URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).

Bihoreanul tipărit

Ea centra, ea marca! Contabila şefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului organiza licitaţiile câştigate de soţul ei
Bihoreanul tipărit
La Ocolul Codrii Beiuşului, cu acţionar majoritar municipiul Beiuş, licitaţiile se fac în familie: secretara comisiei de licitaţie a semnat cu firma soţului contracte de 1,1 milioane lei. Trimisă în judecată şi chiar condamnată cu suspendare, în primă instanţă, pentru 24 de fapte de conflict de interese, contabila şefă Florica Budău este menţinută în continuare în funcţie de şeful Ocolului pe motiv că... nu i-a cerut nimeni s-o suspende.
17 Martie 2021, 07:57
Subvenţii 'dublate': O firmă care a primit subvenţii umflate, dată pe mâna DNA de şeful Direcţiei Agricole Bihor
Bihoreanul tipărit
Direcția Agricolă Bihor a sesizat DNA Oradea pentru o fraudă cu fonduri europene în beneficiul unei firme care a primit subvenții de la APIA datorită unui fals. O firmă care lucrează în Avram Iancu sub 100 hectare de teren e acuzată că a încasat subvenții pentru aproape 200 de hectare, în baza unei adeverințe semnate de inginerul agricol al comunei, practică permisă de un sistem care îmbie la fraude. 
16 Martie 2021, 18:45
Profa de acasă: Dezamăgită de şcoala românească, o profesoară de top din Bihor a demisionat şi a devenit... freelancer (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Caz unic în învăţământul local! Una dintre cele mai bune profesoare de matematică din Bihor a demisionat din sistemul public ca să-şi facă meseria eficient. După ani de pregătire pentru cariera de dascăl, în care a fost fruntaşă la învăţătură, şi după ce a câştigat un post de titular cu cea mai mare notă, decepţionată de birocraţia şi obtuzitatea sistemului public de educaţie, Roxana Caciora a renunţat la confortul slujbei de la stat, cu salarii şi vacanţe garantate, devenind prima profesoară "freelancer" din Bihor, angajată la propria firmă de meditaţii, care îi merge foarte bine.
Cum să 'spargi' un miliard: În bugetul pe 2021, primarul Florin Birta şi-a pus 1 miliard de lei de cheltuit pe investiţii
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea supune dezbaterii publice un buget record de 2,1 miliarde lei, concentrat pe investiţii fără precedent, în valoare de 1 miliard de lei. Bugetul local pe 2021 prevede lucrări de amploare, precum construirea pasajelor subterane din centrul civic şi trecerea cartierului Nufărul pe apă geotermală, fapt pentru care municipalitatea îngheaţă salariile angajaţilor, nu acordă tichete de vacanţă şi suspendă finanţarea ONG-urilor, dar şi programul de bugetare participativă.
15 Martie 2021, 10:05
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Caz unic: a demisionat din sistemul public de învățământ ca să-și poată face meseria pe cont propriu
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Caz unic în învățământul local! Una dintre cele mai bune profesoare de matematică din Bihor a demisionat din sistemul public ca să-și facă meseria eficient; Contabila șefă a Ocolului Silvic Codrii Beiuşului organiza licitațiile câștigate de soțul ei; O firmă care a primit subvenții „umflate”, dată pe mâna DNA de șeful Direcției Agricole; În bugetul pe 2021, primarul Florin Birta și-a pus un miliard de lei de cheltuit pe investiții; Secretarul unei comune din Bihor și-a falsificat diploma de studii; Frumoasa poveste a restaurantelor și localurilor din Oradea de acum 100 de ani...
15 Martie 2021, 00:00
Ca pita caldă: Un albanez este cel mai căutat brutar din Nojorid, cu pâine, lipii şi plăcinte veşnic proaspete (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un albanez a devenit cel mai căutat brutar din Nojorid, câștigându-și mușteriii cu pâine, lipii și plăcinte proaspete la orice oră a zilei. La a patra generație de meșteri brutari, Nazmi Rexhbeccaj spune că, în afară de a nu fi leneș, ci gata să muncești 7 zile din 7, marele secret al meseriei sale este să nu „ameliorezi” pâinea cu nimic și s-o coci numai din aluat proaspăt. 
Horia Oniţa, orădeanul care conduce organizaţiile studenţeşti din România: „Universităţile sunt departe de secolul 21”
Bihoreanul tipărit
Orădeanul Horia Oniţa (23 ani) s-a remarcat din adolescenţă ca o voce puternică a generaţiei sale. După ce a fost preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi al Consiliului Naţional, odată ajuns student, la Facultatea de Drept din Bucureşti, a continuat să se preocupe de reprezentarea lui şi a colegilor, întâi în Universitatea în care învaţă, iar apoi la nivel naţional. În vara anului trecut, a fost ales preşedinte al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), cea mai mare şi cunoscută organizaţie studenţească. În interviul acordat BIHOREANULUI, el spune cât de slab pregătite au fost universităţile pentru predarea online, dar descrie şi alte probleme vechi ale educaţiei, care dăinuie, fără soluţii.
11 Martie 2021, 12:04
Sat fără câini: Un bihorean ține blocat un drum și exploatează un lac de peste două decenii, fără să-l verifice nicio instituție (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean ține blocat un drum și exploatează un lac fără să-l verifice nicio instituție de peste două decenii. Primăria Sânmartin a aflat că accesul pe drumul agricol dintre Cordău și Șumugiu a fost îngrădit, iar Administrația Bazinală de Apă Crișuri, că lacul și barajul ce-l înconjoară sunt exploatate nelegal abia după reclamațiile recent făcute de localnici.
Golani... pe internet: Interlopul orădean Romi Neguș şi naşul său Mircea Nebunu’, liderul Clanului Sportivilor, îşi reglează conturile online (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Clanurile interlope au trecut de la confruntările din stradă la răfuielile pe reţelele de socializare, unde se „bat” mai degrabă în poze și înjurături. După ce a fost oprit la Piatra Craiului de poliţişti să-şi ducă bătăuşii la Bucureşti, pentru o acțiune de răzbunare, cunoscutul interlop orădean Romulus Markovics, alias Romi Neguş, îşi cheamă în ring noii rivali, pe liderii Clanului Sportivilor din Capitală, care însă evită întâlnirea şi îl fac KO pe orădean cu... live-uri pline de excese de limbaj pe YouTube și Facebook.
Asfalt tango: Străzile din Oradea au ieșit din iarnă pline de gropi, spre disperarea șoferilor nevoiți să facă slalom  (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Străzile din Oradea au ieșit din iarnă pline de gropi, care în zonele de deal au ajuns până la stadiul de arătură, spre disperarea localnicilor. Constructorii au început repararea drumurilor pornind dinspre arterele principale, unde s-au acoperit deja 16.000 metri pătrați de gropi, spre zeci de străzi nemodernizate de pe dealuri și din cartierele noi, pe care vor așterne piatră spartă.
08 Martie 2021, 08:50
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Cum și-au mutat interlopii de azi răfuielile din stradă... pe internet
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Clanurile interlope au trecut de la confruntările din stradă la răfuielile pe reţelele de socializare, unde se „bat” în poze și înjurături; Străzile din Oradea au ieșit din iarnă pline de gropi, spre disperarea șoferilor care fac slalom; Un albanez e cel mai căutat brutar din Nojorid, cu produse veșnic proaspete; Orădeanul care conduce organizaţiile studenţeşti vorbește despre problemele universităților, iar un alt orădean mutat la ţară îşi premiază consătenii care fac curăţenie pe uliţe...
08 Martie 2021, 00:00
Atelierul magic: Un bihorean duce mai departe tradiția familiei, creând produse inedite din piele (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un bihorean duce mai departe tradiția de 80 de ani a familiei, creând produse inedite din piele. Familia Pavel din Peștiș a ajuns cunoscută peste hotarele Bihorului pentru opincile de calitate, pantofii și cizmele comode, dar și pentru produse mai puțin obișnuite, între comenzile speciale onorate fiind și o teacă pentru replica unei săbii din secolul XIII. 
Găinărie cu canistra: Primărița și viceprimărița din Sâmbăta, prinse că își țin mașinile personale cu benzina școlii
Bihoreanul tipărit
Primărița și viceprimărița din Sâmbăta și-au alimentat mașinile personale cu carburant plătit de școala din comună. Secretara Școlii Gimnaziale nr. 1 din comună lua de la benzinăria Silver combustibil din cota unității, pompat apoi în rezervoarele primăriței Mariana Laza și viceprimăriței Sabina Bucurean.
05 Martie 2021, 07:57
Cu pandemia la judecată: 30 de antreprenori din industria evenimentelor cer în instanţă ridicarea restricţiilor Covid-19
Bihoreanul tipărit
Industria evenimentelor private şi domeniile auxiliare acestora încep ofensiva împotriva interdicţiilor Covid 19. 30 de patroni, organizatori de evenimente şi partenerii acestora au angajat doi avocaţi orădeni care cer judecătorilor anularea sau suspendarea tuturor actelor normative ce impun interdicţii pentru organizarea evenimentelor private.
04 Martie 2021, 08:00
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Se aşteaptă verdictul final în cazul revoltei spontane a localnicilor dintr-un sat bihorean, generate de atacul unor ţigani prinşi la furat. Poliţiştii au decretat zona Ortiteag drept una de siguranţă publică, dislocând forţe suplimentare care să menţină liniştea în comunitate. La doi ani după eveniment, din cei 9 agresori trimişi în faţa instanţei, unul se află deja în spatele gratiilor, iar unul e fugar.
Facturi... murdare: Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulţi primari că 'umflă' facturile
Bihoreanul tipărit
Firma de salubritate AVE Bihor, prinsă de primari că "umflă" facturile cu deşeuri inexistente. Operator în 8 oraşe şi 54 de comune, AVE e acuzată de edili că în costurile calculate primăriilor pentru cetăţenii care refuză contractele de salubritate le include cantităţi uriaşe de gunoaie, pe care în realitate firma nici nu le-a ridicat.
03 Martie 2021, 07:57
Anul demolărilor: Primăria Oradea și-a propus să facă în 2021 exproprieri record pentru proiectele edilitare (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea şi-a propus să facă anul acesta cele mai multe exproprieri pentru proiectele edilitare. BIHOREANUL a aflat că, pentru despăgubirea proprietarilor de imobile, schiţa de buget pe 2021 prevede suma record de 30 milioane lei, aproape dublu faţă de anul trecut, municipalitatea fiind "stimulată" de faptul că tot mai mulţi orădeni renunţă să se mai judece, ajunşi la capătul răbdării, sau chiar caută să-şi vândă imobilele Primăriei, din proprie iniţiativă, pentru a scăpa de stres.
Abuz după abuz: Directoarea Muzeului orașului Oradea îi dă afară pe subordonații care au reclamat-o
Bihoreanul tipărit
Angajaţii Muzeului oraşului Oradea care au reclamat-o la DNA pe directoarea Angela Lupşea au fost concediaţi, devenind primii funcţionari "incompetenţi" din Primărie. Primarul Florin Birta refuză să intervină în conflict, invocând dreptul directoarei de a-şi evalua subalternii, în timp ce îi lasă acesteia culoar să "concureze" de una singură pentru postul de director scos la concurs cu dedicaţie. 
01 Martie 2021, 11:57
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Atenție, orădeni, Primăria și-a pus deoparte o sumă record pentru exproprieri!
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Dintre subiecte: Primăria Oradea continuă și în 2021 politica „dezvoltarea prin demolare”, pregătind un nou val de exproprieri; Firma de salubritate AVE Bihor, acuzată de mai mulți primari că „umflă” facturile; Primărița și viceprimărița din Sâmbăta, prinse că-și țin mașinile personale cu benzina școlii; Verdict în cazul „răscoalei” de la Ortiteag, pornite de săteni împotriva romilor prinși la furat; Directoarea Muzeului orașului Oradea îi dă afară pe subordonații care au reclamat-o; Industria evenimentelor din Bihor cere în instanță ridicarea restricțiilor Covid 19.
01 Martie 2021, 00:00
Digitalizare... pe hârtie: Majoritatea instituțiilor din Bihor nu funcționează online nici după un an de pandemie!
Bihoreanul tipărit
După un an de pandemie, numărul instituţiilor din Bihor care oferă contribuabililor servicii electronice continuă să fie modest. Instituţiile care au servicii digitale pot fi numărate pe degete, iar majoritatea aveau aceste facilităţi de dinainte de pandemie, semn că, în ultimul an, deşi i-au ţinut pe cetăţeni la distanţă, funcţionarii nu s-au preocupat de îmbunătăţirea activităţii.
Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan: 'Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor'
Bihoreanul tipărit
Instalaţi în funcţii de aproape jumătate de an, noii şefi liberali ai Consiliului Judeţean au ambiţia de a face din Bihor un judeţ "eliberat" de gunoaie aruncate în ape sau păduri. Pentru asta, explică vicepreşedintele Mircea Mălan, este nevoie ca fiecare cetăţean să aibă la dispoziţie un sistem eficient de colectare a deşeurilor. "Curăţenia este bunul tuturor bihorenilor", afirmă el într-un interviu acordat BIHOREANULUI.
25 Februarie 2021, 11:58
'Săpaţi' de meşteri: Reabilitarea Pieţei Ferdinand din Oradea, prelungită din cauza unei firme incapabile să termine lucrările la timp (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Primăria a cerut prelungirea până în toamnă a proiectului pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand pentru că o firmă e incapabilă să încheie lucrările la timp. La fel ca în Piaţa Unirii, termenul a fost amânat până în septembrie, după ce Electroconstruct Sildac a întârziat montarea posturilor de transformare subterane din spatele Teatrului Regina Maria şi din piaţeta de lângă terasa Dock.
Bagă gaz! 20 de primării din Bihor au depus proiecte pentru a face rețele de gaz pe bani europeni
Bihoreanul tipărit
Primăriile din Bihor au depus 9 proiecte pentru a se racorda la gaz, în 3 ani, 19 comune şi un oraş. După ce ex-ministrul orădean Marcel Boloş a înfiinţat anul trecut prima axă de finanţare pentru extinderea reţelelor de gaz, 6 primării şi 3 asocieri au înregistrat proiecte de 700 milioane lei pentru realizarea a 760 kilometri de conducte şi 22.962 de branşamente.
24 Februarie 2021, 09:36
Condamnați la faliment: Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări de rezervări în Bihor
Bihoreanul tipărit
Eliminarea voucherelor de vacanţă a declanşat un val de anulări ale rezervărilor, în urma căruia firmele de turism din Bihor se tem că îşi majorează pierderile. Industria ospitalităţii din judeţ traversează cea mai neagră perioadă după ce restricţiile impuse de pandemie au redus cifra de afaceri a localurilor cu 45%, iar hotelierii din Băile Felix lucrează cu program redus ca să nu concedieze angajaţii.
23 Februarie 2021, 20:31
Palate din ţepe: Cum a reuşit un clan din Oşorhei să tapeze statul german cu peste 1,4 milioane de euro! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL vă dezvăluie, în exclusivitate, amănuntele fraudei de peste 1,4 milioane de euro comise în Germania de o familie de ţigani geambaşi din Oşorhei. Fraţii Ioca, Iancu şi Ghica Rostaş, acum arestaţi în Köln, au încasat timp de 7 ani alocaţii pentru 102 copii, pe care i-au înregistrat ca stabiliţi în Germania, iar anul trecut au "transformat" alţi 105 romi în întreprinzători, ca să obţină de la statul german ajutoare de urgenţă în pandemie, bani pe care apoi i-au "dijmuit" şi i-au băgat în vilele lor luxoase.
Subprefect sub așteptări: Revoltă în USR Bihor, fiindcă liderul Dehelean vrea să-și impună preferatul la Prefectură
Bihoreanul tipărit
Revoltă în USR Bihor: deputatul Silviu Dehelean îl vrea subprefect pe un amic șomer de 4 ani, care a făcut de râs organizația la alegerile locale. 22 de contestatari cer conducerii partidului să anuleze o procedură „trântită” prin care fostul polițist Marius Șovarschi a devenit favoritul nr. 1 la funcția de subprefect, deși a ieșit codaș la votul Biroului Județean.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Detalii din dosarul fraudei de peste 1,4 milioane euro comise în Germania de o familie de geambaşi din Oşorhei
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Un clan țigănesc din Bihor a dat lovitura, „tapând” statul german de sute de alocații pentru copii și ajutoare de Covid, toate obținute fraudulos; 20 de primării din Bihor au depus proiecte pentru a face rețele de gaz pe bani europeni; Sub ochii Primăriei, asociaţiile de proprietari refuză să semneze noile contracte cu RER; Nou scandal în USR Bihor: deputatul Silviu Dehelean vrea să-și pună aghiotantul subprefect, deși în filială s-a votat altfel...
22 Februarie 2021, 00:00
Bengalezi de Bihor: Povestea cetățenilor din Bangladesh care au venit în Topa de Jos să lucreze la producerea de steaguri românești (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Trei cetățeni din Bangladesh au devenit angajații-model ai unei familii bihorene. Liton, Arif și Islam, care produc cu mândrie drapele românești, au fost cazați în propria casă de șefii lor, soții Gavril și Camelia Megheșan, pe care îi impresionează adesea cu specialități indiene și cu povești despre cultura și viața din Orient. 
21 Februarie 2021, 11:19
Sfidare la asigurare: Nici măcar 2 din 10 bihoreni nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale
Bihoreanul tipărit
La un deceniu de la adoptarea Legii 260, nici doi bihoreni din zece nu şi-au încheiat poliţă de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale. Convinşi că judeţul este ferit de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, orădenii, în frunte cu Primăria, care e ea însăşi proprietară de locuinţe, evită să îşi încheie poliţe obligatorii de asigurare de 20 euro pe an, în ciuda amenzilor de până la 500 lei prevăzute de lege.
19 Februarie 2021, 08:01
Finanţări cu amenzi: Primăria Oradea riscă sancţiuni de aproape 17 milioane euro aplicate proiectelor europene
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea riscă să piardă 81,5 milioane lei prin corecţii financiare aplicate pe 9 proiecte europene în valoare totală de 333 milioane lei. Opt proiecte, între care şi construirea pasajului Magheru, au fost penalizate cu 25% după ce funcţionarii Primăriei au omis să publice licitaţiile la nivel european, iar oraşul poate ajunge să returneze integral cei 58,7 milioane lei primiţi pentru realizarea noii linii de tramvai din Calea Aradului din cauza suspiciunii unui conflict de interese.
18 Februarie 2021, 08:00
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.118 RON
  • 1 EUR = 4.9226 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON