai mult pe masa de Paşti după creşterea fără precedent a preţurilor la alimente
Bihoreanul tipărit
Masa de Paşti a bihorenilor va fi cu 40% mai costisitoare decât anul trecut, după creşterea fără precedent a preţurilor la legume, fructe şi produse din carne. Fermierii şi procesatorii din judeţ anunţă scumpirea pâinii cu încă 10%, a cărnii cu 30% şi a roşiilor până la 20 lei/kg, temându-se de o criză alimentară cauzată de seceta care se prelungeşte din noiembrie, dar şi de scumpirea combustibililor şi de războiul din Ucraina, ţară ce este un important grânar al Europei.
22 Martie 2022, 07:57
Monopol de Binş: Politizare sau coincidenţă, profesorii din Beiuş sunt evaluaţi psihologic de soţia unui ales local
Bihoreanul tipărit
Legea obligă toate cadrele didactice să treacă anual printr-o evaluare psihologică, pentru a atesta că sunt apte să le predea elevilor. Şcolile au libertatea să angajeze specialiştii care să facă aceste evaluări, pe care le plătesc din bugetele proprii. În Beiuş, toate cadrele didactice sunt evaluate de aceeaşi psihologă, soţia unui consilier local PNL, motiv pentru care unii localnici se întreabă dacă nu cumva contractele au fost cu dedicaţie...
21 Martie 2022, 12:31
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Creşterea fără precedent a preţurilor 'explodează' în coşul de Paşti
Bihoreanul tipărit
Luni, 21 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Masa de Paşti a bihorenilor va fi cu 40% mai costisitoare decât anul trecut, după creşterea fără precedent a preţurilor la legume, fructe şi produse din carne. Fermierii şi procesatorii din judeţ anunţă scumpirea pâinii cu încă 10%, a cărnii cu 30% şi a roşiilor până la 20 lei/kg, temându-se de o criză alimentară cauzată de seceta care se prelungeşte din noiembrie, dar şi de scumpirea combustibililor şi de războiul din Ucraina, ţară ce este un important grânar al Europei. În aceeaşi ediţie citiţi: Start la distracţie! Lista evenimentelor care se anunţă în Oradea după ridicarea restricţiilor; Procurorii bihoreni îi încurajează pe poluatori, tergiversând anchetele cu infracţiuni de mediu; Cum a reuşit un orădean să-şi scadă considerabil factura de curent: panouri solare în balcon!
21 Martie 2022, 00:00
Arginţi pentru Cetate: Cum și-a salvat Oradea patrimoniul arhitectural și istoric folosind banii Uniunii Europene (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Drumul Oradiei spre a deveni una dintre destinaţiile turistice de top ale României a fost presărat cu... bani europeni. Oradea a atras sute de milioane de lei pentru salvarea patrimoniului, admirat acum de vizitatori din ţară şi din străinătate, între atracţii numărându-se Cetatea medievală şi două muzee unice în ţară, unul dedicat stilului Art Nouveau, iar celălalt Masoneriei.
Faceţi lumină! Val de reclamaţii în Oradea din cauza avariilor la iluminatul public (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria se confruntă cu un val de reclamaţii din cauza avariilor la iluminatul public, după preluarea acestui serviciu de către Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea. Zeci de orădeni din toate cartierele oraşului sunt nemulţumiţi în fiecare săptămână de bezna lăsată seara pe străzi, ca urmare a defecţiunilor repetate şi, având în vedere starea jalnică a reţelei lăsate în paragină ani de zile, greu de înlăturat cu doar patru electricieni.
16 Martie 2022, 11:50
'NATO suntem noi!'. Ce spun veteranii din Bihor despre cum ne va afecta războiul ruso-ucrainean (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Veteranii bihoreni din Afganistan, Bosnia şi Somalia susţin că România este în siguranţă sub umbrela NATO, în ciuda conflictului militar în plină desfăşurare în Ucraina. Chestionaţi de BIHOREANUL, foştii luptători susţin că temerile de război nejustificate ale românilor, care au făcut cozi la paşapoarte, la benzină şi îşi fac provizii, au la bază neîncrederea în autorităţi şi lipsa experienţei militare, în contextul în care România se poate baza nu doar pe scutul NATO, ci şi pe o armată de 70.000 de profesionişti şi peste 36.000 de veterani.
Marcel Sas Adăscăliţii, primarul municipiului Marghita: 'Am fost şi eu un cetăţean frustrat'
Bihoreanul tipărit
Fost jucător şi arbitru de handbal, director timp de 14 ani al Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Marghita, Marcel Sas Adăscăliţii producea în 2020 o surpriză uriaşă, câştigând ca independent Primăria oraşului după trei mandate UDMR, chiar dacă pentru voturile locuitorilor de etnie română a concurat cu reprezentanţii PSD, PNL şi Pro România. De atunci, s-a remarcat prin ceea ce făcuse şi ca director de liceu: încearcă să scoată oraşul din declin. BIHOREANUL l-a chestionat pe primarul Marghitei despre probleme nerezolvate cu anii ale oraşului: ştrandul municipal finalizat în 2012 cu fonduri UE, dar ajuns rapid o ruină, spitalul care este singurul neacreditat, lipsa de investitori, parcul industrial încă în proiect...
15 Martie 2022, 13:11
Judeţeanul municipal: S-au ridicat restricţiile, se unifică spitalele! Mega-Judeţeanul din Oradea va fi condus de dr. Carp
Bihoreanul tipărit
Spitalul Judeţean face primele schimbări după înghiţirea Municipalului, încheierea oficială a crizei sanitare Covid şi începerea celei umanitare din Ucraina. Din această săptămână, o singură secţie va mai trata în Rogerius pacienţi Covid, unde se întorc bolnavii cronic şi se reiau vizitele aparţinătorilor, Judeţeanul a rezervat paturi pentru "urgenţe ucrainene", o parte dintre angajaţi se pregătesc de concedieri, iar conducerea va fi privatizată, urmând s-o preia o firmă controlată de fostul manager Gheorghe Carp.
15 Martie 2022, 08:07
Vremea asfaltărilor: Șoferii orădeni cer asfaltarea zecilor de gropi apărute peste iarnă
Bihoreanul tipărit
Ghioceii sunt demodați. Într-un oraș ca Oradea, cu trafic intens și zeci de șantiere, vestitorii primăverii sunt gropile din asfalt. Aproape că nu este arteră importantă în care dezghețul să nu fi provocat găuri. „Deranjul în trafic este destul de mare. Pe lângă gropile apărute peste iarnă, constructorii au de acoperit și asfaltat săpăturile făcute peste iarnă pentru înlăturarea unor avarii la rețelele de apă și termoficare”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.
14 Martie 2022, 12:33
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Veteranii bihoreni vorbesc despre război și despre cât de pregătită România
Bihoreanul tipărit
Luni, 14 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”. Dintre subiecte: Veteranii bihoreni din Afganistan, Bosnia și Somalia susțin că România este în siguranță sub umbrela NATO, în ciuda conflictului militar în plină desfășurare în Ucraina. Chestionați de BIHOREANUL, foștii luptători susțin că temerile de război nejustificate ale românilor, care au făcut cozi la pașapoarte, la benzină și își fac provizii, au la bază neîncrederea în autorități și lipsa experienței militare, în contextul în care România se poate baza nu doar pe scutul NATO, ci și pe o armată de 70.000 de profesioniști și peste 36.000 de veterani. Din același număr, mai aflați cum va funcționa spitalul „mega-județean”, după încheierea oficială a crizei Covid, și cum și-a salvat Oradea patrimoniul arhitectural și istoric folosind banii Uniunii Europene. De asemenea, găsiți un interviu cu primarul din Marghita, Marcel Sas Adăscăliții.
14 Martie 2022, 00:00
Digitalizare cu forța: Dotarea cu tablete a elevilor din Bihor, o operațiune întârziată și inutilă în multe comunități
Bihoreanul tipărit
Primăriile și școlile din Bihor au câștigat finanțări europene de 70 milioane lei pentru achiziția unor echipamente IT, dar multe proiecte sunt sortite eșecului. În timp ce unele primării riscă să piardă banii nerambursabili pentru că nu au finalizat la timp licitațiile, alte zeci de școli s-au digitalizat doar pe hârtie: elevii și profesorii au primit tablete și laptopuri, dar nu le folosesc pentru că pandemia s-a atenuat.
11 Martie 2022, 07:59
Rege de legendă: Cine a fost Regele Ladislau I, sanctificat după moartea sa, şi de ce este considerat întemeietorul Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cine a fost Regele Ladislau I, sanctificat după moartea sa, şi de ce este considerat întemeietorul Oradiei. BIHOREANUL vă invită să faceţi o incursiune în trecut, în urmă cu nouă secole, pentru a descoperi povestea primei "vedete" a Bihorului, un rege maghiar care a contribuit la înfiinţarea şi dezvoltarea oraşului de pe Crişul Repede.
Prizonieri în război: Invazia rușilor în Ucraina vecină a lovit deja firmele din Bihor, care își văd periclitată relansarea post-pandemie
Bihoreanul tipărit
Dincolo de deprecierea leului și scumpirea combustibililor, economia locală se confruntă cu o restrângere a comenzilor și întârzieri în aprovizionare, în condițiile în care scumpirea grâului cu peste 30% va arunca în aer prețul pâinii.
09 Martie 2022, 08:01
Salvatorii de copii: În Bihor au ajuns primii orfani din Ucraina. Află povestea lor! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
În Bihor au ajuns primii orfani din Ucraina, unde vor rămâne până la sfârşitul războiului. 73 de copii au fost scoşi din regiunea Kiev de o reţea care îi salvează pe cei din orfelinate, din ea făcând parte şi un român din Cernăuţi, fost student la Oradea, care i-a încredinţat în grija unui vechi prieten de aici.
08 Martie 2022, 12:01
Victoraş în patrulare: Un poliţist din Bihor, inculpat pentru că i-a pus la dispoziţie lui Victor Micula uniforma şi maşina de serviciu! (VIDEO)
Știri Bihor
Procurorii au trimis în judecată încă un poliţist orădean pentru favoruri ilegale făcute lui Victor Micula. Agentul şef adjunct Adrian Hărăguş este inculpat pentru delapidare, fiindcă i-a dat tânărului milionar o uniformă şi maşina de Poliţie, la volanul căreia Micula junior s-a filmat gonind prin oraş, în toiul nopţii, cu sirena şi girofarurile pornite.
08 Martie 2022, 07:57
Departe de casă: Povestea celor șase mame refugiate în Oradea, fugite chiar din orașul care a cerut ajutorul primăriei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Șase mame din Ucraina - Iulia, Victoria, Vira, Mariana, Oxana şi Tania - locuiesc de o săptămână, împreună cu cei nouă copii, într-o casă pusă la dispoziţia lor de o familie de orădeni. Acestea au fugit din calea războiului după ce aeroportul din orașul în care trăiau, Ivano-Frankivsk, care a cerut ajutorul Oradiei, a fost bombardat de ruși. BIHOREANUL a reușit să vorbească cu ele cu ajutorul Biancăi Simionc, studentă în Oradea și originară din Slatina, un orășel din Transcarpatia, Ucraina.
07 Martie 2022, 08:57
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Războiul care macină Ucraina își arată primele consecințe dramatice și în Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Războiul din vecini a stopat relansarea post-pandemie a unor firme din Oradea. În ciuda greutăților pe care le întrevăd, bihorenii dau dovadă de omenie: o familie din Oradea a primit în găzduire 6 mame cu 9 copii, iar 73 de orfani scoși din regiunea Kiev au ajuns într-o tabără din Cefa. Un polițist a fost inculpat pentru că i-a pus la dispoziție lui Victor Micula uniforma și mașina de serviciu, în vreme ce dotarea cu tablete a elevilor din Bihor se dovedește o operațiune întârziată și inutilă în multe comunități. BIHOREANUL publică, sub titlul „de știut”, și povestea Regelui Ladislau I, cel care a înființat Oradea și a pus orașul pe harta Europei.
07 Martie 2022, 00:00
Recolte la comun: Cum le-a luat regimul comunist pământurile țăranilor din Bihor în numele transformării socialiste a societății (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cu şapte decenii în urmă, Bihorul fierbea. Instalat de puţin timp, regimul comunist profita de puterea sa deplină pentru a transforma radical recent proclamata Republică Populară Română. Epurările în administraţie înlocuiseră specialiştii din instituţii cu tovarăşi loiali Partidului Muncitoresc Român (PMR), iar din 1948 începuse naţionalizarea fabricilor, minelor şi  a tuturor celorlalte mijloace de producţie. Urmau terenurile agricole...
06 Martie 2022, 09:45
Jos birocraţia! Prefectura Bihor pune primăriile şi serviciile deconcentrate să-şi interconecteze bazele de date în beneficiul cetăţenilor
Bihoreanul tipărit
Prefectura pune primăriile şi serviciile deconcentrate din Bihor să-şi interconecteze bazele de date în beneficiul cetăţenilor. Deoarece Legea 267/2021 care interzice instituţiilor să solicite acte care există deja la alte instituţii este inaplicabilă, Prefectura vrea ca toate cele 101 primării şi 52 de servicii deconcentrate din judeţ să-şi reglementeze accesul reciproc în sistemele informatice.
04 Martie 2022, 08:01
Facturi cu făcături: Primarul Sorban Levente a tăiat şcolii din Lugaşu de Jos o factură de 834.000 lei... pentru apă
Bihoreanul tipărit
Notă de plată şocantă emisă de Primăria Lugaşu de Jos şcolii comunale: peste 850.000 lei, pentru mai mult de 71.500 metri cubi de apă! Primarul Sorban Levente susţine că imensa cantitate de apă ar fi fost consumată timp de 8 ani la şcoala din satul Urvind, cu trei clase de elevi şi o grupă de preşcolari, fiind facturată însă abia luna trecută, în baza unui contract despre care se bănuieşte că a fost măsluit pentru a justifica sumele pretinse de Primărie.
03 Martie 2022, 08:01
Moartea domnului Jivan: Doctorii şi judecătorii din Oradea au decis că un octogenar orb, surd, în scutece şi cu un picior amputat se poate descurca de unul singur
Bihoreanul tipărit
Doctorii şi judecătorii din Oradea au decis că un octogenar orb, surd, cu un picior amputat, dependent de scutece şi incapabil să se ţină pe picioare se poate descurca de unul singur. Ioan Jivan a fost încadrat în rândul persoanelor cu handicap mediu, nu grav, cum ar fi fost normal, pentru a beneficia de un însoţitor, iar până să moară, Statul român a "economisit" astfel 2.631 lei, ca acum să trebuiască să plătească despăgubiri de 8.000 euro către fiul pensionarului, care a obţinut condamnarea României la CEDO pentru batjocura suferită de tatăl său.
02 Martie 2022, 08:00
Oradea la ralanti: Piaţa imobiliară, 'umflată' de invazia speculanţilor, dă primele semne de oboseală
Știri Bihor
Piaţa imobiliară din Oradea dă primele semne de oboseală, după doi ani de scădere a numărului autorizaţiilor de construire. Tranzacţiile imobiliare au intrat iarna aceasta într-o fază de platou, pe fondul scumpirii materialelor de construcţii, iar relansarea din primăvară este periclitată de cumpărătorii din afara oraşului, care reprezintă peste 30% din piaţă şi încep să fie mai precauţi în investirea banilor.
01 Martie 2022, 07:57
Nu rataţi BIHOREANUL tipărit: Cum a fost condamnată România la CEDO, la plângerea unui orădean grav bolnav 
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 februarie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: Doctorii şi judecătorii din Oradea au decis că un octogenar orb, surd, cu un picior amputat, dependent de scutece şi incapabil să se ţină pe picioare se poate descurca de unul singur. Ioan Jivan a fost încadrat în rândul persoanelor cu handicap mediu, nu grav, cum ar fi fost normal, pentru a beneficia de un însoţitor, iar până să moară, Statul român a "economisit" astfel 2.631 lei, ca acum să trebuiască să plătească despăgubiri de 8.000 euro către fiul pensionarului, care a obţinut condamnarea României la CEDO. Din acelaşi număr aflaţi că iar piaţa imobiliară din Oradea dă primele semne de oboseală, după doi ani de scădere a numărului autorizaţiilor de construire, iar Primăria Lugaşu de Jos a emis o notă de plată şocantă şcolii comunale.
28 Februarie 2022, 00:00
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6288 RON
  • 1 EUR = 4.9417 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON