URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 AUGUST 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când cu Pasajul Magheru, s-a constatat că cei care vin de pe Ady Endre, trec prin centru pe Iosif Vulcan, ajung în Piaţa Libertăţii şi nu mai pot intra în pasaj, ci trebuie să facă obligatoriu dreapta, pe podul Dacia. Acesta este şi motivul pentru care strada Andrei Şaguna, de lângă Parchet, a devenit cu două sensuri. Acum, primarul Florin Birta propune ca aici să se dea mai multă atenţie pietonilor şi bicicliştilor, ceea ce înseamnă, practic, că traficul ar avea loc în principal prin Piaţa Libertăţii.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Trei miniştri (dacă nu-l punem la socoteală şi pe bihoreanul Cseke Attila, venit acasă sâmbătă, când a vizitat şantierul Sălii Polivalente, a câta oară?) s-au perindat săptămâna trecută prin Oradea, fără să fie clar - public - de ce anume.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
E un poliţist tânăr pe care îl ştie deja o ţară întreagă în urma unei postări plină de umor făcută în 2018, pe un grup de pe Facebook, în care şoferii se avertizează reciproc de radare şi controale. Mesajul "Echipaj pe Şoseaua Borşului, lângă Peugeot. Ora 13:05", împreună cu un selfie în uniformă alături de colegul său, a făcut mii de oameni să zâmbească şi să răspândească postarea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari.

Bihoreanul tipărit

Bani pe alese: Statul refuză finanțarea celui mai modern spital din Bihor, construit cu... ajutor de stat
Bihoreanul tipărit
O inițiativă a ministrului orădean al Sănătății taie accesul la cofinanțarea de către Casa de Sănătate a celui mai modern spital din Bihor. OUG 64/2021 plafonează numărul de paturi pe care spitalele private le pot contracta în următorii doi ani cu CAS, pedepsind Spitalul de Recuperare President din Băile Felix doar fiindcă... nu exista în decembrie 2020.
05 Iulie 2021, 14:51
Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Primăria Oradea dă în judecată grupul Lotus Center
Bihoreanul tipărit
Luni, 5 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediții: După ce i-a vândut un teren lângă Aquaparkul Nymphaea, pe care trebuia să construiască un hotel, dar nu a făcut-o, Primăria Oradea dă în judecată Lotus Center. Grupul de firme patronat de Alexandru Mudura jr. trebuia să termine hotelul astă-primăvară, fiindu-i alocați şi 4,65 milioane euro ca ajutor de stat, dar nici măcar nu l-a început, iar acum refuză să plătească oraşului penalităţi, pretinzând că s-a achitat de obligație prin faptul că a construit o mini-sală de evenimente. Din același număr aflați și povestea a doi tineri născuți ori rămași de mici fără câte un picior, gata să ajute alți copii suferinzi şi ce planuri are Răzvan Horga, directorul Aeroportului din Oradea, cel mai tânăr din țară.
05 Iulie 2021, 00:00
Băncile Oradiei: Ştiaţi că, pe vremuri, în Oradea s-a dezvoltat ca un puternic centru bancar şi de credit? (FOTO)
Știri Bihor
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor, Oradea s-a dezvoltat ca un puternic centru bancar şi de credit. Păstrând ritmul dezvoltării economice locale şi susţinând-o, reţeaua locală a instituţiilor de creditare a înflorit în jurul anului 1900. BIHOREANUL vi le prezintă pe cele mai importante dintre ele.
Vacanţe de poveste în Bihor: Echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură
Știri Bihor
A început sezonul taberelor în Bihor, cu echitaţie, ateliere creative, întreceri sportive, via ferrata, rafting şi alte provocări în natură. Copiii şi adolescenţii sunt aşteptaţi să se distreze, să formeze noi prietenii şi să se arate temerari în activităţile de aventură, profitând la maximum de vacanţa de vară.
03 Iulie 2021, 18:06
Legea scaieţilor: Primăriţa comunei Brusturi s-a ales cu noi acuzaţii, din partea localnicilor din Ţigăneştii de Criş
Bihoreanul tipărit
Primăriţa comunei Brusturi e acuzată de sătenii din Ţigăneştii de Criş că le-a pus la conducerea composesoratului o necunoscută care i-a lăsat fără animale şi fără păşune. Înfiptă preşedintă a asociaţiei cu binecuvântarea Liviei Bârlău, nevasta unui poliţist a vândut animalele sătenilor la o treime din preţ unui arendaş căruia i-a închiriat şi păşunea la un tarif sub cel la care i-o va curăţa în următorii 7 ani.
02 Iulie 2021, 08:02
Hărnicie păguboasă: Un angajat al ABA Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată din Valea Iadului! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Cuprins de prea mult zel, un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată, din jurul cantonului de pe Valea Iadului. Responsabil cu măsurarea debitelor la staţia Murgaşu, un angajat al ABA Crişuri s-a ales cu un dosar penal după ce a tăiat şapte arbuşti de liliac, specie graţie căreia Valea Iadului este o arie protejată.
CAşa-i la noi! Liberalii au ocupat 80% din noile Consilii de Administraţie ale societăţilor Primăriei Oradea
Bihoreanul tipărit
Noile Consilii de Administraţie ale societăţilor Primăriei Oradea, alese pe criterii "corporatiste", sunt formate în proporţie de 80% din specialişti proveniţi din PNL. BIHOREANUL a descoperit că 21 dintre cei 26 de membri în CA-urile ADP, ADLO, OTL şi CAO sunt liberali cu acte, printre ei numărându-se fostul primar interimar Mihai Groza, Claudiu Oros şi Traian Ghilea, membri în conducerea PNL Oradea.
01 Iulie 2021, 07:57
Prinşi în flagrant! Distrugătorul podului din Drăgăneşti, depistat de BIHOREANUL săpând în albie lângă un alt pod, în Tărcaia (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În plină anchetă penală pentru săpăturile ilegale din Crişul Pietros lângă podul de pe DN 76 din Drăgăneşti, firma Ile Viorel Construct s-a mutat lângă un alt pod, în Tărcaia. La sesizarea BIHOREANULUI, care a aflat că angajaţii balastierei excavează la fiecare sfârşit de săptămână în albia Crişului Negru, Garda de Mediu şi Poliţia Beiuş au descins la faţa locului şi i-au prins în flagrant, în plină acţiune, patronul firmei alegându-se cu un nou dosar penal.
Banii vorbesc! Oradea se dezvoltă accelerat, dar bihorenii au între cele mai mici salarii din ţară
Bihoreanul tipărit
Paradoxul bihorean: Oradea se dezvoltă accelerat, atrăgând investiţii şi populaţie din alte părţi ale ţării, dar bihorenii au oficial între cele mai mici salarii din ţară. Specialişti în afaceri, piaţa muncii şi sociologie, consultaţi de BIHOREANUL, explică de ce, în ciuda dezvoltării accelerate a reşedinţei de judeţ, locuitorii acestuia sunt plătiţi în acte mai slab decât conaţionalii lor şi cum se face că, în ciuda acestor statistici sumbre, bihorenii au locuinţe şi maşini mai arătoase decât românii din alte zone ale ţării.
Oameni 'de piatră': Directoarea Maria Trip şi angajaţii Băiţa Bihor, în a treia săptămână de proteste
Bihoreanul tipărit
Directoarea Maria Trip şi angajaţii Băiţa Bihor intră în a treia săptămână de protest fiindcă societatea nu poate exploata calcarul din zonă. Acuzat că sabotează firma prin refuzul de a-i emite un permis de exploatare, directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale transmite prin BIHOREANUL că e îngrijorat de soarta protestatarilor, vrea dialog cu aceștia şi va face „o inspecţie” la Băiţa. 
28 Iunie 2021, 17:48
Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Explicații pentru paradoxul bihorean: de ce avem cele mai mici salarii din țară?
Bihoreanul tipărit
Luni, 28 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit! Dintre subiectele noii ediții: Specialiști în afaceri, piața muncii și sociologie, consultați de BIHOREANUL, explică de ce, în ciuda dezvoltării accelerate a reședinței de județ, locuitorii acestuia sunt plătiți în acte mai slab decât conaționalii lor și cum se face că, în ciuda acestor statistici sumbre, bihorenii au locuințe și mașini mai arătoase decât românii din alte zone ale țării. Din același număr aflați și cum distrugătorul podului din Drăgănești, prins săpând în albie lângă un alt pod, în Tărcaia, dar și că liberalii au ocupat 80% din noile Consilii de Administrație ale societăților Primăriei Oradea.
28 Iunie 2021, 00:00
Oradea veşnică: ADP vrea să pună în valoare mormintele personalităţilor din cimitirul municipal (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Vechi de un secol şi jumătate, în Cimitirul Municipal se odihnesc peste 300.000 de suflete, mai mult decât populaţia de acum a Oradiei, între care multe personalităţi uitate. Adevărat muzeu în aer liber, cimitirul găzduieşte sute de personalităţi ale vieţii publice orădene şi naţionale, de la unioniştii Aurel Lazăr şi Coriolan Pop la oameni de cultură precum poetul Horváth Imre, scriitorul Titus Popovici ori actriţa Vasilica Tastaman.
'Tunar' iertat: Cum l-au scăpat de închisoare procurorii DIICOT Oradea pe un celebru constructor evazionist
Bihoreanul tipărit
Procurorii DIICOT Oradea l-au scăpat de închisoare pe un celebru constructor evazionist, prins cu o fraudă de 28 milioane lei, din care a returnat... 13.000 lei. Anchetatorul i-a semnat afaceristului Dorinel Edu un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi i-a înjumătăţit pedeapsa fiindcă l-a denunţat pe fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, ignorând că prim-procurorul a fost achitat de infracţiunile "turnate", despre care judecătorii au stabilit că "nu există".
O vară... ca-nainte: Se anunţă o vară plină cu evenimente în Oradea, de la concerte şi proiecţii de filme la stand-up comedy
Bihoreanul tipărit
Se anunţă o vară plină cu evenimente în Oradea, de la concerte şi proiecţii de filme la stand-up comedy. În săptămânile următoare orădenii sunt invitaţi, printre altele, la concerte susţinute în aer liber de Taxi şi Mircea Baniciu, precum şi la un spectacol de comedie cu Bogdan Mălăele.
22 Iunie 2021, 16:38
Fabrica de bine: Jaco du Plessis, sud-africanul devenit român, a pornit la Oradea o fabrică de dispozitive medicale (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În premieră pentru România, Centrul Theranova va produce la Oradea dispozitive medicale care în prezent se importă, pentru a-şi finanţa în continuare activitatea caritabilă. Investiţie de 11,5 milioane lei, unică în Europa, cofinanţată printr-un proiect european premiat în 2018 pentru inovaţie, noua fabrică construită în Parcul Industrial din Şoseaua Borşului produce saci pentru stomie, pentru pacienţii care au suferit operaţii chirurgicale.
Nu rataţi BIHOREANUL tipărit! Povestea 'tunului' de 36 milioane lei dat statului de reţeaua lui Dorinel Edu
Bihoreanul tipărit
Marți, 21 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiecte: Procurorii DIICOT Oradea l-au scăpat de închisoare pe un celebru constructor evazionist, prins cu o fraudă de zeci de milioane lei, din care a returnat... 13.000 lei; Municipalitatea vrea să pună în valoare mormintele personalităţilor înmormântate în Oradea; Jaco du Plessis, sud-africanul devenit român, a pornit la Oradea o fabrică de dispozitive medicale; Bolojan şi Birta nu au contracandidaţi în PNL. Cum arată bătălia din interiorul partidelor locale? Se anunţă o vară plină cu evenimente în Oradea, de la concerte şi proiecţii de filme la stand-up comedy...
22 Iunie 2021, 00:00
Ariana campioana: La doar 13 ani, este cea mai valoroasă jucătoare a turneului final, dar şi o elevă de nota 10 (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La doar 13 ani, Ariana Moldovan a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare a turneului final de baschet feminin din Campionatul Naţional U14. Baschetbalista de la CS Crişul BCU Oradea este o performeră nu doar pe teren, ci şi la şcoală, unde încă din clasa I are zece pe linie, iar luna trecută a reuşit să obţină calificativul B1 la examenul Cambridge de limba engleză.
21 Iunie 2021, 17:25
'Urmaşii' lui Bolojan: Bolojan şi Birta nu au contracandidaţi în PNL. Cum arată bătălia din interiorul partidelor locale
Bihoreanul tipărit
Îndemnat să-i înfrunte pe Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru şefia PNL, Ilie Bolojan o vrea doar pe cea a organizaţiei judeţene Bihor şi o va împărţi cu trei colegi. Spre deosebire de UDMR Bihor, unde Cseke Attila a rămas preşedinte cu alt secund la Oradea, şi de USR-PLUS, cu Silviu Dehelean pregătindu-şi revenirea alături de subprefectul Dan Palaghianu, liberalii păstrează tandemul Bolojan - Birta.
21 Iunie 2021, 09:05
Artista din Barou: O avocată din Bihor a ajuns cunoscută în lumea artiștilor ca pictoriță (FOTO)
Bihoreanul tipărit
De mai bine de un an, printre zecile de birouri sobre de avocaţi din Baroul Bihor se remarcă şi cel al unei artiste. După ce urcă scările până la etajul II şi trec de o uşă albă, simplă, clienţii Dianei David se trezesc într-o încăpere cochetă, decorată cu picturi pline de culoare, ce le fură privirile. Lucrările au fost realizate chiar de avocată, care, când nu este în robă în instanţă sau la laptop în cabinet, preferă să picteze retrasă într-un colţ al casei. Ea și-a descoperit pasiunea pentru pictură la finele anului 2019, iar de atunci mai multe lucrări ale sale au fost expuse în galerii de artă din Cluj, București, ba chiar și din Veneția ori Madrid. 
Satul ascuns: BIHOREANUL vă prezintă viața în satul Loranta, care numără doar 16 locuitori! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
La 40 de kilometri de Oradea, în mijlocul pădurilor din Munţii Plopişului, sătenii din Loranta suferă de singurătate. Întemeiat acum un secol de ţărani care au transformat pădurile în terenuri agricole şi au dus lemnul la vale cu mocăniţa, satul din comuna Brusturi mai are doar 16 locuitori, majoritatea vârstnici care se miră de orice vizitator, deoarece pe drumul spre ei, greu de găsit şi de parcurs, nu urcă nici poştaşii, nici gunoierii şi nici măcar politicienii în căutare de voturi.
Justiţie (în) lipsă! Cum a ajuns un orădean să fie pus la plată pentru un accident cu care nu a avut nicio legătură
Știri Bihor
Coşmarul unui orădean: în 2019 a aflat, din întâmplare, că în 2017 a încasat o condamnare pentru un accident din 2014 al maşinii pe care, însă, o vânduse în 2011. Raoul Popa acuză Serviciul de Înmatriculări că a ignorat o sentinţă pentru transcrierea maşinii pe numele cumpărătorului, iar pe o judecătoare că l-a pus să achite daune după un accident produs în Italia, unde el n-a fost niciodată, fără să-l fi înştiinţat despre proces.
17 Iunie 2021, 10:26
Birocrație demolatoare: Cei care vor să demoleze orice în centrul istoric din Oradea, obligați la o procedură scumpă şi cronofagă!
Știri Bihor
Proprietarii din centrul istoric al Oradiei care vor să demoleze o casă ori chiar un gard banal trebuie să parcurgă o procedură scumpă şi cronofagă. Pusă să soluţioneze un conflict privind dărâmarea unor anexe de lângă Sinagoga Ortodoxă, Comisia Naţională pentru Monumente Istorice a luat o decizie radicală, stabilind că desfiinţarea oricărei construcţii din centrul Oradiei trebuie aprobată la Bucureşti.
17 Iunie 2021, 08:03
Răfuieli 'explozive': Atentatul cu bombă din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute în Bihor. Vezi despre cine e vorba! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Atentatul cu bombă care l-a ucis pe omul de afaceri Ioan Crişan din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute în Bihor, unele eşuate, altele reușite, dar rămase cu autor necunoscut. Doi tineri au murit cărând bomba comandată de un hoţ de maşini pentru uciderea unui rival, maşina unui contrabandist de ţigări a explodat în centrul Oradiei, iar cea a unui poliţist a fost incendiată imediat după reţinerile făcute în dosarul unor recuperatori. 
16 Iunie 2021, 08:03
Festival în cinstea regelui: Zilele Sfântului Ladislau aduc în Oradea o sumedenie de evenimente (FOTO)
Timp liber
Între 21-27 iunie Oradea găzduieşte o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, cu o sumedenie de evenimente. Pe parcursul celor 7 zile de sărbătoare vor avea loc proiecţii de filme, prezentări de costume populare, expoziţii, competiţii sportive, dar şi spectacole interesante, cu influenţe maghiare, româneşti şi balcanice.
15 Iunie 2021, 10:55
Viața după Covid: Mii de bihoreni vindecați au acum nevoie de tratamente serioase de recuperare, după ce s-au ales cu boli grave!
Bihoreanul tipărit
Mii de bihoreni vindecați de SARS-CoV-2 necesită tratamente de recuperare fiindcă au rămas cu sechele respiratorii, cardiologice, neurologice și gastro-enterologice. Spitalul Municipal din Oradea deschide o secție de recuperare post-Covid, după ce în ultima jumătate de an 20% dintre bihorenii ajunși la UPU au fost găsiți cu afecțiuni provocate de virus, care, netratate, se pot croniciza, iar câteva zeci de cazuri chiar au fost fatale, deși victimele scăpaseră de infecție de o bună bucată de vreme.
Gaz sub presiune! Orădeni, vi se pregăteşte ceva: de la 1 iulie, Distrigaz Vest măreşte brusc tarifele, cu 33%!
Bihoreanul tipărit
Clienţii orădeni ai Distrigaz Vest se vor confrunta cu o scumpire record a gazelor, de 33,2% începând din 1 iulie, care iniţial fusese anunţată abia pentru anul viitor. Deşi distribuitorul de gaze naturale i-a notificat privind scumpirea bruscă a gazului la 185 lei pe MW/h, doar 40 dintre cei 14.000 de abonaţi şi-au schimbat furnizorul, chiar dacă mutarea le-ar putea aduce economii semnificative.
14 Iunie 2021, 08:54
Nu ratați BIHOREANUL tipărit! Mii de bihoreni s-au ales cu sechele grave post Covid
Bihoreanul tipărit
Luni, 14 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: Mii de bihoreni vindecaţi de SARS-CoV-2 necesită tratamente de recuperare fiindcă au rămas cu sechele respiratorii, cardiologice, neurologice şi gastro-enterologice. Câteva zeci de cazuri chiar au fost fatale; Clienţii orădeni ai Distrigaz Vest se vor confrunta cu o scumpire record a gazelor, de 33,2% începând din 1 iulie; Atentatul cu bombă din Arad readuce în atenţie acţiuni similare petrecute şi în Bihor; Proprietarii din centrul istoric al Oradiei care vor să demoleze o casă ori chiar un gard banal trebuie să parcurgă o procedură scumpă şi cronofagă; Coşmarul unui orădean: în 2019 a aflat, din întâmplare, că în 2017 a încasat o condamnare pentru un accident din 2014 al maşinii pe care, însă, o vânduse în 2011...
14 Iunie 2021, 00:00
Criză după criză: După criza economică provocată de pandemie, în Bihor se manifestă cea a forței de muncă
Bihoreanul tipărit
După criza economică provocată anul trecut de pandemie, firmele din Bihor care își relansează activitatea se confruntă cu o criză acută a forței de muncă. Economia județului are nevoie urgentă de 3.000 de angajați, mai ales în domeniile ospitalității și în construcții, meseriașii fiind pe cale de dispariție, iar forța de muncă rămasă nu este dispusă să accepte salarii sub 2.000 lei în mână.
13 Iunie 2021, 10:25
Leapşa prin Oradea: Jocuri, ateliere, teatru, concerte şi demonstraţii pe Crişul Repede, la festivalul Street Delivery
Bihoreanul tipărit
Jocuri, ateliere, teatru, concerte şi demonstraţii pe Crişul Repede, la o nouă ediţie a festivalului Street Delivery. Între 18 şi 20 iunie, orădenii sunt invitaţi să-şi amintească de farmecul şi de distracţiile copilăriei, dar şi să (re)descopere mai multe frumuseţi ale oraşului în care trăiesc. 
12 Iunie 2021, 15:00
Revanșa în turism: Se deschide primul sezon turistic după restricțiile din pandemie. Felixul se schimbă la față! (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Operatorii de turism din Bihor se pregătesc pentru primul sezon după 15 luni de restricții pandemice, în care au supraviețuit la limită. Industria ospitalității din Oradea mizează pe relansarea turismului de vacanță și redeschiderea aquaparkului Nymphaea, în vreme ce în Băile Felix constructorii trag tare să închidă lucrările, pentru ca vizitatorii să aibă condiții mai bune, la prețurile din 2019.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1388 RON
  • 1 EUR = 4.9183 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON