URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MAI 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Bine i-a făcut Armata lui Bolojan că l-a sabotat cu ocazia dezvelirii statuii Regelui Ferdinand Întregitorul! Pentru că la ora asta Armata nu este a ţării, a poporului, ci a infractorilor care conduc România, a generalilor ceaușiști care furau din rația soldatului și care au dat ordin să se tragă în populație la Revoluție.
Zic şi eu
Adrian Cris
Deja de mult timp Partidul ne toarnă în cap minciuna că toţi politicienii sunt "aceeaşi mizerie", deşi nu toţi fac totul ţăndări ca în ultimii doi ani. Sper, totuşi, să ieşim din capcana asta pe 26 mai, fiindcă totdeauna putem alege din ceea ce avem. La urma urmei, nici în viaţa unui om nu-şi găseşte nimeni jumătatea cea mai inteligentă, sexy, fermecătoare şi harnică, dar de alegere fug doar mizantropii, cei care vor să moară singuri.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă credem că schimbarea va veni odată cu tinerii, poate ar trebui să ne mai gândim. Am cunoscut mulți tineri politicieni, membri prin organizațiile de tineret ale diverselor partide, și am constatat cu amărăciune că nu sunt cu nimic mai deosebiți decât cei mari, la statutul cărora aspiră. Vorbesc la fel, gândesc la fel, unii chiar se îmbracă la fel cu șefii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine intenţionaţi să votaţi duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Iniţiativa de revizuire a Constituţiei în sensul interzicerii ocupării funcţilor publice de către persoane condamnate este constituţională. Recent, a fost publicată pe site-ul Curţii Constituţionale Decizia nr. 222 din 9 aprilie 2019 prin care Curtea Constituţională a stabilit că iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de un număr foarte mare de cetăţeni, este constituţională şi poate să îşi continue parcursul legislativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut. Consumul îndelungat de alimente cu un conţinut mare de nitriţi (cum sunt cele uscate, sărate şi afumate) poate determina apariţia bolii, alături de acţiunea unor bacterii. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

Bihoreanul tipărit

Cântă, Cinka Panna! Numele cartierului de romi din Oradea, dat de o faimoasă ţigancă lăutăreasă din secolul XVIII
Oradea noastră
Indiferent că sunt săraci sau bogaţi, ţiganii se înveselesc la un acord lăutăresc, aşa cum se cântă de sute de ani în familiile lor. Muzica i-a însoţit mereu în drumurile lor, iar adesea chiar cântecele lui Cinka Panna. Puţini orădeni ştiu, dar cartierul ţigănesc căruia îi spun neaoş "Ţincapana" a fost botezat astfel în amintirea unei lăutărese care, în secolul XVIII, a cucerit toată Ungaria cântând la vioară. Atât de pricepută era încât fusese chemată să cânte chiar şi la curtea împărătesei Maria Tereza. Şi, cel mai probabil, şi la Oradea...
05 Mai 2019, 10:12
„Parada” cărţilor: Caravana Gaudeamus poposeşte din nou la Oradea, cu reduceri semnificative şi numeroase bestseller-uri
Bihoreanul tipărit
După ce a găzduit festivităţi spectaculoase cu sute de soldaţi, tunuri, TAB-uri şi elicoptere, dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic maghiar, Oradea se pregăteşte să-şi invite locuitorii la un altfel de eveniment, mai liniştit, dar totuşi important. Este vorba despre Târgul Gaudeamus, care va ajunge pentru a şasea oară în centrul urbei, între 8 şi 12 mai.
04 Mai 2019, 16:41
„Fraţi” iertaţi: Cum a scăpat chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, de acuzaţiile de corupţie
Bihoreanul tipărit
Nouă înfrângere pentru DNA Oradea: Justiţia a spulberat dosarul privind corupţia instaurată în Poliţia Bihor "de jos până sus", adică până la fostul şef Liviu Popa. După ce în 2017 procurorii anticorupţie l-au inculpat pe chestor împreună cu ofiţeri şi agenţi din zona Beiuş, dar şi cu judecătorul Ovidiu Galea şi o funcţionară de la Protecţia Mediului, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au hotărât achitarea tuturor, pe motiv că faptele fie nu au fost probate, fie nu au fost săvârşite "cu vinovăţia prevăzută de lege".
04 Mai 2019, 09:27
Afacerea „Certificatul”: Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi
Bihoreanul tipărit
Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi. Primarul Ilie Bolojan i-a ajutat pe edilii liberali din Timişoara şi Motru să-şi salveze CET-urile de la faliment, mandatând Termoficare să le împrumute certificate GES, într-o afacere care în 6 luni va aduce societăţii orădene un profit de 420.000 euro.
03 Mai 2019, 08:07
Oradea Chix Report: Aplicaţia Primăriei, Oradea City Report, dă rateuri şi creează nemulţumiri
Bihoreanul tipărit
Cea mai premiată aplicaţie online a Primăriei, Oradea City Report, prin care locuitorii pot reclama neregulile din oraş, dă rateuri pe linie. Orădenii se plâng că OCR preia petiţiile cu întârziere, că funcţionarii îi pasează la alte instituţii ca să scape de sarcini, iar o parte din petiţii sunt trecute în mod nejustificat la "rezolvat" doar pentru ca Primăria să dea bine la imagine.
02 Mai 2019, 08:03
Leac pentru chiulit: Psihologul orădean Răzvan T. Coloja a creat, voluntar, un site cu studii, cărți și filme pentru studenți
Bihoreanul tipărit
Voluntar, psihologul Răzvan T. Coloja a creat un site pe care adună cursuri, cărţi, filme şi alte resurse electronice folositoare studenţilor de la Ştiinţe Socio-Umane. Un real ajutor pentru tineri, platforma StudentHelp poate fi accesată doar din sediul facultăţii, iniţiatorul dorindu-şi astfel să-i determine pe tineri să nu mai chiulească. 
01 Mai 2019, 17:30
Șpaga de Paști: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă și vin pentru șefi (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
"Sfânta" tradiţie: În Joia Mare, BIHOREANUL i-a surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea veniţi în şir la sediul instituţiei ca să-şi cadorisească şefii cu pălincă, vin şi miei. Cu toate că şi silvicultorilor li s-au mărit lefurile, ca tuturor bugetarilor, tocmai ca să fie integri, şefii instituţiei au impus într-o şedinţă ca fiecare pădurar să cotizeze de Paşte cu carne şi băutură, reporterii imortalizându-i atât pe cei care dădeau, cu aerul că-şi fac datoria, cât şi pe cei care primeau, cu sentimentul că li se cuvine, unele dintre daruri urmând să fie date "mai departe", către alţi şefi şi instituţii.
Vorbe goale: Dotarea Centrului Oncologic din Oradea, prilej de dispută între PSD-istul Florian Bodog și managerul liberal Dacian Foncea
Bihoreanul tipărit
Dotarea Centrului Oncologic cu al doilea accelerator pentru radioterapie, prilej de dispută între ex-ministrul PSD Florian Bodog şi Dacian Foncea, managerul liberal al Spitalului Municipal. Pentru că Bodog şi-a arogat realizarea achiziţiei, Foncea a dezvăluit că aparatul are doar o configuraţie de bază, upgradarea sa urmând să coste încă aproape 1 milion de euro.
30 Aprilie 2019, 08:03
Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: În Joia Mare, i-am prins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea umblând cu şpaga
Bihoreanul tipărit
Marţi, 30 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Dintre subiectele noii ediţii: În Joia Mare, BIHOREANUL i-a surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea veniţi în şir la sediul instituţiei ca să-şi cadorisească şefii cu pălincă, vin şi miei. Cu toate că şi silvicultorilor li s-au mărit lefurile tocmai ca să fie integri, şefii instituţiei au impus într-o şedinţă ca fiecare pădurar să cotizeze de Paşte cu carne şi băutură, reporterii imortalizându-i atât pe cei care dădeau, cu aerul că-şi fac datoria, cât şi pe cei care primeau, cu sentimentul că li se cuvine, unele dintre daruri urmând să fie date "mai departe", către alţi şefi şi instituţii. Din acelaşi număr aflaţi cum aplicaţia Primăriei, Oradea City Report, dă rateuri pe linie, precum şi culisele scandalului dintre Florian Bodog şi Dacian Foncea pe tema celui de-al doilea accelerator pentru radioterapie al Spitalului Municipal.
30 Aprilie 2019, 00:00
Lord of the Dance, la Oradea! 40 dintre cei mai buni dansatori din lume, școliți de Michael Flatley, vin la Arena Antonio Alexe
Bihoreanul tipărit
Orădenilor li se pregăteşte un spectacol de pomină! Coregrafiile celebrului Michael Flatley vor fi aduse, în iunie, la Oradea de 40 dintre cei mai buni dansatori din lume. Show-ul "Lord of the Dance - Dangerous Games" include dansurile irlandeze pe care Michael Flatley le-a făcut faimoase în întreaga lume, dar prezentate în coregrafii moderne sub forma unei poveşti, cu ajutorul muzicii live, al costumelor spectaculoase şi al unor proiecţii 3D.
27 Aprilie 2019, 13:34
Lecţia de iertare: De ce a scăpat de acuzaţii tânăra care a încercat să ardă steagul Ungariei de pe sediul UDMR Bihor
Bihoreanul tipărit
Tânăra care a încercat să ardă steagul Ungariei de pe sediul UDMR Bihor a scăpat de acuzaţii. Procuroarea a apreciat că studenta nu a vrut să incite la ură interetnică, nu a distrus drapelul şi nici nu a pus în pericol pe nimeni. Ba, mai mult, i-a găsit scuza că e la începutul vieţii, fără antecedente, iar urmările faptelor ei au o "gravitate redusă", neexistând "interes public în cercetarea" lor.
26 Aprilie 2019, 12:26
'Pensionari' de lux: O agenţie din subordinea Consiliului Judeţean Bihor vrea să cumpere hotel şi cabană!
Bihoreanul tipărit
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, subordonată Consiliului Judeţean, vrea... un hotel şi o cabană. Deşi vicele Ioan Mang l-a făcut "nebun" pe un consilier PNL care criticase planul şi a susţinut că "zvonul" l-au scornit "angajaţi liberali", cel care a ticluit "investiţia" e chiar şeful UDMR-ist al Agenţiei, Banto Norbert.
La bani mărunţi: BIHOREANUL i-a testat pe politicieni locali la capitolul transparență. Vezi concluziile!
Bihoreanul tipărit
BIHOREANUL a testat politicienii bihoreni la transparenţă, cerându-le să facă publice veniturile şi cheltuielile partidelor lor pe anul trecut. PNL şi UDMR au ignorat pur şi simplu solicitarea de a le arăta bihorenilor cum se finanţează şi pe ce cheltuie banii, ALDE a răspuns cu întârziere, în timp ce, surprinzător, PSD a fost singura organizaţie care şi-a prezentat prompt bugetul.
25 Aprilie 2019, 08:09
Martir pentru Cristos: Cine a fost episcopul orădean Valeriu Traian Frențiu, cel care va fi beatificat la vizita Papei Francisc
Bihoreanul tipărit
Fost episcop al Oradiei, Valeriu Traian Frenţiu va fi beatificat la Blaj de Papa Francisc, împreună cu ceilalţi ierarhi greco-catolici morţi ca martiri pentru credinţă în comunism. Arestat de Securitate în 1948, pe când avea 73 de ani, episcopul care îmbogăţise Oradea cu biserici şi şcoli, care modernizase Stâna de Vale comandând inclusiv o linie ferată până pe munte, a refuzat să treacă la ortodoxie, fiind închis la Sighet, unde a murit de foame şi de boli.
24 Aprilie 2019, 11:36
Carie la FMF: Clinica dentară a Facultăţii de Medicină din Oradea nu-i ajută nici măcar pe studenţi
Bihoreanul tipărit
Deşi trebuia să asigure urgenţe în stomatologie, clinica dentară a Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea nu poate asigura nici măcar practica studenţilor. Studenţii de la Medicină Dentară se plâng că scaunele stomatologice sunt mai mereu defecte, dar şi că, pe lângă taxa anuală de minimum 6.800 lei, trebuie să plătească din propriile buzunare materialele necesare pentru orele de practică.
24 Aprilie 2019, 08:07
Bodog mincinosul: Fostul ministru PSD al Sănătății se laudă cu spitalele din Oradea, fără să aibă vreun merit (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Şef peste Departamentul de Sănătate al PSD, fostul ministru Florian Bodog se laudă cu investiţii în spitalele din Oradea fără să aibă niciun merit. Şeful PSD Oradea s-a filmat pe şantierul extinderii UPU pretinzând că aceasta i s-ar datora, la fel şi dotarea cu echipamente pe care, de fapt, nu le-au primit nici Spitalul Judeţean, nici cel Municipal.
23 Aprilie 2019, 14:52
În pat cu episcopul: În plină sărbătoare a Paştelui, episcopul reformat Csűry István e implicat într-un scandal sexual cu acuzaţii de adulter, hărţuire şi şantaj (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În plină sărbătoare a Paştelui, scandal sexual de toată pomina la Episcopia Reformată din Oradea, cu acuzaţii de adulter, ameninţare, hărţuire şi şantaj. La cei 63 de ani ai săi, aflat la a doua căsătorie, episcopul reformat de Piatra Craiului, Csűry István, este demascat ca imoral de o orădeancă de 36 de ani. Trădată în amor, fiindcă prelatul s-a simţit hărţuit şi i-a „dat papucii” după aventura sexuală, Denisa Chilba susţine că acesta ar fi lăsat-o gravidă, fără a prezenta însă decât dovezile patimilor lumeşti ale lui Csűry, nu şi pe cele ale sarcinii nedorite.
Aici sunt banii dvs.! Din bugetul record al Oradiei pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii
Bihoreanul tipărit
Oradea se bazează anul acesta pe un buget record de 1,5 miliarde lei, din care 643 milioane lei, adică 41,8%, se vor întoarce orădenilor prin investiţii. Pentru a finanţa lucrări ample, precum prelungirea drumului rapid până în Episcopia Bihor şi a liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir, Primăria încetineşte programul de reabilitare faţade, reprogramează lucrări şi vinde Piaţa Ioşia.
22 Aprilie 2019, 14:01
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Scandal sexual la Episcopia Reformată din Oradea
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: În plină sărbătoare a Paştelui, scandal sexual de toată pomina la Episcopia Reformată din Oradea, cu acuzaţii de adulter, ameninţare, hărţuire şi şantaj. La cei 63 de ani ai săi, aflat la a doua căsătorie, episcopul reformat de Piatra Craiului, Csűry István, este demascat ca imoral de o orădeancă de 36 de ani. Trădată în amor, fiindcă prelatul s-a simţit hărţuit şi i-a "dat papucii" după aventura sexuală, Denisa Chilba susţine că acesta ar fi lăsat-o gravidă, fără a prezenta însă decât dovezile patimilor lumeşti ale lui Csűry, nu şi pe cele ale sarcinii nedorite. Din acelaşi număr aflaţi şi că din bugetul record al Oradiei pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii, iar clinica dentară a Facultăţii de Medicină nu-i ajută nici măcar pe studenţi.
22 Aprilie 2019, 00:00
Sărbătoarea artelor: European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! European Music Open aduce la Oradea o pleiadă de personalităţi, de la Marcel Iureş şi Mircea Cărtărescu la pictorul taiwanez Chen Ching Jung şi coregraful de renume mondial Edward Clug, originar din Beiuş.
21 Aprilie 2019, 14:12
Haita Raksi: Un cuplu din Salonta îngrijeşte peste 180 de câini abandonaţi, într-un adăpost privat amenajat la marginea oraşului (FOTO / VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un cuplu din Salonta îngrijeşte peste 180 de câini abandonaţi, într-un adăpost privat amenajat la marginea oraşului. Din dragoste pentru necuvântătoare, soţii Maria şi Ferenc Raksi trăiesc chiar în mijlocul câinilor, improvizându-şi o locuinţă în incinta adăpostului, ca să fie cât mai aproape de patrupede şi să le poată îngriji.
Centenarul eliberării Oradiei: Ce scria presa vremii despre cucerirea Ardealului de către Armata Română
Bihoreanul tipărit
Oradea marchează, astăzi, 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar și alipirea la România Mare. Câteva fragmente de articole reproduse de BIHOREANUL, atât din ziare romîneşti, cât şi maghiare, scot la lumină trăirile oamenilor de atunci, de la îngrijorarea etnicilor maghiari cu privire la ce va aduce viitorul, până la imensa bucurie cu care românii bihoreni aşteptau instalarea noii administraţii, ca o izbăvire.
20 Aprilie 2019, 10:00
Ultima zi: Cum a preluat primarul Rimler Károly conducerea Oradiei de la bolşevicii lui Kun Béla în 19 aprilie 1919
Bihoreanul tipărit
Primarul Rimler Károly a preluat conducerea Oradiei de la bolşevicii lui Kun Béla în 19 aprilie 1919, pentru a o preda a doua zi generalului Traian Moşoiu. Ziariştii vremii l-au urmărit pas cu pas pe edilul maghiar şi au descris ultimele ore ale terorii în oraşul devenit câmp de luptă între „roşiii” bolşevici şi „albii” din vechea administraţie maghiară.
19 Aprilie 2019, 08:03
Turistul şef: Consiliul Judeţean Bihor ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva
Bihoreanul tipărit
Consiliul Judeţean ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva. Prins de BIHOREANUL că pleacă frecvent în Ungaria şi în Secuime, în delegaţii pe cât de oficiale, pe tot atât de conspirate, Pásztor susţine că nu îşi declară vizitele  „sponsorizate” de gazde, chiar dacă în realitate foloseşte maşina şi şoferul instituţiei.
Primăvara întregirii: BIHOREANUL descrie ce s-a întâmplat, de fapt, pe 20 aprilie 1919 la Oradea
Bihoreanul tipărit
Acum 100 de ani, Oradea huruia de sunetele bocancilor soldaților români și de zgomotul tehnicii militare. Pe 20 aprilie 1919, în zi de Paște, Armata Română intra în premieră în Oradea, ducând integrarea orașului în România Mare înainte cu un pas.
18 Aprilie 2019, 08:01
'Trăiască România Mare!' Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi şi violenţe
Bihoreanul tipărit
Oraşul Oradea marchează 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea la România Mare. Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi, violenţe şi chiar o dictatură comunistă, până să devină parte oficială a Regatului României.
17 Aprilie 2019, 15:45
Norocel la Suzuki: Directorul Cristian Popescu şi-a luat la 'preţ redus' o maşină a... Primăriei Oradea
Bihoreanul tipărit
O maşină de teren moştenită de Primărie de la o orădeancă a ajuns în proprietatea familiei directorului adjunct al Direcţiei Patrimoniu, Cristian Popescu. Intrat în proprietatea municipalităţii în vara anului 2017 cu un preţ de 14.500 euro, autoturismul Suzuki 4x4 a fost vândut cu 4.800 euro printr-o licitaţie anunţată în perioada Sărbătorilor.
17 Aprilie 2019, 08:04
Judeţ în pagubă: Consiliul Județean Bihor a pierdut procesul de milioane de euro pentru terenurile ocupate de Selina
Bihoreanul tipărit
Judeţul a pierdut un proces de milioane intentat firmei Selina, pentru terenurile fostelor cazărmi pe care aceasta n-a ridicat blocurile promise în vremea preşedintelui Alexandru Kiss. Deşi n-a construit cele 4.000 de locuinţe sociale trâmbiţate în 2006, firma rămâne cu terenurile deoarece, la 4 ani după declanşarea procesului şi după 29 şedinţe de judecată, Tribunalul Bihor a constatat că acţiunea CJ a fost... tardivă.
16 Aprilie 2019, 08:05
Dreptate amară: Cei şapte violatori din cimitirul evreiesc din Marghita au fost condamnaţi cu blândeţe
Bihoreanul tipărit
Verdict final în cazul copilei de 14 ani care a fost "vrăjită" de tânărul pe care-l iubea ca să facă sex cu el şi cu încă 6 amici în cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai. După un proces dezbătut în şedinţă nepublică, cei 7 tineri judecaţi pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, au fost condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor, care a şi suspendat executarea pedepselor pentru 6 din ei.
15 Aprilie 2019, 11:27
Nu rataţi BIHOREANUL tipărit: De Centenarul eliberării Oradiei, o rememorare a evenimentelor care au dus la integrarea oraşului în România Mare
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediţii: Cu ocazia primului Centenar de la eliberarea Oradiei de sub bolşevismul maghiar şi alipirea oraşului la România Mare se anunţă manifestări de o amploare fără precedent. La 100 de ani de la frământatul aprilie 1919, BIHOREANUL oferă o rememorare a epocii în care Oradea era terorizată de regimul comunist al lui Kun Bela, prin intermediul unui supliment intitulat "Oradea Mare" şi cu informaţii inedite din presa vremii. Din acelaşi număr aflaţi şi că cei şapte violatori din cimitirul evreiesc din Marghita au fost condamnaţi cu blândeţe, că CJ a pierdut procesul pe terenurile ocupate de Selina, dar şi că directorul Cristian Norocel Popescu şi-a luat la "preţ redus" o maşină a... Primăriei Oradea.
15 Aprilie 2019, 00:00
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.256 RON
  • 1 EUR = 4.7612 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON