URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2024, 07:57

Tragedie uitată: Ancheta unui grav accident de muncă produs în Bihor trenează de aproape un an

Tragedie uitată: Ancheta unui grav accident de muncă produs în Bihor trenează de aproape un an FAMILIE CIUNTITĂ. Cu leziuni cerebrale severe, fără o parte din craniu şi un ochi, Liviu Cristea (foto dreapta) a rămas doar o umbră a bărbatului care îşi întreţinea singur familia. „De 11 luni e în aceeaşi stare şi nimeni nu ne poate spune ce va urma”, spune soția lui, Ana Maria Cristea (foto centru)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anchetarea unui grav accident de muncă produs la o exploatare minieră din Budoi, unde un bărbat care lucra la negru a rămas fără o parte din craniu, este tergiversată de ITM și Poliție. BIHOREANUL a descoperit că investigația penală zace de aproape un an „în stare vegetativă”, la fel ca victima accidentului, iar Ministerul Muncii a ordonat refacerea cercetărilor fușerite de ITM Bihor.

De aproape un an, un bărbat din Voivozi zace în comă la Spitalul Județean din Oradea, după ce a fost lovit năprasnic în cap de roata unui utilaj în curtea unei exploatări miniere din satul Budoi, comuna Popești. Liviu Cristea supraviețuiește pe un pat al secției de Terapie Intensivă, intubat, aproape fără nicio speranţă că va fi cândva bine, fiind parțial decalotat, cu un ochi lipsă și leziuni cerebrale grave.

Cine e responsabil pentru accident nu s-a stabilit nici până azi, căci dosarul penal deschis de poliţiştii din Marghita pentru vătămare corporală este în continuare fără suspecți și fără concluzii măcar din partea ITM Bihor. Motivul? Inspectorii de muncă s-au limitat să îi aplice amenzi proprietarului minei şi au decretat că victima ar fi fost un simplu vizitator, deşi familia şi consătenii susţin că în realitate muncea la negru. Motiv pentru care Inspecţia Muncii a și dispus refacerea de la zero a investigaţiilor.

Loviți în explozie

Cumplitul accident s-a produs pe 23 noiembrie 2023, în jurul orei 15, în perimetrul unei exploatări de lignit din Valea Budoiului deţinute de firma Aghear Trans. Un muncitor, Ioan Calman, primise de la patron sarcina să umfle o roată demontată de pe un utilaj. Nu avea echipament special de protecţie şi lucra cu un furtun pentru aer comprimat conectat la un compresor acționat de motorul unui camion, fără un manometru care să măsoare presiunea astfel încât să o țină la nivelul recomandat de producători.

În absenţa manometrului, în anvelopă a intrat mult prea mult aer şi a explodat, iar inelul de siguranţă şi inelul lateral al jantei s-au desprins, izbindu-l în plin atât pe muncitorul care umfla roata, cât şi pe un bărbat aflat la câțiva metri de el, Liviu Cristea. Despre acesta, când a sunat la 112, administratorul firmei, Florian Costolaşu, a pretins că era „un vizitator”.

Cei doi răniţi au fost preluaţi de elicopterul SMURD şi duși la Spitalul Judeţean din Oradea. Aici, medicii au constatat că Ioan Calman a scăpat cu traumatisme uşoare, fiind externat după aproape o săptămână. Cristea, însă, era în comă, având un ochi și o parte din craniu zdrobite. După ce a fost operat, a fost transferat la Terapie Intensivă, unde se află şi azi. Suferă de hidrocefalie comunicantă, insuficiență respiratorie acută, traumatism cranio-cerebral sever, pneumonie, diselectrolitemie și altele - hepatopatie, anemie și comițialitate secundară.

Amenzi şi avertismente

Patronul Aghear Trans a raportat evenimentul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, ca accident de muncă, însă anchetele nu s-au finalizat nici până în prezent.

Potrivit unui prim raport al ITM, redactat anul acesta pe 18 ianuarie, în trecut Cristea a avut statutul de angajat al firmei, dar la data accidentului era în incintă doar în vizită. De altfel, mergea des acolo, potrivit raportului „pentru a cumpăra cărbuni şi a colecta masă lemnoasă”.

Inspectorii au opinat că bărbatul a fost accidentat fiindcă firma nu avea căi de acces marcate și o zonă specială pentru vizitatori, iar Cristea a intrat într-o „zonă de pericol”, fără să fi fost avertizat „cu privire la riscurile” la care se expunea.

De asemenea, firma nu avea un plan de prevenire a accidentelor şi nici echipamente de protecţie pentru muncitorii necalificaţi, cum era şi Calman, cel care a umflat roata. Prin urmare, patronul a scăpat ieftin, toate abaterile fiind doar contravenţii, sancţionate cu 5 avertismente și 2 amenzi de câte 8.000 lei.

Deși au stabilit că lipsa măsurilor de securitate a lăsat un om infirm pe viaţă, inspectorii ITM au conchis că în cazul ambelor victime „evenimentul se încadrează ca accident care produce incapacitate temporară de muncă”, așa că nu au pus problema vreunei infracţiuni. „Eventualele propuneri de cercetare penală vor fi formulate de către organele abilitate, conform legii”, scrie în raportul contestat de familia lui Liviu Criste, inclusiv la Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Lucra acolo!

„Incapacitate temporară? El e în comă de 11 luni”, se revoltă soția bărbatului, Ana Maria Criste, care le reproşează inspectorilor ITM superficialitatea. „Au audiat doar câteva persoane, angajaţi ai firmei, care sunt sub influenţa patronului. Ştie tot satul că soțul meu lucra acolo din iulie anul trecut. I-a tot promis patronul că-i face contractul de muncă, dar l-a tot amânat”, zice femeia.

În urma contestaţiilor, luna trecută Inspecţia Muncii a răspuns familiei, sub semnătura inspectorului general Ucă Mihai, că a dispus ITM Bihor „refacerea cercetării evenimentului, respectiv completarea dosarului de cercetare şi întocmirea unui nou proces verbal de cercetare”.

Nu le-a dat dovezile

Chestionat de BIHOREANUL, șeful ITM Bihor, Marius Rotar (foto), a comunicat doar că noua anchetă este încă în desfăşurare. „Se audiază noi persoane, deocamdată nu putem să prezentăm vreo concluzie”.

Șeful ITM a refuzat să comenteze reproşurile familiei lui Liviu Cristea cu privire la nerecunoașterea faptului că acesta era angajat la negru, lucru care, în opinia sa, nu ar avea relevanţă în acest caz. „Cazul a fost încadrat ca accident de muncă, oricum. Pe de altă parte, colegii mei au audiat persoanele care au fost în zonă la momentul accidentului, angajaţi din firmă, care au susţinut că domnul Cristea a fost vizitator. A fost chemată şi soţia lui, dar nu a venit atunci, pentru a prezenta eventuale dovezi care să susţină contrariul”, se apără Rotar.

„Mi-au cerut bani”

Patronul Aghear Trans neagă că Liviu Cristea lucra la firma sa, pretinzând că „venea când şi când pe acolo și ajuta la încărcatul cărbunilor”, însă asta nu la solicitarea lui, ci a altor persoane, pe care nu le-a nominalizat. „Nu lucra pentru mine”, susţine Florian Costolaşu.

Afaceristul afirmă că doar familia lui Cristea s-a constituit parte civilă şi îi cere ca firma să plătească pentru suferinţele îndurate de bărbat, în vreme ce Ioan Calman, muncitorul rănit ușor, a semnat o declaraţie că nu îi pretinde bani pentru leziunile suferite.

„Soţia lui Cristea mi-a cerut mulţi bani, dar i-am spus că până nu avem un document oficial care să stabilească vreo vinovăţie a firmei nu putem discuta pe tema asta”, zice patronul.

Anchetă în aşteptare

După aproape un an, poliţiştii din Marghita, care au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, nu au niciun suspect pe care să-l ia la întrebări. Dau vina tot pe lipsa concluziilor inspectorilor ITM, datori să identifice persoanele responsabile pentru accidentul de muncă.

Avocatul familiei Cristea, Alex Ardelean (foto), consideră însă justificările neîntemeiate: „În dosar nu s-au făcut audieri de martori, nu s-a făcut nimic. Nici doamna Cristea nu a fost ascultată. Am solicitat urgentarea cercetărilor și ni s-a transmis că dosarul a fost mutat la alt polițist”, zice avocatul, nemulțumit și de ITM Bihor, care „s-a mulțumit cu un proces-verbal întocmit superficial și bazat pe declarații neconforme cu adevărul”. În opinia avocatului, faptul că Liviu Cristea a fost angajat al firmei are importanţă pentru ancheta penală: „Angajatorul este obligat să ia măsuri de securitate pentru protejarea muncitorilor, iar neluarea acestor măsuri este infracţiune”.

Între timp, lăsată fără stâlpul familiei, Ana Maria Cristea suferă în tăcere. E nevoită să se arate puternică pentru copilul ei şi să-l susţină, căci începe şcoala, aşa că s-a angajat şi face naveta între serviciu, spital şi casă, sperând într-o minune pentru soţul ei, dar şi ca, într-un final, instituţiile statului să-i facă dreptate...


LEGE
Pedepse blânde

Infracțiunea de vătămare corporală din culpă sancționează acțiunile sau inacțiunile unei persoane prin care aceasta îi cauzează alteia, din imprudență sau neglijență, suferințe fizice. În cazul în care provoacă infirmitate şi deformări faciale permanente, leziuni care au avut nevoie de mai mult de 90 zile de îngrijiri medicale sau au pus în primejdie viaţa victimei, infracţiunea se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cât priveşte neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, fapta care a provocat un accident de muncă, comisă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buzunare unse
avand in vederea gravitatea faptelor, acest caz trebuia tratat prioritar, in urgenta - dar ce bine dorm unii cu buzunarele unse, nu-i asa?
Postat 13 Septembrie 2024, 19:22 de roger
ITM= RUȘINE
Liviu era angajat al firmei și o știe tot satul. E un obicei specific acestei firme de a angaja oameni la negru. Cumnatul patronului este celebrul cardiolog Florin Maghiar. Oare ăsta e motivul pentru care firma se numește AGHEAR TRANS?!?! De asemenea Ioan Kalman,despre care se spune că a fost "rănit ușor", are fața zdrobită și deformată pe jumătate, și-a pierdut aproape total vederea unui ochi și un genunchi îi este distrus. Oare șeful ITM poate dormi noaptea?!?!
Postat 13 Septembrie 2024, 12:06 de Oradeanul23
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON