URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
29 Octombrie 2020, 07:58

Anchetă "deshumată": S-a redeschis ancheta în cazul morţii suspecte a bătrânului expert auto Lökösházy

Anchetă 'deshumată': S-a redeschis ancheta în cazul morţii suspecte a bătrânului expert auto Lökösházy TESTAMENT LA DOUĂ MÂINI. Reputatul expert auto Alexandru Lökösházy (foto) era celebru pentru scrisul său caligrafic, citeţ şi fără greşeli ortografice. Testamentul, însă, spun experţii, a fost scris de el doar în partea în care şi-a notat numele. Restul documentului, scris cu litere de tipar, este "mai mult o plastografie", realizată de o persoană "cu abilităţi reduse de scriere". Pe româneşte, de una fără multă şcoală...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omor calificat. Aceasta este acuza pentru care, zilele trecute, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au reluat anchetarea morţii cunoscutului expert auto orădean Alexandru Lökösházy.

Octogenarul a încetat din viaţă în condiţii misterioase vara trecută, fiind găsit de poliţişti într-o urnă, în casa unui individ care pretindea că îl luase în întreţinere. Bătrânul îi lăsase iubitei respectivului întreaga avere, printr-un testament bizar, ce "mirosea" a făcătură chiar şi pentru neavizaţi, dar pe care criminaliştii Poliţiei Bihor l-au considerat valabil.

Fără un cadavru, fără martori care să fi văzut că bătrânul a fost victima unei agresiuni, cercetările au ajuns pe linie moartă. Şi întreaga poveste ar fi fost probabil îngropată, dacă o familie din Canada, singurele rude ale defunctului, nu ar fi cerut şi părerea unui alt expert despre ciudatul document. Răspunsul a venit tocmai când procurorul de caz dispunea clasarea dosarului...

O vacanţă fatală…

Povestea lui Alexandru Lökösházy a fost prezentată de BIHOREANUL toamna trecută. În vârstă de 87 de ani, bătrânul era un respectat expert auto autorizat care locuia singur, într-un apartament de pe Splaiul Crişanei. Era în putere, spun toţi cei care l-au cunoscut, cu problemele obişnuite ale bătrâneţii, dar care nu-l opreau să se plimbe zilnic la orele prânzului prin oraş, să-şi viziteze şi chiar să-şi ajute cu sfaturi foştii colaboratori.

Totul, până pe 16 august 2019, când Lökösházy s-a împachetat şi a plecat de acasă. Fusese invitat pe Valea Brătcuţei, în casa de vacanţă a unui bărbat cu care negocia de câteva luni un schimb de terenuri, le-a spus vecinilor.

Sunat de cunoscuţi, bătrânul a răspuns la telefon doar în prima zi a sejurului la munte, după care nu a mai putut fi găsit. După o săptămână, unul dintre amicii săi a mers chiar pe Valea Brătcuţei, să-l caute, intrând şi la Postul de Poliţie din zonă, ca să întrebe de gazdă, să-i afle adresa. Surpriză, însă: bărbatul respectiv, Sebastian B., nu avea aici nicio proprietate acolo, motiv pentru care, alertat, vizitatorul a cerut imediat ajutorul poliţiştilor.

În întreţinere

Cazul a fost înregistrat iniţial ca o dispariţie, însă doar pentru o scurtă vreme, căci, verificând baza de date a Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, poliţiştii au aflat că bătrânul decedase pe 31 august. Dar nu pe Valea Brătcuţei, ci în... Mihai Bravu.

Şi asta nu era tot, după cum aveau să descopere oamenii legii, căci nu aveau nici măcar un cadavru, corpul neînsufleţit al lui Lökösházy fiind incinerat pe 2 septembrie şi păstrat într-o urnă în casa bărbatului cu care plecase de acasă.

Individul în vârstă de 38 ani avea un teanc de acte medicale ce atestau că bătrânul avusese mai multe afecţiuni, un contract de întreţinere încheiat cu el, dar şi un testament olograf, datat 22 august, scris parţial de mână, parţial cu litere de tipar, prin care iubita lui Sebastian B., Mihaela B., devenea, în caz de deces, beneficiara întregii averi a bătrânului.

De altfel, cei doi s-au şi grăbit să revendice şi să scoată la vânzare proprietăţile lui Lökösházy: două apartamente şi mai multe terenuri din Oradea, o casă în Beiuş, maşini, precum şi peste 80.000 euro strânşi de fostul expert auto în conturi bancare. Ghinionul lor a fost că, între timp, cunoştinţele bătrânului i-au găsit acestuia rude în viaţă, o familie din Canada, care au angajat doi avocaţi, pe Lucian Negruţiu şi Racz Ferencz, pentru a pune capăt sinistrei şarade: primul să-i reprezinte ca părţi civile în dosarul penal de omor, iar al doilea să deschidă procese civile pentru anularea testamentului şi salvarea averii.

Un fals! 

Ancheta a pornit în forţă. Procurorii au efectuat mai multe percheziţii, "moştenitorii" din Mihai Bravu au fost audiaţi, dar fără să li se aducă vreo acuzaţie, chit că între timp investigatorii au aflat despre ei că nu erau la prima afacere de acest gen: Sebastian B. şi Mihaela B. mai avuseseră în întreţinere o bătrână care, la fel ca şi Lökösházy, murise în timp ce se afla în grija lor, fiind tot incinerată.

În plus, în cazul octogenarului, existau şi alte întrebări fără răspuns. De ce s-ar fi lăsat expertul pe mâna unui străin când se simţea bine şi avea destui prieteni şi vecini care să-i poarte de grijă? Şi de ce a fost incinerat, câtă vreme toţi apropiaţii ştiau că era catolic şi că îşi amenajase un cavou, făcând toate pregătirile în caz de deces?

Cercetările au fost date peste cap, însă, de raportul criminalistic în cazul testamenului, care a indicat că ar fi fost întocmit de bătrân, motiv pentru care, fără nicio altă probă a crimei, în luna august a acestui an anchetatorii au decis să închidă cazul.

Doar că, între timp, avocatul Lucian Negruţiu (foto) a cerut şi o expertiză a Institutului Medico-Legal din Timişoara. "Mie nici nu mi-a fost comunicată soluţia de clasare, prim-procurorul a infirmat-o înainte să fie trimisă, după ce a văzut raportul de expertiză de la Timişoara", a declarat BIHOREANULUI avocatul Negruţiu.

Nu-i scrisul lui!

Verificările făcute de expertul criminalist Cosmin Ştefan Ivan arată ceea ce toţi cunoscuţii lui Alexandru Lökösházy bănuiau: documentul prin care-şi lăsa averea unei femei necunoscute nu a fost scris de el!

Expertul a analizat până la cel mai mic amănunt întregul testament, literă cu literă, comparându-le cu documente oficiale scrise de bătrân, dar şi cu bileţele pe care le-a lăsat în diverse ocazii unor cunoscuţi. Verdictul? Lökösházy şi-a scris doar numele, prenumele şi adresa, pe un act care, în opinia expertului, s-a vrut cu totul altceva, nicidecum un testament, aşa cum a fost intitulat.

De fapt, titlul "a fost ulterior scris", nu de bătrân, ci de altă persoană, aceeaşi care a şi completat testamentul. Respectiva parte, spune tot Ivan, are erori gramaticale şi de scriere evidente, care nu ar putea fi "atribuite unei persoane cu abilităţi intelectuale şi scripturale evoluate, nici chiar dacă persoana ar fi în suferinţă fizică sau emoţională". Adică, nicidecum lui Alexandru Lökösházy...

Memoriu pentru adevăr

Cert e că pe 23 septembrie, cu noile probe în mână, prim-procurorul Parchetului Bihor a solicitat şi obţinut de la Tribunalul Bihor avizul pentru reluarea anchetei. Iar dacă în prima fază cercetările au pornit pentru acuzaţia de ucidere din culpă, acum ancheta se desfăşoară pentru omor calificat. Deocamdată tot doar in rem, anchetatorii evitând, încă, să formuleze acuze faţă de vreo persoană.

"Eu am înaintat un memoriu, chiar săptămâna trecută, prin care am solicitat să se ia măsuri asiguratorii, să se extindă cercetările şi faţă de alte fapte, cum ar fi abuzul în serviciu prin participaţie improprie, aceasta din urmă cu privire la notarul care a vizat acel testament după începerea anchetei şi le-a permis unor persoane să aibă acces la averea defunctului fără drept", mai spune avocatul Negruţiu.

Dacă procurorii o vor face rămâne de văzut. Până atunci, moartea bătrânului Lökösházy continuă să rămână un mister. După unii, o crimă perfectă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu i scrisul d-lui Lökösházy
Nici vorbă sa fie scrisul expertului, l am cunoscut personal , am avut o relație bună cu dânsul, avea un bărbat care mai venea si se interesa de soarta lui dar cu toate acestea acesta susținea că toata averea lui o va lasa statului. Avea terenurile pe str. Făcliei care valora câteva sute de mi de euro fiind vorba de vreo 2 hectare si ceva plus apartamentul de pe Splai de care zicea ca le va lasa statului. Își dorea ca banii să meargă spre casele de copii.Apartamentul era plin cu acte si ziare , un om care a muncit până în ultima clipă si era de mare omoare . Ținea la lucrurile lui si era mândru de ce agonisise inclusiv de golful 1 care il avea de o viață. Din pacate a dat peste oameni de joasă speță si s a intamplat ce s a intamplat. Eu personal nu cred ca bătrânul ar fi lăsat cuiva averea. Cu siguranță hârtia care era semnată de el ar fi fost una din sutele de coli ministeriale aflate în lucru in apartamentul lui. Faptasul a completat scrisul pe o pagina gata semnată de acesta , parerea mea...speram ca justitia sa si faca bine datoria pt acest om.
Postat 29 Octombrie 2020, 20:20 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0535 RON
  • 1 EUR = 4.8747 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON