URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 

Bihoreanul tipărit

Un an fără „acasă”: Poveștile unor refugiați ucraineni care au încercat să-și continue viețile în Bihor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După un an de război, peste 1.500 de ucraineni s-au mutat în Bihor, iar mulţi dintre ei învaţă limba română şi îşi câştigă traiul muncind aici. BIHOREANUL a vorbit cu câţiva dintre refugiaţii care au reuşit să îşi găsească un loc de muncă încă din primele luni după ce au ajuns în oraş, cum ar fi Olga Taranukha, nevoită să-şi lase soţul pe front şi casa pradă bombardamentelor, ea devenind învăţătoare la şcoala ucraineană improvizată, deschisă de Asociaţia Caritas Eparhial.
01 Martie 2023, 08:01
Șefie pe vecie: La Spitalul Județean din Oradea, șefii de secții vor fi instalați de Facultatea de Medicină, fără concurs
Bihoreanul tipărit
Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie. Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF Oradea urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp, care însă declară că nu e dispus să accepte pe oricine.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Șefii de secții din Spitalul Județean din Oradea vor fi „remaniați” de Universitate
Bihoreanul tipărit
Luni, 27 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: Concursurile pentru conducerea secțiilor Spitalului Județean devin o amintire, iar regula: ocuparea acestora de către reprezentanții Facultății de Medicină și Farmacie. Pentru că Legea Sănătății a fost schimbată de trei senatori PSD, între care și controversatul Florian Bodog, el însuși prodecan, dar și șef de secție la Județean, FMF urmează să propună viitorii șefi de secții din rândul propriilor cadre didactice, aceștia trebuind să primească și „avizul” managerului Gheorghe Carp. Din același număr aflați ce se întâmplă cu depozitele de deșeuri periculoase din Bihor, multe „moștenite” din comunism, poveștile unor refugiați ucraineni care au încercat să-și continue viețile în Bihor, deja de un an, și că parcările publice sunt o sursă permanentă de nervi pentru orădeni.
27 Februarie 2023, 00:00
Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea: „Trebuie să împăcăm cunoscătorii și publicul nou”
Bihoreanul tipărit
Cei care sunt tentaţi să descopere muzica clasică, semnată de mari compozitori, sunt invitaţi la Filarmonica de Stat din Oradea, o instituţie care a început să capete vizibilitate, să atragă public nou, să ţină concerte sold-out şi care îşi extinde repertoriul cu spectacole de operă, cum a fost recent "Rigoletto", cu concerte interactive pentru copii şi cu concerte estivale în aer liber. În spatele acestor iniţiative se află Carmen Rus (45 de ani), artist liric în corul Filarmonicii orădene încă de la înfiinţarea acestuia, lector universitar la Facultatea de Arte şi, din mai 2021, manager al instituţiei muzicale. BIHOREANUL a stat de vorbă cu ea despre ce are Filarmonica de oferit... 
25 Februarie 2023, 09:31
Pagubă la dublu: Au prejudiciat cu 600.000 de lei bugetul statului, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie
Bihoreanul tipărit
Achitați definitiv după ce împreună cu doi colegi, cu primarul și cu vicele au produs un prejudiciu de 600.000 lei, doi funcționari de primărie cer revenirea pe posturi și salariile pe ultimii patru ani. Primăria Holod, care a suspendat din funcții angajații odată cu trimiterea lor în judecată, va trebui să le achite lefurile neplătite pe durata procesului, sumele depășind veniturile proprii ale comunei pe un an întreg, ceea ce o împiedică să mai facă investiții.
24 Februarie 2023, 08:00
Anchete „suspendate”: Zeci de bihoreni stau fără permis de conducere fiindcă nu avem un aparat de investigații toxicologice!
Bihoreanul tipărit
Pentru că județul nu are un aparat de investigații toxicologice, bihorenii descoperiți pozitiv în trafic la testul antidrog așteaptă cu anii rezultatele analizelor de sânge care să confirme ori să infirme testarea sumară la fața locului. Un tânăr suspectat că a șofat drogat când l-a tamponat pe interlopul Romi Neguș a avut rezultat negativ la proba de urină, dar așteaptă de patru luni verdictul pentru analizele de sânge, singurul care l-ar putea „anula” pe cel al testului preliminar care l-a lăsat fără permis.
23 Februarie 2023, 08:07
Faliți cu pretenții: Un sfert din primării nu-și acoperă singure nici salariile angajaților. Vezi cum se împart banii județului!
Bihoreanul tipărit
25 dintre cele 100 de comune și orașe bihorene nu își acoperă din taxe și impozite nici măcar lefurile angajaților. Pentru că în unele comune salariile funcționarilor depășesc veniturile primăriilor, iar altele abia le colectează și pe acestea, Consiliul Județean a alocat o parte din banii pentru echilibrarea bugetelor locale după performanțele edililor, dar grosul s-a împărțit tot pe criterii politice.
22 Februarie 2023, 09:53
Șantier de... rahat: Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Lucrările la pasajele subterane din centrul Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur. Săpăturile au avariat rețeaua magistrală de canalizare din Centrul Civic, care a refulat în beciurile blocurilor de pe Calea Averescu, obligând locatarii să suporte mirosurile grele. 
Război în cartier! Răfuială cu iz mafiot, sub nasul Poliției, între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților: Cartier și S.Boi (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Sub nasul unei Poliții indiferente, dar la vedere pe toate rețelele sociale, se petrece o răfuială cu iz mafiot între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților. Trapperul S.Boi, alias Alex Şipoş, îl acuză pe rapperul Cartier, alias Luigi Kerezsi, că a pornit o prigoană cumplită împotriva sa, din invidie artistică, scandalul culminând cu bătăi în plină stradă, urmăriri și hărțuiri, intrări prin efracție în clădiri, distrugeri, amenințări și șantaje difuzate inclusiv pe internet, ba chiar și cu împușcături și plângeri penale.
Orașul starurilor: Cum decurg filmările la producția „21 de rubini” și ce spune despre Oradea celebrul actor Mickey Rourke (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Oradea a primit oaspeţi de seamă, cum ar fi Mickey Rourke, Anthony Delon, Elisabetta Pellini şi Loredana Groza, pentru filmările producţiei "21 de rubini". Scris şi regizat de preotul orădean Ciprian Mega, filmul a creat zumzet prin urbe, orădenii înscriindu-se pentru a face figuraţie în diferite scene, iar vedetele găsind diferite modalităţi de a îmbina munca cu distracţia.
20 Februarie 2023, 09:52
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Bătăi, urmăriri, hărțuiri și șantaje în lumea „artistică” a Oradiei
Bihoreanul tipărit
Luni, 20 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Răfuială cu iz mafiot, sub nasul Poliției, între doi artiști orădeni cunoscuți în rândul adolescenților; Cum decurg filmările la  producția „21 de rubini” și ce spune despre Oradea celebrul actor Mickey Rourke; Lucrările la pasajele din Centrul Civic al Oradiei au umplut cu dejecții și duhoare blocurile din jur; Zeci de bihoreni stau fără permis de conducere fiindcă nu avem un aparat de investigații toxicologice; Au prejudiciat cu 600.000 lei bugetul comunei, iar acum se vor din nou slujbași la Primărie...
20 Februarie 2023, 00:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum au răsărit și cum s-au înmulțit farmaciile din oraș
Bihoreanul tipărit
La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi...
19 Februarie 2023, 09:10
Fake-uri de altădată: Falsificarea de documente, bani și metale prețioase era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic
Bihoreanul tipărit
Falsificarea de documente, bani și produse era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic. Escrocii vremii măsluiau diplome de școli comerciale din Budapesta pentru a fi autentificate în România și cumpărătorii fără studii să se poată angaja ori să intre la facultăți, falsificau bancnote, monede, ba chiar și aur, pe care îl făceau dintr-un aliaj pe bază de zinc.
Răzbunarea lui Puia: Reinstalat la conducerea DGASPC Bihor, directorul Călin Puia e acuzat că vrea să concedieze angajaţii incomozi
Știri Bihor
Abia reinstalat după ce justiţia l-a absolvit de acoperirea abuzurilor comise asupra unor orfani, şeful DGADSPC Bihor, Călin Puia, e acuzat de altele, contra unor angajaţi. Directorul a iniţiat o nouă restructurare a instituţiei, considerată însă doar un pretext pentru a desfiinţa posturile unor subalterni care la proces au depus mărturii împotriva lui, iar asta în timp ce pregăteşte 200 de angajări.
15 Februarie 2023, 07:57
Crime îngropate! Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: medici chemaţi să constate decesul unor persoane transformă sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”
Bihoreanul tipărit
Pentru că legea permite oricărui medic să elibereze un act de constatare a decesului, unii au transformat procedura într-o afacere, semnând contra cost şi pe bandă rulantă documente, chiar fără să vadă defuncții, care oricum nu-i pot reclama şi rar sunt dezgropaţi ca să li se dovedească „malpraxisul”.
Agenda distracției: Care sunt evenimentele anului 2023 în Oradea, de la Street Food Festival la TIFF și Oradea FestiFall
Bihoreanul tipărit
Se anunță evenimente de amploare în Oradea, pentru care municipalitatea a pus deoparte 1,4 milioane euro. Printre atracțiile acestui an se numără ediția a doua a Sounds of Oradea, întrunirea cavalerilor și domnițelor la Festivalul Medieval, precum și revenirea Oradea Summer Film.
13 Februarie 2023, 13:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Reţeaua constatatorilor de decese a transformat procedura într-o afacere
Bihoreanul tipărit
Luni, 13 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediții: Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: Medici chemaţi să constate decesul unor persoane au ajuns să transforme sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”. Pentru că legea permite oricărui medic să elibereze un act de constatare a decesului, unii au transformat procedura într-o afacere, semnând contra cost şi pe bandă rulantă documente, chiar fără să vadă defuncții, care oricum nu-i pot reclama şi rar sunt dezgropaţi ca să li se dovedească „malpraxisul”. Din același număr aflați că, reinstalat la conducerea DGASPC Bihor, Călin Puia e acuzat că vrea să concedieze angajații incomozi; Falsificarea de documente, bani și metale prețioase era o industrie înfloritoare în Bihorul interbelic; Care sunt evenimentele anului 2023 în Oradea: de la Street Food Festival la TIFF și Oradea FestiFall. 
13 Februarie 2023, 00:00
Pariu cu viața: Jocurile de noroc fac tot mai multe victime, inclusiv în Bihor, iar dependenții sunt tot mai tineri!
Bihoreanul tipărit
Industria jocurilor de noroc face tot mai multe victime, inclusiv în Oradea, unde numărul dependenților care ajung la psiholog de tineri este în creștere. În lipsa unui mecanism de control și „filtrare”, casele de pariuri sportive și cazinourile se înmulțesc ca ciupercile după ploaie, pe unele străzi ajungând să fie chiar înșiruite.
10 Februarie 2023, 08:01
Indecență penală: Proprietarii unui azil și două funcționare ale unei primării din Bihor, în anchetă după ce au înșelat o bătrânică
Bihoreanul tipărit
Proprietarii azilului din Chișirid și două funcționare din Nojorid, în ancheta Parchetului Bihor. Procurorii îi suspectează pe soții Tudor și Violeta Dragoș, care patronează azilul „Decență pentru bătrâni”, că au înșelat o bătrână ca să pună mâna pe apartamentul ei, iar pe asistenta socială și pe secretara comunei Nojorid, că i-au ajutat cu acte false.
09 Februarie 2023, 08:01
„Sistemul nostru de sănătate e cu capul în jos”. Interviu cu dr. Ilyes Carol, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Bihor
Bihoreanul tipărit
Nu l-a obligat nimeni să lucreze ca medic de familie, și încă la țară, ci a ales, și nu regretă nici după patru decenii. Vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Ilyes Carol avertizează, însă, că medicina primară, în loc să fie un stâlp al sistemului sanitar, a ajuns o Cenușăreasă. Avem în țară un deficit de 4.000 de medici de familie, în Bihor există posturi de care fug toți și în câțiva ani putem rămâne cu doar jumătate din cei de acum.
08 Februarie 2023, 18:11
Cantonamente de... matematică: Ieșit din învățământ, un profesor din Oradea predă acasă matematica într-o manieră originală
Bihoreanul tipărit
Convins că școala eșuează în a învăța elevii, un profesor din Oradea a reformat modul în care predă matematică. După ce a demisionat din învățământ și a început să studieze psihologia, Sorin Andraș a constatat că elevii nu înțeleg matematica pentru că metoda de predare e aceeași, deși elevii sunt diferiți, așa că a creat un model educațional personalizat.
08 Februarie 2023, 08:01
Un pic mai puțini: Deși cu populația în scădere, Oradea a urcat în topul celor mai populate orașe din țară
Bihoreanul tipărit
Recensământ 2021: Oradea a urcat în topul celor mai populate orașe din țară. Față de 2011, județul și-a redus populația cu echivalentul a două orașe, mii de orădeni s-au mutat în comunele limitrofe, singurele pe plus semnificativ, etnicii maghiari s-au împuținat cu 3%, iar romii sunt în creștere cu 1%. Partea bună: bihorenii au mai multă școală.
07 Februarie 2023, 18:45
Rămâne cum am stabilit! Cel mai mare buget din istoria Oradiei, de 500 milioane euro, a fost votat fără nicio dezbatere publică
Bihoreanul tipărit
Cel mai mare buget din istoria Oradiei, de aproape 500 milioane euro, a fost votat după dictarea primarului Florin Birta, fără o dezbatere cu orădenii. Conducerea municipalității și-a impus bugetul cu ajutorul majorității zdrobitoare a PNL din Consiliul Local și cu sprijinul UDMR, ignorând propunerile formulate de orădeni și pe cele ale opozanților din PSD și USR.
