URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2024, 12:15

Biserica penticostală Lumina din Oradea reacționează la dezvăluirile cu „Vânătorul de bătrâni”: A reclamat la YouTube investigația Recorder și susține că protagonistul nu mai e membrul ei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biserica penticostală Lumina din Oradea a reacționat în urma dezvăluirilor făcute de publicația Recorder, cu privire la „Vânătorul de bătrâni”, mai exact despre Sebastian Burcă, bărbatul din Bihor care se apropie de bătrâni singuri și le ia averile, în circumstanțe suspecte. Reprezentanții acesteia au reclamat la YouTube investigația Recorder, astfel că videoul nu mai este disponibil pe platformă, și susțin că Burcă nu mai este membrul bisericii.

Informația privind raportarea filmulețului a fost făcută publică de Recorder miercuri seară, care a repostat investigația pe pagina de Facebook.

„Pentru a doua oară în câteva luni, o investigație Recorder cu sute de mii de vizualizări este eliminată de pe YouTube, din cauza unei reclamații care invocă încălcarea drepturilor de autor. Biserica Lumina a invocat folosirea unor imagini în care Sebastian Burcă, persoana vizată de investigație, este botezat. Investigația a fost ștearsă, deși termenii și condițiile YouTube permit folosirea imaginilor din surse externe pentru crearea de conținut jurnalistic. Am contestat decizia și ne așteptăm ca investigația să fie din nou disponibilă pe YouTube în cel mai scurt timp”, a anunțat Recorder.

Fără să facă vreo referire la motivul pentru care a reclamat conținutul investigației, și Biserica Lumina a publicat pe Facebook un comunicat, semnat de „Bordul de conducere”.

Informarea precizează că „actul botezului se administrează unor persoane aflate la vârsta maturității, pe baza unei declarații personale de credință și viață schimbată” și lasă să se înțeleagă că ar fi străină de activitățile celui botezat: „Biserica acționează în măsura în care cunoaște istoricul vieții celor care se botează și îi încurajează, conform Scripturii, să fie sinceri în mărturisirea propriei convertiri”.

„În legătură cu persoana menționată. Botezul la care se face referire în reportaj a avut loc în data de 27.03.2022, iar persoana în cauză nu mai este membră a bisericii noastre, în prezent. În luna iulie 2022, aceasta și-a exprimat dorința de a fi transferată într-o altă biserică. În legătură cu faptele menționate. Noi condamnăm, pe baza Bibliei, orice fel de  comportament care atentează la sanctitatea vieții și suntem angajați în acțiuni care dovedesc iubirea aproapelui și slujirea celor vulnerabili”, se mai scrie în comunicat.

Biserica Lumina face referire la faptul că în reportajul Recorder a prezentat, între altele, o înregistrare video cu „botezul” lui Sebastian Burcă, în 2021 (video jos, începând cu minutul 48.06). „Vreau să fiu o persoană născută din nou prin credinţa mea. Am o vârstă, vreau să-mi schimb viaţa şi să împlinesc cuvântul lui Dumnezeu", și-a explicat Burcă motivul convertirii. 

Așa cum BIHOREANUL a arătat, în investigația Recorder apar vecini și prieteni a doi bătrâni din Oradea, Aurora Buzdugan și Alexandru Lökösházy, care povestesc cum protagonistul, Sebastian Burcă, s-a apropiat de aceștia și, în diferite perioade de timp, i-a dus la casa lui din Mihai Bravu, unde au și decedat la scurt timp. Amândoi au fost incinerați apoi, bărbatul susținând că asta și-au dorit. 

În cazul expertului auto Alexandru Lökösházy - caz prezentat pe larg și de BIHOREANUL -, sunt deschise două dosare, unul de moarte suspectă (la Parchetul Curții de Apel Oradea) și altul de însușire frauduloasă a averii (DNA Oradea), dar fără a fi găsit vreun vinovat până acum. 

Concubina lui Burcă, Ghizela Bălan, este urmărită penal în stare de libertate pentru uz de fals, căci Lökösházy i-ar fi lăsat ei averea însemnată, printr-un testament despre care expertizele arată că n-a fost scris de bătrân.

Cât despre Sebastian Burcă, acesta nu este vizat în acest moment de nicio anchetă, căci cercetările din dosarul Lökösházy sunt şi azi doar "in rem" în cazul omorului, iar dosarul pentru moartea bătrânei Aurora Buzdugan şi preluarea averii acesteia nu prezintă interes pentru autorităţile judiciare, subliniază Recorder.

UPDATE: Precizări legate de reclamația la YouTube

Printr-un nou comunicat, publicat joi seară pe pagina de Facebook, Biserica Lumina a făcut precizări legate de motivul pentru care a reclamat la YouTube investigația Recorder.

„Secvența video a botezului a fost preluată de pe platforma online a bisericii fără nicio consultare prealabilă a reprezentanților acesteia, fiind folosită contrar destinației sale și inducând o asociere neîntemeiată între faptele anchetate și biserică”, se arată în informare, cu toate că materialul nu făcea nicio asociere între Sebastian Burcă și această biserică.

„Biserica Lumina nu încearcă să împiedice nicio investigație penală sau jurnalistică ce ar putea conduce la aflarea adevărului și la condamnarea persoanelor vinovate în cazul anchetat, ci urmărește să fie explicit disociată de faptele și persoanele prezentate în reportaj. Reiterăm faptul că valorile noastre sunt sanctitatea vieții, iubirea aproapelui și slujirea celor vulnerabili”, a mai susținut în comunicat Bordul de conducere al Bisericii Penticostale Lumina.

Vezi mai jos investigația Recorder!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lucifer
Multi il imagineaza pe Dracul ca o fiinta cu coarne, copite si urit mirositor. Lucifer a fost un inger de lumina, one of the best. Misiunea si ambitia lui este sa-i demonstreze lui Dumnezeu ca creatia Sa, Omul , are probleme de design. D-zeu a acceptat provocarea, multumindu-se doar cu cei care vor rezista ispitelor lui Lucifer. (Povestea lui Iov, fa orice cu el, dar de viata lui sa nu te atingi). Arma fundamentala pentru ispitirea si caderea omului este inselaciunea. Deceive in engleza. A insela, a induce in eroare, a amagi. In vremurile noastre , reteta functioneaza perfect: omului i se ofera totul, faima, putere, bani, bunastare, influenta, placere...pentru astea, semneaza orice contract, blindly. Moralitatea nu mai reprezinta nimic, onoarea, devotiunea, sacrificiul, smerenia au devenit vorbe fara continut. Reforma protestanta a lui Luther ar fi putut fi o forma de iluminare, din pacate in 2-300 de ani a dat chix, mai zgomotos decit bisericile traditionale. Pentru ca infatuarea a fost mai mare, si caderea va fi pe masura. Lucifer a lucrat magistral. Precum in filmul antologic, Avocatul diavolului: "Vanity, that's my favourite sin".
Postat 16 Februarie 2024, 00:39 de excalibur
Faptul ca au reclamat zice multe despre valorile lor ca biserica....
Draga Biserica Lumina Oradea, initial ati publicat un comunicat bine formulat pe pagina voastra de FB, dar oare de ce ati reclamat reportajul la Youtube? Luati cumva apararea unui criminal in serie? Doar pt niste imagini din biserica voastra unde a aparut si el... Sau poate aveti o legatura mai complexa cu el defapt... Faptul ca ati reclamat si reportajul nu e disponibil momentan, zice multe despre voi. RUSINE!
Postat 15 Februarie 2024, 23:14 de cristianteofil
Mulți infractori...
... încearcă să treacă în CV diferite fapte și acțiuni sociale și religioase cu scopul de a da bine in fața justiției la un moment dat. Cei mai inteligenți acționează preventiv și clădesc in paralel o imagine socială cât mai onestă. Realitatea acestei situații trebuie probată de procuror cu dovezi. Dovezile trebuie să fie cele care dictează și nu imaginea. Poate să fie și varianta că oameni mustrați de cugetul lor ar vrea să se împace și cu Dumnezeu cumva, cumva dar nu știu cum. Ori împăcarea presupune o pocăință reală și nu una doar de pe buze sau doar pentru afiș. Zacheu a dat de 4 ori înapoi celor pe care i-a furat. Poate fi un început. Măcar să dea 100%. Că oricum nu dă din munca lui. După asta putem sta de vorbă. Biserica n-are de multe ori nici o vină. Biserica nu e o firmă de detectivi. Oamenii chiar dacă îi mint pe slujitori nu-l pot minți pe Dumnezeu.
Postat 15 Februarie 2024, 21:37 de georgemarian
asta probabil ca a tinut prea mult profit ptr el
ca si in cazul traficantilor de droguri,e la fel si in cazul acestui individ,adica:dai partea leului,Leului(ce-i al Cezarului...)si tace iti gura,nu etalezi bolizi de lux,excursii pe insule unde se practica pedofiilia ,ai o viata deasupra "pulimii.cand ai arogante ca si in cazul pustan jr,atunci esti eliminat.a se vedea pantisoaia,tot sectanta,ea tace si face cand vine vorba de donat organe....ea nu e prin instante.
Postat 15 Februarie 2024, 18:18 de florea
Ehe, am mai auzit noi din astea.
Faptul ca au reclamat clipul spune multe. I special despre dorinta de a corija defectele bisericii. Ca si cum AUR s-ar fi ofticat ca se face reportaj despre 'activitatea' lui Lasca pe care aur l-au facut politician si ni l-au bagat pe gat. Una e sa mentionezi ca ai rezolvat problema, l-ai dat pe individ afara si cu totul altceva sa reclami la platforma sa opreasca clipul. Sa aveti lumina!
Postat 15 Februarie 2024, 14:18 de nihil
botezul criminalului in serie
Nu am inteles. Biserica e suparata ca a botezat un criminal in serie sau ca acel criminal s-a mutat la alta biserica?
Postat 15 Februarie 2024, 13:04 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON