URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.

Bihoreanul tipărit

Dosar întors: Se reia ancheta în cazul frontieristului iertat de procurori deşi a urcat băut la volan şi a fugit de Poliţie
Bihoreanul tipărit
Judecătoria Oradea a dispus continuarea anchetei în cazul poliţistului de frontieră din Borş pe care procurorii voiau să-l ierte pentru că s-a urcat băut la volan. Amănunte neştiute din dosarul năbădăiosului frontierist care i-a fugărit pe agenţii rutieri: Francisc Gabera a vrut să scape arătându-le agenţilor legitimaţia de serviciu şi a pretins că la volan ar fi fost nu el, ci soţia sa, care s-ar fi speriat şi a fugit.
10 Decembrie 2020, 07:58
Mihai Jurca, city manager al Oradiei la numai 36 de ani: 'Sunt aici pentru că am învăţat repede şi mult'
Bihoreanul tipărit
La 36 de ani, Mihai Jurca este, din 7 decembrie, cel mai tânăr city manager al Oradiei. Absolvent al Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi al unui masterat în Comunicare politică, economică şi socială, pornit "de jos" în Primăria Oradea, a ieşit la rampă în ultimii ani, după ce a pus pe picioare Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR). Lăudat de unii, hulit de alţii, Jurca a fost omul din spatele campaniilor care au schimbat faţa evenimentelor locale, făcându-le "cool" şi atractive, aducând şi turişti cu duiumul în Oradea. 
09 Decembrie 2020, 14:25
Călători în pandemie: Surprinşi de pandemia de Covid-19 pe o insulă din Caraibe, doi orădeni au petrecut anul 2020 călătorind (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Pentru doi tineri din Oradea, pandemia a fost prilejul perfect să facă un sejur unic. Surprinşi de "lockdown" pe o insulă din Caraibe, soţii Corina şi Valentin Nemeş au decis să întoarcă situaţia în favoarea lor şi au pornit într-o lungă călătorie prin parcurile naţionale din America, vizitând locuri neasemuite, unde cei mai mulţi dintre oamenii de rând nu vor ajunge niciodată, şi "bifând" astfel 109 ţări vizitate din cele 195 câte sunt.
Ceasul rău: Primele informaţii făcute publice de anchetatori în cazul adolescentei orădene lovite de tren
Bihoreanul tipărit
Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul adolescentei ucise de tren lângă podul feroviar Ioşia. Revoltat că BIHOREANUL a adus în atenţia publică tragedia, dezvăluind că ea s-a produs la o lună ce iubitul fetei a murit din cauza unui infarct inexplicabil, fratele Alessiei cere "linişte pentru familie", convins că a fost "un accident nenorocit".
08 Decembrie 2020, 14:31
Oraşul pustiu: Locuitorii din Nucet sunt convinşi, în frunte cu primarul, că au fost carantinaţi din greşeală (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Locuitorii din Nucet, primul oraş carantinat din Bihor, sunt convinşi că au fost izolaţi din greşeală. Autorităţile au instituit filtre la intrarea în localitate, patrulează străzile şi îndeamnă populaţia la distanţare şi igiena mâinilor, în vreme ce majoritatea localnicilor poartă masca de formă şi se plâng de lipsa socializării, în aşteptarea redeschiderii crâşmelor.
Promisiuni de la distanţă: Cum s-a derulat campania electorală în Bihor și ce promisiuni au făcut candidații
Bihoreanul tipărit
Derulată în pandemie, cu puţine întâlniri între candidaţi şi alegători, campania electorală a ratat marile teme despre ce au de făcut Parlamentul şi Guvernul în următorii 4 ani. Mai mult de jumătate dintre partidele înscrise în cursa pentru Senat şi Camera Deputaţilor nu au organizat niciun eveniment electoral, iar unele nu şi-au promovat ofertele nici măcar pe Facebook, unde s-a dus cea mai mare parte a bătăliei pentru voturi. 
07 Decembrie 2020, 10:02
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Pentru doi tineri din Oradea, pandemia a fost prilejul perfect să facă un sejur unic
Bihoreanul tipărit
Luni, 7 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediţii: Surprinşi de pandemia de Covid-19 pe o insulă din Caraibe, doi orădeni au petrecut anul 2020 călătorind. În acelaşi număr veţi putea citi un interviu cu Mihai Jurca, noul city manager al Oradiei, și veți afla cum mai multe primării din Bihor încearcă să atragă fonduri europene pentru construirea de reţele de gaze naturale, în vreme ce locuitorii din Nucet, primul oraş carantinat din Bihor, sunt convinşi că au fost izolaţi... din greşeală.
07 Decembrie 2020, 00:00
Terase... de iarnă: Cum funcționează localurile din Oradea sub restricțiile impuse în sezonul rece (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La debut de decembrie, câteva localuri din Oradea se încăpăţânează să-şi primească oaspeţii în aer liber, în "meniu" fiind incluse încălzitoare şi chiar blănuri. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie şi, mai nou, de frigul iernii, mai multe restaurante şi cafenele au tras obloanele ori s-au axat pe livrări, în timp ce altele îşi aşteaptă în continuare clienţii pe terase, verificate însă de poliţişti, astfel încât să nu aibă "un tavan şi doi pereţi".
06 Decembrie 2020, 09:05
„Se poate!”: Noul primar din Balc a făcut în două luni cât n-a făcut predecesorul vreme de ani de zile (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Unul dintre noii primari de comune din Bihor şi-a început cu ambiţie mandatul, pregătind în două luni, de la zero, trei proiecte cu fonduri nerambursabile. Edilul din Balc, Sorin Sabău, schimbă foaia după predecesorul care a condus comuna 20 de ani: curăţă drumurile şi satele, pune în funcţiune o reţea de apă nefolosită de 10 ani, convinge romii să achite salubrizarea şi are proiecte de 3,6 milioane euro.
Primarul Japcă: Cum a încercat să 'taxeze' Hidroelectrica edilul Sorban Levente din Lugaş, pentru servicii de pază inventate
Bihoreanul tipărit
Societatea Hidroelectrica a dat în judecată o primărie din Bihor care a taxat-o pentru... nimic. Edilul din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, a dispus facturarea unor pretinse servicii de pază în valoare de peste 100.000 lei către Hidroelectrica, ignorând trei legi şi fără să aibă niciun contract cu societatea.
04 Decembrie 2020, 15:03
Oraș, caut constructori! Primăria Oradea reia licitații pe bandă rulantă fiindcă nu stârnește interesul firmelor
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea amână pentru anul viitor lucrări în valoare de peste 250 milioane lei pentru care nu a reuşit să atragă ofertanţi. Municipalitatea a licitat în mod repetat lucrări pentru trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală, modernizarea a 42 de puncte termice ori reabilitarea termică a 39 de blocuri, fără să-i atragă pe constructori, care pun majorarea costurilor pe seama pandemiei.
04 Decembrie 2020, 07:57
Sprijin pentru şcoală: Psihologii şcolari din Bihor organizează acțiuni de ajutorare pentru părinții și elevii afectați de școala online
Bihoreanul tipărit
Psihologii şcolari din Bihor sar în ajutorul părinţilor şi al elevilor copleşiţi de provocările cursurilor online. Părinţii care nu ştiu cum să-şi ajute copiii să se concentreze sau elevii care nu mai găsesc motivaţia pentru a învăţa pot primi asistenţă psihopedagogică prin telefon sau să participe la grupuri de sprijin anume organizate.
03 Decembrie 2020, 20:15
Aleşi la raport: Ce au făcut pentru alegători parlamentarii Bihorului în ultimii patru ani?
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă cât de activi sau leneşi au fost parlamentarii judeţului în ultimii patru ani. Parlamentari precum Derzsi Ákos, Cornel Popa ori Dumitru Gherman nu s-au remarcat cu nicio iniţiativă proprie, iar cel mai controversat este senatorul Florian Bodog, evidenţiat doar prin acuzaţiile de corupţie şi impostură.
03 Decembrie 2020, 07:56
Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat: „Mă voi opune tuturor restricţiilor aberante. Eu nu sunt la mâna nimănui”
Advertorial
Live-uri pe Facebook, dezbateri televizate, acţiuni în pieţe şi, mai nou, testări gratuite pentru bihorenii care vor să ştie dacă sunt sănătoşi sau au fost infectaţi cu păcătosul coronavirus. Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senatul României, continuă "revoluţia" pentru drepturile şi libertăţile bihorenilor, care, spune el, l-au sedus cu tenacitatea şi determinarea lor, cu renumitul grai molcom ardelenesc, cu cumpătarea şi răbdarea. "Eu voiam ca totul să se mişte repede. Ei m-au învăţat să am răbdare, să-i ascult, ca să-i pot înţelege", spune el.
02 Decembrie 2020, 19:27
Iubire frântă: Accidentul mortal de tren de săptămâna trecută are în prim plan o tânără care își pierduse recent iubitul
Bihoreanul tipărit
Moartea tinerei adolescente orădene lovite de tren săptămâna trecută ascunde o dramă şi mai mare. Cu o lună în urmă, frumoasa Alessia şi-a pierdut iubitul în circumstanţe neaşteptate, fiind ultima persoană care l-a văzut în viaţă pe Şerban înainte de a face un inexplicabil infarct miocardic, dramă ce naşte numeroase întrebări pe seama accidentului produs lângă Podul CFR Ioşia.
Cristian Buzlea, candidat PNL Bihor la Camera Deputaților: „Trebuie să îi redăm satului bihorean viața de altădată”
Bihoreanul tipărit
Liberalul Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor, cu investiţii record de peste 303 milioane euro în dezvoltarea satului bihorean, candidează la Camera Deputaţilor pentru a sprijini mediul rural, asocierea fermierilor şi promovarea produselor locale în hypermarket-uri.
02 Decembrie 2020, 10:35
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Povestea dramatică de iubire a tinerei adolescente orădene lovite de tren săptămâna trecută
Bihoreanul tipărit
Miercuri, 2 decembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Moartea tinerei adolescente orădene lovite de tren săptămâna trecută ascunde o dramă și mai mare. Cu o lună în urmă, frumoasa Alessia și-a pierdut iubitul în circumstanțe neașteptate; Primarul Florin Birta rupe contractul pentru proiectul „pădurii de țepi” din centrul orașului; Psihologii şcolari din Bihor au îniinţat o linie de asistenţă şi organizează grupuri de sprijin pentru părinți și elevi; Ce au făcut pentru bihoreni parlamentarii judeţului în ultimii patru ani?
02 Decembrie 2020, 00:00
Pupat Piața Independenței! Primarul de Oradea rupe contractul pentru „pădurea de țepi” proiectată în centrul orașului
Bihoreanul tipărit
Piaţeta Independenţei va fi amenajată cu o galerie de artă deasupra intrării în parcarea subterană, după un sondaj care a "bătut" voturile specialiştilor. Primarul Florin Birta va rezilia contractul încheiat de Ilie Bolojan pentru implementarea pădurii de ţepi propusă de arhitectul Dragoş Dragnea, a cărui echipă îl acuză acum că vrea să dea proiectul unor arhitecţi de casă ai Primăriei.
01 Decembrie 2020, 07:57
Din Salonta, la New York: O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste ocean (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O bihoreancă a ajuns una dintre cele mai cunoscute şi apreciate sculptoriţe de peste Ocean. Invitată la numeroase festivaluri de artă, Andra Ursuţa s-a remarcat prin atitudinea nonconformistă, una dintre cele mai reuşite expoziţii ale sale fiind un ansamblu de sculpturi din sticlă pentru care a folosit o tehnică de scanare a propriului corp.
Cum a ajuns Viorel Cataramă, copilul dintr-o mahala a Bacăului, milionar în Top 300: 'Am fost mereu printre primii la învăţătură'
Advertorial
Istoria neromanţată a lui Viorel Cataramă. Cum a ajuns copilul dintr-o mahala a Bacăului milionar în Top 300. "Am fost mereu printre primii la învăţătură", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI. "Educaţia e importantă, iar performanţa trebuie răsplătită", spune Cataramă, care condamnă "politica deliberată de a fabrica generaţii slab pregătite" a actualei guvernări şi cere deschiderea şcolilor. "Este o crimă să nu-i laşi pe copii la şcoală", acuză politicianul.
26 Noiembrie 2020, 09:00
Patria, nerecunoscătoare: Cererile de majorare a pensiilor foştilor militari şi poliţişti, respinse de Justiţia din Bihor
Bihoreanul tipărit
Cererile foştilor militari, pompieri şi poliţişti de majorare a pensiilor, respinse la foc automat. Sute de subofiţeri şi ofiţeri MApN şi MAI din Bihor, ieşiţi în rezervă până în 2017, au vechime dublă în serviciu, dar pensiile la jumătate faţă de colegii pensionaţi în ultimii trei ani, pentru că judecătorii orădeni refuză să le admită actualizarea pensiilor.
25 Noiembrie 2020, 07:56
'Marţi' la procuror! Scandal în Justiţia din Bihor: cum s-a făcut praf dosarul frontieristului din Borş care scotea infractori din ţară
Bihoreanul tipărit
Dosarul filierei din Borş care scotea din ţară fugari, făcut "praf" chiar de procurorul anchetator, a declanşat un adevărat război în Justiţia locală. În articole publicate pe propriul său site de "ştiri juridice", avocatul Răzvan Doseanu îl acuză pe fostul şef al DGA Bihor, Alexandru Nuţiu, că s-a implicat în anchetă ca s-o deturneze către clientul lui, poliţistul de frontieră Marinel Marţi, pentru a-l scăpa de "cătuşe" pe finul său de cununie, şi el frontierist.
24 Noiembrie 2020, 07:38
Kiss János, candidat PNL Bihor la Camera Deputaţilor: „Următorii 4 ani vor fi sub semnul unei dezvoltări fără precedent”
Bihoreanul tipărit
Crescut şi rămas în Beiuş, unde îşi desfăşoară cea mai mare parte a activităţii de avocat, membru PNL din anul 2004, consilier judeţean între 2016-2020 şi reales în septembrie, Kiss János este unul dintre cei 7 candidaţi ai PNL Bihor pentru Parlamentul României. De ce vrea să fie deputat? Pentru că îşi doreşte o legislaţie mai simplă, clară, precisă, care să asigure predictibilitate, fiind preocupat de rezolvarea problemelor depopulării satelor şi recuperării cât mai rapide a decalajelor dintre zona rurală şi cea urbană. Sunt obiective realizabile, fapt dovedit deja în Oradea de fostul primar Ilie Bolojan, şi posibil de extins în întregul judeţ Bihor.
23 Noiembrie 2020, 14:53
La loc comanda! În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe deja anunțate
Bihoreanul tipărit
În premieră, Primăria renunţă la aplicarea unor supraimpozitări şi majorări de taxe deja anunţate. Municipalitatea orădeană amână pentru anul 2022 supraimpozitarea caselor neracordate la termoficare sau gaz, taxarea locuinţelor închiriate în regim Airbnb, scumpirea intrării la Zoo, la ştrandul Ioşia şi la Aquapark, pe fondul crizei declanşate de pandemia de Covid-19.
23 Noiembrie 2020, 09:27
Nu ratați BIHOREANUL tipărit: Bolojan „zboară” 70% din clientela plantată de UDMR şi PSD în șapte instituţii subordonate Consiliului Județean
Bihoreanul tipărit
Luni, 23 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Jaf incredibil în subordonatele Consiliului Județean, scos la iveală de echipa condusă de Ilie Bolojan; În premieră, Primăria Oradea renunță la supraimpozitări și majorări de taxe; Dosarul filierei din Borş care scotea din ţară fugari, făcut „praf” chiar de procurorul anchetator, a declanşat un adevărat război în Justiția locală; De anul viitor, CJ va împărţi bani primăriilor după criterii obietive, nu politice...
23 Noiembrie 2020, 00:00
Bătălia pentru putere: Cum se alegeau parlamentarii acum 100 de ani și cu cine votau bihorenii
Bihoreanul tipărit
Românii își votează parlamentarii după sistemul universal abia de la Marea Unire încoace. În primele alegeri legislative din România Mare, de acum mai bine de 100 de ani, bihorenii au trimis în Parlamentul de la Bucureşti spuma elitei intelectuale locale, în frunte cu avocatul orădean Aurel Lazăr. 
Proces cu reluare: Cum s-a ales un poliţist din Bihor cu pedeapsa anulată pentru o mită de 40 de lei şi 10 euro
Bihoreanul tipărit
Curtea de Apel Oradea a anulat condamnarea pentru mită a unui poliţist, pe motiv că judecătorul de la Tribunal l-a declarat vinovat înainte de terminarea procesului. Condamnat la 4 ani de detenţie pentru o mită de 40 lei şi 10 euro, agentul Adrian Câmpan a obţinut rejudecarea procesului, judecătorul care l-a trimis după gratii fiind declarat incompatibil fiindcă avea... idei preconcepute despre şpăgari. 
20 Noiembrie 2020, 07:57
Spectatori... de la distanţă: Bihorenii, invitaţi să se bucure de talentul artiştilor locali în mediul online
Timp liber
Deşi nu mai pot să-şi petreacă serile în sălile de spectacol, bihorenii sunt invitaţi să se bucure de talentul artiştilor locali în mediul online. Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat, dar şi asociaţia MA Hub transmit online concerte, spectacole de teatru şi alte evenimente interesante, unele dintre ele putând fi urmărite gratuit. 
19 Noiembrie 2020, 14:57
Orizont... pe sec: Sute de familii din cartierele Orizont din Paleu, ameninţate de Călin Raita că rămân fără apă la robinete
Bihoreanul tipărit
Locuitorii cartierelor Orizont din Paleu, ameninţaţi de Călin Raita că rămân fără apă la robinete. Sute de familii sunt victime în războiul pe care afaceristul îl duce cu administratorul judiciar al firmei Raicris Construct, pe care îl sabotează, refuzând să-i dea documentele firmei, dar şi acces la instalaţia de alimentare cu apă. 
Cartiere din ruine: Noua modă a construcţiilor din Oradea este transformarea fostelor fabrici în zone rezidenţiale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă prezintă noua modă a construcţiilor din Oradea: transformarea fostelor fabrici comuniste în zone rezidenţiale. Profitând că în oraş există un apetit crescut pentru locuinţe noi, dezvoltatorii imobiliari reconvertesc amplasamentele industriale în cartiere cu blocuri, fie demolând în întregime clădirile ruinate, aşa cum s-a întâmplat cu fostele întreprinderi Înfrăţirea şi Cominca, fie renovându-le şi adaptându-le vremurilor moderne, cum se prefigurează la fabricile Rovex şi Avântul. 
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0058 RON
  • 1 EUR = 4.8728 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON