Între cititori și cărți nu trebuie să existe niciun obstacol, biblioteca trebuind să fie acel loc unde cartea trăiește împreună cu cititorul. Pare o metaforă, dar e obiectivul concret al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, care pregătește o surpriză cititorilor.
Din primăvara anului următor, după ce lucrările pentru extinderea și modernizarea clădirii bibliotecii - aflate acum în toi - vor fi fost încheiate, abonații vor avea acces la serviciile de împrumut și returnare la orice oră. Nu vor mai trebui să-și potrivească programul după cel al instituției, pentru că aceasta îi va deservi non-stop!
O instituție deschisă
Transformat în 2007 prin reabilitarea și recompartimentarea unei clădiri cazone, căreia i-a fost adăugată o rotondă menită să găzduiască întâlniri ale cititorilor cu autori și mici expoziții, sediul din strada Armatei Române nr. 1/A al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai este, din nou, în transformare.
Începute în primăvară, lucrările de construcții au fost planificate cu doi ani în urmă, când, în premieră, bibliotecile au avut acces la fonduri europene nerambursabile prin PNRR, iar instituția din Oradea a vrut să profite de șansa modernizării. „Ne-am propus să transformăm biblioteca într-un hub cultural, educațional și informațional, luând ca modele biblioteci din Occident”, spune directoarea instituției, Ancuța Șchiop (foto).
Rezultatul a fost un proiect cu mai multe componente, în valoare de 4,1 milioane euro, din care 1,5 milioane euro contribuția Consiliului Județean Bihor. Depus spre finanțare în primăvara anului 2022, a fost declarat câștigător la finele aceluiași an. Contractul de finanțare a fost semnat în 2023, când s-a făcut licitația pentru desemnarea antreprenorului și a fost încheiat și contractul de execuție.
De jos până sus
Lucrările de construcții au început în luna martie a acestui an, iar săptămâna trecută au ajuns la un stadiu de execuție de 55%. Scopul lor este deschiderea, la propriu, a instituției. „Se reconfigurează rotonda, utilizabilă doar la parter, așa încât să fie funcțională inclusiv la etajele I și II, unde cititorul va avea acces la cărți fără a trebui să treacă dintr-o sală în alta”, spune directoarea Ancuța Șchiop.
Holul a fost regândit ca un atrium, cu pereți din sticlă, pentru mai multă luminozitate. Parterul va adăposti un mic amfiteatru și facilitățile destinate copiilor, de la ludotecă și auditorium până la fondul de carte, plus o cafenea unde se va putea citi într-o atmosferă relaxată.
La primul etaj se va ajunge nu doar pe scară, ca acum, ci și cu un lift panoramic, aici urmând să fie reamenajat fondul de carte pentru adulți. Cărțile vor fi pe rafturi răspândite peste tot, pentru a fi cât mai la îndemână. Ideea este ca oricine să aibă un acces cât mai ușor, să-și aleagă o carte și să se așeze cu ea unde dorește.
Etajul II va avea nivelul de liniște cel mai înalt, căci va adăposti sala de lectură, fondul de carte veche, secția de știință, mediateca, fondul de carte digitalizată (audiobook și e-book), plus un studio de podcast, unde vor fi înregistrate dialoguri cu autori și alți invitați la evenimentele Bibliotecii, pentru ca filmările să fie difuzate pe canalul de YouTube al instituției.
Nu în ultimul rând, clădirea va avea și o terasă pentru cititorii care vor dori să citească în aer liber cărți, ziare și reviste, ori să converseze despre lecturi și autori.
Ca la bancă
Componenta din proiect care va revoluționa activitatea Bibliotecii va fi, însă, digitalizarea: cu circa 6,2 milioane lei vor fi cumpărate tehnologii și echipamente menite să facă posibilă non-stop împrumutarea și returnarea cărților.
Practic, procedurile vor fi automatizate. „Vom avea echipamente specifice care vor permite cititorului să intre la orice oră într-o primă zonă a bibliotecii, la fel cum se intră în zonele cu ATM-uri din sediile băncilor, pe baza unui card de acces. Acolo vor avea la dispoziție o stație de self-service”, explică directoarea instituției.
După ce cititorul își rezervă în prealabil, online sau telefonic, titlurile dorite, personalul va lua cărțile de pe rafturi și le va depune în acest spațiu, în dulăpioare cum sunt cele de tip easy-box. „Cititorul le va putea accesa la orice oră din zi sau noapte”, spune Ancuța Șchiop.
Noutatea a fost adoptată pentru că majoritatea abonaților sunt oameni activi, ocupați. „Am extins deja programul de lucru, care era de la 9.00 la 17.00, până la ora 19.00, dar și așa mulți cititori nu reușesc să ajungă până la această oră. Abonați vechi rugau colegele să le pregătească cărțile și le luau de la portar. Dar soluția la această problemă este tehnologia”, zice directoarea.
Și ca la magazin
De asemenea, pentru că spațiile bibliotecii vor fi deschise, cărțile vor fi etichetate utilizându-se tehnologia RFID (Radio Frequency Identification), similară celei folosite în magazine pentru prevenirea furturilor. Aceasta permite identificarea automată a fiecărui volum prin unde radio, folosind etichete emițătoare puse pe cărți și receptoare montate în „cititoare” ce vor fi amplasate la ieșirile din clădire.
Tot în cadrul proiectului, biblioteca se va dota și cu stații de lucru mobile, ceea ce va ușura munca bibliotecarilor, căci în loc să fie blocați la desktopurile unde au evidența publicațiilor, vor avea laptopuri pe care, evident, le vor putea muta în orice parte a clădirii, în funcție de evenimentele organizate în bibliotecă.
În plus, instituția achiziționează și scannere self-service pentru abonații interesați să-și digitalizeze publicațiile dorite, videoproiectoare și, inedit, mașini computerizate de brodat și cusut. „Evenimentul «Șezătoare la Bibliotecă», inițiat în 2017, a devenit o tradiție. Un grup de doamne pasionate de tradiții și de portul popular participă periodic la întâlniri și vor putea folosi aceste mașini de cusut și de brodat”, spune directoarea.
Alfabetizare digitală
Nu doar sediul din Oradea este înnoit prin proiect, ci și trei biblioteci comunale practic reînființate în Zona Metropolitană Oradea, în Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei, ale căror clădiri sunt reabilitate, modernizate și dotate. De asemenea - ca un pas în plus în politica de sprijinire a celor 33 de biblioteci teritoriale din județ, pentru care Biblioteca Județeană achiziționează cărți, în premieră după 1990 - acestea vor fi echipate și ele cu laptopuri, imprimante și scannere.
„Un alt obiectiv al proiectului este să derulăm prin bibliotecile din județ o campanie de alfabetizare digitală a 2.500 de persoane. Cele mai multe primării oferă servicii de plată online a taxelor și impozitelor, dar oamenii din mediul rural nu știu să profite de astfel de servicii. Vor învăța cum să folosească un calculator, cum să achite online facturi, să obțină certificate de urbanism sau de cazier, ca să economisească timp și bani”, spune directoarea Bibliotecii.
În fond, instituția nu e doar o colecție de cărți și documente, ci și locul în care oamenii învață cum să le găsească, inclusiv în format electronic...
LA ZI
În dialog cu cititorii
Unul dintre progresele Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din ultimii trei ani este schimbarea politicii de achiziții așa încât să aibă cărți cerute de cititori. Pe lângă autori clasici, de la Caragiale la Shakespeare, instituția achiziționează noutăți în baza unui contract cu Librăria Humanitas din Oradea. „Lunea primim catalogul cu noile apariții, atât ale editurii Humanitas, cât și ale altora, marți facem comenzile, iar joi primim cărțile”, spune directoarea Ancuța Șchiop.
Între rezultatele acestei schimbări de optică se numără creșterea fondului de carte de la 553.571 unități de bibliotecă, în decembrie 2020, la 579.010 unități, în decembrie 2023, dar și creșterea numărului de utilizatori și a împrumuturilor de carte cu 45%.
De asemenea, instituția a devenit foarte activă în interacțiunea cu publicul, anul trecut organizând 14 întâlniri cu autori precum Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Adina Popescu, Armand Goșu și alții. „Contribuția colegilor de la Familia este esențială, un mare câștig pentru cititori”, zice directoarea Bibliotecii, instituție în cadrul căreia, de altfel, redacția revistei de cultură funcționează de trei ani.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.