URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când suntem stațiune turistică, edilii fac tot posibilul ca să ne simțim veșnic în vacanță. Avem dealuri de vizitat în împrejurimi, iar dacă nu mergem noi la ele, vin ele la noi. Apă termală este din belșug și ne-ar mai lipsi doar o deltă pentru ca peisajul să fie complet. Și atunci ce și-au zis slujbașii din Primărie? Dacă Peța și Crișul nu pot forma o deltă, măcar să avem țânțarii aferenți!
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Un jurnalist bun nu este acela care gândeşte la fel ca tine, care îţi împărtăşeşte valorile şi credinţele, la fel cum un jurnalist rău (sau prost, dobitoc, javră, cum se mai zice în popor) nu este acela care îţi contrazice modul de a gândi şi te scandalizează cu părerile sale, nici acela care abordează subiecte care nu-ţi sunt pe plac. Există multe alte criterii de jurizare în afară de tabăra în care activează...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.

Bihoreanul tipărit

Spectacole… cu mască: Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber. Vezi ce urmează!
Bihoreanul tipărit
Evenimentele din Oradea se reiau timid, în aer liber, cu spectacole de teatru şi concerte de muzică clasică. Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat sunt instituţiile care au organizat primele evenimente după noile reguli şi anunţă continuarea lor în curţile Cetăţii şi Palatului Baroc.
11 Iunie 2020, 12:31
Ospeție în pandemie: Senatorul Florian Bodog s-a cazat pe banii statului la hotel, ca medic expus riscurilor infectării cu Covid-19
Bihoreanul tipărit
Medici ai Spitalului Judeţean, în frunte cu senatorul Florian Bodog, s-au cazat pe banii statului la hotel, profitând de pandemie, deşi nu lucrează cu infectaţi Covid-19. Lista "oaspeţilor" cuprinde 23 de medici, din care jumătate chiar de pe secţia de Chirurgie Plastică gestionată până de curând de Bodog, care spune că s-a mutat la hotel Continental pentru a-şi proteja familia, fiindcă, deşi are trei case, nici una nu era sigură.
11 Iunie 2020, 07:57
Colacul de salvare: Primăria Oradea pregătește o schemă de ajutor de stat pentru industria ospitalității
Bihoreanul tipărit
Primăria Oradea pregăteşte o schemă de ajutor de stat pentru repornirea firmelor din industria ospitalităţii, blocate de epidemia de Covid-19. Măsurile de ajutorare ar putea cuprinde de la reeşalonări ale impozitelor până la o campanie naţională de atragere a turiştilor, menită să crească clientela hotelurilor şi localurilor, ale căror încasări au scăzut la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
10 Iunie 2020, 13:41
Procuror profitor! BIHOREANUL a descoperit că șefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a descoperit că şefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu. Deşi are un salariu de peste 13.000 lei şi o avere considerabilă, iar în 2018 şi-a cumpărat un apartament "la cheie", prim-procuroarea Alina Adriana Bodin a omis să-şi anunţe şefii de la Oradea, continuând să ocupe locuinţa din curtea Parchetului, construită, întreţinută şi păzită din bani publici, pentru care plăteşte "exorbitanta" chirie de... 134 lei.
Oradea-Arena: Dezbateri aprinse la 'referendumul' lansat de primarul Ilie Bolojan: ce stadion merită Oradea?
Bihoreanul tipărit
Construirea unui nou stadion în Oradea stârneşte dezbateri aprinse, deschise chiar de Ilie Bolojan. În timp ce primarul propune ca "bază de discuţii" un stadion de 14-15.000 de locuri, între Zoo şi Peţa, mulţi fani susţin că oraşul "merită" unul de 20.000 de locuri, atât pentru meciuri de fotbal, cât şi pentru festivaluri.
09 Iunie 2020, 09:00
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Au case, maşini tari, conturi de zeci de mii de euro, dar rămân chiriaşi în locuinţe de serviciu...
Bihoreanul tipărit
Marţi, 9 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: BIHOREANUL a descoperit că şefa Parchetului Beiuş ocupă ilegal o locuinţă de serviciu. Deşi are un salariu de peste 13.000 lei şi o avere considerabilă, iar în 2018 şi-a cumpărat un apartament "la cheie", prim-procuroarea Alina Adriana Bodin continuă să ocupe locuinţa din curtea Parchetului, pentru care plăteşte "exorbitanta" chirie de... 134 lei. 
09 Iunie 2020, 00:00
Oraşul nenăscut: Cum ar fi arătat Oradea dacă regimul comunist ar fi căzut câţiva ani mai târziu (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Perioada comunistă se confundă, în toată Europa de Est, cu urbanizarea şi dezvoltarea oraşelor. În România, mai ales după 1974, urbanizarea a presupus reconstruirea în mare parte a oraşelor, prin sistematizare. Oradea n-a scăpat, cartiere întregi fiind demolate şi mobilate cu blocuri şi dotări edilitare, ale căror urme adânci dăinuie şi azi. Dar totuşi, nu toate proiectele ieşite de pe planşele arhitecţilor şi urbaniştilor s-au aplicat în teren. BIHOREANUL vă dezvăluie cum ar fi putut arăta Oradea dacă regimul comunist nu ar fi căzut în decembrie 1989, ci câţiva ani mai târziu.
Şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba, despre piaţa muncii în timpul pandemiei: 'Cei buni vor avea tot timpul de lucru' (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Peste 50.000 de bihoreni au fost nevoiţi să supravieţuiască în ultimele două luni cu salarii mai mici, fiind trimişi în şomaj tehnic de patronii care nu au mai avut ce să le dea de muncă. Cum ei reprezintă o treime din totalul angajaţilor din Bihor, este lesne de înţeles că economia locală nu o duce bine defel. Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, spune că firmele au repornit timid activitatea, iar multe chiar nici n-o pot face, pentru că depind de comenzi externe, încă inexistente, sau de sectoare locale încă afectate de pandemie.
04 Iunie 2020, 07:56
Distracţie… la minim: Festivalul Medieval, Street Food Festival şi alte evenimente aşteptate la Oradea au fost anulate
Bihoreanul tipărit
O bună parte din evenimentele majore programate în 2020 au fost anulate, celelalte stau sub semnul întrebării. În acest an, în Oradea nu se mai ţin Street Food Festival, Zilele Sfântului Ladislau, Festivalul Medieval şi nici ceea ce trebuia să fie prima ediţie a unui festival internaţional de muzică, plănuindu-se în schimb evenimente mai mici, în condiţii stricte, de pandemie.
03 Iunie 2020, 13:53
Pandemia conspiraţiilor: Tot mai mulţi bihoreni sunt 'prinşi' în manipulările despre Covid-19 şi nu respectă regulile
Bihoreanul tipărit
Nu puţini bihoreni sunt "prinşi" în conspiraţiile Covid-19 şi tind să nu respecte regulile. Faptul că lumea întreagă se confruntă cu o gravă criză de sănătate publică nu-i impresionează pe adepţii conspiraţiilor, care se luptă în mediul online să-şi impună punctele de vedere: virusul e inventat, se doreşte controlarea oamenilor, se plătesc morţii.
'Cuib' de Covid: Angajaţii Direcţiei Vamale, „izolați” în sediul Finanţelor Bihor după o ședință și o petrecere ținută la serviciu, în starea de urgență (FOTO)
Bihoreanul tipărit
"Blocadă" în sediul Finanţelor Bihor! Angajaţilor Direcţiei Regionale Vamale li s-a interzis accesul până şi în curte, pentru că refuză să-şi facă testul de coronavirus. Un vameş a ajuns la spital, iar alţi doi sunt în izolare, după ce au fost expuşi în timpul unei şedinţe de lucru convocate, în pofida restricţiilor, de directorul Marcel Nicuşor Furdui care, fiindcă nu crede în pericolul Covid-19, nu doar că nu şi-a trimis subalternii la analize, dar le-a permis şi să facă petrecere la serviciu pentru o colegă care iese la pensie.