07 Februarie 2023, 08:01
Vedete la Oradea: Timp de două săptămâni și jumătate, orașul devine platoul unui film cu distribuție hollywoodiană!
Bihoreanul tipărit
Un megastar hollywoodian vine săptămâna viitoare la Oradea, pentru a juca în cel mai nou film al regizorului orădean Ciprian Mega. Actori de talie internațională, precum franco-americanul Anthony Delon, fiul celebrului Alain Delon, și frumoasa actriță italiană Elisabetta Pellini, au început să sosească la Oradea pentru a participa la filmările peliculei „21 de rubini” a regizorului orădean Ciprian Mega, alăturându-se echipei formate din circa 300 de actori și figuranți.
06 Februarie 2023, 11:05
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Detalii din culisele filmului turnat de preotul Ciprian Mega la Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 6 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conținut variat, interesant și bogat în informații exclusive. Dintre subiectele noii ediții: Timp de două săptămâni și jumătate, Oradea devine platoul unui film cu distribuție hollywoodiană, în capul căreia se va afla celebrul actor american Mickey Rourke, nominalizat la Oscar. Actori de talie internațională, precum franco-americanul Anthony Delon, fiul celebrului Alain Delon, și frumoasa actriță italiană Elisabetta Pellini, au început să sosească la Oradea pentru a participa la filmările peliculei „21 de rubini” a regizorului orădean Ciprian Mega, alăturându-se echipei formate din circa 300 de actori și figuranți.
06 Februarie 2023, 00:00
Eco-Croitoreasa: Orădeanca Tünde Bara te ajută să schimbi „punga cu pungi” cu sacoșe textile. Vezi ce mai știe să facă! (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Convinsă că toți trebuie să încercăm să ocrotim planeta, Tünde Bara le dă orădenilor soluții pentru înlocuirea unor produse de unică folosință. În ultimii ani, Tünde şi-a transformat pasiunea pentru croitorie şi dorinţa de a ocroti Pământul în profesie. A înfiinţat atelierul "Fairies Services" (Serviciile Zânelor), unde fiecare bucăţică de material îşi găseşte un rost, transformându-se în obiecte care înlocuiesc cu succes produsele de unică folosinţă.
Bijuteriile „vii”: O artistă din Oradea se remarcă prin realizarea de bijuterii aparte
Bihoreanul tipărit
După ce a studiat la o școală din Florența, o artistă din Oradea se remarcă prin crearea de bijuterii inedite. Tânăra Ana Dobraș folosește materiale mai puțin obișnuite pentru a crea podoabele, inclusiv fire de păr, grâu sau chiar o măsea de minte, în combinație cu ametiste, cuarț ori aur.
04 Februarie 2023, 10:50
Consiliul Județean Bihor caută proiectant și constructor pentru Parcul Industrial din Marghita
Bihoreanul tipărit
CJ Bihor a lansat procedura de licitație pentru proiectarea și construirea Parcului Industrial din Marghita, cel de-al patrulea planificat în județ după cele din Aleșd, Beiuș și Ștei. Administrația județeană este gata să ofere câștigătorului până la 24,27 milioane lei, fără TVA.
03 Februarie 2023, 17:45
O viață ca mărturie: Povestea dureroasă a orădencei Tereza Mózes, supraviețuitoare a Holocaustului. A trăit 103 ani!
Bihoreanul tipărit
Stinsă luna aceasta, la 103 ani, o orădeancă a lăsat lumii mărturie cum a fost „ștearsă”, fără milă, aproape o treime din populația orașului. Potrivit descrierilor Terezei Mózes, în ghetoul orădean erau instaurate reguli tiranice, torturile erau la ordinea zilei, unii prizonieri se sinucideau, alții se căsătoreau din disperare, iar câțiva mai sperau că vor avea un viitor.
03 Februarie 2023, 08:00
Înflorește Nufărul! Va fi cel mai atractiv cartier al Oradiei (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria investește peste 121,5 milioane euro în reabilitarea cartierului Nufărul, pe care vrea să îl transforme într-un model pentru Oradea. Încălzirea cu apă geotermală, coridorul de mobilitate, grădina urbană și reabilitarea termică a peste 60 de blocuri sunt proiecte menite să ridice calitatea vieții într-un cartier ce se anunță tot mai căutat, odată cu dezvoltarea zonei industriale din vecinătate, în jurul viitoarei fabrici Nokian Tyres.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON