Noul viceprimar Teofil Filimon este orădean sadea, crescut în cartierul Rogerius, educat la Liceul Teologic Baptist Emanuel, licențiat în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea din Oradea și cu master în Relații Internaționale și Integrare Europeană la SNSPA București.
În vârstă de 42 de ani, căsătorit, tată a doi băieți, Teo, cum îi spun prietenii, locuiește cu familia în chirie în oraș până va termina lucrările la casa din Nojorid. „Copiii cresc și am vrut să avem mai mult loc”, explică el. Aflat la al treilea mandat în Consiliul Local Oradea, cu o experiență de 10 ani ca șef al Serviciului de autorizare a lucrărilor din cadrul Digi România, Filimon se bazează în noua funcție pe experiența acumulată atât în serviciul public, cât și în mediul privat. „Sper să mă obișnuiesc repede”, spune el.
- Fostul primar Ilie Bolojan spunea că absolvenții de Științe Politice ori Relații Internaționale nu pot ocupa posturi în administrația orădeană, pentru că majoritatea presupun abilități tehnice...
- Nu știu în ce context a făcut domnul Ilie Bolojan această afirmație și nu o comentez. Dimpotrivă, eu cred că specializarea în relații internaționale se pretează foarte bine pe administrația publică. City-managerul Mihai Jurca este, la rândul său, absolvent de relații internaționale și se descurcă foarte bine. Am fost colegi de an. Dacă am ajuns viceprimar înseamnă că îndeplinesc criteriile...
Baptist, dar nu fanatic
- Ați ajuns în PNL venind dinspre PC? Cum anume și ce căutați în politică?
- Am început politica după facultate, din curiozitate. Am intrat în Partidul Conservator la recomandarea unui prieten care îl cunoștea pe Traian Bodea (n.r. fostul președinte al filialei bihorene). În 2012 am ajuns în Consiliul Local Oradea pe lista USL. În 2014 a fost o derogare (n.r. legată de transferurile politice) în urma căreia consiliera Adelina Coste (PDL) a trecut la PSD, iar formula PSD cu UDMR și cu mine făcea majoritatea în Consiliu. Atunci am decis, fără nicio presiune, să trec independent. Nu doream să văd cum proiectele orașului se duc pe râpă. Nu am crezut nici atunci, cum nu cred nici acum, că PSD ar dori continuarea lor și am considerat că orădenii ar suferi. La PNL am ajuns în 2015. Așa am considerat: întâi independent, pentru că nu cunoșteam echipa PNL.
- Ca oamenii să vă cunoască mai bine: aveți familie, copii, de ce religie sunteți? Ce preocupări și hobby-uri aveți?
- Sunt căsătorit și avem doi copii. Lumea, probabil, va comenta că sunt baptist. Neoprotestanții sunt văzuți ca fiind fanatici... Sunt un om normal, nu sunt fanatic, crede fiecare în ce vrea. În rest, îmi place să călătoresc, să citesc, îmi plac muzica, fotbalul, citesc cărți de istorie și politică... Ascult orice gen de muzică, mai puțin manele. Nu că aș avea ceva cu cei care ascultă manele, dar nu mă regăsesc în mesajele manelelor...
„Am acceptat pe loc”
- Au existat și alte variante de viceprimari dintre consilierii PNL? Iar faptul că ați fost nominalizat înseamnă că veți fi opțiunea și de după constituirea noului Consiliu? Sau sunteți doar un înlocuitor de avarie?
- Totul s-a întâmplat spontan. Domnul primar Florin Birta m-a invitat într-o după-amiază la birou, nu știam de ce. Mi-a explicat că domnul viceprimar Marcel Dragoș urmează să plece din Primărie pentru a fi prefect și mi-a propus funcția acestuia. Am acceptat pe loc, pentru că o consider onorabilă. Mi-am dorit această experiență. Nu știu dacă au fost și alte opțiuni. În ce privește ce va urma în viitorul mandat al Consiliului Local (n.r. începând din noiembrie), vom vedea atunci. Înainte, să văd cum mă descurc în aceste două luni... Poate nu îmi place această muncă de viceprimar sau poate nu fac față...
- La reuniunea din 26 august a Consiliului Local ați fost singurul nominalizat pentru această poziție, fiind votat doar de colegii din PNL? În opinia dvs., de ce UDMR și PSD nu au făcut nicio nominalizare?
- Este o eroare. Am primit două voturi din partea PSD. Au fost 17 voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 4 voturi nule. Asta, în condițiile în care în sală am fost 15 consilieri PNL, iar liberalii care au intrat în ședință online nu au votat. Spun voturi de la PSD, pentru că reprezentanții UDMR au anunțat de la început că nu vor vota. Nu știu de ce PSD și UDMR nu au făcut nicio nominalizare. Probabil au considerat că două luni de interimat este prea puțin sau nu au vrut să riște cu o propunere care să nu întrunească destule voturi.
„Cunosc cum funcționează lucrurile”
- Cum vă autocaracterizați: sunteți un tip organizat, maleabil, principial, mediator? Ce calități credeți că v-au recomandat încât să fiți promovat ca viceprimar? Și ce anume din experiența acumulată în sectorul privat se poate aplica în administrația publică?
- Sunt un tip serios, organizat și riguros, care vrea să aibă rezultate bune. PNL are de unde să aleagă competențe și abilități. Probabil a contat experiența mea din Consiliu începând din 2012 și activitatea mea de peste 10 ani din mediul privat. Am lucrat la Departamentul acorduri, avize, autorizații din cadrul Digi România pe Bihor. Printre altele, am lucrat la autorizarea lucrărilor de la fibră optică până la echipamentele pentru comunicații ale clinicii Maria, ale Palatului Vulturul Negru... Experiența din domeniul privat sigur mă va ajuta. Am avut colaborări bune cu Primăria și cunosc cum funcționează lucrurile.
- Până acum obțineați documentația pentru desfaceri de asfalt de la Primăria Oradea, acum veți fi în poziția de a aproba aceste solicitări. Ce veți face pentru accelerarea procesului de avizare, pentru îmbunătățirea modului de urmărire a lucrărilor, încheierea lor la timp și în final refacerea amplasamentului? Veți sancționa Digi dacă nu vor astupa șanțurile la timp?
- Toată lumea dă vina pe Digi, pentru că a lucrat foarte mult în oraș, dar Digi lucrează foarte repede: o zi - două, maximum trei. Lucrările pentru fibră optică nu presupun șanțuri mari. De câte ori am fost sesizați cu privire la lucrări nefinalizate nu era vorba de rețelele noastre. Oricum, voi urmări atent lucrările. Vreau să se respecte termenele, iar unde va fi cazul vom trece la avertismente, ca să nu zic direct sancționare. Îi vom sancționa inclusiv pe colegii de la Digi...
Prioritare sunt șantierele „grele”
- Ce sarcini concrete v-a trasat primarul Florin Birta?
- Am avut marți discuții cu domnul primar. Mi-au intrat în subordine Direcția Tehnică, Arhitect șef, Termoficare Oradea, CSM și OTL. Prioritare sunt șantierele grele: pasajul pe sub Bulevardul Decebal, înlocuirea căii de tramvai din Calea Aradului și modernizarea străzii Avram Iancu. Linia de tramvai se va termina până la începerea școlii. Strada Avram Iancu și Bulevardul Decebal nu vor fi funcționale, din păcate, pe 9 septembrie. Aici, se va circula undeva în octombrie. Nimeni nu mai riscă să dea un termen anume...
- În prima zi de lucru ca viceprimar ați verificat în teren toate șantierele municipalității. Câte lucrări desfășoară în paralel Primăria? Care sunt cele mai dificile? Câte vor fi închise înainte de venirea iernii?
- Avem în jur de 40 de lucrări. Până la venirea iernii vor fi închise peste 30 de șantiere. Cea mai mare lucrare este amenajarea pasajului Decebal. Termenul de finalizare este în 2026, dar presupunem că se va termina anul viitor. Lucrările de modernizare a străzilor Gheorghe Doja și Sofiei sunt și ele dificile. Acolo este aproape de finalizare introducerea canalizării pluviale și a început să se lucreze la zidurile de sprijin. Termenul de predare este anul viitor. Căutăm soluții de amenajare a carosabilului astfel încât riveranii să fie cât mai puțin afectați de lucrări după venirea iernii.
- În ciuda promisiunilor făcute în primăvară de primarul Florin Birta, că circulația tramvaielor pe Bulevardul Decebal va fi reluată odată cu începerea școlii, termenul a fost decalat. Ce se poate face pentru accelerarea lucrărilor, când va fi reluată circulația tramvaielor, cine este vinovat de întârziere? Sunteți mulțumit de ritmul în care se desfășoară lucrările în oraș?
- Am discutat cu constructorii pentru a accelera lucrările la acest șantier. Acum lucrează CAO, care introduce o magistrală de apă. Constructorul spunea că în octombrie tramvaiul va putea circula pe Decebal. Nu știu dacă există un vinovat anume. La orice lucrare apar situații neprevăzute. Îmbunătățiri pot fi aduse de fiecare dată. Cu toate acestea, sunt mulțumit de ritmul lucrărilor. De câte ori mergeam la lucru, dimineața la 7:30, muncitorii erau pe șantier...
„În Oradea se circulă bine”
- Deja ați condus o ședință a Comisiei de circulație (apropo, aveți permis de conducere auto?). Cât de dificil se circulă în Oradea? Ce veți face pentru fluidizarea traficului auto în Oradea?
- Am permis din 2000 și am condus foarte mult. În Oradea, deși sunt multe lucrări, se circulă bine. În Cluj și alte orașe se stă mult mai mult în trafic. Acum două săptămâni, în Baia Mare, am stat de șapte ori la același semafor ca să trec de pe un bulevard pe altul. Am făcut 35 de minute ca să pot ieși din centrul orașului. Doar prin comparație poți aprecia cât s-a schimbat Oradea în bine...
- Între altele, coordonați Instituția Arhitectului Șef și prezidați Comisia Municipală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului. Aveți vreo nemulțumire față de modul în care arată clădirile din oraș? Ce veți face pentru a îmbunătăți aspectul urbanistic?
- Primăria Oradea a început de mult timp procesul de a renova fațadele clădirilor din oraș. În cea mai mare parte arată bine, dar mai sunt lucruri de făcut. Vom încerca să găsim soluții pentru a le aduce la o stare cât mai bună. Oradea este un oraș viu, cu o arhitectură deosebită...
Marile probleme, în curs de rezolvare
- La ce să ne așteptăm în toamna aceasta în ce privește prețurile Termoficare? Va fi asigurată continuitatea încălzirii la iarnă? Este capabilă firma municipalității să închidă toate lucrările până atunci?
- Primăria a început să investească în termoficare încă din 2008 – 2012, pentru a elimina pierderile de pe rețele. În momentul de față subvenția pe gigacalorie este mai mică decât în alte orașe și, totuși, nu avem cel mai mare preț la încălzire din țară. Nu se mai pune problema de a rămâne fără termie pe timpul iernii. Asta vede orice orădean. Sigur, avarii pot apărea, dar șansele sunt tot mai reduse. Sunt convins că Termoficare va reuși să închidă lucrările până în iarnă astfel încât orădenii să nu fie afectați. Voi discuta cu directorul societății, Călin Ungur, săptămâna aceasta, după ce revine din concediu.
- În final, poate ne faceți o listă succintă a principalelor probleme ale orașului. Ce credeți că ar putea fi schimbat rapid?
- Marile probleme ale orașului sunt în curs de rezolvare: infrastructura, aspectul clădirilor, parcurile industriale, creșterea calității vieții orădenilor... Toate sunt legate în lanț și nu se pot face peste noapte. Ne-a rămas problema locurilor de parcare. Cartierele comuniste nu au fost prevăzute cu parcări. Acum se va face parcarea din cartierul Nufărul, cu o mie de locuri. Cu siguranță, se vor vedea rezultate bune. Apoi, încercăm să optimizăm sistemul de salubrizare. Așteptăm să fie montate primele containere ecologice. Dacă sistemul funcționează bine, ar trebui să îl implementăm în tot orașul. Cu timpul va trebui să renunțăm la țarcurile pentru gunoi, care de multe ori rămân deschise și răspândesc un miros urât...
- Cu cine vedeți pe mai departe o alianță în administrația locală, cu PSD, cu UDMR sau „prin noi înșine”?
- În ce privește viitoarea configurație a Consiliului Local Oradea, nu am discutat încă în nicio ședință acest subiect. Probabil se va discuta în octombrie - noiembrie...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.