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit! Şeful Direcţiei Vamale şi-a expus subordonaţii infectării, chemându-i la şedinţe în timpul stării de urgenţă
Bihoreanul tipărit
Marţi, 2 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noi ediţii: "Blocadă" în sediul Finanţelor Bihor! Angajaţilor Direcţiei Regionale Vamale li s-a interzis accesul până şi în curte, pentru că refuză să-şi facă testul de coronavirus. Un vameş a ajuns la spital, iar alţi doi sunt în izolare, după ce au fost expuşi în timpul unei şedinţe de lucru convocate, în pofida restricţiilor, de directorul Marcel Nicuşor Furdui care, fiindcă nu crede în pericolul Covid-19, nu doar că nu şi-a trimis subalternii la analize, dar le-a permis şi să facă petrecere la serviciu pentru o colegă care iese la pensie.
02 Iunie 2020, 00:00
Şcoala cu totul altfel: Şcolile din Bihor se deschid marţi, cu teamă, speranţe şi... reguli nemaiîntâlnite
Bihoreanul tipărit
Pe 2 iunie, şcolile bihorene se redeschid pentru elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a, dar cu reguli nemaiîntâlnite. Toate şcolile s-au dotat cu dezinfectanţi şi măşti şi au aşezat băncile la 2 metri distanţă, dar nu toate locurile vor fi ocupate, pentru că mulţi părinţi şi elevi au decis să continue online lecţiile de pregătire pentru examenele naţionale, ba chiar la două colegii niciun elev nu va reveni la cursuri.
01 Iunie 2020, 18:11
Criza mistriilor: Șantierele din Oradea se amână pentru că Primăria nu reușește să atragă firme la licitație
Bihoreanul tipărit
În anul şantierelor, când administraţia Bolojan plănuia lansarea a 365 de investiţii în paralel, municipalitatea orădeană se confruntă cu o criză a constructorilor. Primăria este nevoită să reia licitaţii pe bandă rulantă, pentru că, profitând de numărul mare de lucrări din ţară, firmele refuză să depună oferte, descurajate de valorile neactualizate ale manoperei şi materialelor şi marcate de criza de forţă de muncă din construcţii.
27 Mai 2020, 07:53
În pat cu tata: Un bihorean şi-a abuzat sexual fiica vitregă de 12 ani şi a obligat-o să-i nască doi copii
Bihoreanul tipărit
O fetiță de 12 ani din Bihor a fost obligată de tatăl vitreg să-i facă doi copii, incredibilul abuz petrecându-se cu acordul mamei, care nu putea rămâne însărcinată. În timp ce mama fetei a dispărut după descoperirea faptelor, fiind decăzută din drepturile părinteşti, tatăl vitreg s-a ales cu două procese de pe urma cărora a scăpat până acum cu o condamnare la numai 2 ani de detenţie, și aceia cu suspendarea executării, grație unor magistrați total indiferenți la povestea unei copilării siluite.
Sebastian Lascu le bate obrazul politrucilor locali, prin demisia din CJ Bihor: „Am vrut să demonstrez că nu se moare dintr-o demisie”
Bihoreanul tipărit
Un ales al PNL Bihor s-a remarcat, la finalul săptămânii trecute, făcând un gest nemaiîntâlnit în politica locală. Sebastian Lascu (40 de ani), de profesie medic stomatolog, şi-a dat demisia din funcţia de consilier judeţean după ce, întâi, i-a cerut fără şanse de succes preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor - prins de BIHOREANUL, în plină pandemie, la pescuit ilegal -, să o facă. Liberalul a spus în plen că nu mai poate sta la aceeaşi masă cu o persoană care, în loc să fie un exemplu de moralitate, încalcă legea pentru a-şi satisface hobby-urile.
25 Mai 2020, 11:36
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Incredibil dar adevărat: o fetiță a fost obligată de tatăl vitreg să-i facă doi copii
Bihoreanul tipărit
Luni, 25 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Mamă la 12 ani, forțată de tatăl vitreg - povestea unei copilării siluite, care ia lăsat însă indiferenți pe magistrații bihoreni; Sebastian Lascu le bate obrazul politrucilor locali; Chiar și în pandemie, bihorenii au unde ieși în natură; Liberalii și UDMR-iștii au pus de un blat politic la împărțirea banilor pentru primării; Șantierele din Oradea se amână pentru că Primăria nu reușește să atragă firme la licitație; Ştrandul Ioşia va deveni o „grădină termală” etc.
25 Mai 2020, 00:00
Statuile dispărute: BIHOREANUL vă prezintă povestea statuilor și a monumentelor distruse sau mutate din Oradea (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În ultimul secol, mai multe statui şi monumente din Oradea au fost complet eliminate sau mutate. Existenţa monumentelor publice a fost influenţată de-a lungul vremii de apartenenţa statală a Transilvaniei, de alternanţa regimurilor politice şi diversele modernizări ale oraşului.
Luptă pentru aer: Salontanii cer închiderea staţiei de betoane a afaceristului Dorel Ungur din buricul târgului
Bihoreanul tipărit
Protest la Salonta: Aproape 100 de localnici cer Primăriei şi Gărzii de Mediu relocarea celei mai vechi staţii de betoane şi mixturi asfaltice din oraş. Nevoiţi să stea cu geamurile închise, chiar şi pe caniculă, din cauza prafului, zgomotului şi a mirosului greu de bitum, salontanii se plâng de nepăsarea autorităţilor care, deşi admit că firma poluează, spun că noxele sunt în parametri legali.
Cămin cu protecţie: Un azil de bătrâni din Bihor a funcţionat ilegal, condus chiar de funcţionara care trebuia să-l verifice
Bihoreanul tipărit
Azilul de bătrâni din Chişirid a funcţionat ani la rând fără acreditare, condus chiar de asistenta socială a Primăriei Nojorid. Azilul "Decenţă pentru bătrâni", unde recent a murit o orădeancă fără ca familia să fie măcar anunţată, a funcţionat ilegal mai bine de trei ani, în timp ce funcţionara obligată să verifice cum sunt îngrijiţi vârstnicii era angajată ca şefă de serviciu chiar în aşezământul privat.
22 Mai 2020, 08:47
Psihologul Mihaela Heciu: 'Distanţarea socială nu înseamnă distanţare emoţională'. Cum să scăpăm întregi la cap din pandemie?
Bihoreanul tipărit
Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, psihologa orădeană Mihaela Heciu, cu o experienţă de peste 20 de ani în profesie, care activează atât în sistemul de sănătate local, la Spitalul CFR, dar şi în cabinetul privat, explică prin ce încercări trecem, la nivel psihic, în această perioadă şi cum să le stăpânim, vorbind totodată despre ce e în mintea "conspiraţioniştilor" care neagă existenţa pandemiei de Covid-19. 
21 Mai 2020, 11:41
Şefa 'uitată': Directoarea Muzeului oraşului Oradea, acuzată că nu avea dreptul să-şi trimită subordonaţii în şomaj
Bihoreanul tipărit
Deşi mandatul i-a expirat de 6 luni, directoarea Muzeului oraşului Oradea a fost păstrată în funcţie. După ce 30 din cei 40 de angajaţi ai muzeului au fost trimişi în şomaj tehnic, Angela Lupşea este acuzată că a luat ilegal această decizie.
21 Mai 2020, 07:57
Şomeri pe alese: Cum și-a făcut de lucru președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, cu actorii trimiși în șomaj tehnic
Bihoreanul tipărit
Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a reuşit să-i învrăjbească pe angajaţii Teatrului Regina Maria printr-un act nelegal. Pe 8 aprilie, politicianul a trimis în şomaj tehnic, cu de la sine putere, salariaţii instituţiilor de cultură subordonate CJ Bihor, dar nu pe toţi: şefilor le-a dat liber să suspende contractele de muncă ale subalternilor, dar pe ei înşişi să se scutească de „sacrificiu”, ca să-şi păstreze lefurile intacte. Actriţa Ioana Dragoş Gajdó a cerut oficial anularea actului, avertizând că altfel se va adresa Justiţiei, însă scoate la iveală şi alte aberaţii din Teatru, patronate chiar de directorii puşi în funcţii de actuala conducere a CJ Bihor.
20 Mai 2020, 13:17
Dosarele pandemiei: 16 anchete penale deschise în Bihor, nici una pornind de la sesizările DSP
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a inventariat dosarele penale deschise în judeţ pentru încălcarea interdicţiilor impuse prin Ordonanţe Militare în timpul stării de urgenţă. În timp ce Direcţia de Sănătate Publică n-a sesizat nicio ilegalitate, procurorii au băgat în anchetă peste 20 de bihoreni, între care şi doi poliţişti de frontieră, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, eliberarea ori folosirea unor adeverinţe false şi chiar corupţie.
20 Mai 2020, 07:57
Oradea, trezeşte-te! Companiile locale îşi reiau timid activitatea, după două luni de stare de urgenţă
Bihoreanul tipărit
Companiile din Zona Metropolitană Oradea se pregătesc de relansare după cele două luni de pauză din starea de urgenţă. Repornirea economiei se anunţă dificilă, deoarece firmele au pierdut venituri de zeci de milioane de euro şi pregătesc concedieri, iar cele 3.500 de teste Covid făcute în marile companii au depistat angajaţi infectaţi, semn că virusul rezistă.
19 Mai 2020, 11:30
Urgentista din Anglia: Povestea unei doctoriţe orădence aflată în linia întâi în Marea Britanie (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O doctoriţă orădeancă luptă împotriva coronavirusului în Marea Britanie, ţară fruntaşă în Europa la numărul deceselor provocate de Covid-19. Anamaria Dwyer, fostă Borşa, se află în prima linie ca medic urgentist într-un spital din oraşul Doncaster, unde peste 200 de cadre medicale s-au infectat, iar două şi-au şi pierdut viaţa la datorie. 
19 Mai 2020, 07:58
Firma de shopping: Primarul Bolojan vrea să înființeze o agenție de achiziții care să facă aprovizionarea Oradiei
Bihoreanul tipărit
Primarul Ilie Bolojan vrea să înființeze, în premieră națională, o agenție de achiziții care să cumpere pentru oraș bunuri en gros, la prețuri sub cele ale pieței. Consiliul Local va fi chemat să aprobe luna aceasta înființarea unei structuri cu un buget de minimum 1 milion de euro care să cumpere ieftin, inclusiv în vederea revânzării, de la echipamente medicale și corpuri de iluminat până la mobilier și coșuri de gunoi.
18 Mai 2020, 14:12
Ca ţiganul la mal: Testarea Covid a comunităţilor de romi din Bihor a fost oprită din ordin de la Bucureşti
Bihoreanul tipărit
Testarea Covid a comunităţilor de romi din Bihor a fost oprită înainte să înceapă cu adevărat, chiar la finele stării de urgenţă, din ordin de la Bucureşti. După eşecul de la Vadu Crişului, cauzat de împotrivirea localnicilor, fapt ce a dus la carantinarea coloniei, autorităţile pregăteau o nouă încercare, abandonată însă la indicaţia Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
18 Mai 2020, 09:17
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Lupta cu coronavirusul a trecut din starea de urgență în starea de alertă, cu riscurile de rigoare
Bihoreanul tipărit
Luni, 18 mai, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit. Ziarul vă prezintă o serie de aspecte ale pandemiei, pornind de la povestea unei doctorițe orădence aflate în linia întâi în Marea Britanie, testarea eșuată a coloniei de țigani din Vadu Crișului, recensământul dosarelor penale deschise în Bihor şi până la măsurile pentru aprovizionarea orădenilor cu măști ieftine, dificultățile repornirii economiei locale și sfaturile unui cunoscut psiholog, care ne atrage atenția că „distanţarea socială nu înseamnă distanţare emoţională”.
18 Mai 2020, 00:00
Daruri cu gust: O echipă de voluntari din Oradea găteşte meniuri alese pentru cadrele medicale din linia întâi
Bihoreanul tipărit
O echipă de voluntari gătesc meniuri alese pentru cadrele medicale din linia întâi din Oradea. În frunte cu bucătari profesionişti, inimoşii se întâlnesc în bucătăriile unor restaurante de top din oraş, unde, folosind alimente cumpărate din donaţii, pregătesc bucate savuroase, "îndulcind" pandemia.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2716 RON
  • 1 EUR = 4.8408 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON