URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

Bihoreanul tipărit

Lăsaţi să ucidă: Amănunte cutremurătoare despre proxeneţii care au omorât o prostituată în Oradea şi i-au ascuns cadavrul într-o valiză (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Amănunte cutremurătoare despre proxeneţii care au ucis o prostituată şi i-au băgat cadavrul într-o valiză, iar pe sora sa au torturat-o bestial, crestându-i urechile şi cusându-i gura. Codoaşa celor două, Duca Erika, a scăpat de o anchetă pentru proxenetism în urmă cu trei ani mulţumită chiar uneia dintre victimele de acum, iar crima înfăptuită împreună cu Alin Omuţ şi Roxana Gal putea fi prevenită dacă vecinii din cartierul Nufărul, care le-au auzit pe surori de nenumărate ori cum erau bătute, ar fi anunţat Poliţia, în loc să facă şedinţe ale asociaţiei de locatari ca să ceară evacuarea lor.
„Galben” mai pal: Cine a câștigat și cine a pierdut în Bihor în urma alegerilor locale? Rezultate finale și câteva interpretări
Bihoreanul tipărit
După un scrutin cu nereguli, contestații și chiar cereri de repetare a votării, ierarhiile în Oradea și Bihor au rămas neschimbate: PNL își păstrează supremația, în ciuda unui recul ușor atât la primării, cât și la consilii. AUR nu a cucerit nici o primărie dar a intrat, în premieră, în Consiliul Local Oradea și în Consiliul Județean Bihor, USR ratează admiterea a doua oară, UDMR este singurul în câștig, PNL pierde mandate, iar PSD a câștigat cu 9 primării în plus, însă stagnează în municipiu, deși „amenința” cu un scor istoric.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Noi detalii din ancheta crimei care a şocat Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 17 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Amănunte cutremurătoare în cazul cadavrului din valiză descoperit în parcarea din Prima Oneștilor; Rezultate finale și câteva interpretări privind alegerile locale din 9 iunie; Traficul în Oradea va redeveni de coșmar din cauza lucrărilor la pasajul subteran Decebal; O elevă din Oradea va face școala de vară la universitatea americană Harvard...
17 Iunie 2024, 00:00
Liturghia mâinilor: În Oradea există o „Biserică a surzilor”, unde preotul ține slujbele în limbajul semnelor (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Preotul misionar Cristian Masaric slujește în limbajul semnelor pentru orădeni surzi, într-o capelă improvizată în sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox. Consultant în resurse umane la o mare firmă de IT din Oradea, părintele Masaric păstorește comunitatea surzilor de 26 de ani ca voluntar, adunând 100 de enoriași, mulți „auzitori”, dar cuceriți de atmosfera slujbelor desfășurate la vedere, cu predici simple și explicate pe îndelete.
16 Iunie 2024, 09:11
Cafeneaua speranței: În Oradea există o cafenea socială, unde servesc tineri cu dizabilități (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În local miroase a cafea, iar Cornelia te întâmpină de cum intri cu un zâmbet cald și te salută politicos. Roland abia așteaptă comanda ta, ca să treacă la treabă. La prima interacțiune cu ei îți dai seama că sunt speciali. „Ne mișcăm puțin mai încet, învățăm în continuare, dar suntem pe drumul cel bun”, descrie Krisztina afacerea pe care o administrează de curând în centrul Oradiei. Kandake este prima cafenea socială din oraș, deschisă cu scopul de a da o șansă persoanelor cu dizabilități care vor să lucreze.
15 Iunie 2024, 11:30
Vâsliți spre distracție! Cu Master Adventure, la rafting, kayaking, via ferrata, paintball și drumeții prin Bihor (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
E plin sezon de aventură în Bihor, cu rafting, kayaking, via ferrata, paintball și drumeții. În Vadu Crișului, ghizii Master Adventure le oferă turiștilor, fie că ajung de aproape sau din alte colțuri ale țării, experiențe pline de adrenalină prin defileul sălbatic al Crișului Repede.
14 Iunie 2024, 07:57
Muzeul moților: În Apuseni s-a înființat primul ecomuzeu, cu un traseu dedicat grupului de luptători anticomuniști Șușman
Oradea noastră
Data viitoare când merg la munte, bihorenii ar putea intra... într-un muzeu. În Parcul Apuseni s-a înființat primul ecomuzeu românesc, menit să conserve Țara Moților, cu peisaje și oameni cu tot. Până la toamnă, ecomuzeul va avea și primul traseu tematic, dedicat grupului Șușman de partizani anti-comuniști, care au luptat până la moarte pentru crezul lor. Turiștii vor fi invitați să descopere locuri carstice spectaculoase, dar și sacrificiul unor moți adevărați.
„Peşti” sub sechestru: Un cuplu de proxeneţi din Oradea care exploatau trei prostituate au fost lăsați de judecători fără avere
Știri Bihor
Un cuplu de proxeneţi care în doar 8 luni au strâns aproape 1 milion de lei de pe urma unor prostituate au fost condamnați și lăsați de judecători fără avere. Orădenii Budai István şi soţia sa, Gyöngyi, au fost condamnaţi la închisoare cu executare pentru că au exploatat trei fete care le aduceau cel puțin 300 de euro zilnic, banii reinvestindu-i în cămătărie și achiziția de bijuterii şi apartamente, puse pe numele copiilor.
12 Iunie 2024, 08:01
Poveste de război: Mai mulți luptători ucraineni mutilați în exploziile unor mine sunt puși pe picioare la Oradea
Bihoreanul tipărit
Patru luptători ucraineni din trupele speciale, mutilați în exploziile unor mine, au fost puși pe picioare la Oradea, cu ajutorul unor proteze de până la 7.000 de euro bucata. BIHOREANUL vă spune povestea luptătorului de origine britanică Chris, unul dintre cei 20 de apărători ucraineni pe care centrul Theranova îi va sprijini cu proteze de tip sport, așa încât să revină pe front, recuperându-și aproape integral capacitatea de luptă.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Povestea dramatică a unui luptător în trupele speciale din Ucraina, tratat la Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 10 iunie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Cum sunt puși pe picioare luptători ucraineni mutilați în exploziile unor mine; A luat ființă primul ecomuzeu, cu un traseu dedicat grupului anticomunist Șușman; Preotul Cristian Masaric slujește în limbajul semnelor pentru orădeni surzi; Un IT-ist cu handicap locomotor adună voluntari pentru „Masa săracilor”; Un cuplu de proxeneţi au fost lăsați de judecători fără avere...
10 Iunie 2024, 00:00
Bătălia pentru locale: BIHOREANUL vă prezintă cum se desfășurau alegerile locale în Oradea, în perioada interbelică
Bihoreanul tipărit
Lumea politică bihoreană din perioada interbelică a fost una colorată și dinamică, cu multe conflicte și lupte pentru puterea locală și județeană. Locuitorii Oradiei și Bihorului erau chemați la vot adesea pentru a-și alege reprezentanții în consiliile comunale și în cel județean, iar o particularitate era faptul că primarul municipiului nu era desemnat direct prin votul cetățenilor, ci prin cel al consilierilor.
07 Iunie 2024, 08:02
Primarul de Sânmartin, Cristian Laza: „Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi cartier al Oradiei”
Bihoreanul tipărit
Cristian Laza (44 ani), primarul comunei Sânmartin, și-a câștigat primul mandat, în iunie 2016, la o diferență de numai 26 de voturi. Fost liberal trecut la PSD, acesta a intrat în cursă ca exponent al curentului împotriva unificării Sânmartinului cu Oradea și l-a învins la limită pe obositul primar Lucian Popuș, susținut de PNL. După prestația din primii 4 ani, în 2020 și-a câștigat al doilea mandat adunând peste 66% din voturi, iar acum candidează pentru a treia oară la conducerea comunei din vecinătatea Oradiei, la capătul unui mandat marcat de multe proiecte și lucrări, inclusiv în stațiunile Băile Felix și 1 Mai. 
05 Iunie 2024, 08:01
Maternitatea groazei: Mai multe paciente ale dr. Rodica Negrini acuză experiențe traumatizante
Bihoreanul tipărit
Toată lumea a auzit de nume sonore precum cel al doctoriței Negrini. Ce se află, însă, dincolo de celebritate? BIHOREANUL deschide o serie de investigații ce abordează un subiect prea puțin cunoscut și discutat în spațiul public: modul în care unii medici din Maternitatea din Oradea mutilează femei prin intervenții chirurgicale nejustificate, inventând diagnostice și punându-le în pericol viața și fertilitatea, dar și lipsa de empatie în care înțeleg să își facă meseria. 
Totul pentru victorie: Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și CJ Bihor, cu o săptămână înainte de alegeri (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Pretendenții la Primăria Oradea și CJ Bihor, pe ultima turnantă în competiția pentru voturi. Cele două poziții cheie ocupate de reprezentanții PNL sunt râvnite de candidații altor 6 partide, care le impută „dictatura” și îi provoacă în zadar la confruntări, unii aruncând promisiuni populiste, alții neavând niciun program de administrare pentru următorii 4 ani.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ziarul deschide o serie de investigații privind Maternitatea din Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 3 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Acuzații de malpraxis, abuzuri și incompatibilități la Maternitatea din Oradea; Cum se prezintă candidații la Primăria Oradea și Consiliul Județean? Cum erau alegerile locale în Oradea, în perioada interbelică: „Noi votăm, Guvernul decide!”; Primarul de Sânmartin, Cristian Laza: „Ne descurcăm mai bine decât dacă am fi cartier al Oradiei”.
03 Iunie 2024, 00:00
„Mă bucur sincer să îi întâlnesc pe orădeni”: Interviu cu soprana Angela Gheorghiu în preajma „primului meu concert adevărat din Transilvania”
Bihoreanul tipărit
Orașul se pregătește pentru o nouă ediție a festivalului Sounds of Oradea (14-16 iunie), una cu totul specială, căci pe scenă va urca celebra soprană Angela Gheorghiu. Într-un interviu acordat în exclusivitate BIHOREANULUI, artista apreciată la nivel internațional dezvăluie că gala cu arii și duete din opere celebre, ce va avea loc în seara de 14 iunie în Piața Unirii, va fi „primul meu concert adevărat din Oradea și din Transilvania”.
31 Mai 2024, 07:58
„Nu ne uitați!”: O echipă de medici orădeni au făcut voluntariat pentru a trata bolnavi în Ucraina (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O mână de medici din Oradea ajută oameni suferinzi dintr-o regiune a Ucrainei unde trăiesc zeci de mii de români, rămasă fără doctori din cauza războiului. Voluntarii orădeni s-au întors din Maramureșul istoric impresionați de dramele, dar și de ospitalitatea cu care au fost primiți, iar cu unii pacienți au legat prietenii despre care simt că vor dura tot restul vieții.
Şpăgi în echipă: Amănunte din rechizitoriul fostei adjuncte a ITM Bihor, Nadia Racz, acuzată de corupţie
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă, în premieră, amănunte din actul de acuzare întocmit de procurorii DNA Oradea pe numele fostei adjuncte a ITM Bihor Nadia Racz, pentru fapte de corupţie. Echipele de inspectoare ale ITM împărţeau frăţeşte şpăgile cu şefa lor, care nu participa la negocieri, dar avea „protejaţi” proprii, pe care îi anunța despre iminența controalelor şi îi instruia „să fie vigilenţi”.
29 Mai 2024, 17:01
La școală, cu forța! Ce au descoperit judecătorii în cazul celor doi părinți din Bihor care refuză să-și trimită copiii la școală
Știri Bihor
Doi bihoreni riscă să devină primii părinți din România care ajung la închisoare pentru că nu-și trimit copiii la școală. Sub pretextul că vor să-i protejeze de pericolul anturajului și al internetului, soții Liviu și Doinița Oltean îi învață acasă pe cei patru copii, după principiile unei „academii” creștine din America, motiv pentru care Curtea de Apel Oradea i-a condamnat la închisoare cu amânare, iar, dacă nu vor respecta ordinul judecătorilor de a-i integra într-o unitate de învățământ acreditată, dându-le astfel șansa la un viitor, cei doi ar putea ajunge după gratii.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Doi bihoreni riscă să ajungă la închisoare pentru că nu-și trimit copiii la școală
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Povestea șocantă a părinților care refuză să-și trimită copiii la școală; De ce a fost trimisă în judecată adjuncta ITM Bihor; O echipă de medici orădeni au făcut voluntariat pentru a trata bolnavi în Ucraina; Interviu exclusiv cu soprana Angela Gheorghiu în preajma „primului meu concert adevărat din Transilvania”...
27 Mai 2024, 00:00
Profu’ „dus” cu pluta: Cum reușește un profesor de sport din Oradea să-i facă pe elevi preocupați de mișcarea în aer liber (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De zece ani, elevii Liceului German din Oradea marchează finalul de an școlar printr-o acțiune inedită: o plimbare pe râul Crișul Repede, în bărci din PET-uri, confecționate chiar de ei. Ideea a avut-o profesorul de sport Ciprian Sirca, dornic să le deschidă adolescenților apetitul pentru mișcare în aer liber, dar și grija față de mediul înconjurător. „Dacă treci prin viață fără să lași ceva în urma ta, treci degeaba”, zice Ciprian.
26 Mai 2024, 09:01
Greu de decis: Povestea adolescentului care a lovit grav un polițist în Oradea, conducând beat o mașină furată (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În procesul unui tânăr care a condus băut o mașină furată și a intrat cu ea într-un polițist, Tribunalul Bihor a tergiversat pronunțarea până ce făptașul a scăpat prin prescriere. Hotărârea judecătorească dezvăluie un amănunt şocant, ascuns de anchetatori:  adolescentul a ales să lovească poliţistul ca să evite impactul cu maşinile civile folosite de oamenii legii pe post de baraj, ambele cu pasageri.
Vară bară la bară: Se anunță încă o vară cu trafic infernal în Oradea, din cauza șantierelor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Traficul din Oradea este dat peste cap, din nou, de reparațiile străzilor Meșteșugarilor și Aradului. Primăria va închide de luna viitoare Bulevardul Decebal, pentru a construi un pasaj subteran de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu, cu sistarea circulației tramvaielor pe tronsonul dintre Parcul Olosig și Biserica Emanuel, mașinile urmând să fie deviate pe străzile adiacente până în septembrie.
Gata de zbor! Proaspăt modernizat, Aeroportul Oradea este de nerecunoscut: arată și funcționează ca unul cu adevărat european (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce a prins ultima șansă să se modernizeze cu fonduri europene, Aeroportul Oradea s-a redeschis, pregătit să primească noi curse spre cât mai multe destinații. În urma unor investiții de 70 de milioane de euro, derulate în timp record, noua aerogară înglobează tehnologii digitalizate care ușurează accesul, controlul, predarea bagajelor și îmbarcarea pasagerilor, dar și o mulțime de facilități pentru siguranța și confortul acestora, de la săli de așteptare utilate, până la mici „birouri” antifonate, unde pot lucra ori vorbi la telefon nederanjați, și camere de joacă pentru copii.
George Tătar, președintele FC Bihor Oradea, înaintea barajului pentru promovare: „Microbiștii trebuie doar să fie alături de echipă”
Bihoreanul tipărit
După un parcurs fără greşeală până acum, fotbaliştii de la FC Bihor se apropie de finalul de sezon, un final ce se anunţă electrizant, întrucât acum se dau bătăliile decisive pentru promovarea în eşalonul superior. Miercuri, 22 mai, în deplasare, şi sâmbătă, 25 mai, pe teren propriu, jucătorii orădeni vor susţine dubla din semifinalele barajului cu ACSO Filiaşi. BIHOREANUL a stat de vorbă cu preşedintele FC Bihor, George Tătar, care se arată optimist în privinţa atingerii obiectivului propus.
20 Mai 2024, 10:20
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Modernizat cu fonduri europene, Aeroportul s-a redeschis cu surprize plăcute pentru pasageri
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Proaspăt modernizat, Aeroportul Oradea este de nerecunoscut; Se anunță încă o vară cu trafic infernal în Oradea; Cea mai nouă promenadă de pe Criș prinde contur, dar nu e la fel ca în randări; Povestea adolescentului care a nenorocit un polițist, conducând beat o mașină furată; Cum reușește un profesor de sport să-i facă pe elevi preocupați de mișcarea în aer liber...
20 Mai 2024, 00:00
Banii Oradiei: Oraș în dezvoltare, dar și în criză, Oradea interbelică a avut de gestionat bugete fluctuante
Bihoreanul tipărit
Oraș în creștere, Oradea interbelică a avut de gestionat venituri și cheltuieli fluctuante. Schimbările administrative din perioada interbelică au frânat oportunitățile de dezvoltare, autoritățile colectând cu dificultate fonduri și trebuind să se concentreze pe rezolvarea treburilor urgente.
Onorariu cu bucluc: Lichidator judiciar din Bihor trimis în judecată fiindcă a falsificat o sentință judecătorească!
Știri Bihor
Un lichidator judiciar din Bihor a fost trimis în judecată pentru tentativă la înşelăciune, fals informatic şi fals în declaraţii. Fost șef adjunct al defunctei Gărzi Financiare Bihor, acum practician în insolvenţa societăţilor comerciale, Gheorghe Gaja e acuzat că a măsluit o hotărâre judecătorească pentru a-și recupera onorariul pentru lichidarea unei firme falimentare.
16 Mai 2024, 08:03
Mina de... dolari: Detaliile afacerii prin care americanii vor să exploateze o mină din Bihor, „luând fața” chinezilor și rușilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Americanii au pus ochii pe bogăția subterană a Bihorului și promit o investiție colosală pentru ca o mină din Budureasa să concureze China și Rusia. Finanțată de un fond privat din SUA, firma Verde Magnesium vrea să deschidă în Budureasa unica exploatare de magneziu din UE. Investiția de 1,5 miliarde de dolari este menită să asigure industriei europene 90.000 tone de magneziu anual, adică aproape jumătate din necesar. După ce au văzut cum s-a ales praful de o altă afacere cu magneziul lor, demarată cu vervă de Sorin Ovidiu Vîntu, dar neconcretizată, localnicii din Budureasa privesc cu scepticism planurile americanilor.
„Motorul Oradiei”: De la corupție și fraude la investiții și dezvoltare, așa funcționa Primăria din Oradea în perioada interbelică (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea avea numeroase probleme în perioada interbelică, funcționa inconsecvent și era afectată de bătăliile politice. Reorganizată sub auspiciile legilor românești după 1918, administrația orădeană a avut de înfruntat crize economice, necesități edilitare și scandaluri politice și penale, la începutul anilor 30 explodând chiar și un scandal de fraudare a bugetului local.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON