În urmă cu patru ani, liberalii se rugau să intre USR în Consiliul Local Oradea și în CJ Bihor, ca să aibă cu cine face majoritățile de două treimi fără de care funcția de primar și cea de președinte sunt golite de conținut. Surpriza a fost că USR n-a trecut pragul electoral, dar orădenii le-au încredințat PNL-iștilor suficiente voturi încât s-o aibă singuri, pe când la județ le-a lipsit unul singur mandat pentru a o avea, așa că acolo liderul lor, Ilie Bolojan, a fost nevoit să supună la vot de mai multe ori proiecte importante până a obținut și aprobarea unor consilieri din opoziție.
După scrutinul din 9 iunie anul acesta, situația s-a complicat. AUR a intrat în ambele consilii, iar PSD și mai ales UDMR au cules mai multe sufragii decât acum patru ani, așa că liberalii vor rămâne doar cu majorități simple. Pentru a-și trece proiectele, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o înțelegere cu una dintre cele două formațiuni aflate acum în opoziție.
BIHOREANUL vă prezintă variantele combinațiilor posibile și care este prețul pe care l-ar putea plăti liberalii.
Coborâșul PNL, urcușul celorlalți
Doar două luni au mai rămas din legislatura 2020-2024, una fastă pentru PNL în Oradea și în Bihor. După ce în urmă cu patru ani primeau 65,20% din voturile orădenilor, ceea ce le-a asigurat majoritatea absolută în Consiliul Local, cu 20 din totalul de 27 mandate, iar la CJ Bihor, unde au obținut 56,86% din voturi, au ocupat 22 din cele 33 de mandate, anul acesta nu au mai egalat performanța: pentru CL au primit 58,11% din voturi, așa că vor avea 17 mandate, iar pentru CJ 50,85% din sufragii, deci 18 mandate.
Explicațiile sunt diverse. În premieră, AUR a intrat atât în CL Oradea (5,39% din voturi, ceea ce înseamnă 2 mandate), cât și la CJ Bihor (5,04%, tot 2 mandate).
Mai multe voturi decât acum patru ani a obținut pe 9 iunie și PSD: pentru Consiliul Municipal 11,97% (față de 8,89% în 2020), iar pentru CJ 17,88% (față de 15,54%). E adevărat, la municipiu PSD va avea în următorii patru ani tot 3 mandate și la județ tot 7, ca acum, dar important este că a „ciupit” din „zestrea” PNL.
Și mai mult a reușit UDMR, care în Oradea a obținut 16,59% din voturi (față de 11,45% în 2020), așa că va avea 5 consilieri municipali (cu unul mai mult decât acum patru ani), iar la CJ Bihor 20,05% din voturi (față de 17,21%), ceea ce îi asigură 7 mandate (comparativ cu 6 acum).
CHESTIE DE ÎNCREDERE. Dacă în ultimii patru ani președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta, s-au putut baza doar pe voturile consilierilor PNL pentru aprobarea proiectelor de anvergură, din toamnă ar trebui să ajungă la un compromis cu o parte din actuala opoziție. Întrebarea pe care și-o pun este care ar fi mai de încredere?
Trei variante
În această situație, PNL are trei posibilități pentru a coagula majorități absolute în cele două consilii, o alianță cu AUR fiind exclusă nu doar din motive ideologice, ci și aritmetice: nu ar face împreună două treimi, căci la municipiu ar ajunge împreună la doar 19 mandate, iar la județ la 20.
O primă variantă ar fi ca liberalii lui Bolojan și Birta să negocieze punctual voturile consilierilor opoziției, pentru fiecare proiect în parte, ceea ce ar însemna negocieri cu rezultat nesigur și lipsă de predictibilitate pe termen lung.
Altă ipoteză este o înțelegere cu PSD, dar majoritatea PNL-iștilor ar respinge repetarea experienței USL din perioada 2012-2016, când cele două partide au fost chiar în coaliție, fără ca pesediștii să susțină proiectele propuse de Bolojan, pe atunci primar al Oradiei.
„O majoritate cu PSD este de nedorit, nu numai pentru că ar trebui făcută în plină campanie pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, unde ne concurăm, ci și pentru că pesediștii nu sunt de încredere. Fug de răspundere și nu te poți baza de ei. Când se pune problema să-ți asumi răspunderea pentru ceva nepopular, cum a fost la votul pentru centurile Aleșd și Beiuș ori pentru Inelul Metropolitan de Sud al Oradiei, ei votează contra, ca să nu supere pe nimeni”, a spus BIHOREANULUI o sursă din partid, după o reuniune a conducerii județene în care s-au analizat opțiunile.
A treia posibilitate ar fi o alianță cu UDMR. „Soluția ar fi mai fezabilă. Nu concurăm pe același electorat, iar udemeriștii, după ce își dau cuvântul, de obicei se țin de el”, susține liberalul.
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că deocamdată chestiunea a fost doar pusă în discuție, nu și tranșată. „Nu s-a pus încă problema să luăm o decizie”, spune el.
„PSD ar dori...”
În schimb, liderul PSD Bihor, Aurel Mohan (foto), nu face un secret din dorința de a obține posturi în conducerea Primăriei Oradea și a județului. „Dacă s-ar vrea să tragă toată lumea pentru dezvoltare și pentru bunăstarea oamenilor, noi am vedea o deschidere la colaborare pentru a face majorități solide în cât mai multe unități administrativ-teritoriale, ca să nu fie blocaje pe proiecte”, a declarat Mohan.
Acesta afirmă că atât PSD, cât și PNL ar trebui să fie interesate să facă împreună majoritățile pentru că în multe comune unde fie social-democrații, fie liberalii au câștigat funcțiile de primar, viitorii edili se confruntă cu consilii fragmentate, ba în multe locuri nu vor avea nici măcar majorități simple, cum este cazul orașului Vașcău ori al comunei Brusturi.
Întrebat, clar, dacă PSD și-ar da voturile la Oradea și la CJ Bihor pe proiectele lui Florin Birta și Ilie Bolojan cerând la schimb o poziție de viceprimar și una de vicepreședinte, Mohan a susținut că, personal, nu ar pune o astfel de condiție, dar a sugerat că partidul ar vrea: „De când sunt eu la conducerea PSD Bihor, nu am pus votul nostru la schimb pentru altceva și nici n-o s-o facem dacă este în joc dezvoltarea. Dar în același timp spun că da, și PSD ar dori să fie parte din conducere”.
Maghiarii, „interesați”
Mult mai experimentat, președintele UDMR Bihor, Cseke Attila (foto), evită să dezvăluie strategia partidului său de participare la o eventuală alianță cu liberalii în conducerea Oradiei și a județului, motivând că discuția este prematură.
„Abia după jumătatea lunii octombrie se vor constitui noile consilii locale. Se intră în campania electorală (n.r. - pentru alegeri prezidențiale și parlamentare) și țara se va ocupa de constituiri de consilii și depuneri de jurământ”, spune fostul ministru al Dezvoltării, sugerând că negocierile pentru majoritățile locale vor fi influențate și de raporturile dintre partide în noua cursă politică.
La insistențele BIHOREANULUI, liderul UDMR Bihor a admis, totuși, că „suntem interesați să valorificăm rezultatul bun obținut în 9 iunie inclusiv la nivelul Consiliului Județean și al Consiliului Local Oradea”. Ceea ce, în traducere, înseamnă în fond același lucru: un post de vicepreședinte la județ și, mai ales, unul de viceprimar în municipiu, pe care UDMR nu îl mai are din 2016, deși anterior maghiarii îl ocupaseră aproape un sfert de veac fără întrerupere, din 1992.
Până la urmă, aceasta și este logica în politică: adunarea voturilor înseamnă, de fapt, împărțirea puterii...
OPOZIȚIE CONSTRUCTIVĂ
AUR, vot fără funcții
Chestionată la rându-i de BIHOREANUL privind poziționarea formațiunii pe care o reprezintă, președinta AUR Bihor, Diana Noane (foto), viitor consilier județean, este singura care afirmă răspicat că în situația rezultată în urma alegerilor din 9 iunie aceasta nu țintește ocuparea unei poziții de viceprimar în Oradea sau de vicepreședinte al CJ Bihor.
„Nu vom face nicio alianță, ci vom fi în opoziție, dar vom face o opoziție constructivă și de bună credință. Dacă vom considera că proiectele pe care le vor propune cei care conduc municipiul și județul vor fi în folosul orădenilor și al bihorenilor nu vom avea nicio problemă să ne dăm votul pentru ele. Dacă nu, nu”, spune reprezentanta AUR Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.