Pe 2 septembrie 2019, cenuşa unui cunoscut expert auto din Oradea, Alexandru Lökösházy, dat dispărut de cunoscuţi, a fost găsită într-o urnă în casa unui bărbat din Mihai Bravu, Sebastian Burcă.
Fără cadavru, fără martori şi alte probe, moartea bătrânului de 87 ani a rămas neelucidată, dar anchetatorii au pornit pe urmele actelor dubioase cu care Burcă şi concubina sa, Ghizela Bălan, au pus mâna pe averea victimei, de peste 1,8 milioane lei. La 5 ani după şocanta descoperire, DNA şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au formulat primele acuzaţii, între inculpaţi fiind, pe lângă cuplul de escroci, şi un cunoscut notar public...
Vacanţa fatală
Povestea şocantă a morţii lui Alexandru Lökösházy a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL. Octogenarul, care locuia singur într-un apartament de pe Splaiul Crişanei, a plecat de acasă în data 16 august 2019, împreună cu un tânăr, anunţându-şi vecinii că a fost invitat pe Valea Brătcuţei.
Ulterior, a răspuns la telefon doar în prima zi a sejurului la munte, după care nu a mai putut fi găsit, motiv pentru care, după o săptămână, cunoscuţii l-au dat dispărut. Nu a mai fost găsit în viaţă. A murit pe 31 august 2019, în localitatea Mihai Bravu, în locuinţa unui bărbat de 43 ani, Sebastian Burcă şi a concubinei sale, Ghizela Bălan (foto). În aceeaşi zi, un medic endocrinolog, colaboratorul unei firme de pompe funebre, a constatat că Lökösházy a decedat din cauze naturale, eliberând certificatul constatator, iar pe 2 septembrie corpul bătrânului a fost incinerat.
Cenuşa a fost găsită de poliţişti într-o urnă, în casa din Mihai Bravu unde şi-a trăit ultimele zile. Proprietarul acesteia, Sebastian Burcă, a pretins că bătrânul a avut mai multe probleme de sănătate, iar el l-a luat în întreţinere. Avea chiar şi un testament olograf, datat 22 august 2019, scris parţial de mână, parţial cu litere de tipar, prin care iubita lui, Ghizela, devenea beneficiara întregii averi strânse de fostul expert auto.
Un fals
Ghinionul lui Burcă şi Bălan a fost că, între timp, cunoştinţele bătrânului i-au găsit acestuia rude în viaţă, în Canada, care au angajat doi avocaţi, pe Lucian Negruţiu şi Racz Ferencz, pentru a pune capăt sinistrei şarade: primul să-i reprezinte ca părţi civile într-un dosar penal de omor deschis iniţial de Parchetul Bihor, iar al doilea să deschidă procese civile pentru anularea testamentului şi salvarea averii.
Investigaţiile procurorilor au arătat că bătrânul încă trăia atunci când Burcă i-a scos 70.000 euro din conturile bancare, iar după ce a murit, bărbatul şi iubita lui au început să revendice şi să scoată la vânzare tot ce era pe numele fostului expert.
În prima fază, cercetările au fost încurcate de raportul criminaliştilor privind testamentul, analiza indicând că actul ar fi fost semnat de Lökösházy, motiv pentru care, neavând vreo probă a crimei, în august 2020 anchetatorii au vrut să închidă cazul. Între timp, însă, avocatul Lucian Negruţiu (foto) a cerut şi opinia Institutului Medico-Legal din Timişoara. Concluzia? Partea din document prin care averea îi revenea unei necunoscute nu a fost scrisă de bătrân.
În anchete
Ca urmare, în toamna anului 2020, ancheta a fost reluată, fără ca procurorii să mai facă publice informaţii din dosar. Peste caz s-a lăsat tăcerea vreme de 4 ani, până în februarie 2024, când jurnaliştii Recorder au publicat o investigaţie jurnalistică intitulată "Vânătorul de bătrâni" ce dezvăluia că anchetatorii au "rupt" dosarul în două, unul la Parchetul Curţii de Apel Oradea, iar celălalt la DNA Oradea, ambele, la acea vreme, fără suspecţi.
BIHOREANUL a descoperit că anchetele s-au accelerat în această vară. În dosarul de la Parchetul Curţii, în care se investighează moartea lui Lökösházy şi felul în care i-au fost golite conturile când încă trăia, Burcă a fost pus sub urmărire penală, chiar săptămâna trecută, pentru fals şi uz de fals. Tot în acest dosar, acuzaţia de omor a fost schimbată în una de omor calificat, dar a rămas fără suspect.
Între timp, la DNA Oradea, care anchetează însuşirea frauduloasă a averii fostului expert auto printr-un testament despre care expertizele arată că n-a fost scris de Lökösházy, investigaţia este mai avansată, căci procurorii i-au inculpat nu doar pe Burcă şi pe Bălan, beneficiarii documentului măsluit, ci şi pe notarul public Lucia Ochiş, care l-a validat...
Şmecherii cu expert
În timp ce procurorii DNA au refuzat să facă publice date concrete despre acuzaţii, documente consultate de BIHOREANUL arată că notăriţa este inculpată pentru 11 infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual, iar cuplul Burcă - Bălan pentru instigarea notăriţei.
Concret, Burcă şi Bălan s-au grăbit să pună mâna pe averea evaluată de anchetatori la 1,8 milioane de lei: pe 3 septembrie 2019, la o zi după ce Lökösházy fusese incinerat, cei doi s-au prezentat la notăriţă ca să ceară deschiderea succesiunii, Bălan susţinând că, în afară de ea, "nu mai sunt alţi moştenitori".
După două săptămâni, când veridicitatea testamentului era deja cercetată, Ochiş a suspendat dezbaterea succesiunii, dar nu pentru mult timp, căci Burcă a găsit o soluţie să finalizeze procedura: a angajat un grafolog căruia i-a predat o copie a testamentului şi i-a cerut să analizeze strict semnătura de pe testament. Pe 7 noiembrie, a prezentat Biroului notarial raportul care certifica că iscălitura era a lui Lökösházy, iar o zi mai târziu Ochiş a plusat pe actul de autentificare, consemnând că întreg "testamentul a fost scris, datat şi semnat" de bătrân şi că Ghizela Bălan are "calitate de legatară universală", moştenind întreaga avere.
Ce a urmat? Bălan a început să-şi întabuleze casele, apartamentele şi terenurile lui Lökösházy (foto), care totuşi n-au ajuns să fie vândute doar pentru că, între timp, la solicitarea avocaţilor rudelor, în colile funciare ale proprietăţilor au fost consemnate atât ancheta penală, cât şi procesul civil declanşat pentru anularea testamentului.
Ştia!
Procurorii DNA susţin că Ochiş nu era la prima afacere cu Burcă şi concubina acestuia, căci cei doi au mai avut în întreţinere o bătrână, pe Aurora Buzdugan. La fel ca Lökösházy, aceasta a murit în timp ce se afla în grija lor, fiind tot incinerată, aşa că averea ei le-a revenit tot lor printr-un testament autentificat de aceeaşi notăriţă.
Aceasta, zic anchetatorii, nu se poate prevala de faptul că ar fi fost victima escrocilor: ştia cine e Burcă, ştia "că organele de anchetă îl cercetează pentru omor având ca victimă pe Alexandru Lökösházy", ştia şi că expertiza comandată de Burcă s-a făcut nu pe original, aşa cum cere legea, ci pe o copie, şi ştia, în fine, că a văzut doar semnătura de pe copie, nu şi conţinutul.
În plus, notăriţei ar fi trebuit să-i dea de bănuit şi actul în sine, pentru că îl cunoscuse pe defunct. "Maniera de realizare a scrisului şi lipsa de coerenţă a frazelor ridică dubii evidente pentru orice observator, chiar şi fără pregătire juridică, cu privire la faptul că acest înscris a putut fi redactat de Alexandru Lökösházy, în contextul în care Lucia Ochiş cunoştea că acesta a fost o persoană cu studii superioare", i s-a reproşat notăriţei.
Stop joc!
Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere, Lucia Ochiş a refuzat categoric orice discuţie pe această temă. "Nu am ce discuta", a spus ea, vizibil deranjată de subiectul care, potrivit Statutului notarilor publici, ar putea să-i aducă excluderea din profesie în cazul în care judecătorii vor decide că este vinovată.
Rămâne s-o dovedească, în faţa instanţei, procurorii, care după 5 ani de tergiversări par să-şi fi lămurit acuzele, motiv pentru care i-au şi plasat pe toţi trei inculpaţii sub control judiciar, cu interdicţia de a ieşi din ţară, măsură care, deşi aceştia au atacat-o, a rămas definitivă.
Cât priveşte moartea bătrânului Alexandru Lökösházy, deşi procurorii sunt convinşi de vinovăţia celor doi vânători de averi, fără dovezi palpabile, aceasta va rămâne un mister. După unii, o crimă perfectă...
POCĂIT
Burcă preacuratul
În plină anchetă penală, bănuit de crimă şi escrocherii, Sebastian Burcă îşi caută iertarea divină. În primăvara lui 2022, el s-a pocăit, într-un ritual desfăşurat în Biserica penticostală Lumina din Oradea, înregistrat video.
În februarie 2024, imaginile au fost difuzate de publicaţia Recorder într-un amplu reportaj realizat despre caz, stârnind nemulţumirea reprezentanţilor bisericii, care au şi obţinut, temporar, eliminarea investigaţiei de pe Youtube, pentru încălcarea drepturilor de autor.
Într-un comunicat publicat la acea vreme pe Facebook şi semnat de "Bordul de conducere", Biserica Lumina a invocat că secvenţa botezului a fost preluată de Recorder fără permisiune, dar s-a şi delimitat de faptele lui Burcă. "Noi condamnăm, pe baza Bibliei, orice fel de comportament care atentează la sanctitatea vieţii", transmitea biserica, adăugând că la 4 luni după botez, în iulie 2022, Sebastian Burcă s-a transferat într-o altă biserică.
Ulterior, Youtube şi-a reconsiderat decizia, iar reportajul Recorder "Vânătorii de bătrâni" a redevenit vizibil pe platformă, cu tot cu ritualul de pocăire a escrocului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.