URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2023, 08:00

Crime îngropate! Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: medici chemaţi să constate decesul unor persoane transformă sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale”

Crime îngropate! Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: medici chemaţi să constate decesul unor persoane transformă sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale” INFARCT... CU TOPOR. O femeie ucisă de nepotul ei a fost îngropată având în certificatul constatator al decesului diagnosticul „infarct miocardic”. Adevărul a ieşit la iveală abia după ce criminalul a zdrobit capul propriului tată cu un ciocan şi, în timpul audierilor, a recunoscut şi prima faptă, iar anchetatorii au exhumat şi au expertizat şi cadavrul mătuşii sale. Medicul care a emis actul nu a fost niciodată cercetat pentru fals...
Crime îngropate! Descoperire scandaloasă a BIHOREANULUI: medici chemaţi să constate decesul unor persoane transformă sinucideri, accidente şi omoruri în „morţi naturale” SUB PĂMÂNT SRL. „Băieţii deştepţi” din firmele de pompe funebre au pregătite sicrie, aranjamente florale, transport, pomană şi chiar medici care să facă actele pentru ca morţii să fie îngropați cât mai iute. Adesea chiar şi fără să vadă „pacientul”...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai de fisc şi de moarte nu scapă nimeni. Iar decesul persoanelor dragi, pe cât sunt de dureroase pentru familii, pe atât sunt de profitabile pentru firmele de pompe funebre, care oferă servicii "all-inclusive", chiar şi un medic care să întocmească certificatul constatator al decesului dacă moartea s-a produs la domiciliu. 

Unii, însă, întocmesc actul fără să examineze decedatul, stabilind cauza morţii din pix. S-a întâmplat de mai multe ori, a aflat BIHOREANUL, chiar şi în situaţii grave, când un infarct înscris în certificatul de deces s-a dovedit, în realitate, sinucidere, accident ori chiar crimă...

Deces cu examinare

Potrivit Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi Ordinului 1134/2000 privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, decesul unei persoane poate fi constatat de orice medic cu drept de liberă practică, după examinarea cadavrului.

Medicul e obligat să verifice dacă există semne vitale cum sunt pulsul, respiraţia sau bătăile inimii ori dacă s-au instalat cele ale morţii (lividitate cadaverică, rigiditate, răcire, deshidratare). Dacă există cel puţin un semn al morţii, medicul confirmă decesul şi notează data, ora şi cauza. Dacă însă are dubii legate de motiv, e obligat să refuze eliberarea certificatului şi să anunţe Poliţia.

Colaborare cu beneficii

În general, medicii de familie se ocupă de procedură pentru persoanele din evidenţele lor, la solicitarea familiilor acestora, în timpul programului. În afara acestuia şi în zilele nelucrătoare nu au obligaţia să se deplaseze la domiciliu, ca atare aparţinătorii pot apela la o firmă de pompe funebre.

"Mi-a murit un prieten, a făcut stop cardiac. Au venit cei de la SMURD, dar n-au reuşit să-l resusciteze. La nici 10 minute după ce au plecat, a şi bătut la uşă unul de la o firmă de pompe funebre. Ştia că nu a fost eliberat actul, dar mi-a spus că nu-i nicio problemă, au ei medic", a povestit BIHOREANULUI un orădean.  

Aceste firme au contracte de prestări servicii cu mai mulţi medici, după cum a dezvăluit, sub protecţia anonLiciniu Venterimatului, angajatul unei societăţi de profil din Oradea. "Fiecare are 2-3 medici, pentru că majoritatea lucrează în ture, poate au concedii. Sunt mulţi şi de la Ambulanţă. Medicii sunt plătiţi între 100 şi 200 lei pe caz şi îşi încasează banii la sfârşit de lună", spune sursa. 

Informaţia e confirmată şi de şeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Liciniu Venter (foto). "Da, sunt colegi care au PFA şi colaborează cu astfel de firme. Am avut discuţii, le-am cerut să înceteze, dar nu ştiu câţi s-au conformat", afirmă şeful SAJ Bihor.

Infarct cu topor

Camelia BuhasMai grav e că unii semnează certificatele chiar dacă împrejurările morţii nu sunt clare, spune şefa Serviciului de Medicină Legală (SML) Bihor, Camelia Buhaş (foto). "Aceşti medici nu au acces la fişa medicală, nu dezbracă şi nu examinează persoana, unii nici nu ies din cabinet. S-a întâmplat ca în certificat să fie specificat infarct miocardic, dar în realitate persoana a murit din alte cauze, s-a sinucis, a avut un accident sau a fost ucisă cu lovituri de topor", zice şefa SML Bihor.

Corectitudinea menţiunilor din certificate poate fi stabilită doar dacă aparţinătorii nemulţumiţi sesizează organele de cercetare penală. În aceste situaţii, procurorii solicită SML o expertiză şi dispun exhumarea. "Au fost cel puţin două cauze grave de care ştiu eu, în care s-a dispus exhumarea", confirmă şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Vălean.

Crimă ascunsă

Unul a fost în comuna Popeşti, în 1998, fapta fiind comisă de Gheorghe Bănică, fiul unui dascăl, bolnav psihic ţinut fără tratament de părinţii care se ruşinau cu boala lui. Bărbatul, atunci în vârstă de 25 ani, a incendiat o casă, a încercat apoi să înjunghie o persoană în autobuz, după care şi-a ucis mătuşa, lovind-o în cap cu un topor.

Crima nu a fost descoperită imediat, căci tatăl tânărului a ascuns fapta. Împreună cu familia, a îmbrăcat victima în haine curate şi a aşezat-o în curte, într-un sicriu, acoperindu-i capul cu un batic, şi a anunţat doar mai târziu medicul din zonă, căruia i-a spus că femeia suferise un atac de cord. Iar doctorul, pentru că familia era una "bună", nu i-a mai verificat spusele, eliberând certificatul de deces cu menţiunea "infarct miocardic".

Două luni mai târziu, enervat că tatăl îl ţinea în casă, Bănică i-a zdrobit capul cu un ciocan. Bătrânul a ajuns la spital, unde a murit după câteva zile, iar fiul criminal a fost reţinut şi dus la interogatoriu. În faţa anchetatorilor s-a declarat "fiul lui Dumnezeu, trimis cu misiunea să absolve lumea de păcat", şi a recunoscut ambele crime, zicând că a făcut "un lucru bun". 

Şocaţi, anchetatorii au dispus deshumarea şi expertizarea cadavrului bătrânei, iar autopsia a confirmat că fusese ucisă. Totuşi, Bănică nu a fost judecat. Diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, a fost declarat cu discernământul pierdut şi a ajuns la Spitalul de maximă siguranţă din Ştei, unde se află şi acum. Între timp, a mai comis o crimă şi acolo, omorându-şi un coleg de cameră!

Sinucideri "naturale"

Gabriel MihalacheGreşeala medicului din Popeşti nu e un caz izolat. În 2012, şeful de atunci al SML Bihor, Gabriel Mihalache (foto), informa Direcţia de Sănătate Publică Bihor despre zeci de certificate de deces eliberate ilegal, unele mascând sinucideri, în Borş, Valea lui Mihai şi Salonta, aşezări "unde sinuciderile prin spânzurare sunt frecvente". Altele erau accidente casnice - electrocutări, traume prin utilizarea unor unelte sau instalaţii - ori cauzate de utilaje agricole, hipotermie sau înec, în zonele Vaşcău, Nucet, Aleşd. 

"Vă rog să emiteţi o scrisoare metodologică către toţi medicii de familie din judeţ care, eventual, să îşi asume sub semnătură că vor respecta obligativitatea de a nu elibera certificate de deces în situaţia morţilor suspecte", cerea dr. Mihalache.

Cazul Lökösházy

Alexandru LökösházyProbleme au fost generate şi de parteneriatul dintre firmele de pompe funebre şi "medicii constatatori". Aşa s-a ajuns, de pildă, la cazul expertului auto orădean Alexandru Lökösházy (foto), mort la 87 ani în condiţii misterioase, în vara lui 2019. Pe 16 august le spusese vecinilor că merge într-o vacanţă cu Sebastian Burcă, un bărbat pe care îl abia cunoscuse, şi care l-ar fi invitat pe Valea Brătcuţei. Pentru că nu s-a întors acasă şi n-a mai răspuns la telefon, apropiaţii au pornit în căutarea lui şi l-au dat dispărut. 

A fost găsit de poliţiştiîntr-o urnă, după două săptămâni, în casa lui Burcă din satul Mihai Bravu. Acesta pretindea că îl luase în întreţinere pe octogenarul care a murit subit, fluturând un certificat de deces emis de un endocrinolog din Salonta, colaborator al unei firme de pompe funebre, ce atesta că Lökösházy ar fi murit de infarct. Nu înainte, însă, de a-i lăsa iubitei lui Burcă întreaga avere, printr-un testament ce "mirosea" a făcătură!

Cercetările în acest caz sunt încă în derulare, iar anchetatorii au cerut şi expertizarea certificatului constatator, pentru a stabili dacă diagnosticul consemnat putea interveni pe fondul afecţiunilor de care suferea bătrânul. Rezultatul nu a fost concludent. Având în vedere vârsta înaintată a lui Lökösházy, era oarecum de aşteptat să-l lase inima. Aşa că fără un cadavru, fără martori care să fi văzut că bătrânul a fost victima unei agresiuni, investigaţiile par sortite eşecului...

"Moarta" înviată

Un alt caz şocant, rămas în memoria publică, este cel al unei femei de 76 ani din Beznea, care pe 20 noiembrie 2020 a ajuns la spital, în comă profundă şi în hipotermie avansată, după ce poliţistul care a găsit-o căzută în casă cu o zi mai devreme şi nu i-a simţit pulsul a stabilit de la sine putere că a decedat, sunându-l pe medicul de familie, să vină să-i constate decesul. 

Medicul i-a spus că va trece mai târziu, aşa că poliţistul a plecat, lăsând-o pe femeie să zacă în casa neîncălzită, anunţându-i rudele şi vecinii s-o pregătească de înmormântare. Doctorul n-a mai venit deloc în acea zi, iar rudele au ajuns în dimineaţa următoare, trăind un şoc: femeia s-a "trezit din morţi" când au ridicat-o ca să o aşeze în sicriu, în aşteptarea certificatului de deces. 

Dusă la spital, bătrâna şi-a revenit pentru puţin timp, dar după o săptămână inima i s-a oprit şi nu a putut fi resuscitată. În urma macabrului incident, poliţiştii din Aleşd au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, cazul fiind preluat de Parchetul Curţii de Apel Oradea, unde, în vara lui 2021, a fost clasat.

Niciun vinovat 

"Înscrierea unui diagnostic pe un certificat constatator trebuie să aibă o bază ştiinţifică, presupune responsabilitate din partea celui care îl completează. Este nepotrivit ca astfel de acte să fie emise de medici fără nicio legătură cu medicina legCarmen Pantisală, dar legea nu prevede nicio interdicţie", spune şefa SML Bihor, Camelia Buhaş, care, în februarie 2022, după cazul Lökösházy, a notificat din nou Cabinetele Medicale Individuale din judeţ asupra obligaţiilor pe care le au în cazul constatărilor deceselor, de astă dată prin intermediul Colegiului Medicilor Bihor.

"Scopul e să-i conştientizăm pe colegi să respecte toţi paşii procedurii, să nu greşească, pentru că există astfel de consecinţe grave", spune şi preşedinta Colegiului, dr. Carmen Pantiş (foto).

Atât că, după cum a constatat BIHOREANUL, până acum niciunul dintre medicii care au completat certificate după ureche nu a ajuns măcar anchetat, darămite tras la răspundere. Iar între timp, cum moartea nu aşteaptă, trăiesc bine-mersi, în cârdăşie cu "cartelurile funebre"...


LA PLĂCINTE, ÎNAINTE!
"Grevă" în pandemie

Deşi după declanşarea pandemiei de Covid afacerile firmelor de pompe funebre au înflorit, medicii cu care acestea colaborau nu au mai fost atât de săritori, refuzând să mai examineze persoanele decedate la domiciliu cu suspiciuni de infecţie.

Ca să scape de obligaţie, le-au decretat "morţi suspecte" şi, ca atare, pentru a obţine certificatele de constatare a decesului, familiile au luat cu asalt Medicina Legală. "Practic, pentru fiecare decedat de Covid, anunţau Poliţia pe motiv de moarte suspectă. Defuncţii erau aduşi la Spitalul Municipal sau la sediul nostru pentru autopsiere. Am fost singurii care am efectuat autopsii în cazuri de Covid", spune şefa SML Bihor.

Ca atare, în martie 2021, legiştii au solicitat, din nou, sprijinul DSP Bihor, de astă dată ca să le comunice medicilor din judeţ să-şi facă treaba. "Pacienţii decedaţi doar din cauza infecţiei nu reprezintă cazuri medico-legale, medicul de familie trebuind în aceste cazuri să elibereze certificatul constatator indiferent de vârsta persoanei decedate", explica adresa.

A fost degeaba, spune Camelia Buhaş, căci frica de Covid a fost mai puternică decât foamea de bani. "Dar de cum s-a terminat pandemia, au luat-o de la capăt", afirmă aceasta.



SUB PĂMÂNT SRL. „Băieţii deştepţi” din firmele de pompe funebre au pregătite sicrie, aranjamente florale, transport, pomană şi chiar medici care să facă actele pentru ca morţii să fie îngropați cât mai iute. Adesea chiar şi fără să vadă „pacientul”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
În curtea lor totul e în regulă?
Chiar în curtea instituției cu pricina s-au făcut multe nelegiuiri și nimeni nu ia luat la rost, constatări și clasări nn., pentru diferite fapte, cu certitudine sunt cetățeni destui care au fost neîndreptățiți de IML.
Postat 19 Februarie 2023, 23:15 de Morometul
Ar treibui sa vă uitați și în propria curte....
Madam B..... ar trebui văzut urmărit și felul în care se eliberează certificatele medico legale pentru de curând am avut un caz care ma pus mult pe gânduri așa că mare atenție n-ar strica sa verificati și în propria curte..... Daca nu cumva pentru o mică sau mai mare atenție angajați dumneavoastră pun verdicte cel puțin ciudate!
Postat 15 Februarie 2023, 08:20 de sss
Crime ingropate....
Groaznic..... Cat de delasatori sunt medicii.......si complici.....
Postat 14 Februarie 2023, 11:38 de cosmin5z
România, trezește-te!!!
Mai nou vad săptămânal cate un reportaj cu și despre aceste specii de oameni ca sa zic asa, numiți " doctori". Doctorii au salarii de 200-300 milioane/ luna din spitale publice, sunt angajați și la cabinete particulare unde sunt chemați mai nou pacienții și pe lângă toate astea iau bani de la bolnavi zi de zi. Aroganța și nesimțirea de care dau dovada este incredibila! Și toți cei care sunt în măsură să facă ceva în privința lor si nu fac sunt la fel de vinovati ca și ei!!! Rușine sa va fie! În perioada pandemiei au făcut greva și au forțat mâna statului sa le mărească salariile! Sunt pur și simpluuuu scârbit de ce citesc și sunt pur și simplu scârbit de ce vad la televizor despre acesti doctori. P.S. Îmi cer scuze adevăraților doctori care își fac meseria asa cum trebuie...doctori pe care ii compătimesc ca au ajuns sa fie comparați și sa lucreze în aceleași locuri cu astfel de gunoaie!!! În rest, multa sănătate...și vorba aia " doar pe mana doctorilor sa nu ajungeți "
Postat 14 Februarie 2023, 11:13 de Alex07
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON