URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

Bihoreanul tipărit

Pariu pe agricultură: Bihorul, loc fruntaș în țară în topul celor mai multe investiții în agricultură. Vezi câteva inedite!
Știri Bihor
Fermierii bihoreni ocupă locul 3 în ţară în topul celor mai multe investiţii în agricultură, cu 24 de proiecte în derulare pe fonduri europene. Sectorul agricol ia avânt în Bihor, investiţii de peste 300 milioane euro atrase în ultimii şase ani şi dezvoltarea micilor fermieri făcând posibilă apariţia, printre altele, a unei ferme robotizate în Cociuba Mare, a unor sere cu producţie non-stop în Ciumeghiu şi a unuia dintre cele mai mari abatoare din ţară în Nojorid.
02 Iunie 2022, 08:03
Cantina „Pelican”: Firma unor apropiați ai clanului Maghiar vinde alcool în cantina Universității din Oradea (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Cantina studenţească din Oradea a ajuns pe mâna unor apropiaţi ai clanului Maghiar, care încalcă pe faţă regulile Universităţii. Deşi Universitatea a interzis organizarea de evenimente şi comercializarea de băuturi alcoolice în cantină, firma care o administrează, patronată în trecut de fondatorii Spitalului Pelican şi deţinută acum de doi colaboratori de-ai lor, ignoră ambele reguli.
„Eroi” pe liber! Examene cu iz de corupție și discriminare pentru cadrele medicale recrutate în pandemie în spitalele din Bihor
Bihoreanul tipărit
Discriminări între "eroii din linia întâi", recrutaţi în pandemie de unităţile sanitare din Bihor: Spitalul Judeţean le-a prelungit doar unora contractele, celelalte spitale din judeţ tuturora. După unificarea cu Spitalul Municipal şi încetarea stării de alertă, Spitalul Judeţean a pus pe liber 266 de "recruţi" care aveau contracte pe durată determinată, fără să le dea şansa participării la concursuri, în vreme ce spitalul din Beiuş a definitivat pe posturi neamurile politrucilor din zonă, prin examene de ochii lumii, susţinute în faţa unor comisii fără specialişti, dar având în componenţă inclusiv... candidaţi.
Raportul copy-paste: Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 a fost făcut 'din pix'!
Știri Bihor
Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 este doar o copie a celui de anul trecut, împănată cu dările de seamă ale directorilor Primăriei. BIHOREANUL a descoperit că, întins pe 678 pagini, dublu faţă de anul trecut, şi scris într-un limbaj de lemn pentru a fi cât mai ostil lecturii, raportul edilului-şef nu a fost citit nici măcar de consilierii locali sau de subalternii care au lucrat la el.
30 Mai 2022, 13:02
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Discriminări între „eroii din linia întâi”, recrutați în pandemie în spitalele din Bihor
Bihoreanul tipărit
Luni, 30 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Discriminări între „eroii din linia întâi”, recrutați în pandemie de unitățile sanitare din Bihor: Spitalul Județean le-a prelungit doar unora contractele, celelalte spitale din județ tuturora; Firma unor apropiați ai clanului Maghiar vinde alcool în cantina Universității Oradea; Bihorul ocupă un loc fruntaș în țară în topul celor mai multe investiții în agricultură; Raportul primarului Florin Birta privind starea Oradiei în 2021 este doar o copie a celui de anul trecut; Cum au luat naștere, în epoca industrializării comuniste, micile orașe ale Bihorului...
30 Mai 2022, 00:00
Hai pe apă! Un cuplu din Bihor promovează un sport nautic nou, care poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția fizică (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un cuplu din Bihor promovează un sport nautic nou, care poate fi practicat la orice vârstă, indiferent de condiția fizică. Ștefania și Bogdan Stan au descoperit Stand-Up Paddle în 2019, după o călătorie în Africa de Sud, iar de atunci au format o comunitate de circa 60 de pasionați în județ.
29 Mai 2022, 09:55
Școală de genii: Un centru educativ din Oradea ține lecții pentru copii de cel mult 6 ani, ca să-i învețe să fie deștepți (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un centru educativ din Oradea ține lecții pentru copii de cel mult 6 ani, ca să-i învețe să fie deștepți. Unic în Europa continentală, centrul Shichida aplică o metodă dezvoltată de un profesor japonez în urmă cu șase decenii, care pune la lucru ambele emisfere cerebrale ale copilului, astfel încât acesta să-și dezvolte abilitățile cognitive.
Pentru Justiţie: Cine sunt cei doi magistraţi din Bihor care candidează la CSM, cerând reformarea sistemului judiciar?
Bihoreanul tipărit
O judecătoare şi un procuror militar din Bihor candidează pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii. BIHOREANUL vă prezintă miza alegerilor care vor decide componenţa celui mai important for al magistraţilor şi propunerile cu care cei doi candidaţi, judecătoarea Natalia Gherman şi procurorul militar Liviu Lascu, vor să câştige votul colegilor din ţară.
26 Mai 2022, 08:01
Fără trotinete! Șoferii din Oradea vor scoaterea din trafic a trotinetelor electrice, considerându-le periculoase (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Exasperați de teribilismul tinerilor care le conduc, șoferii orădeni cer scoaterea din trafic a trotinetelor electrice, la doar două săptămâni după lansarea serviciului de închiriere. Reprezentanții municipalității iau în calcul să refuze prelungirea autorizației provizorii de funcționare a serviciului Bolt, la presiunea șoferilor și polițiștilor care acuză tinerii că merg pe contrasens sau câte doi, încălcând regulilor rutiere, și le abandonează în drum.
Ţării, cât mai mulţi maghiari! În premieră, UDMR şi PPMT şi-au făcut în Oradea propriile centre de recenzare a populaţiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În premieră, cele două partide maghiare, UDMR şi PPMT, şi-au făcut în Oradea propriile centre de recenzare a populaţiei. Şeful UDMR Bihor, Szabó Ödön, afirmă că obiectivul acestei "numărători paralele" e ca în Oradea să fie înregistraţi "peste 20% maghiari", pentru a nu pierde anumite drepturi ale minorităţii, dar sugerează că statul nu îi numără corect, acuzând Primăria de încălcarea legii şi ameninţând-o cu o plângere la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.
Jurnalistul Walter Robinson, fost lider al echipei de investigaţii 'Spotlight', premiat cu Pulitzer, în dialog cu BIHOREANUL: 'Ştirile locale sunt cele mai importante' (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
E omul din spatele poveştii. Creierul din spatele investigaţiei. Mulţi l-au "cunoscut" aşa cum a fost interpretat de celebrul Michael Keaton în filmul "Spotlight", care s-a bucurat de succes internaţional şi a fost premiat, în 2016, cu Oscar... BIHOREANUL a avut şansa unui interviu faţă în faţă cu jurnalistul american Walter Robinson, care, printre glume cu tâlc, şi-a destăinuit temerile în ceea ce priveşte libertatea presei, dar şi-a exprimat şi speranţele...
23 Mai 2022, 20:05
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Cele două partide maghiare, UDMR și PPMT, și-au făcut propriile centre de recenzare a populației
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: În premieră, cele două partide maghiare, UDMR şi PPMT, şi-au făcut în Oradea propriile centre de recenzare a populaţiei. Şeful UDMR Bihor, Szabó Ödön, afirmă că obiectivul acestei "numărători paralele" e ca în Oradea să fie înregistraţi "peste 20% maghiari". Din același număr aflați și că, exasperați de teribilismul tinerilor care le conduc, șoferii orădeni cer scoaterea din trafic a trotinetelor electrice, la doar două săptămâni după lansarea serviciului de închiriere, iar o judecătoare şi un procuror militar din Bihor candidează pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii.
23 Mai 2022, 00:00
Filantropul de Şuştiu: Un consilier județean din Bihor și-a văzut moartea cu ochii, iar de atunci s-a dedicat acţiunilor caritabile
Bihoreanul tipărit
Secretul consilierului judeţean Dorin Boca: și-a văzut moartea cu ochii după ce-a ajuns cu mașina sub un tren, iar de atunci s-a dedicat acţiunilor caritabil. Împreună cu tinerii cu care a copilărit „pe uliţe” şi cu propriii angajaţii, Boca a reconstruit casa arsă a unor tineri din Fânaţe, i-a făcut o locuinţă unei văduve cu trei copii, a dotat două şcoli cu calculatoare și strânge sponsorizări pentru nevoiași şi biserici.
Banca bunicilor: Ce este CARPO, organizaţia care ajută pensionarii din Bihor să supravieţuiască (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pensionarii din Bihor suferă din cauza scumpirilor, mulți supraviețuind din împrumuturi. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea reprezintă o comunitate de aproape 8.000 de membri, dintre care 40% cu pensie minimă, care se împrumută între ei ca să-și ia medicamente sau lemne pentru iarnă. 
Corso la refăcut! După nici două decenii de la reabilitare, principala pietonală din Oradea trebuie dată la refăcut (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primarul Florin Birta vrea să paveze pietonalul străzii Republicii după modelul din Piața Ferdinand, cu fonduri europene. La 15 ani de la precedenta reabilitare, artera pietonală are dale lipsă și iluminatul arhitectural din pavaj defect, fapt pentru care anul viitor va intra în lucru, spre spaima comercianților care încă nu și-au refăcut vadul comercial pierdut la lucrările din 2007.
Plecați, dar nu scăpați: Românii, urmăriți de birocrație chiar și la 20 de ani după ce se stabilesc în străinătate. Cum lucrează Casa de Pensii Bihor
Bihoreanul tipărit
Românii nu scapă de caznele birocrației din țară nici la 20 de ani după ce se stabilesc în străinătate. Mutată în Franța în 2002, o fostă profesoară a solicitat anul trecut pensia cuvenită pentru ce muncise până atunci în țară, dar Casa de Pensii Bihor a ignorat-o cu lunile, așa că a reclamat-o BIHOREANULUI, demersul obligând instituția să-și admită vina, să-i rezolve dosarul și să-i promită scuze.
18 Mai 2022, 14:50
Ultima lecție: Scandal la o clasă a Colegiului Eminescu din Oradea, în care s-au strâns bani de cadouri scumpe pentru profesori
Bihoreanul tipărit
O orădeancă dezvăluie ce cadouri scumpe se cumpără profesorilor, la final de liceu, chiar dacă legea interzice acest lucru. Deranjată că, după ce a refuzat să plătească pentru cadourile dascălilor, colegii i-au șicanat fiul, elev în clasa a XII-a la Colegiul Mihai Eminescu, femeia a reclamat BIHOREANULUI nonșalanța cu care părinții și profesorii perpetuează „tradiția”.
18 Mai 2022, 08:00
Sclavi în numele lui Dumnezeu! Cinci copii din Bihor, ținuți în robie: un fermier i-a închiriat de la părinți, i-a înfometat, bătut și forțat să muncească până la epuizare
Bihoreanul tipărit
Cinci băieţi de 11-14 ani, ai unor familii sărace din comuna bihoreană Roşiori, au fost ţinuţi în robie de stăpânul unei ferme, care i-a înfometat, bătut şi forţat să muncească până la epuizare vreme de trei ani. Bărbatul, care a pretins că le-a făcut un bine şi a îndeplinit astfel un canon de la duhovnicul său, a fost condamnat printr-o primă sentinţă la închisoare, dar şi obligat să le achite victimelor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, plus daune morale de câte 10.000 de euro.
Înotători pe uscat: Pasionații de înot din Oradea se plâng că, deși orașul are trei bazine de dimensiuni olimpice, toate sunt închise publicului
Bihoreanul tipărit
Sute de orădeni pasionați de înot se plâng că, deși orașul are trei bazine de dimensiuni olimpice, toate sunt închise publicului. Închis în aprilie 2020 pentru 6 luni de reabilitare, bazinul Ioan Alexandrescu este tot sub lacăt, Primăria adăugând succesiv noi lucrări care au înzecit costurile, de la 1,4 milioane lei la 16,6 milioane lei, în timp ce bazinul Crișul permite doar accesul sportivilor de performanță, iar cel de la Nymphaea se va deschide abia la vară.
16 Mai 2022, 09:42
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea incredibilă a cinci băieți făcuți sclavi de stăpânul unei ferme
Bihoreanul tipărit
Luni, 16 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Cinci băieţi de 11-14 ani, ai unor familii sărace din comuna bihoreană Roşiori, au fost ţinuţi în robie de stăpânul unei ferme, care i-a înfometat, bătut şi forţat să muncească până la epuizare vreme de trei ani. Bărbatul a pretins că le-a făcut un bine şi a îndeplinit astfel un canon de la duhovnicul său! Din același număr aflați și povestea unui scandal iscat într-o clasă a Colegiului Eminescu, în care s-au strâns bani de cadouri pentru profesori și cum principala pietonală din Oradea trebuie dată la refăcut, la nici două decenii de la reabilitare. 
16 Mai 2022, 00:00
Prădători pe internet: Experienţe traumatizante ale unor tinere din Bihor care au ajuns victime în urma unor 'aventuri' online
Bihoreanul tipărit
Tinere care au căzut pradă avansurilor unor bărbaţi pe reţelele de socializare îşi mărturisesc experienţele traumatizante. Adolescentele care s-au confesat BIHOREANULUI şi-au cunoscut "curtezanii" pe net, discutând câteva săptămâni sau luni, o fată fiind, de exemplu, constrânsă să trimită fotografii sexy, iar o alta era cât pe ce să se întâlnească cu un bărbat dubios. 
13 Mai 2022, 08:01
Şeful DNA Oradea, Bogdan Chiş: 'Multe dosare trebuie, pur şi simplu, să mai aştepte'
Bihoreanul tipărit
Numit în septembrie anul trecut la şefia DNA Oradea, pe o perioadă de 3 ani, după ce, iniţial, de la 1 februarie fusese delegat pe 6 luni din poziţia de prim-procuror al Parchetului Sălaj, Bogdan Chiş a preluat funcţia într-un moment în care încă nu se stinseseră ecourile faimoasei înregistrări din sediul Serviciului Teritorial, ce surprinsese în 2019 câţiva procurori discutând despre judecători ostili, care le desfiinţează rechizitoriile, şi despre modul în care, după cum se exprima unul dintre ei, aceştia puteau fi "liniştiţi".
12 Mai 2022, 14:01
'Săteni' cu pretenţii: Zeci de mii de orădeni mutaţi în Zona Metropolitană cer autorităţilor condiţii 'ca la oraş'
Bihoreanul tipărit
Obişnuiţi cu confortul, zecile de mii de orădeni mutaţi în Zona Metropolitană pun presiune pe administraţiile locale pentru a obţine condiţii ca la oraş. Confruntate cu extinderea zonelor locuite în câmpuri şi livezi, comunele din jurul municipiului au nevoie urgentă de investiţii de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea reţelelor de drumuri, apă, canalizare şi gaz.
11 Mai 2022, 08:01
O noapte prin... timpuri: Se anunţă cea mai bogată ediţie de până acum a Nopţii Muzeelor!
Bihoreanul tipărit
Orădenii sunt invitaţi la cea mai bogată ediţie de până acum a evenimentului Noaptea Muzeelor. Pe 14 mai îşi vor deschide gratuit porţile toate muzeele orădene, alături de alte clădiri de patrimoniu ce merită descoperite, printre atracţii numărându-se Muzeul Ţării Crişurilor, unde vor putea fi văzute opere de Tonitza şi Brauner, Templul francmasoneriei şi Muzeul farmaciei.
10 Mai 2022, 11:56
Mafia gunoaielor: BIHOREANUL vă arată cum funcționează rețeaua reciclatorilor falși de deșeuri 
Bihoreanul tipărit
În premieră, Garda de Mediu Bihor a dat pe mâna Poliției Economice firme care  fraudează sistemul de valorificare a deșeurilor „umflând” cantitățile colectate și predate spre reciclare. Comisarii de mediu bănuiesc trei firme că au măsluit tranzacții cu deșeuri din sticlă ca să încaseze mai mulți bani din sutele de milioane de euro pe care producătorii de băuturi le plătesc pentru valorificarea ambalajelor, fapt ce le scutește de penalități din partea Administrației Fondului de Mediu. BIHOREANUL vă prezintă cum funcționează rețeaua reciclatorilor falși...
Autonomie pe Ier: Un proiect „discret” sporește numărul de angajați ai ABA Crișuri în zona de influență a UDMR
Bihoreanul tipărit
Un proiect de lege ascuns pe site-ul Ministerului Mediului sporește numărul de angajați din ABA Crișuri. Fără să facă vreun anunț public, directorul Pásztor Sándor a propus înființarea unui sistem hidrotehnic independent la Săcueni, o nouă structură care va coordona intervențiile din nordul Bihorului și va prilejui angajarea de personal nou.
09 Mai 2022, 11:07
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Mai multe firme ce fraudează sistemul de valorificare a deșeurilor au fost date pe mâna Poliției
Bihoreanul tipărit
Luni, 9 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: În premieră, Garda de Mediu Bihor a dat pe mâna Poliției Economice firme care  fraudează sistemul de valorificare a deșeurilor „umflând” cantitățile colectate și predate spre reciclare. Din același număr aflați că două lacuri toxice băltesc lângă Oradea, iar autoritățile nu fac nimic pentru ecologizare, cum zeci de mii de orădeni mutați în Zona Metropolitană cer autorităților condiții „ca la oraș” și experiențele traumatizante ale unor tinere care au ajuns victimele prădătorilor sexuali online.
09 Mai 2022, 00:00
Pe cai! A reînceput sezonul ieșirilor călare în natură. Unde poți face echitație în Bihor? (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Caii maiestuoși din centrele de echitație din Bihor așteaptă să-și facă prieteni, pe care să-i poarte în aventuri prin natură. Atât copiii, cât și adulții pot învăța să călărească la pas, la trap și la galop, în stil englezesc și-n stil western, unele gazde invitându-și oaspeții și la un prânz haiducesc. 
08 Mai 2022, 10:31
Şcoala ca o pradă: Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au risipit sume colosale (VIDEO)
Știri Bihor
Jaf din bani publici la şcoala din Tulca, unde în trei ani s-au cheltuit sume colosale. Un audit făcut la Şcoala Gimnazială Nestor Porumb a scos la iveală că în perioada 2019-2021 unitatea a plătit 129.000 lei pentru carburanţi, din care doar 20% consumaţi de microbuzul pentru transportul elevilor, 47.000 lei au fost tocaţi pe deplasări, iar peste 80.000 lei pur şi simplu au dispărut.
06 Mai 2022, 08:04
Universitarul Mihai Maci, fost consilier PNL de Oradea: 'Preşedintele Iohannis e un nobody'
Bihoreanul tipărit
Profesorul Mihai Maci s-a remarcat de mulţi ani prin minuţiozitatea cu care analizează tarele învăţământului românesc de jos până sus, descriindu-l ca pe o industrie care fabrică impostură: copiii sunt "îndopaţi" de mici cu noţiuni pe care nu le înţeleg şi deprinşi să "recite" în loc să înţeleagă, iar la nivelurile următoare tinerii copiază de la lucrări de licenţă până la doctorate care le pot asigura poziţii sociale şi avantajele aferente. BIHOREANUL l-a intervievat cu privire la câteva chestiuni de actualitate...
05 Mai 2022, 12:05
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON